Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı


Tema Vakfı’nın Amacı

Bu vakfın kuruluş amacı; ülkemizdeki doğal varlıkları ve sağlığı korumak, ağaçlandırma ve erozyonla mücadelenin önemini anlatmak, bilgilendirmek, bilinçlendirmek, bu alanda ulusal politikaların oluşturulmasına yardımcı olmak ve bu esaslardan ödün verilmemesi için mücadele etmek, ağaç ve orman sevgisini topluma kazandırmak, doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve toprak örtüsünün, ormanların korunması, geliştirilmesi ve yenilerinin tesis edilmesini sağlamak için faaliyette bulunmak.
Bunun için kamuoyu eğitim bölümü geliştirildi. Günlük programlarla üniversiteden gelen hocaların verdiği derslerle bugün 2000’in üzerinde erozyon eğitmeni yetiştirildi. Yurdun değişik bölgelerinde toplam 13 14 ilde yapılan eğitim seminer çalışmalarıyla yetiştirilen kişiler bölgelerde bu eğitim faaliyetleri çalışmalarını sürdürüyor.

Buna ek olarak bu yıl, 50 kişinin arazide her türlü şartlarda barınabileceği ve eğitim görebileceği bir kit hazırlandı. Ayrıca, bu yıl gençlere yönelik üç ayrı ilde onar günlük ikişerli dönemler halinde arazide erozyon eğitimi verildi. Bu eğitimle teorik ve uygulama halinde erozyonla mücadele edilebileceği gençlere gösterildi. Bu eğitim çalışmaları ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde devam ediyor. Buralarda hem TEMA gönüllü temsilcilikleri, üniversitelerde de TEMA kulüpleri kuruluyor. Gençlerinde bu konuda bilinçlenmeleri sağlanıyor.

TEMA’nın Projeleri ve Sonuçları

Bugün İstanbul, Ankara, Eskişehir ve GAP Bölgesi’nde vakıf merkezince planlanan ağaçlandırma projeleri uygulanıyor. TEMA gönüllü temsilcileri de bu yörelerdeki halkın isteklerini Orman Bakanlığı’yla işbirliği yaparak oralarda kurdukları TEMA ormanlarıyla karşılamaya çalışıyorlar. TEMA Vakfı bünyesinde kurulmuş olan Dokümantasyon ve Enformasyon Merkezi (TEDEM)’nde toplanmakta olan bilgiler, raporlar, dialar, video ve ses bantları ve fotoğraflardan oluşmuş olan TEMA arşivi yoluyla isteyen herkes, erozyon, çölleşme, doğal varlıkların korunması, biyolojik çeşitlilik konuları hakkındaki bilgilere hızla ulaşabiliyor ve bu merkez giderek gelişiyor. Dünya Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi doğrultusunda oluşturulan fondan ülkemizin yararlanabilmesi için Türkiye’nin karşı karşıya olduğu erozyon tehlikesi konusunda da uluslararası düzeyde ilgili kuruluşlara tanıtılması gerekiyor.

Bu nedenle konunun dış ülkelerde anlatılması, tanıtılması görevini de ilgili bakanlıklarla birlikte TEMA üstlendi. Bu amaçla TEMA uluslararası toplantılara katılmakta, gerek Avrupa, gerekse Afrika’daki çalışma gruplarında görev alıyor.

Geleceğe yönelik projeler

Tarım alanlarında, meralarda ve orman alanlarındaki uygulama yanlışlarının ortadan kaldırılması için kamuoyu oluşturmak. Bunun için yasal düzenlemelerle veya önlemlerle toprakların amacına yönelik kullanılması sağlanmalıdır. Bireylerin sahip oldukları tapulu topraklar, her ne kadar kendilerininmiş gibi görünse de aslında bu toprakların kullanım hakkı onlarındır. Açıkçası bu topraklar amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde tarım yapılması gereken bir toprakta bir sanayi tesisi kurmak, bu toprağın amacı dışında kullanılmasıdır. Bu gibi amaç dışında toprak kullanımı Türkiye genelinde çok yaygın. Bunun engellenmesi amacıyla şu anda Trakya’da tarım alanlarının amacına uygun kullanılması için bir kampanya başlatıldı. Toprakların amacına uygun kullanımının daha etkin bir biçimde sağlanabilmesi için Anayasa’nın 169. Maddesinin yeniden gözden geçirilmesi ve buna bağlı olarak çıkarılmış olan 4127 sayılı yasanın da yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor. Böylece ormanların talan edilmesi de önlenmiş olacaktır. Bu amaçla TEMA, bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu değerlendirerek, yasanın iptali yönünde Danıştay’a dava açtı. 20.2 milyon hektar kayıtlı orman alanı bulunmasına karşın bunun 5.5 milyon hektar kadarı verimli orman alanıdır. Her geçen gün azalmakta olan doğal orman alanlarının korunma zorunluluğu ortadadır.

TEMA Vakfı
Tel: 0.212.283 78 16 (5 Hat)

Hazırlayan: Nursabah DAŞDELEN

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)