Sorabileceğiniz en önemli soru…

Kendimle ilgili çok basit bir yanıtım var: Bu yanıt sayesinde son yıllarda netlik, esinlenme ve hatta keyif dolu hisler yaşıyorum. Yanıt şu: Ben, bulunduğum dünyaya değer katmak için buradayım.

Her gün kaynaklar kullanıyorum; araba sürerken yaktığım benzin, evim ve ofisimdeki elektrik, tükettiğim gıdalar… Peki, aldıklarımdan daha fazlasını dünyaya nasıl geri verebilirim?

Yaşamımın ilk 45 yılını kendimi finansal olarak güvende hissetmek için yeterli para, saygıdeğer hissetmek için başarı, sevildiğimi hissetmek için ise ilişki kazanmaya çalışarak geçirdim. Bununla özellikle gurur duymuyorum ama motivasyonumun bir kısmının pratik ve insani olduğunun da farkındayım. Yine de bir kısmı, ne yazık ki, zorlayıcıydı.

Yeterince şeye sahip olmadığıma inandıkça, hayatımı başka şekilde yaşamak için bir şansım olduğunu da hayal edemiyordum. Bir tür eksiklik duygusuyla hareket ediyor, bu boşluğu doldurmak için insafsız bir açlık çekiyordum; hem finansal hem de duygusal olarak…

Bir gazeteci olarak, dışarıdan bakıldığında, başarılıydım. Ama ben, yaptığım iş konusunda iyi hissetmiyordum. Neticede ve çok şükür ki, sonunda bir duvara çarptım: Yaşamımla ilgili çok mutsuz olduğum bir noktada, derinden inandığım bir şeyi yapma arzusu, tamamen yeni bir kariyere başlama korkumun üzerini örttü.

Bugüne kadar, ihtiyaçlarının ötesinde kazancı olduğu için uzun süreli tatmin yaşayan hiç kimseyle tanışmadım. Daha fazla, daha fazla biriktirmek, sonuç olarak daha az, daha az geri vermeye neden olur. Bu, aslında kendi kendini engellemektir.

Ben şanslıydım: Rahat yetişmiş, mükemmel eğitim almıştım. Ebeveynlerin çalışkanlık ve başkalarına hizmet konusunda örnek insanlardı. Üstelik ben kendime inanmadığım zamanlarda bile, bana inanmaya devam ettiler. Pek çok kişinin sırtında bir yüktüm; ki bunların arasında benden çok daha az şanslı olanlar da vardı.

Ben karşılıklılık yasasına inanırım. Bana çok fazla şey verilmişti. Benim burada bulunma nedenim, artık geri vermek olmalı.

On yıldan uzun süredir, her sabah kalktığımda işe gitmek için heyecanlanmanın muhteşem deneyimini yaşıyorum. Bunun bir nedeni, en iyi yaptığım ve en fazla keyif aldığım şeyi yapabilme özgürlüğüne sahip olmam. Bu sayede işimi daha iyi, daha iyi yapıyorum. Bunun da ötesinde, yeteneklerimi insanların daha iyi bir yaşam kurmasına ve acılarını azaltmalarına yardım etmek için hizmete sunuyorum.

Benim avantajım, kendi işimi yürütüyor olmam. Peki, en iyi olduğunuz ve en fazla keyif aldığınız alanda çalışmanıza imkan vermeyen ve aslında esinlendirici olmayan bir işte çalışıyorsanız?

Sık sık ziyaret ettiğim bir şirkette, girişte çalışan ve vale parkı biletlerini dağıtan bir kadın var. Yıllardır bu işi yapıyor. Birkaç gün önce oraya gittiğimde, dışarısı buz gibiydi ve kadın sarınıp sarmalanmıştı. Bu durumda bile, arabadan indiğimde beni coşkuyla karşıladı, her zamanki gibi…

Bana “hayatım” dedi, kocaman gülümsedi ve enerjisi beni de hareketlendirdi. Binaya yürürken, bir sonraki sürücüye de aynı şeyi yaptığını duydum; aynı içtenliği sürdürüyordu.

O, kendisinin kim olduğunu ve neden orada bulunduğunu bilen bir kadın. Dünyaya bir değer katıyor. Bir dakika için bile, işinin sınırlarının yoluna çıkmasına izin vermiyor.

Ondan esinleniyorum. Neden burada olduğunu, kim olmak istediğini bilmenin, yarı zamanlı bir iş olmadığını bana hatırlatıyor. Zor olan, savunduğunuz şeyler için yaşamak; her bir dakika…

Kimi zaman bana da bir şeylerin yetmediği oluyor. Bu olduğunda benim hedefim, olabildiğince çabuk biçimde yaptıklarım için sorumluluk almak ve bunu tazmin etmek... Neden burada olduğumu biliyorum.

Tony Schwartz

The Enery Project’in kurucusu ve CEO’su olan Tony Schwartz’in en son kitabı Be Excellent at Anything: The Four Keys to Transforming the Way We Work and Live, 2010 yılının Mayıs ayında yayınlandı ve New York Times en çok satanlar listesine girdi. Jim Loehr ile birlikte yazdığı kitabı The Power of Full Engagement: Managing Energy Not Time, New York Times ve Wall Street Journal en çok satanlarındandı ve 28 dile çevrildi. Harvard Business Review’un en popüler blog yazarlarından olan Schwartz, aynı zamanda Fast Company, 99%, Atlantic ve BNET için de bloglar yazmaktadır. Sık sık konferanslarda konuşmacı olarak yer alan Tony, aralarında Sony, Google, Ernst & Young, Los Angeles Polis Teşkilatı, IBM, Ford ve GAP’in de bulunduğu organizasyonlarda görev yapan sayısız CEO ve üst düzey lidere eğitim vermiş ve koçluk yapmıştır.

Web sitesi: https://theenergyproject.com

Bu makale ilk olarak HBR.org’da yayınlanmıştır: https://blogs.hbr.org/schwartz/2012/02/the-only-question-that-really.html,


Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)