Stratejik açıdan ‘Operasyonel İK’yı konuştuk
‘’Stratejik başarının sırrı Operasyon’da’’ temasıyla ilk kez HRdergi tarafından düzenlenen Operasyonel İK Zirvesi 11 Aralık’ta İstanbul Marriott Hotel Asia’da Datassist İnsan Kaynakları’nın Resmi Sponsorluğu’nda gerçekleşti. Operasyonel verimlilik, ortak hizmetler modeli, yurtdışı görevlendirmeler, İK teknolojileri, esnek çalışma ve İK operasyonlarına dair tüm elzem konuların masaya yatırıldığı zirvede kendi sektörünün lideri olan şirket uygulamaları konuşuldu. Turkcell, British American Tobacco, TAV, Tesco Kipa, TOFAŞ Türk, Tekfen İnşaat, DenizBank, Perfetti Van Melle, Efes Türkiye, Abdi İbrahim İlaç, Datassist İnsan Kaynakları ve BSH yöneticileri fark yaratan uygulamalarını paylaşan şirketler oldular.
HRdergi Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Alper Toper’in gelenekselleşen Hoşgeldiniz konuşmasının ardından PwC Türkiye İK Danışmanlığı Direktörü Murat Demiroğlu ‘Altyapı Müteahhidi İK’ konulu Açılış Konuşması’nı gerçekleştiren isim oldu. İnsan ve iş anlayışı değiştikçe İK’nın da değiştiğini belirten Demiroğlu, İK’nın organizasyonlarda artık bir müteahhit gibi yap-devret görevini yürüttüğünü ifade etti. İK’nın ana süreci olan operasyonel uzmanlığı yönetemeden stratejik olamayacağına dikkat çeken Murat Demiroğlu, araştırmalarda İK’ya karşı yapılan en büyük eleştirinin İK’nın işi yani üretimi, finansal dinamikleri, rekabeti ve çalışma koşullarını öğrenmesi gerektiği yönünde olduğunu sözlerine ekledi. Demiroğlu, günümüzde ve gelecekteki İK’nın rolleri olarak nitelendirdiği stratejik ortak, idari uzman, değişim uzmanı ve çalışanların temsilcisi kavramlarına dair bilgiler aktardı. PwC’nin global ve yerel İK araştırmalarına atıfta bulunduğu konuşmasında Demiroğlu temel İK metrikleri üzerine yorumlarını da paylaştı.
Tekfen İnşaat İK & Eğitim Koordinatörü Erhan Hersek ‘Yurtdışı Görevlendirmelerde İK Operasyonları Yönetimi’ başlıklı sunumuyla zirvedeydi. ‘Global İK’yı düşünmeyen bir İK stratejik iş ortağı olmayı düşünmesin’ diyen Erhan Hersek iş yetkinliklerine artık ‘global iş tecrübesi’nin ekleneceğini ifade etti. Gelecek birkaç yıl içinde nitelikli işgücü için cv’lerde yurtdışı tecrübesinin şart koşulacağına değinen Hersek, Türkiye’de işsizlik sorunu değil, iş beğenmeme sorunu olduğuna dikkat çekti. Erhan Hersek özellikle yurtdışı görevlendirmelerde Türk çalışanların pek talepkar olmadığını ama yurtdışı görevlendirmelerde en önemli noktanın çalışan isteği ve motivasyonu olduğunu sözlerine ekledi. Hersek, katılımcılara Türkiye’de her geçen gün sayıları artan expat çalışanlardan dolayı personel sözleşmelerini İngilizce hazırlamaya ve okumaya hazırlanın mesajı verdi. Geçici görevlendirmenin maksimum 180 gün sürdüğünü, sonrasında ise gidilen ülkenin mevzuatına uymak ve vergi yükümlülüğünü yerine getirmek gerektiğine dikkat çeken Erhan Hersek konuşmasında ayrıca yeteneklerin artık yerel olma şanslarının olmadığını vurguladı.
Türk telekomünikasyon devi Turkcell adına zirvede söz alan Turkcell Grup İnsan Kaynakları Ortak Hizmet Merkezi Müdürü Seçil Bayram Erdem ‘Turkcell Grup İK Hizmet Modeli’nin detaylarını paylaştı. Turkcell İK Ortak Hizmet Modeli’nin var olan sistemi self-servis odaklı, otomatikleştiren ve basitleştiren bir model olduğunu belirten Erdem Ortak Hizmet Merkezi’nin ise tüm operasyonel işlemlerin yapıldığı, İK süreçlerinin işletildiği, çalışan bilgi ve belge taleplerinin karşılandığı bir bölüm olduğunu ifade etti. Seçil Bayram Erdem OHM ile birlikte uzmanlık merkezlerini operasyonel yükten kurtararak kendi uzmanlıklarına odaklanabildiklerini, operasyonel işi merkezileştirerek etkinlik ve maliyet avantajı yarattıklarını ve çalışan taleplerini ilk kontaktta çözerek operasyonel mükemmelliyet sağlayarak iç müşteri memnuniyeti sağladıklarının altını çizdi.
‘İnsan Kaynakları’nda Operasyonel Riskler ve Etkin Süreç Yönetimi’ konulu sunumu paylaşan isim DenizBank Ücretlendirme ve Özlük İşleri Bölüm Müdürü Ebru Keskin Dosti oldu. Konuşmasına yetersiz ve hatalı süreçlerin sonunda ortaya çıkan operasyonel risklere dair bilgiler aktaran Dosti, DenizBank uygulamalarından yola çıkarak katılımcılarla bu sürecin etkin olarak nasıl yönetilebileceğini paylaştı. Kurumların operasyonel risk olarak en sık yaşadıkları sorunların başında yasal mevzuat riskinde etkin kontrol mekanizmaları geliştirerek operasyonel süreçleri merkezileştirdiklerini belirten Ebru Keskin Dosti, böylelikle operasyonel risk olarak gördükleri işlemleri otomatize ederek daha kolay yönetebildiklerini sözlerine ekledi. Dosti, çalışan merkezli operasyonel risklere ve teknolojik risk yönetimi konusuna dair bilgiler de aktarırken İK’daki operasyonel risk yönetimi konusunda DenizBank olarak süreçleri bir tehdit değil, başarı ve iş kalitelerini arttırabilecek bir fırsat olarak gördüğünün altını çizdi.
BSH İnsan Kaynakları Müdürü Ahmet Aksoy ‘Operasyonel mükemmellikten stratejik mükemmelliği giden yolculukta BSH ELEMAN’ başlıklı sunumuyla zirvede söz alan isimlerden oldu. ‘Stratejik başarının sırrı operasyonel mükemmellikte’ diyerek konuşmasına başlayan Ahmet Aksoy 2005 yılında belirledikleri ve 2010 yılında hayata geçirdikleri BSH ELEMAN konseptine ve SAP HR portalına dair bilgiler paylaştı. Bu konsept ve portalı hayata geçirmelerindeki temel amacı, kağıtla dönen süreçleri mümkün olduğunca ortadan kaldırmak ve bir portal üzerinden daha kolay ve verimli şekilde yürümelerini sağlamak olarak özetleyen Aksoy, stratejik anlamda fayda sağlayan bir İK sistemi kurabilmek için operasyonları da kusursuz bir süreç dahilinde yönetmek gerektiğinin altını çizdi. Ahmet Aksoy, ELEMAN projesinin BSH İK’nın tüm operasyonel yükünü bir çatı altında toplayan kullanıcı dostu bir uygulama ile kuruma katma değer yarattığını sözlerine ekledi.
‘Yarın İçin Çalışmak’ konulu sunumla zirvede söz alan isim Datassist İnsan Kaynakları Genel Müdürü Ayşe Nazmiye Uça oldu. Uça geçmişten bugüne iş hayatında değişen dinamikleri değerlendirerek başladığı konuşmasında değişim yönetimine dikkat çekti. İş dünyasında değişime ya liderlik edersiniz veya değişimi sadece takip edersiniz diyen Ayşe Nazmiye Uça, Steve Jobs’ın ‘Korsan olmak varken, neden donanmaya katılasın ki?’ sözünü paylaşırken katılımcılara ‘gelecekte hala iş dünyasında var olmak istiyorsanız harekete (önce kendinizi tanıyın, tanımlayın ve konumlandırın) geçin’ tavsiyesinde bulundu. Uça, gelecekte lider olabilecek kişilerin; inisiyatif alabilen, bilgi edinen, sorumluluk alan, hızlı, tecrübelerden ders alan ve 'değişimi takip eden değil', başlatan yetenekler olacağını belirtti. İK alanında ise stratejik hedefler geliştiren, rutin destek hizmetlerin yükünü azaltan, şirket içindeki süreçlerde standardizasyona giden ve bu süreç outsource edebilen İK’ların yarın da var olacağını ifade eden Ayşe Nazmiye Uça, outsource hizmetlerin operasyonel İK süreçlerindeki hayat kurtarıcı rolüne dair bilgiler aktardı.
Perfetti Van Melle Türkiye İK Direktörü İrem Suvat ‘Operasyonel Verimlilikte İnsan Kaynakları’nın Stratejik Yönetimi’ başlıklı sunumuyla zirvede söz aldı. Suvat, konuşmasında Perfetti Van Melle Türkiye’nin gerek diğer iş dünyası gerekse kendi çalışanlardan tam not aldığı PVMFlexi uygulamasının detaylarını aktardı. Flexi uygulamasıyla çalışan memnuniyetini arttırdıklarını belirten İrem Suvat, bu uygulamayla birlikte Perfetti Van Melle çalışanlarının çalışma saatlerini kendilerinin ayarladığını ve almak istedikleri Esnek Yan Hakları da rahatça belirlediklerini ifade etti. Sağlık sigortasından vefat yardımına, bireysel emeklilikten hediye çeklerine, spor salonu üyeliğinden anaokul yardımına kadar geniş bir yelpazesi olan Flexi Menü sayesinde çalışan memnuniyetini arttırdıklarını belirten İrem Suvat, hümanist sistem olarak nitelendirdiği self-servis teknoloji ve mavi yakalılara yönelik Kiosk uygulamalarından da bahsetti.
‘İnsan Kaynakları Ortak Hizmetler Uygulamaları’ konulu sunumu gerçekleştiren isim British American Tobacco İK Ortak Hizmetler(HRSS) Yöneticisi İrem Çalık oldu. Konuşmasında BAT HRSS’nin yapısı, görevleri, yürüttüğü örnek süreçler ve HRSS yetenek yönetimi üzerine deneyimleri aktaran Çalık İK alanında uzmanlaşmanın artan öneminden yola çıkarak daha profesyonel görev ve iş dağılımı yapabilmek ve daha verimli süreçleri hayata geçirmek hedefiyle HRSS’yi kurduklarını ifade etti. HRSS’nin BAT içindeki temel görevlerini, çalışanlara ve kuruma yarattığı katma değeri paylaşan İrem Çalık ayrıca ‘benchmark’ olarak gösterilen HRSS ekibine dair bilgiler de paylaştı. Çalık, HRSS ile birlikte bölgesel çözümler için ortak dili konuşmayı, iş dinamiklerine uygun süreçler yaratmayı, ekibi şirket içinde doğru konumlandırmayı, tüm çalışma grupları ile yakın diyalog kurmayı ve geribildirime açık olmayı öğrendiklerini sözlerine ekledi.
TAV Havalimanları Holding Süreç Geliştirme’den Sorumlu İK Yöneticisi Didem Oral ‘Farklı Ülkelerdeki İK Operasyonlarında Global Standartlar Yaratmak’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. TAV’ın farklı ülkelerde çalışanları için kurdukları ‘TAV Abroad’ iletişim platformunun detaylarını paylaşan Didem Oral, bu uygulamayla farklı ülkelerin İK ekipleri arasında entegrasyon, çalışanların ihtiyaç ve beklentilerini takip ve Global bir TAV’lı olma bilinci sağladıklarını ifade etti. TAV Abroad’ın aynı zamanda Türkiye dışındaki yeteneklerle iletişim kurabildiklerine değinen Oral, bu platformun operasyonel verimliliğe olan katkılarını da şöyle sıraladı: ‘Geçici ve expat olarak görevlendirme öncesi bir başvuru kaynağı olması; İK’ya sorulabilecek her türlü sorunun cevabının bulunması; basılı kağıtlar yerine online olarak her yerden ulaşılabilir olması...’ Didem Oral ayrıca İK’nın var olan rutin operasyonel süreçlerinin yarattığı iş yükünü azaltmak için hayata geçirdikleri ‘Oracle’ uygulamalarının da detaylarından bahsetti.
Şirketlerin en kritik departmanları olan Satış’ın operasyonel İK süreçleri zirvenin en dikkat çekici konularından biriydi. Abdi İbrahim İlaç Pazarlama & Satış İnsan Kaynakları Yöneticisi Gürcan Yandımoğlu ‘Abdi İbrahim Satış Teşkilatı Performans Yönetimi’ başlıklı sunumuyla satış, operasyon ve performans ilişkisini irdeledi. Abdi İbrahim İlaç olarak performans odaklı strateji yürüttüklerini belirten Yandımoğlu, şirket içerisinde uygulanan İK sistemlerine dair bilgiler aktardı. Dağınık lokasyonlarda aktif olarak çalışan satış temsilcilerinin iş süreçlerini rahatlatacak ve performanslarını arttıracak süreçleri hayata geçirdiklerini ifade eden Gürcan Yandımoğlu, satış teşkilatına yönelik gelişim planlama aktivitelerine, bireysel öğrenim ve gelişim planlama modeline değindi. IMS ve performetre uygulamalarının satış takımlarına yarattığı katma değeri de paylaşan Yandımoğlu konuşmasını Visa şirketinin kurucu Dee Hock’un şu sözleriyle özetleyerek sonlandırdı: ‘Bir organizasyonun başarısı, dizaynının ne kadar iyi olduğu ile ilgili değil, çalışan insanların yetkinliği ile ilgilidir.’
‘İK Teknolojileri: Operasyonel Verimlilikte Self Servis Uygulamalar’ konusunu irdeleyen isim otomotiv devi TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Cem Temizarabacı oldu. Konuşmasına TOFAŞ’ın SAP ile birlikte hayata geçirdiği Entegre İKYS projesinin detaylarını aktararak başlayan Temizarabacı, İK Dönüşümü ile sağladıkları kurumsal katma değer ve iş verimliliğini anlattı. Self servis İK uygulamalarıyla İK çalışanları üzerindeki operasyonel yükleri azalttıklarını ve onların katma değeri yüksek işlere odaklanmalarını sağladıklarını belirten Cem Temizarabacı bu uygulamayla sadece beyaz yakalı değil, mavi yakalı çalışanlara da self servis İK hizmeti sunarak iş verimliliğini arttırdıklarını sözlerine ekledi. Temizarabacı konuşmasında ayrıca İK süreç iyileştirme uygulamalarından örnekler de sundu.
Tesco Kipa Operasyon İK Müdürü Mehtap Yanmaz Keleş de ‘Yeteneği Keşfetmek’ konulu sunumuyla zirve konuşmacılarından biri oldu. Keleş, konuşmasında Tesco Kipa olarak şirket içinde ve dışında yetenekleri nasıl keşfettiklerini ve yönettiklerini anlattı. Gelişim programlarıyla çalışanların kariyerlerinde ilerleme için fırsat yarattıklarını ifade eden Mehtap Yanmaz Keleş sundukları eğitim fırsatları şöyle sıraladı: ‘Opsiyonlu Yönetici Eğitim Programı, Yetenek Akademisi, Taze Okulu ve Yeni Mezun Programı’ Keleş ayrıca, gelişim programlarının yapısına ve kişisel gelişim planlarını nasıl oluşturduklarına dair bilgiler de aktardı.
Zirvenin kapanış konuşmasını Efes Türkiye İK Ortak Hizmetler Müdürü Bekir Annaç ve İK Ortak Hizmetler Yöneticisi Erhan Bektaş gerçekleştirdi. Annaç ve Bektaş konuşmalarında ‘İK verimliliğinde Ortak Hizmetlerin Rolü’ üzerine Efes Türkiye deneyimlerini paylaştılar. Ortak Hizmetler Modeli’nin belirlenmiş konsantrasyon alanı ile birlikte ortak uygulamalar ve teknolojiden faydalanılarak rutin süreçlerin etkinliğini arttırmayı amaçlayan bir sistem olduğunu ifade eden Erhan Bektaş, bu sistemle birlikte kurumların maliyet avantajı kazandığını, İK’nın ise operasyonel yüklerden kurtulup stratejik iş ortaklığına odaklandığını belirtti. Efes Türkiye Ortak Hizmetler Modeli kapsamındaki temel süreçleri, fonksiyonları, İK ve diğer birimler ile olan ilişkisini aktaran konuşmacılar, Efes Türkiye olarak 2013 yılında hayata geçirecekleri ortak hizmetler projelerinden bahsettiler.