Value Growth Stability


Texas Instruments’ın Dünü

Texas Instruments (TI), 16 Mayıs 1930 tarihinde petrolün Amerikan topraklarında yoğun olarak arandığı bir dönemde jeofizik servis veren bir şirket niteliğinde kuruluyor. İlk yurtdışı petrol arayışına 1931 yılında Meksika’da baslayan TI, bu araştırmayı daha sonraki senelerde Batı Kanada, Kebek, Venezuela, Kolombiya, Suudi Arabistan, Java, Sumatra ve Ekvator’da devam ediyor.

Bugünü

1990’lı yıllara gelindiğinde bir petrol araştırma şirketi niteliğinden tamamen ayrılarak yüksek teknoloji ürünü elektronik malzemeler üreten bir dünya devi durumuna geliyor. Jeofizik servisi vermek amacı ile kurulan Texas Instruments, Dijital Sinyal ‹şlemcileri ürünlerinin üretimi, yüksek teknoloji, endüstriyel ve ticari elektronik aletlerinin üretim ve satışını yapıyor. Bu elektronik aletlerin içinde mikroçipler, avionikler ve savunma endüstrisine ait aletler sayılabilir. Bugün 26 ülkede, 129 bölgede 44.000 çalışanı ile faaliyetlerini sürdüren Texas Instruments’ta, Dünya çapında İnsan Kaynakları alanında çalışanların sayısı 400’ü buluyor.

Texas Instruments’ın geçirdiği bu değişimde yönetimin rolü...

Texas Instruments’ın başarılı bir şirket olmasında son yıllarda isminden çok söz ettiren Jerry Junkins ve şu andaki TI Başkanı Tom Engibous’un büyük bir rolü oldu. Junkins şirket başkanlığına 1985 yılında geldi. TI’ı petrol araştırmacılığından çıkartıp ve daha pazar bazlı bir şirket konumuna getirdi. Diğer yaptığı önemli bir iş de TI’ı katılaşmış şirket kültüründen kurtarmayı amaçlaması oldu. 1996 yılında çok sevilen başkan Junkins`in ani ölümü, Yönetim Kurulu’nu en az onun kadar başarılı bir başkan seçme çabasına yöneltti ve Tom Engibous TI başkanlığına getirildi.

1996 yılı Texas Instruments’ın bir strateji geliştirme yılı oldu. Neler yapıldı...

Engibous, TI icin yeni bir kandı ve kararını verdiği şeyleri hızlı yapmak zorunda olduğunu biliyordu. TI, Engibous’un başkanlığında hemen bir strateji belirledi. Üretimi yapılan birçok değişik malzeme türü bu konuyla ilgili diğer şirketlere satıldı. TI’ın amacı şirkete ileride daha fazla para kazandıracak ve belki de dünyayı şekillendirecek projeleri desteklemekti. Çünkü TI, artık dünyanın en büyük, yarı iletkenlerini üreten şirket olmaktan çıkmıştı. Kimse TI’ın ismini en büyük beş elektronik şirketinin arasında saymıyordu.

Tom Engibous’un önerdiği Digital Sinyal İşlemcileri (DSP) Projesi’nden bahseder misiniz?

TI’ın 1995’deki net geliri 11.4 milyar $’dan 1996 senesine gelindiğinde 9.9 milyar $’a düşmüştü. Engibous, TI’ın bu durumuna rağmen yaptıklarının doğru olduğuna inanıyordu. Onun amacı TI`ı Dijital Sinyal ‹şlemcileri (DSP) ürünlerinin üretimine yönlendirmekti. Engibous; “DSP kavramı geçtiğinde herkesin aklına TI`ın gelmesini istiyorum” diyordu.

1998 yılı itibariyle Texas Instruments’in vizyonu; bilgisayar ağıyla birbirine bağlanmış bir toplumda, dijital çözümlerin liderliğini yürütmek oldu. Bir ağ ile birbirine bağlanmış toplumu şekillendiren üç önemli faktör vardır.

Bunlardan ilki; bilgi işlem, komünikasyon ve eğlence alanları için kişiselleştirilmiş elektronik aletlerdir.

İkinci sırada; dijitalizasyon gelir ki bu da herkesin aynı dijital dili kullanması demektir.
Üçüncü şekillendirici ise; bilgisayar ağı ile insanların birbirine bağlanmasıdır ki bunun en iyi örneği şu anda toplumda yaygın kullanılan internet ağıdır. Bu üç akım, bilgisayar ağı ile birbirine bağlanmış bir toplum oluşturacaktır. Bu ağ hepimizin yaşayış tarzında, öğreniminde, iş hayatında ve eğlencesinde etkili olacaktır. TI’ın amacı işte burada devreye giriyor. Çünkü TI, ağla örülmüş bir toplumun yaratılmasında DSP`lerin rolünün büyük olduğunu ve bunların üretimini yaygınlaştırarak bu seviyede bir toplum oluşturulabileceğine inanıyor.

Sizin Texas Instruments’da İnsan Kaynakları Alanında gerçekleştirdikleriniz...

1990’lı yıllarda dünyaya örnek olacak bir şekilde TI’ı geleneksel hiyerarşik bir yönetimden kurtardık. İnsan Kaynakları çalışmalarını işin ana merkezi olarak benimsenmesini sağladık. Kişisel ve takım seviyesindeki üretim konularını inceleyerek olumlu değişiklikler yaptık.

TI’ın ürün pazarında kazanabilmesi için şirketin bütün ünitelerini adım adım inceledik, her bölüm için gerekli olan insan karakterini tanımladık ve her departmanın bu insan karakterine uygun insan geliştirme yöntem ve çalışma stilini belirledik.

Texas Instruments’ın “İnsan” ve “Toplum” kavramlarına bakışı...

Çalıştığımız konu içinde, çalışanlarımızın ve toplumun desteğini almadan hiçbir amacımızı gerçekleştiremeyiz. TI’ın geleceğini, çalışanları elinde tutuyor. Bu nedenden dolayı “İnsan” ve “Toplum” konularına olan bağlılığımızı tekrar gözden geçirdik.

TI’ın çevre, eğitim ve iş hayat konularına bakış açılarını kısaca belirtmek istiyorum.

Çevre
Endüstriyel atıkları çevreye zararsız hale getirecek teknoloji için bir bütçe ayırdık ve sistemli bir geri dönüşüm projesiyle de şirketin toplam harcamalarını aşağıya çektik. TI’ın bu konu ile ilgili ulaşmak istediği nokta sıfır kaynak harcamasıdır. Texas Instruments’ın bu konudaki duyarlı çabaları International Standards Organization (ISO) ve European Environmental Management (EEU) tarafindan da ISO 14001 belgeleriyle ödüllendirildi.

Eğitim
TI, toplumun bütün seviyesindeki insanlara eğitim verilmesi konusunda desteklerini sürdürüyor. Her yaştan insanı bilim ve teknoloji ile buluşturmayı hedefleyen TI, üniversite düzeyinde de araştırma projeleri yürütüyor, konusunda öncü kolej ve üniversitelerle çalışıyor. Örneğin; DSP sisteminin oluşturulmasında bir üniversite ile iş birliği yaptık.

İş Hayat
Biz TI çalışanlarının sıcak bir aile ortamında çalışmalarını amaçlıyoruz. İş ve aile hayatıyla iyi bir denge kurabilmeleri için çalışanlarımıza birçok kaynak sağlıyoruz.
Texas Instruments`in kazandığı ödüller...

TI, 1996’da “Çalışan Anneler” Dergisi tarafından onur belgesi aldı ve çalışan anneler için en iyi 100 şirket arasına girdi. TI, kadınların iş yerindeki kariyerlerini geliştirmiş olmalarından dolayı 1996 yılında “Catalyst Ödülü”nü almaya hak kazandı.

Texas Instruments 1997 yılında Workforce Dergisi tarafından verilen “Optimas Ödülü”nü ikinci kez aldı. Bu ödül TI’a ‹nsan Kaynakları alanındaki mükemmel uygulamaları; iş kültürü, ahlak politikası, çalışanlarına vermiş olduğu eğitim, sağlamış olduğu sıcak aile ortamından dolayı verildi. Latincesi “en iyilerin arasından” anlamına gelen Optimas Ödülü’nü 1992 yılında da “Servis” alanında kazanmış olan TI, Optimas’ı ikinci kez alan tek şirket ünvanını taşıyor.

TI`ı İnsan Kaynakları konusunda bir öncü konumuna getirdiniz. Türkiye`de İnsan Kaynakları Yönetimi’ne geçiş yapmış veya yapmakta olan şirketlere önerileriniz...

İnsan Kaynakları stratejisi ile iş stratejisi bir bütün olarak düşünülmelidir. İnsan Kaynakları konusunda daha derinlemesine bilgi, deneyim ve önerilerimi Human Resources Dergisi olarak 23 Mart’ta düzenlediğiniz konferansta katılımcılarla paylaşacağım.

Teşekkürler...

Hazırlayan: Figen TAHİROĞLU

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)