Acil Yardım Planınız Hazır mı?


Ancak ani bir felaket ya da doğal afetle karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğini anlatan acil yardım paketi ya da acil önlem planı var mıdır? Son dönemde hafife alınmayacak doğal afetlerin gerçekleşmesinin ardından hangi şirketler bu konuda duyarlı davranmış ve kaçı böyle bir durumda sadece kirişlerin veya kolonların altına geçmenin dışında ciddi önlemler almıştır? Gerek El Salvador’da gerekse unutamayacağımız kayıplar verdiğimiz İzmit Gölcük Adapazarı depremlerinden sonra ilkyardımın, güvenliğin önemi artmış ve acil önlem planı oluşturmak her şirket için zorunlu bir hal almıştır.

Bu tür acil önlem planlarını oluştururken en kötüsünü düşünerek yola çıkmakta fayda vardır. Böylelikle her şartda başa gelebilecek felaketlere karşı hazırlıklı olunabilinir. Gerçek riskler, bulunulan çevre, olası kazalara karşı senaryolar kurarak önlemler şekillendirilmektedir.

Planlama bir projeye dönüştürülerek, acil durumlarda uygulanmaya hazır bir şekilde tasarlanmalıdır. Kısaca planlanması gereken durumlar şunlardır:

Acil Destek Ekibi Kurma: İlkyardım müdahalesini yapabilecek, herhangi bir kaza veya afet durumunda soğukkanlılığını koruyabilecek, bu önemli görevi kabul edebilecek şirket içerisinden seçeceğiniz ve bu konuda eğitim almalarını sağlayacağınız, acil durumlar için destek ekibi kurmanız gerekir.

İlkyardım Paketi Oluşturma: Oluşturacağınız ilkyardım paketinin içerisinde yer alan malzemelerin eksiksiz ve yeterli olduğundan emin olunmalıdır. İlkyardım paketinin içerisinde mutlaka bandaj, pamuk, steril gazlı bez, alkol, bakterilere karşı krem, makas, aspirin ve benzeri ağrı kesicilerden bulundurulmalıdır.

• Kurtarma ve Güvenlik Malzemelerini Kontrol Etme: Işıldak, yangın söndürme aleti gibi acil durumlarda ihtiyaç duyulan güvenlik malzemelerinin çalışıyor olduğundan emin olunmalıdır. Bataryaların kontrol edilmesi, yangın söndürme aletinin içinin dolu olması ve çalışıyor olması çok önemlidir.

• 72 Saat Yetecek Kadar Malzeme Bulundurulması: Acil durumlarda en önemli bulundurulması gereken malzemelerden biri sudur. 72 saat yetecek miktarda suyun depolanması gerekir. Belki yiyeceksiz birkaç gün dayanılabilir ama susuz dayanılması zordur. İkinci önemli malzeme battaniyedir. Diğer malzemeler ise günlük ihtiyaç duyulabilecek ilaçlar, batarya ile çalışan radyo, cep telefonu, büyük çöp poşetleri, plastik şişeler (suyu muhafaza edebilmek için) olabilir.

• şirketiçi Güvenliğin Korunması: şirket bünyesinde kullanılan ağır ekipmanları kapı ve çıkışlardan uzak yerlerde kullanarak, kilitli yerler varsa anahtarları tek bir yerde bulundurarak, yangın söndürücüleri kolay ulaşılabilir yerlere koyarak, ayrıca varsa alarm sisteminin acil durumlarda çalışacağından emin olunarak şirketiçi güvenliği sağlamaya çalışılabilinir. Bunların yanı sıra bilgisayarlarda bulunan bilgileri back up sistemiyle kopyalamak da gerekmektedir.

• Acil Durumlar İçin Eğitim Verilmesi: şirketteki tüm çalışanlara doğal afet, kaza gibi acil durumlara karşı eğitim verilmesi ve çalışanların bu durumlara karşı bilinçlendirilmesi çok önemlidir.

şimdi günümüze bakarak şirketiçi önlemlerimizi yeni den planlamalıyız. İster deprem, ister terör, ister kaza olsun tüm acil durumlara karşı hazırlıklı olabilmek için şirket prosedürlerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Ne de olsa hiçbiri geliyorum demiyor. Sağlıklı ve güvenli çalışmalar...

Hazırlayan: Gülçin Birben

Kaynak: Emergency Planning Checklist, Shari Randall, SPHR.

TÜRKİYE’DEN BİR ÖRNEK... ŞİŞECAM UYGULAMALARI

Doğal afetler, endüstriyel kazalar ve diğer acil durumlar karşısında
şirket uygulamalarına dair Türkiye’den bir örneği Anadolu Cam Sanayii A.Ş. Topkapı Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü Erden Özokutucu’dan dinledik...

DOĞAL AFETLERDE VE ENDÜSTRİYEL KAZALARDA FİRMA KRİZ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİNDE İNSAN KAYNAKLARININ ROLÜ

Yurtiçi ve yurtdışında hemen her gün değişik büyüklükte ve şiddette depremlerin olduğunu, fabrikalarda yangınlar çıktığını, tehlikeli kimyasal sızıntı sonucu tesislerde ve yakınlarındaki yerleşim yerlerinde özel güvenlik önlemlerinin alındığını, sel ve fırtına sebebiyle ulaşımın aksadığını ve işyerlerinin sular altında kaldığını duyuyoruz.

Bu gibi durumlarda can ve mal kaybını en aza indirebilmek için bilimsel zeminde hareket ederek kriz öncesi hazırlıkların çok iyi yapılması gerekiyor. Doğal afetlere ve endüstriyel kazalara karşı önceden hazırlık yapan şirketlerden birisi de Anadolu Cam Sanayii A.Ş. Topkapı Fabrikası’dır.

Kriz Yönetiminde İnsan Kaynaklarının Rolü

Topkapı Fabrikası’nda meydana gelebilecek afetlere karşı mücadelede en önemli kaynağın çalışanlar olduğu bilinci hakimdir. Bu sebeple de insan kaynağına büyük önem verilmektedir. Çalışanlar, endüstriyel kazalar meydana gelmeden iş emniyeti kurallarına uyarak çalışması hususunda eğitilmektedir. Meydana gelebilecek yangınlara karşı müdahale usulleri ve kullanacakları cihazlar hakkında bilgi verilmekte ve fiili uygulamalar yapılmaktadır. Deprem konusunda uzmanların düzenlemiş oldukları toplantılara iştirak edilmekte, Amerikalı uzmanların Kriz Yönetim Sistemi üzerine geliştirmiş oldukları eğitim programlarına katılınmaktadır. Fabrika bünyesinde hazırlanmış olan Acil Durum Plan Prosedürü uyarınca ekipler oluşturulmuş ve Sanal Deprem Tatbikatı yapılmıştır. 30 kişilik Kurtarma Ekibi oluşturularak İstanbul İl Sivil Savunma Müdürlüğü’nde eğitim alınması sağlanmıştır. Bu ekip personeli, kesme ayırma takımı, beton kesme makinesi, 72 tona kadar kaldırma kapasitesi olan 4’lü kaldırma yastığı seti, 10.27 kg’lık hiltiler, seyyar jeneratör, seyyar aydınlatma takımı, tilki kuyruğu testere, statik kurtarma ipi, karabina, makara, demirci el makası, manivela demiri, ilkyardım çantası, çelik halat, kurtarma çakısı, megafon, el feneri, balyoz, enkaz küreği, kazma, sıcağa, suya, yağa dayanıklı eldivenler, baret, gözlük, kulaklık, maskeler, özel ayakkabı ve elbiseler ile donatılmış olup, düzenli olarak tatbikatlar yapmakta, değişik senaryolara göre müdahale yeteneklerini geliştirmektedir. İngiliz uzmanlarla birlikte yağmur altında ve tüm gece süren arama kurtarma tatbikatları yapılmıştır. Fabrikada kullanılan kimyasallarla ilgili Malzeme Güvenlik Bilgi Formları temin edilmekte, kimyasallarla ilgili depolama koşullarından kullanım esnasında alınacak kişisel emniyet tedbirlerine kadar bir dizi bilgiyi içeren hususlar çalışanlarla paylaşılmaktadır.

Neler Planlıyoruz?

Doğal ve endüstriyel afetlerden en az kayıpla kurtulmak için her an hazırlıklı olmak gerektiğinin bilinciyle hareket edilerek dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde İkiz Kuleler’in çöküşünden sonra Occupational Safety and Health Administration, National Safety Council, İtfaiye kuruluşları gibi kuruluşlar organize ve tam donanımlı bir şekilde hareket ederek, can kaybının en alt seviyede olması için yaptıkları çalışmalar belgeleri ile incelemeye alınmıştır. Bütün bunların dışında internet başta olmak üzere birçok kaynak hergün taranmakta, çalışanlar dünyadaki gelişmeler hakkında bilgilendirilerek, acil durumlarda müdahale yeteneklerini geliştirmek için eğitimlere devamı ve tatbiki uygulamaların azami sıklıkta sürdürülmesi planlanmaktadır.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)