Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ne zaman kuruldu? Kuruluş amacı ve faaliyetleri nelerdir?
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, çocuklarımızın “Cumhuriyetin temel ilke ve değerlerine bağlı”, “akılcı”, “sağduyulu”, “özgüven sahibi”, “düşünen”, “sorgulayan”, “kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen”, “barışçı”, “farklı düşünce ve inançlara saygılı”, “insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen” bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunacak okul dışı eğitim ve öğretim programları oluşturmak ve uygulamak amacıyla 23 Ocak 1995 yılında kuruldu.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, bu programlar için geliştirdiği içerikten ve bu içeriği aktarmak için kullandığı etkin yöntem ve araçlardan temel eğitim sisteminin de yararlanması için çaba harcamaktadır.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın projeleri ve sonuçları...
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, misyonunu yerine getirmek için, ülkemizin koşullarını göz önüne alarak özgün projeler geliştirip uyguluyor. Bu projeler Eğitim Parkları, Öğrenim Birimleri, Yaz Okulları, Eğitim Araç ve Gereçleri olarak 4 ana başlık altında toplanıyor.
Eğitim Parkları insanlarımıza evleri, okulları ya da işleri dışında kültür ve öğrenim için alternatif bir kurum ortamı sunuyor. Bu ortamın ailenin tüm bireyleri için yeni bir adres, buluşma noktası olması amaçlanıyor. Eğitim Parkları kısaca, kişinin gereksinim duyduğu bilginin en çağdaş ve bilimsel şekline istediği zaman ve istediği kadar ulaşabileceği ortamlar yaratıyor. Öğretmeni olmayan, laboratuvarları yetersiz okullarda okuyan, yardımcı ders kitabı alamayacak gelir düzeyinde olan öğrenciler bu parklarda en gelişmiş teknolojik donanıma sahip okulların öğrenim araç, gereç ve olanaklarına ulaşabiliyorlar. Vakfın bugün İstanbul Fındıkzade ve Çarşamba’da, Van’da ve Eskişehir’de olmak üzere toplam dört Eğitim Parkı bulunmaktadır. 2000 yılında açılacak olan Ankara ve Antalya Eğitim Parkları ile birlikte Eğitim Parklarımızın sayısı 6’ya ulaşacaktır.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın geliştirdiği bir başka özgün proje olan Öğrenim Birimleri, gelir düzeyi düşük, eğitim olanakları sınırlı küçük yerleşim yerlerinde ve büyük kentlerimizin dar gelirli mahallelerinde bir ya da birkaç odadan oluşan küçük öğrenim ve kültür ortamları olarak kuruluyor. Vakfın bugün yurt geneline yayılmış 46 Öğrenim Birimi bulunmaktadır. 2000 yılı için hedefimiz 39 Öğrenim Birimi daha açarak Öğrenim Birimlerimizin sayısını 86’ya çıkarmaktır.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı çocuklarımızın güzel ve yararlı bir yaz tatili geçirmelerini sağlayabilmek için Ücretsiz Yaz Okulları açar. 1999 yılında 12 noktada açılan ve 2035 öğrencinin yararlandığı Yaz Okullarımız için 2000 yılı hedefimiz 4000 çocuktur.
Vakfımız çağdaş standartlara uygun içerik ve biçimde Ders Kitapları hazırlar. Bu amaçla Türkiye’nin konularında önde gelen uzmanlarına yazdırılan kitaplarımız Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçmiş olup ilköğretim okullarında okutulmaktadır.
Vakfımız bütün bu ana faaliyetlerinin yanı sıra çok önemli projeler de gerçekleştirmektedir. Vakfımızın 17 Ağustos depreminin ardından geliştirdiği en önemli iki proje;
* Hayat Projesi ve
* Umut 2000 Projeleri’dir.
HAYAT PROJESİ
Vakfımızın Marmara deprem bölgesi için geliştirdiği eğitim ve sosyal faaliyet destekli “kalıcı” konut projesidir. Hayat Projesi kapsamında her Yaşam Mahallesi:
* Depreme dayanıklı, “kalıcı”, çocuklu bir ailenin tüm temel ihtiyaçlarını karşılayan, temel altyapı sistemleri geliştirilmiş, yaklaşık 52’şer m ’ lik ortalama 50 ev;
* Depremzedelere psikolojik, sosyal ve eğitim desteği sağlayacak gönüllülerin hizmet vereceği bir Sosyal Yaşam Birimi,
* Çok amaçlı bir spor sahası ve
* Çocuk Parkı’ndan oluşmakta olup, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı eğitim ve sosyal yardımlaşma anlayışı ile yönlendirilecek özgün birer yaşama alanı olarak tasarlanmıştır.
Bu proje kapsamında bugüne kadar Sakarya Arifiye, Körfez ve Yalova’da olmak üzere 3 Yaşam Mahallesi tamamlanmış olup 11 Mart 2000 tarihinde depremzede ailelerimize teslim edilmiştir.
Bu proje kapsamında; Sakarya (2. mahalle), Koca eli (2. mahalle), Düzce ve Kaynaşlı’da olmak üzere 4 Yaşam Mahallesi önümüzde aylarda depremzede vatandaşlarımıza teslim edilecektir.
UMUT 2000 PROJESİ (GEZİCİ EĞİTİM MERKEZLERİ)
Bu proje, ilköğretim çağındaki depremzede çocuklarımızı modern eğitim teknolojisi ile tanıştıran, onlara moral, destek, rehberlik, danışmanlık hizmeti götüren ve modern eğitim teknolojileri ile donatılmış iki otobüs ile uygulanan bir projedir.
Umut 2000 Projesi kapsamında Gezici Eğitim Merkezlerimiz bugüne kadar deprem bölgesinde 16 okulda 3600 öğrenciye hizmet vermiş olup, hedefimiz 25 bin öğrenciye bu hizmeti götürmektir.
Tel: 0.216.492 32 32
Hazırlayan: Hande Patır