TNT International Express
TNT’nin kuruluşu, faaliyetleri ve bugünkü durumu nedir? TNT dünya çapında ve Türkiye’de nasıl bir konuma sahip?
Global ekspres dağıtımın, lojistiğin ve uluslararası toplu dağıtım işinin Avrupa merkezli lideri TNT, 1946 yılında sadece bir kamyonu olan Ken Thomas tarafından, Thomas Nationwide Transport ismiyle Avusturalya’da kuruldu. Daha sonra Thomas Nationwide Transport’un baş harfleriyle anılmaya başlanan TNT, zaman içinde hızlı bir gelişim göstererek 1973 yılında Avrupa’ya açıldı.
TNT’nin sahibi, halka açık bir firma olan TNT Post Group (TPG)’tur. TPG hisseleri Amsterdam, Frankfurt, New York ve Londra borsalarında işlem görüyor. TNT Post Group 135.000 kişiyi istihdam ediyor ve 200’ün üstünde ülkeye yılda 3.204.757 ton yük taşıyor. şirket 2000 itibariyle 9.9 milyar Euro ciro yaptı. Ekspres dağıtımın, uluslararası gönderi ve lojistik alanlarında uzmanlaşmış bir şirket olan TNT; dünya çapında 969 deposu, 23.500 taşıt filosu, 61 uçağı, 85 uluslararası gönderi dağıtım merkezi ile haftalık 3.7 milyon gönderi kapasitesine sahiptir.
1988 yılında Türkiye’ye gelen TNT; 400 çalışanı, 200 aracı ve 40 lokasyonu ile hizmet veriyor. TNT aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nde temsilcilik açan ilk uluslararası ekspres kurye şirketi olma özelliğine de sahip. Yüzde 100 yabancı sermayeli bir şirket olan TNT, Türkiye’de faaliyete geçtiği günden bugüne kadar çok önemli gelişmeler kaydetti.
1996 1997 yıllarında üst üste “Operasyon Kalite” ödülleri kazanan Türkiye TNT (TNT International Express), 2000 yılında da tüm dünya TNT’leri arasında yüzde 98 operasyon servis performans hedefine ulaşan ilk ülke, yani dünya birincisi oldu. Bu ödül, Türkiye’ye gelen ve Türkiye’den giden malzemelerin müşterilere zamanında teslimatı, zamanında teslimat detayı girişi gibi kriterlerin yanı sıra; uçaktan malların çekim hızından kuryelere en hızlı şekilde teslimatına varıncaya kadar zincirin tüm halkalarında gösterdiği yüksek performansla dünya birinciliğine layık görüldü.
Ayrıca Türkiye TNT, Türkiye’de ilk olarak “Investor in People” yani “İnsana Yatırım Yapan şirket” kalite belgesini aldı. Bu kalite belgesi tüm şirket bireylerinin bu projeyle ilgili bilgi sahibi olmasından, stratejik şirket hedeflerinin her seviyeden personel ile paylaşılmasına, ortak hedefler tespit etmekten bu hedeflere ulaşmak için değişik eğitim programlarının organizasyonuna kadar çok geniş kapsamlı insan odaklı bir kalite çalışmasını içeriyor.
TNT, müşterilerini işin merkezine koyarak ve onların dağıtımla ilgili ihtiyaçlarına profesyonel çözümler üreterek, müşterilerini birer iş ortağı gibi görme felsefesine dayalı, yüksek standartlı müşteri hizmetleriyle gurur duyuyor.
TNT, bünyesinde topladığı servisler ile müşterilerine, hiçbir kuruluşun sağlayamayacağı bir komple hizmet paketi sunuyor. Kuruluş, yeryüzünü boydan boya saran hava ve karayolu şebekesine sahip. Ayrıca yerel şebekeleri ile ileri düzeyde sofistike teknolojisi sayesinde müşterilerine güvenli hizmet, gönderi tesliminin otomatik onayı ve gönderilerinin durumu hakkında on line gerçek zamanlı bilgi sunabiliyor. TNT, 21. yüzyıl teknolojisine hazır olup, bu konuda yaptığı atılımlarla dikkat çekiyor.
TNT birçok sektörden pekçok şirket ile çalışmalar sürdürüyor. Bu noktada bu koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz?
Sektörün en kapsamlı ekspres servis hizmetini müşterilerine sunan TNT, müşteri odaklı bir şirket. Uluslararası konvansiyonlar dahilinde taşınmasında sakınca olmayan her türlü malzeme TNT aracılığıyla adresten adrese teslim edilecek şekilde taşınıyor. Bu amaçla gerçekleştirmiş olduğu hizmet yapılanmasıyla TNT’nin en dikkat çekici servisini sabah 09:00 ve 12:00 teslimatı oluşturuyor. TNT’ye teslim edilen bir doküman, Avrupa’nın herhangi bir merkezine isteğe bağlı olarak saat 09:00 veya 12:00’de teslim ediliyor. 12:00 teslimatı, dünya çapında doküman taşınması ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında ağır gönderilerin taşınmasını kapsıyor. Ayrıca, TNT’nin kendi uçağı 22:00’de Türkiye’den hareket ediyor. Bu, herhangi bir iletinin gönderecek olan kişiden geç alınmasına rağmen gideceği yere zamanında gönderilmesini sağlıyor.
Ekspress dağıtım sektörünün en hızlı ve güvenilir şirketi olan TNT’nin 1997 yılından beri sunduğu “09.00 Ekspress 12.00 Ekspress Servisi” özellikle hızlı teslimatın büyük önem taşıdığı tekstil sektörü, banka gönderileri, üniversite evrakları ve ihale bildirileri için tercih ediliyor.
TNT’nin uluslararası toplu dağıtım servisi özellikle günlük yazışmalar, faturalar, beyannameler ve yıllık raporlar gibi zaman sınırlaması olmayan çok miktardaki dokümanların iletilmesinde müşterilere son derece önemli bir zaman kazandırıyor. Bu servis dahilinde müşterinin tek yapması gereken gönderilerini sınıflandırmak ve bir gönderi belgesi doldurmak; bunun dışındaki tüm formaliteleri TNT gerçekleştiriyor.
TNT “aynı gün yurtiçi” servisiyle, tüm gönderileri verildiği gün içinde gideceği adrese teslim ediyor. Türkiye’de ilk kez TNT’nin uyguladığı bu servis, özellikle saatlerin bile çok önemli olduğu değerli evrak ve gönderilerin, verildiği gün içinde sahibine ulaşmasını sağlıyor.
TNT’nin “aynı gün yurtiçi” servisi, bankalar, kamu ve medya kuruluşları gibi zamanla yarışan kurumsal müşterilerine en hızlı, güvenli ve ekonomik hizmeti sunuyor.
“TNT Avrupa Karayolu Servisi” Türkiye’de bir ilke daha imza atarak, her türlü gönderiyi kapıdan alıp kapıya teslim ediyor. Uluslararası dağıtım yapan diğer firmalar gönderileri gümrükten alıp gümrüğe teslim ederken, TNT Karayolu Servisi gönderileri müşterinin kapısından alıp gideceği yerde de kapıya kadar teslim edecek. Gönderilerin bütün gümrük işlemleri de TNT tarafından takip edilecek.
Şu anda Türkiye’nin yanı sıra 28 ülkeyi kapsayan bir dağıtım ağına sahip olan ve karayolu ağında Baltık ülkeleri, İrlanda, Rusya, İskandinavya gibi ülkelerde kapı teslimi yapabilen tek şirket olan TNT, Avrupa Karayolu Servisi ile dağıtım ağını genişletmeyi sürdürerek, 2005 yılına kadar 9 ülkeyi daha dağıtım ağına dahil etmeyi planlıyor.
TNT karayolu ağına dahil 28 ülkede haftada 3 bin 300 ulusal ve uluslararası sefer düzenliyor, 80 uluslararası depo ve 484 ulusal depo ile bağlantı kuruluyor. 650 sürücü 1 milyon 800 bin kilometre yol katediyor ve haftada ortalama 14 bin ton taşıma yapılıyor.
Yönetim felsefeniz içinde İnsan Kaynakları Bölümü’nün rolü ve işlevi nedir? Uygulamalarınız ve turn over oranınız konusunda bilgi verebilir misiniz?
İnsan Kaynakları Bölümümüz direkt genel müdüre bağlıdır. TNT insan faktörünün çok fazla önemsendiği bir şirkettir. Çünkü biliyoruz ki iç müşterilerimiz olan çalışanlarımız kendilerini iyi hissederse ancak dış müşterilerimize de kendisini iyi hissettirir. Bu noktada İnsan Kaynakları Bölümü stratejik bir önem kazanıyor.
Bordrolama haricinde her konuyu İnsan Kaynakları Bölümü üstlenmiş bulunuyor. Klasik insan kaynakları uygulamalarının yanı sıra şirket içinde gerçekleştirdiğimiz değişik uygulamalarımız da var. Örneğin; öneri kutularımız ile çalışanlarımızın yaptıkları önerileri değerlendiriyoruz. Öneri yapan kişilere mutlaka dönerek, kendilerine teşekkür ediyor, önerilerinin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine dair bilgileri yine kendilerine iletiyoruz. Bu uygulama ile yapılan öneriler içerisinden “en iyi öneri”yi seçip, bu çalışanımızı bir hediye ile ödüllendiriyoruz.
TNT içinde eleman ihtiyacımızı öncelikli olarak şirket içerisinde duyuruyoruz. Çalışanlarımızdan akrabaları olmamak koşulu ile daha önce beraber çalıştıkları ya da okuldan arkadaşlarını bizlere önermelerini istiyoruz. Normal işleyen prosedürler sonucunda görüşmeler yapılıyor ve eğer önerilen kişi işe alınırsa, o kişiyi öneren çalışanımıza 200 dolar prim ödüyoruz. Dolayısıyla bu uygulama ile çalışanlarımızın hem motivasyonu yüksek tutuluyor hem de güvenebileceğimiz yeni çalışanlar bünyemize katılmış oluyor.
şirket içinde iletişimimizin devamı için motivasyon çalışmalarımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz geleneksel TNT yaza veda yemeğimiz, bowling turnavalarımız, sinema ve tiyatro organizasyonlarımız da yine İnsan Kaynakları Bölümü’nün sorumluluğu altında bulunuyor.
Yine diğer uygulamalarımız içerisinde çok önem verdiğimiz bir iletişim toplantısı grubumuz var. Her departmandan seçilen orta kademeden belli temsilci arkadaşlarımız ayda bir kez biraraya gelerek, yarım gün süren bir toplantı ile şirketin üst yönetimi gibi şirket ile ilgili her konuda sorunları ve çözüm önerilerini tartışıyorlar. Bu çalışma daha sonra kendi departman müdürlerine ve üst yönetime iletiliyor. Alınan kararların birçoğu uygulamaya alınabiliyor ve bu sebeple toplantıların gerçek hayata uygunluğu inancı oluşuyor.
Kariyer planlaması konusunda da çalışmalarımız mevcuttur. Özellikle orta kademe yöneticilerimiz için uyguladığımız, yöneticilerimizden herhangi birinin görevden ayrılması durumunda onun yerine geçebilecek 3 adayın belirlenmesi çalışmamız bulunuyor. Bu adayları da görevi hemen üstlenebilecek, görevi belli eğitimler aldıktan sonra üstlenebilecek ya da o pozisyona ancak geçici olarak atanacak kişiler olarak ayırıyoruz. Kariyer konusunda “eşit insan eşit fırsat” ilkesini benimsemiş durumdayız. Dolayısıyla TNT’de kariyer anlamında herkesin ilerleme şansı bulunuyor. Ayrıca pozisyonlar arasında yatay ve dikey geçişler de sözkonusu olabiliyor.
Çalışanlarımıza uyguladığımız eğitim programları konusunda da son derece hassasız. Eğitim planlarımız üç bölüme ayırılıyor: Birinci bölümde şirkette yapılacak herhangi bir teknolojik yatırıma veya yeni açılacak hizmet seçeneklerine karşılık çalışanlara teknik ve iş uygulama eğitimleri uygulanıyor, ikinci kısımda işe yeni alınan çalışanlara oryantasyon eğitimi veriliyor ve son olarak yapılan performans değerlendirmeleri sonucunda çıkan eğitim ihtiyaçları sözkonusu olabiliyor. Bu eğitimler çoğunlukla yetkinlik geliştirmeye dayalı eğitimlerdir. Dolayısıyla TNT’de uygulanan eğitim programları sonucunda çalışan ve şirketin beraber büyümesi, gelişmesi anlayışının hakim olduğunu söyleyebiliriz.
TNT olarak kriz ortamına rağmen ücretlendirme politikamızda herhangi bir değişiklik yaşamadık. Çalışanlarımıza 12 + 3 maaş ödemesi şeklindeki uygulamamız bulunuyor. Ücret artışlarımızda da yıllara göre artış oranları yer alıyor.
TNT’de hem şirketimizden kendi arzusu ile ayrılan hem de şirketin iş akdini fesh ettiği çalışanlarımızın turn over yani personel değişim oranını hesaplıyoruz. Bu şekilde çalışanlarımızın şirketten memnuniyet oranlarını ölçümlemek amacıyla görüşmeler yapıyoruz.
TNT olarak kriz ortamında herhangi bir küçülme yaşamadık. Aksine ihtiyacımız ölçüsünde planlı bir şekilde şirketimize eleman alımına devam ediyoruz. Çalışanlarımızın şirketimize, şirketimizin de çalışanlarımıza sahip çıkması anlayışı ile maliyetlerimizi kontrol altına almak için birtakım önlem ve tedbirler uyguluyoruz.
Şu an TNT’de en eski çalışanınız kaç yıldır ve hangi pozisyonda bünyenizde yer alıyor?
Şu an TNT’de şirketin Türkiye’de kuruluş yılı kadar çalışan arkadaşlarımız, yani 14 yıllık elemanlarımız var. Bununla birlikte Genel Müdürümüz’de en eski çalışanımızdan biri olarak 13 yıldır şirketimiz bünyesi içinde yer alıyor. Ben de 10 yıldır TNT çatısı altında bulunuyorum. TNT çalışanına yatırım yapması sebebiyle ve çalışan olarak sizler de performansınızı yüksek tuttuğunuz sürece şirketimiz içerisinde uzun yıllar beraber büyümek sözkonusu oluyor.
TNT olarak 2001 yılı “İnsana Yatırım Yapan şirket” ödülünü aldınız ve Türkiye’de bu ödülü alan ilk firmasınız. Ödülü size getiren çalışmalarınız ve uygulamalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Investor in People aslında İngiltere’de şirketlerin çalışanlarını geliştirme konusunda belli bir standarta sahip olmaları gerektiği düşüncesinden yola çıkılarak Ulusal Eğitim Birliği ve İngiltere’de lider kuruluşların personel ve eğitim birimleri ile İngiliz Endüstri Konfederasyonu, Sendikalar Birliği, Personel ve Gelişim Enstitüsü’nün ortaklaşa hazırladıkları bir personel kalite standardizasyonudur ve 1990 yılında kabul görmüştür. Investor in People daha sonra İngiltere’de ulusal bir standart haline gelmiştir. TNT olarak geçirdiğimiz denetimler sonucunda 2001 yılında bu belgeyi almaya hak kazanarak Türkiye’de bu ödülü alan ilk firma olduk. Investor in People kalite standartına göre şirketin bir vizyonu, misyonu, çalışanların görev tanımları, şirketin iş planlarından en üst kademeden en alt pozisyona kadar tüm çalışanların bilgisinin olması gerekiyor. Ayrıca yine Investor in People herbir çalışanın pozisyonu ne olursa olsun yılda en az 1 kez kendi müdürüyle performansının nasıl değerlendirildiği konusunda görüşmeye hakkı olduğunu belirtiyor ve bu anlamda bir performans değerlendirme sistemi gerekliliği ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu görüşmelerin sonucunda, gerektiğinde personele eğitim ve gelişim desteği veriliyor böylece bu ihtiyaçlar daha doğru tespit edilebiliyor.
Investor in People, şirketimizi tüm bu kriterler bazında denetlemenin yanı sıra çalışanlarımızdan 50 kişi ile de birebir görüşmeler yaptı. Dolayısıyla denetlemeler sırasında elde edilen verilerin şirket çalışanları tarafından da doğrulanması istendi. Tüm bu görüşmeler sonucunda çıkan rapor Investor in People üst denetim kuruluna yollandı. Raporda TNT Türkiye’nin Avrupa’daki birçok kuruluşa örnek olacak uygulamalara sahip olduğuna dair bir sonuç çıktı. Bunun sonucunda da TNT Türkiye olarak Investor in People kalite standartını almaya hak kazandık. Çalışanlarına yatırım yapan bir şirket olarak bu anlayışımızın onaylanması, çalışanlarımızın memnuniyeti kadar şirketimize olan yeni aday başvurularında da artışa sebep oldu. Çalışanlarımız bu başarının sadece üst yönetimin değil, tüm şirketin başarısı olduğunun farkındalar. Dolayısıyla tüm TNT olarak Investor in People ödülünü almanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz.
TNT’nin çevre konusundaki çalışmaları ve gerçekleştirdiği sosyal faaliyetler nelerdir?
Çevre konusundaki sosyal faaliyetlerimizi şu şekilde sıralamamız mümkün:
• 12 Ağustos depremi sonrası depremden etkilenenler için çok geniş kapsamlı çalışmalar yapıldı. Halen depremden zarar gören ailelerden iki tanesinin çocukları TNT bursu ile üniversitede öğrenimlerine devam ediyorlar.
• Kütüphaneler haftasında başlayan “Kitap Toplama Kampanyası” ile TNT çalışanlarından ve müşterilerinden toplanan kitaplar Hakkari Yüksekova’ya gönderildi. Önceki yılda yine Yüksekova’ya kitap, oyuncak ve bilgisayar yardımı yapıldı.
• “Birde O’nu Gönderebilsek” kampanyası çerçevesinde trafik canavarı ve enflasyon canavarı temalarını işleyen bilboardlar hazırlandı ve şehrin çeşitli yerlerine asıldı. Trafik kampanyasını desteklemek üzere pilot olarak seçilen okullarda trafik eğitimi verilecek.
• Müşterilere belirli periyotlarda yapılan mailing ile tüm aktiviteler, organizasyonlar, yeni servisler ve hizmetler ile ilgili bilgiler veriliyor.
• TNT’nin aylık olarak yayınlanan “TNT View” dergisi ile TNT hakkında genel bilgiler müşterilerimize ulaştırılıyor.
• Ayrıca TNT olarak kendi bünyemizde Doğa Kulübümüz bulunuyor. Bu kulüp zaman zaman doğa yürüyüşleri ve kamplar düzenlemektedir.
• Bunun dışında Lösemili Çocuklar Vakfı, Türkiye Basketbolunu Geliştirme Vakfı gibi organizasyonlar için ücretsiz taşımalar yapıyoruz.
• Ayrıca TNT kütüphanemiz bulunuyor.
• İstanbul’da tüm kağıt atıklarımızı biriktiriyor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Ver Kağıt Al Ağaç” kampanyasına katkıda bulunuyoruz.
TNT olarak hedeflerinize ulaşmanızda hangi aşamada olduğunuzu düşünüyorsunuz?
TNT olarak 2002 yılında mevcut performansımızı koruyarak yeni birtakım teknolojik yatırımlarımıza devam edeceğiz. Dolayısıyla mevcut personelimizin şirketiçi eğitimlerle geliştirilmesi çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. Ayrıca performans değerlendirme sistemimizde de yeni birtakım gelişmeler sözkonusu olacak. Dolayısıyla 2002 yılı içinde amacımızı mevcut personelimizi korumak ve bizimle kalmaları konusunda gerekli iletişim, motivasyon, ücretlendirme, eğitim, performans, kariyer planlama konularında imkanlarımızı daha da arttırmak oluşturuyor.
TNT olarak dış müşterilerimizden gelen geribildirimler de bizim için çok önemli olduğundan bu geribildirimler çerçevesinde hata oranımızı da minimum dereceye indirebilmeyi hedefliyoruz.
Hazırlayan: Hande Patır