Yetenek piyasasını daha önce hiç böyle görmediniz!
Deniz Çakırgil Sezen - Michael Page Direktör
Page Group olarak, 167 ülkeden 70 bin katılımcıyla gerçekleştirdiğimiz "Yetenek Trendleri 2023" raporunda önemli uyarılar var: İşveren olarak mevcut iş gücünüzün büyük oranının görevde kalmaktan mutlu olduğunu düşünüyorsanız, tekrar pozisyon almanız gerekebilir çünkü sonuçlara göre adayların %90'ı önümüzdeki altı ay içinde iş değişikliğine açık.
Page Group olarak, 167 ülkeden 70 bin katılımcıyla gerçekleştirdiğimiz "Yetenek Trendleri 2023" raporunda önemli uyarılar var: İşveren olarak mevcut iş gücünüzün büyük oranının görevde kalmaktan mutlu olduğunu düşünüyorsanız, tekrar pozisyon almanız gerekebilir çünkü sonuçlara göre adayların %90'ı önümüzdeki altı ay içinde iş değişikliğine açık. %57 gibi yüksek orandaki profesyoneller yeni/farklı bir pozisyon arayışında. İş değişikliğine açık adayların %90'ı sadece iş değil ihtiyaçlarını karşılayan ve değerlerine uygun, doğru fırsatı arıyor. %26'sı iş/yaşam dengesini en önemli konu olarak görüyor. %37'si aktif arayışta ve %45'i kararsız olan çalışanlar olmakla beraber, görünüşte memnun olan çalışanlar bile bu değişimin farkında. Yetenek piyasası daha önce hiç olmadığı kadar değişken.
Sonuç olarak, işverenlerin bu yeni normale uyum sağlamasının zamanı geldi. Çalışanların beklentileri artık sadece maaş değil, aynı zamanda esnek çalışma saatleri, Proje bazlı çalışma modelleri, kariyer fırsatları, Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DE&I) bakış açısı, sürdürülebilirlik, güven kültürünün oluşturulması gibi birçok faktörü içeriyor. İş hayatında sosyalleşme ve iş arkadaşlarıyla ilişkiler hâlâ önemli görülse de şirket kültürünün daha yumuşak unsurları artık yeterli değil. 2023 yılında, Türkiye pazarındaki gelişim ise pandeminin etkileri ve dijital dönüşümün hız kazanması nedeniyle değişmeye aynı hızla devam edecek.
Ve elbette EYT süreci...
EYT sürecinin yasalaşmasıyla, emeklilik hakkı kazanmasına rağmen aktif olarak iş hayatında kalmak isteyen ve işverenleri tarafından devam etmeleri arzu edilen yeteneklerin, proje bazlı danışman statüsüyle çalışma sahalarının olduğunu görüyoruz.
TÜİK raporuna göre EYT sürecine istinaden emeklilik hakkına sahip olacak ortalama 1,8 milyon kişi olduğu varsayılıyor. Yaş ortalaması denklemine baktığımız da yoğunluğun 40-55 yaş aralığında olduğunu düşünürsek; bunun bir sonucu olarak toplu emeklilik talebi, şirketler açısından yetenek ve deneyim hafızası kaybı yaşatacağı düşünülmektedir. İşte bu noktada; emekliliğe ayrılan kritik iş gücünü danışman firmalar aracılığıyla istihdam edilme potansiyeli de artmaya devam etmektedir. Boşalan pozisyonların hızlıca doldurulması ve işe alım sürecini etkin yönetmek açısından işe alım danışmanlık firmalarına olan ilgi de bu dönemde artmaya başladı. Zira, işe alım danışmanlık sektörünün öncü danışman firması olarak gerek proje bazlı gerekse tam zamanlı rollerin istihdamı için aktif talepler aldığımızı söyleyebilirim.
Türkiye istihdamına bakalım...
2021 yılı başlangıcı ile birlikte Türkiye’deki istihdam piyasası 2022 yılı sonuna kadar artan bir ivmeyle devam etti. Birçok işveren işe alımlar konusunda umutlu. Farklı olan ve tüm işverenlerin gündeminde olan konu ise; Pandemi öncesi döneme kıyasla, işe alım trendlerinin müşteri yönetimi tekelinden aday yönetimi tekelinde ilerleyen bir ortama evrilmiş olması. Yani, işe alım süreçlerinde adaylar daha çok karar verici olan ve piyasa koşullarını belirleyen taraf haline dönüşmüştür. Bu trendi özellikle Bilgi Teknolojileri gibi alanlarda daha fazla gözlemliyoruz.
Bilgi teknolojileri sektörü, en hızlı ivmelenen ve popüler bir alan olarak Türkiye'de de önemli büyüme kaydetti. Yazılım geliştirme, siber güvenlik, veri analizi ve yapay zeka gibi alanlarda nitelikli işgücüne olan ihtiyaç ortaya çıktı. Teknoloji sektörü çalışanlarına ise Türkiye'de ayrıcalıklı bir sektör olarak diğer sektörlerden her bakımdan daha fazla imkan sağlanacağı öngörülüyor.
Page Group olarak, özellikle Bilgi teknolojileri alanında, ilk çeyrekte geçtiğimiz yıla kıyasla daha stabil ilerleyen işe alım trendi gözlemlesek de ikinci yarı yıl itibariyle ivmenin artan hızla devam edeceğini öngörüyoruz.
Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayınız.