Yönetim Kurulları Nasıl Eğitilir?


Pazar piyasasında uygulanan yönetim kurulu eğitim türlerinden biri; ‘nasıl iyi bir kurul üyesi olunur?’ temeline dayanan genel eğitimdir. Kurul üyelerinin aldıkları bu derslerde ele alınan konular arasında; temsil görevleri, denetleme komitesinin rolü ile diğer önemli ve genel eğilim doğrultusunda belirlenen güncel meseleler yer alır. Bu tarz (seminer tarzı) eğitim programları tabii ki yararlıdır, ancak yeterli değildir.

Bu makalede, her şirketin ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonun kendi yönetim kurullarına göre şekillendirmeleri gereken Kurul Eğitim Programları tanımlanacaktır. Tahminimize göre gelecekte, yönetim kurullarına karşı açılan davalar artacak ve bu davaların ilk celsesinde yer alan avukatlar Yönetim Kurulu’nu, görevlerini tam anlamıyla yerine getirmek konusunda eğitimli olmadıkları gerekçesiyle suçlayacak. Bugünse birçok yönetim kurulu kendilerinden yapmaları beklenen görevler karşısında savunmasız ve kayıtsız kalıyor.

Eğitim şartları

Dünyanın en büyük eğitim organizasyonu, spesifik çevre şartları ve görevler doğrultusunda spesifik eğitim programlarını oluşturan Amerika Birleşik Devletleri Askeriyesi’dir. Askeriyenin eğitim programlarında; ayrılan geniş kaynaklarla, askeriyenin karşı karşıya kalabileceği mücedale ve beklenen görevleri uygulamaya imkan veren simulasyonlar gerçekleştiriliyor. Askerleri eğitmenin yanı sıra kurulan yayın istasyonları ağları ile spesifik ve ardışık hedeflere ulaşmak amaçlanıyor. Yaptıkları eğitimin kalitesini düzenli olarak değerlendiren bu kurum, aldıkları geri bildirimler üzerine kurdukları eğitim programlarını sürekli geliştirmeye çalışıyor.

Amerikan Askeriyesi’nin eğitim konusunda göstermiş olduğu bu özeni, şirketlerin yönetim kurulu üyeleri de göstermelidir. Bu nedenle, kurula yönelik yararlı eğitim programlarını düzenlemek için, şirketinizin ya da organizasyonunuzun yönetim kurulundan hangi görevleri yerine getirmesini istediği konusunda açık bir görüşe sahip olmanız gerekir. Bu görevlerin belirlenmesi, kurulun eğitimi için gerekli kaynakların tedarik edilmesini sağlar. Eğer kuruldan istenen görevler açık bir şekilde belirlenmezse, eğitim ile başarının yakalanması zordur ya da elden kaçırılması mümkündür. Kurul üyelerinin genelde çok meşgul insanlar olmaları nedeniyle de, yıllık olarak gerçekleştirilebilecek bir günlük kurul eğitim programlarına haracayacak vakitleri yoktur.

Yönetim kurulundan beklenen görevleri tam anlamıyla güçlendirmek için her kurul, kurulun görev alanlarının sınırını çizen bir ‘sözleşme’ oluşturmalıdır. Buna ek olarak, her kurul komitesinin kendi görev ve sorumluluklarını belirten bir sözleşmeye sahip olması da iyi bir uygulamadır. Anlaşma çerçevesinde kurul ve komitelerinin rollerinin tanımlanmasıyla, kurul ya da şirketin üst düzey yönetim ekibi, şirket dışı danışmanlarla ya da danışmansız olarak, kurul için gerekli olan spesifik yıllık eğitim programlarını, en az bir gün sürecek şekilde düzenleyebilir.

Bu makale, bu tür eğitim programlarının dayandığı temel noktaları tanımlamayı amaçlıyor. Kurulu; bir günlük Yönetim Kurulu Eğitim Programları’na hazır hale getirmek amacıyla öncelikli olarak, programda nelerin yer alması ve eğitimin yapıldığı gün ile yıl boyunca kurul eğitimi için nelerin temel alınması gerektiği belirlenmelidir.

Yönetim Kurulunuzun eğitiminde anahtar noktalar

Tüm eğitim programlarının ilk adımı, eğitim programının bütün amaçlarını belirlemektir. Bu nedenle, ilk olarak şu soruyu sorarak işe başlamamız gerekiyor: “Kurul Eğitim Programı’nın temel amacı nedir?” Bu sorunun cevabı çok önemlidir, ancak genelde dikkate alınmaz.

Kurul eğitim programının ilk amacı, Kurulun “Şirket ya da organizasyonu tanımak” konusunda eğitilmesidir. Bu amacın ne kadar önemli olduğu açık olsa da, günümüzün birçok kurul üyesi, şirket veya kâr amacı gütmeyen organizasyonlarda kendilerinin bir kurul üyesi olarak, ne şekilde hizmet edecekleri konusunda aşağıda yer olan maddeleri anlamıyor ya da bilmiyor:

• Şirket ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonun asli iş ve finansal modeli;
• kurumun değerleri ve önem sıralaması;
• rekabet koşullarında ‘tek’ olmak;
• rakipler;
• ‘tek’ değer planı;
• değer yapısı;
• kâr alanı;
• stratejik işbirlikleri;
• ürün ve hizmetin dağıtım kanalları;
• üyelik veya ‘müşteri olma’ temeli;
• pazarlama planı;
• insan sermayesi stratejilerinin temel noktaları;
• değer veya entelektüel niteliklerin mevcut yapısı;
• stratejik planın temel elementleri veya şirketin uzun vadedeki planı;
• komitelerin gelişme göstermesi için kendi yolunu çizmeyi öğrenmek ve kurula ek sorumluluklar vermek.

Aynı şekilde; birçok kurul üyesi aşağıda yer alan noktaları da kavramakta zorlanıyor ya da bilmiyor:

• Şirket ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonda, kurulun yönettiği mali durum temeli; • mali durumların nasıl okunup, nasıl analiz edileceğini bilmek;
• şirketin faaliyet ayrıntılarını açığa çıkartan durum raporlarının, en az Bağımsız Denetçi Raporları kadar önemli olduğunu bilmek;
• temel gelir kaynaklarının neler olduğunu ve şirket içinde bu kaynakların nasıl yönetildiğini bilmek;
• organizasyonun sahip olduğu entelektüel niteliklerin temeli ve değerleri;
• şirketin insan sermayesi temelini ve bu konuyla ilgili güçlü ve zayıf noktaları bilmek;
• şirketin kullandığı üretim süreçlerini anlamak;
• şirketin ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonun büyümesini sınırlayabilecek engelleri ve kötü yönetim gerçekleştiren liderleri bilmek.

Bu nedenle kurul üyeleri için düzenlenecek her eğitim programının ilk aşaması; arka plan materyallerini oluşturmak, yukarıda yer alan tüm maddeleri ve şirketin örgütsel çerçevesini ve iş modelini açıklamak ve sanal ya da fiziksel ortamda çalıştaylar gerçekleştirmek olmalıdır. Her kurul üyesinin şirketin evriminden haberdar olmaya, daha önceki iş ve stratejik planları bilmeye ve şirketle ilgili tüm bilgileri edinmeye ihtiyacı vardır. Şirketin tüm bilgilerini edinmek için aşağıda yer alan konularda da bilgi sahibi olunması gerekir:

1. Şirketin ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonun daha önceki ve yürürlükteki iş planları.

2. Gelişen sektör ve endüstrinin rekabet koşullarındaki en son durumu.

3. Satış ya da başlangıç aşamasındaki yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen en yeni yatırımların özeti veya genel verileri. (Yatırımcı arayışında olan şirket bakış açısıyla, diğer yatırım süreçlerinde kullanılan değerler konusunda bilgi edinmek yararlı olur.)

4. Şirket içinde gerçekleştirilen önceki yatırımlar ve getirilerin tarihini bilmek.

5. Şirket veya kâr amacı gütmeyen organizasyonun, bir ve daha önceki yıllara ait yıllık raporları ile mevcut operasyon bütçesi (yıllık). Kurumun; yıllık finansal durumu, bağımsız denetçi raporları, vergi iadesi ile son üç yıla ait standart finansal rapor dokümanlarını içeren tüm mali tarihi.

6. Kurul ve üst düzey personel seviyesinde yer alan tüm kilit kişilerin bilinmesi ile gelecek yıllarda kurul seviyesine yükselmesi beklenenlerin belirlenmesi.

7. Şirket ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonu tanımlayan tüm grafik, logo, anahtar kelime ve cümleler.

8. Kurum tarafından uygulanan iş modelinin grafiksel sunumu.

9. Kurumun mevcut ve rakipleri karşısında gelecekte geliştirmeyi planladığı ürünlerin kıyaslandığı grafik.

10. Kurumun gelecek 12 ay içerisindeki beklentileri ile ulaşmayı amaçladığı kilit hedeflerinin tüm adımlarını gösteren zaman çizelgesi dokümanları.

11. Kurum ve pazar piyasasınındaki tüm ana risk faktörleri.

12. Kurumun risk yönetim stratejileri ve tüm marka, logo, teknoloji ve entelektüel niteliklerin yasal prosedürleri.

13. Şirketin ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonun daha önceden kullandığı pazar materyalleri.

14. Şirket kurulunun tüm araştırma belgeleri ile şirket tarafından hazırlanan araştırma ve kitaplar.

15. Kurum ve kurumun öncelikleri hakkındaki tüm yayınlar, basın bültenleri ile yazıların edinilmesi.

16. Geçmişte şirket tarafından para arttırımı amacıyla gerçekleştirilen tüm özel yerleştirmelerin dökümü. Kâr gütmeyen organizasyonların geçmişteki tüm talep materyallerinin belgeleri.

17. Tüm saygın organizasyonların listesi.

18. Tüm dış kaynak kullanımı ortağı firma ve şirketlerin özellikleri (hukuk, muhasebe gibi).

19. En sık sorulan veya sorulması muhtemel sorular ve bu sorunların ayrıntılı cevapları.

20. Tüm saygın kurum ve yönetimlerin yatırım raporlarının listesi.

Bu bilgileri en etkin bir biçimde yaymanın yolu, web temelli paylaşılan dosyalar bölümünü ve şirketin web sitesi veya özel sanal ağ bağlantılarında güvence altına alınan giriş şifresini kurul üyeleri için oluşturmaktır. Her kurul üyesi şirketi etkin bir biçimde yönetebilmek için, şirketin iş alanı, misyonu ve tüm kilit gerçeklerini bilmek zorundadır. Her kurul üyesi personele karşı açık olmalı ve sorulan soruları cevaplayabilmelidir. Geliştirilen bir liste – hizmet sistemi ile tüm sorular ve cevaplar, bütün kurul üyelerine e – posta olarak ya da şifre sistemi ile güvence altına alınmış bölüme, kurul üyelerinin kolayca görebilmesi için gönderilebilir.

İkincil olarak, Kurul Eğitim Gününün başlamasında önce, tüm kurul üyeleri ‘kendilerini ve birbirlerini birer kurul üyesi olarak’ görmeye başlamalıdır. Bu, aktif olarak çaba göstermeyi gerektirir. Bu çaba, bilgi edinimi ve paylaşımı ile her kurul üyesinin diğer üyeler hakkındaki kilit bilgileri edinmesini içerir. Kurul üyeleri, diğer üyeler hakkında bilgileri edinmek için telefonu ellerine almaktan ya da yüz yüze görüşmeler yapmaktan çekinmemelidir.

Üçüncü olarak; her kurul üyesi, kurula neden seçildiğini ve şirket içinde üzerine düşen görevlerin neler olduğunu çok iyi bilmelidir. Örneğin, beyzbolda her oyuncu, oyun içinde yer alacağı konumu, eğitime başlamadan uzun süre önce dahi bilir. Benzer şekilde, kurul üyeleri kişisel yönelimleri doğrultusunda, şirketin ilerlemesini sağlamak amacıyla kendilerinden beklenen, kendilerine ait spesifik ya da genel uzmanlıkları bilmelidir. Her kurul üyesi, kendi uzmanlıklarını ya da özelliklerini kişisel olarak belirledikten sonra, edinilen bu bilginin diğer kurul üyeleri ile iletişime geçilerek paylaşılması gerekir. Böylelikle her kurul üyesinin, yönetim kuruluna getireceği güçlü yanların bilinmesi sağlanır.

Dördüncü olarak, eğitim gününden önce, her kurul üyesine, üst düzey şirket personeli ve kurul tarafından hazırlanan 3 tane rapor verilmelidir:

1. Şirketin güncel mücadele alanları
2. Şirketin geleceği
3. Şirketin başarı anlayışı

Aktif bir kurulun doğru işlediğinde yerine getirmesi gereken görevi, şirketin geleceğinin şekillenmesine katkıda bulunmak ve bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmek ya da şirketin tüm güncel eksikliklerini ortadan kaldırmaya çalışmak olduğu için, kurul üyelerine başarılı olabilmek için neye ihtiyaçları olduğunun öğretilmesini sağlayan bu raporlar kritik öneme sahiptir.

Beşinci olarak kurul üyeleri, kurul temel süreç ve operasyonları hakkında eğitilmelidir.

Yukarıda bahsedilen tüm maddeler, kurul üyelerine ‘Kurul Rehberi’ şeklinde sunulmalıdır. Ve bu maddelerden elde edilen bilgiler, tartışma oturumlarıyla onaylandıktan sonra, internette yer almalı veya kurula yazılı olarak verilmelidir. Bugün birçok kurul, ‘Kurul Rehberi’ne sahip değildir. Bu durum aslında, hukuk davaları ile verimsizlik felaketlerine davetiye çıkartabilir. Çünkü avukatların her kurul üyesine, bir kurul üyesi olarak faaliyet alanları ile görevlerini sorma hakkı vardır. Bu nedenle, bir kurul üyesinin, bu tip bir rehber olmadan, bir kurul üyesi olarak nasıl faaliyet gösterdiğini açıklaması gerektiğinde, çok çaresiz durumlarda kalabilir. Bu, futbolda oyun taktiği olmadan oynamaya ya da senaryo olmaksızın bir filmi çekmeye benzer.

Tipik bir Kurul Rehberi’nin yukarıda yer alan özelliklerin yanı sıra, aşağıda sıralanan noktaları da içermesi gerekir:

1. Şirket sözleşmesi
2. İçtüzük
3. Kurulun geliştirilmesine yönelik yol gösterici ilkeler
4. CEO’nun geliştirilmesine yönelik yol gösterici ilkeler
5. Etik değerler
6. Kurul’un şirket sözleşmesi
7. Üst düzey personelin şirket sözleşmesi
8. Kurul’un görev tanımları
9. Kurul sözleşmesi
10. Kurul’un tüm komitelerinin sözleşmeleri
11. Gelecek 12 aya ilişkin kurul takvimi
12. Önceki yıllara ait kurul toplantı ajandası ve dakikaları
13. Önceki yıllara ait denetçi raporları
14. Kilit stratejik işbirliklerinin tanımları
15. Temel İK politikaları
16. Yönetim ve çalışan sigorta sözleşmelerinin kopyaları

Eğitim gününden önce atılması gereken bir başka adım da, üst düzeydeki yöneticilerin kurul üyeleriyle, kurul üyelerinin de ‘junior’ kurul üyeleriyle, danışmanlık çerçevesinde ilişkiye geçmesidir. Aynı zamanda, her kurul üyesinin, telefon, e – mail, mektup, faks gibi araçları kullanarak ve soru, tavsiye, bilgi ve kurul üyelerinin ihtiyaç duyacağı diğer ihtiyaçları karşılamak amacıyla, aralarındaki ‘personel ilişkileri’ni geliştirmeleri gerekir. Şirketin ve kurulun büyüklük ve karmaşıklık özellikleri doğrultusunda kurul üyelerinden birinin, tüm kurul üyeleri arasındaki personel ilişkisini düzenleme görevini üstlenmesi gerekebilir. Kurul üyelerinin uzun süredir görev yaptıkları kurullarda dahi, bu tip danışma ve personel ilişkileri sisteminin düzenlenmesi, kurul üyelerinin etkin ve başarılı bir şekilde faaliyet göstermelerine temel teşkil eder.

Bu sürecin bir sonraki aşaması ve aynı zamanda tam gün eğitim programının en son adımı; tüm kurul üyelerinin yukarıda bahsedilen tüm konular hakkında bilgilendirilmesi ile danışma ve personel iletişim sisteminin en verimli şekilde işlemesini sağlayacak koşulların hazırlanması ve bunların resmi eğitim gününden önce kontrol edilmesidir. Kurul üyelerinden bazıları, ‘çapraz sunumlar’ ile, sunum yapması kararlaştırılan bir üyenin sunumuna katkıda bulunabilir. Bu durum, iki konuşmacının, eğitim gününden önce birbirleriyle en az bir saat boyunca görüşerek sunumu değerlendirmelerini gerektirir.

Tüm bu temel adımların atılmasının ardından, şirketin yönetim kurulu yıllık eğitim gününe hazır hale gelir.

Bir günlük Kurul Eğitim Programı

İlk olarak, eğitim gününün tarihi tüm kurul üyelerinin katılımını garanti altına almak amacıyla, eğitimin yapılacağı günden en az dört ay önce belirlenmelidir. İkinci olarak, eğitim gününün aylar öncesinden programlanması çok önemlidir çünkü bu süre şirkete, kurul üyelerinin eğitim gününe hazır hale gelmelerini sağlayacak yukarıda bahsedilen noktaları gerçekleştirmek için gerekli zamanı verir. Katılım zorunlu olmalıdır ve bu eğitim programı her yıl düzenlenmelidir. Eğitim programı, planlanmış kurul toplantısından bir gün önce düzenlenmelidir.

Üçüncü olarak, bir şirket ya da kâr amacı gütmeyen organizasyon, eğitim programını yürütecek ve programa liderlik edecek dışardan gelen bir danışmanı ya da bir kurul Üyesini veya şirket üst düzey yöneticisini belirlemelidir.

Dördüncü olarak, kurul ve komitelerinin rolleri, kurulda yer alanların bireysel görevleri, şirketin güncel rekabet alanlarının derinlemesine bilinmesi ve şirketin gelecek projelerinin her kurul üyesi tarafından eğitimin yapılacağı güne kadar analiz edilmesi gerekir. Çünkü bu konular eğitim gününde ayrıntılarla konuşulmayacaktır, futbol antrenman kampında da futbolun amacının tartışılmadığı gibi.

Eğitim günü, kurul ve komitelerinin yönetim konusunda geliştirdikleri donanımlar çerçevesinde gerçekleşir. Eğitim günü, kurulun görevi ve bu göreve üyelerin nasıl uyduğu üzerinde yoğunlaşma ve tartışma günü değildir. Kurulun gelecekte üstlenmesi görevlerin araştırılması ve tasarlanması günü de değildir. Tüm kurul üyelerinin eğitim programına şirketle ilgili tüm bilgiler ile kurulun ve komitelerin, üzerinde uzlaşılmış görevlerini derinlemesine bilerek ve kendi kişisel rollerinin farkında olarak, şirketi başarıya ve ileriye götürmeye yardımcı olacak gerekliliklerin yönetim kurulunca ‘nasıl yapılması’nın araştırılacağı gündür.

Eğitim gününün sabah oturumu sadece kurul üyelerine açık olmalıdır. Öğleden sonraki oturuma ise şirketin üst düzey yönetimi de katılabilir. Eğitimin sabah ve öğleden sonraki oturumlarının çerçevesi aşağıda yer alan zaman çizelgesine göre düzenlenebilir:

7:30 - 8:15
Tesis turu

8:30 - 9:00
Eğitim gününe ilişkin açıklamalar ve kurul üyelerinin 2:30 – 3:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek tartışma oturumuna davet edilmesi

9:00 – 10:00
Yönetim kurulunun hukuksal evrimi ve mevcut durumu

10:00 – 11:00
Yönetim kurulunun güncel ve en iyi uygulama örnekleri

11:00 – 11:15
Ara

11:15 – 12:30
Kurul komitelerinin görevleri
Raporlama sistemleri
Kurulun gündemine yeni konuları getirme kuralları
Kurulda teknolojinin rolü
Özel toplantı istekleri
Kurul üyeleri girişimlerinin desteklenmesi
Personel destek ve kurul bütçesinin rolü

12:30 – 13:30
Öğlen yemeği – Şirket içinde iletişimin rolü, kurul üyelerinin nitelikleri ve şirkete katkıda bulunabilecekleri alanlar

13:30 – 14:30
Kurulun toplantılar arasında gerçekleştireceği işlerin tanımları: Kurul operasyonlarından beklenenlerin açıklanması, verimlilik, üretim, başarı ve sınırlar; kurulla ilişkileri çerçevesinde şirket personelinin rolleri

14:30 – 15:30
Kurul üyeleri ve üst düzey yönetim ekibinin, eğitim gününün sabahında önerilen yeni konuları tartıştıkları açık oturum

15:30 – 15:45
Ara

15:45 – 16:45
Yeni satış / yönetim eğilimleri ve şirketin geleceği

16:45 – 17:45
Kurulun kendi kendine gelişen mekanizması, yönetim kurulunu değerlendirme prosedürleri

17:45 – 18:30
Tartışılan konuların özeti ve kapanış konuşması

Sonuç

Şirket ya da kâr amacı gütmeyen organizasyonun, bu süreci tam anlamıyla gerçekleştirmek için zamana ve esaslı yatırımlara ihtiyacı vardır. Çünkü artık şirketlerin yönetim kurullarını eğitmeden faaliyet gösterdikleri günler sona ermiştir.

Kurul eğitim çabalarının, kurulun tüm genel aktivitelerinin bir parçası haline gelmesi gerekir. Kurula yeni bir üye katıldığında da, bu kişinin şirkete en çabuk ve en etkin biçimde hizmet etmesini sağlayacak ve kişiye verimli bir kurul üyesi olma imkanını verecek eğitim programının en baştan ele alınması gerekir. Yıllık eğitim programları, yıl içindeki gelişmeler göz önüne alınarak yönetim kurulunca şekillendirilmeli ve geliştirilmelidir. Kurulların temel amaçlarından biri de, özellikle şirket dışından gelen danışmanın süreci kolaylaştırmaya yetmediği durumlarda Kurul Eğitim Komitesini oluşturmaktır.

Bugün, kurul üyelerine verilebilecek standart eğitimler bulunmamaktadır. Bu rağmen, Haziran 2004’te GoogleTM ’de yer alan ‘Kurul Eğitim Ajandası’ örneğinin sadece 27 kez tıklandığı da biliniyor.

Bu makale kapsamlı standartları ve kurul eğitim prosedürlerini oluşturmak için yazılmasıysa da, kurulların bugün karşı karşıya kaldıkları rekabetlerde kurul eğitimine vermeleri gereken önemin altını çizmek amacıyla yazıldı. Her kurul kendi organizasyon yapısına uygun eğitim programını, danışmanlık ve personel iletişimi sistemini şekillendirmek ve bir günlük kurul eğitimlerinin ajandasını oluşturmak zorundadır. Eğer bu zorunluluk yerine getirilirse ya da uygulanırsa, yönetim kurullarında bir çalışma günü içerisinde gerçekleştirilen operasyonlarda, yüzde 95 oranında büyük bir ileri sıçrayışın görüleceği açıktır.

Kaynak: Herb Rubenstein, Paul E. O’Flynn, The CEO Refresher – The Role of Training for Boards of Directors, www.refresher.com

Liderlik ve Yönetim Danışmanlığı Şirketi Growth Strategies Inc.’ın CEO’luğunu ve hukuk danışmanlığını yapan Herb Rubenstein, aynı zamanda ‘Breakthrough, Inc. – High Growth Strategies for Entrepreneurial Organizations (Prentice Hall / Financial Times, 1999)’ yayınının yazarlarından biridir. Rubenstein, George Washington Üniversitesi’nde Stratejik Planlama ve Liderlik kürsüsünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda ‘Professional Futurists’ Derneği’nin kurucu yöneticisi olan Rubenstein, yönetim kurulu, liderlik ve stratejik planlama konularında sayısız makaleye imza atmıştır. (herb@growth-strategies.com)

Paul E. O’Flynn, ‘Kentucky Organ Donor Affiliates’ üst düzey yöneticisidir. Chicago Üniversitesi Hastanesi’nde üst düzey yöneticilik yapan O’Flynn, Joliet Correctional Center Sağlık Birimi’nin ve Cook County Hastanesi İlaç Departmanı yöneticiliğini de yapmaktadır. Geçtiğimiz günlerde O’Flynn, Virginia LifeNet, Inc Şirketinin Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. (poflynn@kyorgandonor.org)



Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)