Yeni Ekonomide Doğru İstihdam ve İnsan kaynakları Danışmanlarının Rolü


Ekonomi alanındaki gelişmeler, yeni teknoloji ve yeni bilgi alanlarının oluşmasıyla ortaya çıkan bu rekabet ortamında firma sahipleri ve yöneticiler, insan kaynaklarını doğru ve etkin yönetmek için neler yapmalılar? İşe alım ve çalışanların memnuniyetinin sağlanması artık eski yöntemlerden çok daha fazlasını, çok farklı stratejileri gerektiriyor. Farklı kültür, ihtiyaç ve önceliklerin tam anlamıyla anlaşılması, bu yeni stratejilerin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Önümüzdeki dönemler yeni ekonominin giderek önem kazandığı dönemler olma özelliğini taşıdığından, geçişin acısız olması için doğru işe doğru eleman gerekliliği bir kez daha gündeme gelmektedir. Firmayı, vizyonuna taşıyacak güç yine o firmanın insan kaynakları olduğu için, doğru insanların doğru hedeflerle yönetilmesi büyük önem taşır.

Ülke ekonomilerinin gelişmesiyle istihdam olanaklarının paralel gitmesi öncelikle, genel eğitim politikalarından etkilenmekle birlikte, seçme ve yerleştirme hizmetleri sunan danışmanlık firmalarının da bu alanda sunduğu hizmetleri çeşitlendirmesini ve zenginleştirmesini gerektirir. Firmaların iş stratejilerini oluştururken insan kaynakları yönetim stratejilerinin de paralel olarak oluşturulması ve bu alanda izlenecek politikaların önceden belirlenmesi gerekir. Danışman firma ihtiyacı bu aşamada değerlendirilir. Firmaların insan kaynakları yönetiminden sorumlu kişiler, stratejik çalışmalara daha fazla odaklanabilmek için zamanlarının büyük bölümünü alan birtakım insan kaynakları faaliyetlerini ya kendi içlerinde bir yeniden yapılanmaya giderek ya da insan kaynakları konusunda danışmanlık yapan firmaların sunduğu hizmetlerden yararlanarak yürütmeyi seçerler. Danışman firmalar da bu aşamada firmanın gereksinimlerini bir iş ortağı mantığıyla benimseyerek, bu gereksinimleri karşılayan hizmetlerin neler olması gerektiğini belirlerler.

Seçme ve yerleştirme, firmanın insan kaynakları yapılanmasının temel taşlarını oluşturur. Doğru seçme ve yerleştirme sadece günü kurtarmak üzerine kurulmamalıdır. Bugün için doğru olan insan, firmanın vizyonu doğrultusunda yarın için de doğru insan mıdır? Doğru insanı bulma yolculuğunda ilk adımlar, firma beklentilerini karşılayan hatta beklentiyi aşan düzeyde performans gösteren çalışanların tanınması, onları motive eden etmenlerin ve firmada paylaşılan değerlerin belirlenmesi ve çalışanlarınızın sahip olduğu potansiyelin bilinmesidir. Böylece doğru insanı işe alırken kurum kültürüne ve vizyonuna uygun insanlar üzerinde durulmasıyla, çalışan memnuniyetinin sürekli kılınması ilkesine sadık kalınarak, güçlü bir insan kaynakları ekibi ve uyumlu bir çalışma ortamı yaratılabilir.

Kurum kültürünün doğru yansıtılması sadık müşteriler yarattığı gibi, çalışanlar için de vazgeçilmesi zor bir çalışma ortamı yaratır. Toplumsal kabul görmüşlük çalışanları firmaya bağlar ve yeni çalışanların firmaya olan ilgisini arttırır.

Kısa vadeli çözümler sağlamak ve açık pozisyonları bir an önce doldurmak için yapılan seçme ve yerleştirme aktiviteleri, firma kültürüne uymayan, firmanın değerlerini paylaşmayan, motivasyonu düşük eleman alımları ile sonuçlanabilir. Bunu önlemek için elemanlara ulaşım kanalları mümkün olduğunca çoğaltılmalıdır. Kariyer günleri, ilanlar, danışman firmalar ve son olarak internet. Seçme ve yerleştirmede internet çok sayıda kaliteli özgeçmişe çok kısa sürede erişmeyi, bu adaylara daha kolay ulaşmayı sağlar. Doğru adaylara ulaşım yollarının bu kadar çeşitlendiği bir dönemde “işimizi her zaman yaptığımız gibi yaparız” düşüncesinden biraz sıyrılıp, yeni ekonominin gereklerine uygun çalışma stilleri geliştirilmelidir. Piyasalardaki gelişmeler, artık seçme ve yerleştirme kararlarının geçmiş başarılara bakıp yapılmaması gerektiğini, böyle çalışmaya devam eden firmaların gelişimlerini kendi kendilerine engelleyerek, gelecekteki kapasitelerinden gerektiği kadar yararlanamayacaklarına işaret ediyor. Gelişen yeni ekonomide insan kaynaklarının gelişmesini sağlamak için danışman firmalara da belli görevler düşüyor... 

* Yöneticilere firmaların verimliliğini arttırması ve yatırım hedeflerinin gerçekleştirilmesini sağlaması, yetenekli insanları firmalarına çekebilmesi ve firmada tutabilmesi için yön verilmesi,

* İnsan kaynakları alanında gelişen tüm fırsatların ve problemlerin izlenmesi,

* İnsan kaynakları alanındaki rekabette yöneticilere yardımcı olmak için araçların belirlenmesi ve sağlanması,

* Sürekli öğrenme ve gelişim için iletişim sağlanması,

* İşlerin daha hızlı, daha iyi ve daha ucuz yürütülebilmesi için teknolojiden yararlanılması,

* Bir iş ortağı olarak zaman ve bütçe kriterlerini de göz önüne alarak, insan kaynaklarının ve bilgi kaynaklarının organizasyon içinde daha verimli bir şekilde kullanılabilmesi için düzenlenmesi...

Ernst & Young

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)