Telefonla iletişimde başarı Nefes Eğitimi ile gelir


Günlük hayatımızın vazgeçilmezi telefon, yüz yüze görüşmenin mümkün olmadığı anlarda kullandığımız yegane iletişim aracımız durumuna geldi. Bundan kısa bir süre önce yaşamımıza hızla giren cep telefonu, kısa mesajlar, e-postalarla tanıştık. Mektup, telgraf, faks gibi eski yöntemleri neredeyse tamamen devre dışı bıraktık. Teleks de silindi gitti. Oysa telefon şekilden şekle girerek, gelişerek, beraberinde pek çok teknolojik imkânı da beraberinde getirerek tüm gücüyle hayatımızda kalmaya ve yaşamımızda gittikçe daha fazla yer tutmaya devam ediyor.

Peki, her zaman elimizin altında olan iletişim aracımızı kullanabilme başarımızın iş ve her türlü sosyal içerikli ilişkilerimizde ne kadar kritik bir önem taşıdığının farkında mıyız? Yaşamımızın kaderini belirleyen birçok gelişmenin aslında telefonda geçen birkaç dakikalık konuşmamıza bağlı olduğunun ne kadar bilincindeyiz? Bu kısa görüşmelerin kar ve zararlara aracı olduğunun farkında mıyız?

Bir randevu için, bir anlaşmanın sonucunu duymak için, sipariş almak ya da ürünümüzle ilgili gelişmeleri takip etmek için heyecanla telefonlarımızın çalmasını bekliyoruz. Bize ulaşabilmeleri için cep telefonlarımızı gözümüzün önüne koyarak işimize başlıyoruz. Müşterilerimizi yoklamak için telefona sarılıyoruz. İş takibi için gün içinde defalarca telefonda konuşuyoruz. Peki, yaşamımız için vazgeçilmez bir önem taşıyan, bu kadar yoğun olarak içinde olduğumuz telefon görüşmelerinde ve telefon kullanımda gerçekten başarılı mıyız? Her görüşmemizin bize olumlu yansıdığını söyleyebilir miyiz?

Yüz yüze görüşme imkânının olmadığı, sadece sesimizi kullandığımız bu iletişim şeklinde karşımızda olan kişilere istemeden de olsa eksik, olumsuz ve hatta yanlış mesajlar aktarabiliyoruz. Bunun sonucunda birçok kez ayağımıza kadar gelmiş fırsatları bile kaçırıyoruz.

İş hayatında telefonu kullanmak, ciddi bir sorumluluktur. İş hayatınızda ve sosyal ilişkilerinizde karşınızdaki insanı kısıtlı bir sürede ve sınırlı bir iletişim ortamında dinlemek, anlamak, anladığınızı hissettirmek, anladıklarımız ışığında çözüm sunmak ve sunduğunuz çözümün anlaşılmasını sağlamak çok önemlidir. Çoğu zaman sizin de karşınızdakinin de uzun uzun sohbet edecek ve konuyu enine boyuna tartışacak vakti yoktur. Karşınızdaki bir ya da iki konuyu hızla sorgulamak, cevap almak, işini görmek için sizi arar. Karşınızdaki mutsuz biriyse, sizinle veya ortak konunuzla ilgili sorunu ya da kaygısı varsa, önyargılı bir şekilde sizinle temas kurması kaçınılmazdır. Siz telefonu açtığınızda ses tonunuza, konuşma hızınıza, sorduğunuz sorulardan kelime seçiminize kadar pek çok faktör, o kişi ile olan ilişkinizin olumlu veya olumsuz sonuçlanmasını belirleyecektir.

İşte bu nedenlerle iş hayatımızın sıradan gibi görünen ama temel araçlarından biri olan telefon görüşmelerinde nelere dikkat etmeniz ve hangi konularda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini bilmeniz çok önem kazanır. Birçok pratik tekniğini deneyerek geçici çözümler oluşturabilirsiniz. Ama telefon görüşmeleri sizin için gerçekten bir önem taşıyor ve üzerinde durmanız gerektiğini düşünüyorsanız Nefes Teknikleri ve Ses teknikleri ile ilgilenerek bu konularda eğitim almanız gerekir.

Nefes eğitimi ve ses kullanımı şarkıcı, tiyatrocu, konuşmacı, siyasetçi, öğretmen, pazarlamacı, gibi birçok meslek grubu insanını olduğu gibi telefonda hizmet veren ve telefon kullanan herkesi de çok yakından ilgilendirir.

Özellikle mesleğini konuşarak kazanan kişiler nefes eğitimi almadıklarında çok kısa süre içinde seslerini kaybeder ya da istikrarlı bir şekilde ses sağlıklarını koruyamazlar. Özellikle çağrı merkezi hizmeti veren şirketler elemanlarına yeterli nefes ve ses kullanım eğitimi vermediklerinde yeni elemanlar bütün gün durmaksızın konuşmaya hazırlıksız yakalandıklarında seslerini kaybederler ya da güzel ve sağlıklı konuşma imkânını devam ettiremezler. Çatallı ve kısık bir sesle amaca hizmet etmeyen şekilde bir süre daha dayanıp, sonrasında ses tellerinde nodül oluşması nedeniyle konuşma imkanlarını tamamen kaybedip işten ayrılmak zorunda kalırlar.

Yoğun telefon kullanımı yapan kişilerin Nefes Teknikleri ile ilgilenmelerini gerektiren sebepler sadece sesi ve nefesi kullanmakla sınırlı değildir. Nefes Teknikleri, karşınızdaki insana duygu ve düşüncenizi en iyi şekilde aktarmanızı sağlayacak ses tonunu oluşturmanıza, akıcı konuşmanıza, diksiyon bozukluğu, pelteklik, kekemelik, tutukluluk gibi konuşma sorunlarını aşmanıza, gün boyu sesinizi çatallaşmadan, yorulmadan ve kısılmadan kullanmanıza, empati kurarak karşınızdakini en iyi şekilde anlamınıza imkan vereceği gibi, daha ağırlıklı olarak nefes kontrolü ile gevşeme, relaksasyon, izin verme, durum kontrolü, duygu ve düşünce kontrolü, heyecan ve stres yönetimi, dikkat ve motivasyon dağınıklığı, odaklanamama, depresyon, panik atak, anskiyete sorunları karşısında çözümler oluşturmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca Nefes Teknikleri eğitimi alarak diyafram kullanabilme ve ciğerlerin tamamı ile nefes alma gerçekleştirildiğinde; uzun ömür, sağlık ve yüksek farkındalık gibi her insanın gereksinim duyacağı birçok önemli konuda gelişmeler gözlenir.

MUSTAFA KARTAL
Nefes Terapisti
İst. Dev. Operası Sanatçısı



Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)