Domino’s Pizza “A Takımı”nı kuruyor

Dünyada 5 kez üst üste en iyi Domino’s Pizza seçilen Türkiye’de eğitim ve kariyer olanaklarının bu başarıya etkisini İK Direktörü Nilüfer Değirmenci anlatıyor.

Vardiya sorumlusu veya evlere servis elemanı olarak görev başlayıp, aldığı eğitimler sayesinde restoran müdürlüğü, bölge eğitim sorumlusu, bölge müdürlüğü kademelerine yükselen veya kendi şubesini açabilen birçok başarı öyküsü bulunduğunu aktaran Değirmenci ile ayrıca, Amerika’dan sonra ilk defa Türkiye’de kullanılan “A Takımı” yedekleme ve yetiştirme programının ayrıntılarını da konuştuk.

Dünyada üst üste 5 kez en iyi Domino’s Pizza seçilen Türkiye’de, sunulan eğitim ve kariyer olanaklarının bu başarıya nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?

En lezzetli pizzaları sofralarla buluşturabilmek için kendimizle yarışıyoruz. Bunun için sürekli kendimizi geliştiriyor, ara vermeden eğitimlerimize devam ediyoruz.

Domino’s Pizza’da çalışmaya başlayan kişiler aldıkları eğitimler ve kazandıkları deneyimler ile kendilerini geliştirerek hem büyüyen organizasyonda yeni pozisyonlara aday oluyorlar hem de kendi restoranlarını açarak işveren olabiliyorlar. Dolayısıyla liderlerimiz sistemi bilen, restoran tecrübesi yaşamış kişiler olduğu sürece hizmet kalitemiz de sürekli oluyor. Kalitenin büyüyen organizasyonda sürekliliğini sağlamak çok zordur. Bu yüzden eğitim-kariyer olanaklarının bu başarıda çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Verdiğiniz eğitimleri kısaca aktarır mısınız? Bu eğitimler, katılımcılarda nasıl fark yaratıyor?

Domino’s Pizza eğitim sisteminde temel esas, eğitimcinin eğitimini esas alan bir yönetim modelidir. Bizim liderlerimiz aynı zamanda eğitmenlerimizdir. Bu yüzden önce yöneticilerimize gerekli eğitimleri sağlarız; sonra da onların kendi kadrolarını yetiştirmesini isteriz. Restoran Müdürümüzden Genel Müdürümüze kadar tüm yöneticilerimizin yıl içinde hangi eğitimleri ne zaman vereceği bellidir ve iş planlarına entegre edilmiştir. Kültürümüz sadece öğretme üzerine değil aynı zamanda öğrenme üzerine de kuruludur. Özellikle restoran personelimizde önce teorik bilgiyi bireysel çalışma, sonra yönetici ile birlikte uygulama ve son aşamada pratik ile devam eden bir öğrenme döngüsü vardır. Bu döngü tüm hiyerarşik pozisyonlarda farklı içeriklerde devam etmektedir. Sistemin sürekliliğini sağlayan bu sistem aynı zamanda daha deneyimli olan kişinin yeni kişiye bilgi ve becerisini aktarma imkanı da verir.

Bu kültürün altında; eğitim programları teorik olarak Domino’s Pizza’nın Temel Esasları, Ürün Kalitesi, Yoğunluk Yönetimi, Hijyen, Pazarlama, İşe Alma ve Yerleştirme, Takım Olma, Karlılık / Finans, Operasyonel Mükemmellik olmak üzere dokuz modülden oluşuyor. Teorik eğitimlerde Domino’s Pizza Akademisi tarafından hazırlanan eğitim kitapçıkları kullanılıyor. Pratik eğitimler ise pizza yapımı, depolama, sipariş alma, evrak süreci ve bilgisayar sistemi gibi tüm operasyonel işlemlerden oluşuyor.

Tabii ki tüm bu süreçleri koordine eden; bazı konularda uzmanlık eğitimi veren; iş - eğitim bağlantısını kuran ve eğitim takiplerini gerçekleştiren Eğitim departmanımız da mevcut. Burada görev alan Eğitim Koçları’mız mobil olarak sürekli sahada olarak sistemin sürekliliğini sağlıyorlar.

Domino’s Pizza, dünyanın kendi alanında en gelişmiş franchising sistemine sahip. Bu doğrultuda girişimcilere eğitim olanakları da sunuluyor. Bu eğitimler, açılış öncesi “Franchise Eğitimi”, “Franchisee ve personeli için şube açılış eğitimi” ve “Açılış sonrası sürekli eğitimler” olarak üç ana başlık altında da toplanabilir.

Büyüyen organizasyondaki çok yeni ve etkin kariyer fırsatı ise; “A Takımı” Programı. Domino’s Pizza bünyesinde Amerika’dan sonra ilk defa Türkiye’de kullanılan “A Takımı” programı bir yedekleme ve yetiştirme programı... Bu Programda deneyimli restoran müdürlerinden seçilen adaylar Bölge Müdürü olarak kariyerlerine devam ediyorlar. Yönetici adayları öncelikle genel yetenek sınavı, mülakat, vaka incelemesi ve grup çalışmasından oluşan bir Değerlendirme Merkezi ile seçiliyor; ardından, 6 aylık bir eğitim – hem pratik hem de teorik – programına tabii tutuluyor. Bu 6 aylık dönemde geliştirilen tüm eğitimler Domino’s Pizza’ya ve pozisyona özel ve ağırlıklı yine Yöneticiler veya konu uzmanları tarafından veriliyor.

6 ay, 4 modül olarak düzenlenen programda her modül arasında kişilerden bireysel çalışmalar bekleniyor ve bu çalışmalardaki performansları sürekli olarak takip ediliyor. Süreçte başarı ile devam eden adaylar; sürecin sonunda ‘Olimpiyatlar’ adını verdiğimiz değerlendirmeler ile yeni görevlerine atanıyor; ancak atama sonrasında da ‘işe alışma’ dönemi boyunca mentorluk alıyorlar. Geçen yıl başladığımız bu program bizim sektörümüzde ve ilgili pozisyonda sıklıkla rastlanılan bir örnek olmadığı için bizim için başarı hikâyesi konumunda.

Bu eğitimlerin sonunda pek çok başarı hikâyesinin hayata geçtiğini görüyoruz. Bunlardan örnekler verir misiniz?

Bugün 225 olan şube sayımız ile birlikte 66 franchise’ımız ile hizmet veriyoruz. Domino’s Pizza’da vardiya sorumlusu veya evlere servis elemanı olarak göreve başlayıp, aldığı eğitimler sayesinde restoran müdürlüğü, bölge eğitim sorumlusu, bölge müdürlüğü kademelerine yükselen ve sonrasında profesyonel olarak Müdür seviyesinde çalışan veya kendi şubesini açan birçok başarı hikâyesi bulunuyor. Franchise’larımızın 20 tanesi Domino’s Pizza’nın farklı departmanlarında kendini geliştirerek şube açmış kişiler; yine motorlu kurye elemanlığından restoran sahibi olan 8 kişi bulunuyor.

Yeni dönem hedefleriniz / çalışmalarınız arasında neler var?

Büyüme odağımız devam ediyor. Hem hizmet verdiğimiz il sayısını hem de mevcut hizmet verdiğimiz illerdeki şube sayılarını artıracağız. Bu kapsamda hem işe alımlarımız hem de kariyer hareketlerimiz artacak. Bu yüzden, hem işe alım araç ve yöntemlerimizi hem de kariyer sistemlerini yeniden kurguladık.

İnsan Kaynaklarında 12 kişilik bir ekip var. İK Business Partner yapısını kurduk, operasyonun ve merkez kadronun iş ortakları var, bu yapı sayesinde sistemin gereksinimlerini proaktif takip etmeye başladık. Bir de bu yıl iç iletişimi de daha etkin yönetmeyi hedefliyoruz; pazarlama kökenli bir arkadaşımızı burada konumlandırdık; hedeflediğimiz kültür ve çalışan stratejilerimizi daha odaklı paylaşabileceğiz.

Tüm bunların dışında okurlarımızla paylaşmak istediğiniz noktalar var mı?

Her damak tadına uygun, akıllarda yer eden lezzetimiz, tarladan topladığımız tazeliği sofralarla buluşturan kaliteli malzemelerimiz, her an ulaşabilir olma özelliğimiz ve 30 dakika garantimiz ile bu güne kadar önümüze koyduğumuz hedeflerin tümünü gerçekleştirdik. Önümüzdeki beş yılda da yatırımlarımıza devam ederek, her bölgeye ulaşabilmeyi hedefliyoruz. 2015 yılı sonunda 500 şube ile evlere servis pizza şirketi olmayı hedefliyoruz.

DOMINO’S PİZZA HAKKINDA KISA KISA…

• 1960 yılında Amerika'nın Michigan eyaletinde Thomas Monaghan tarafından kuruldu.
• Bugün, 70 ülkede toplam 9 bin 500 şube ile hizmet veren ve “Dünyanın En Büyük Evlere Servis Pizza Zinciri” olma gururunu yaşayan Domino’s Pizza, Türkiye’de ilk şubesini 1996 yılında Ulus’ta açtı.
• Domino’s Pizza Türkiye, pizza sektörüne "evlere servis" anlayışını getirerek, sektörde önemli bir yeniliğin öncülüğünü yaptı.
• Domino’s Pizza’da dünyada 140 bin çalışan bulunuyor. 2016 yılının sonuna kadar Dünya’da 11 bin şube ile 253 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
• Bugün Türkiye'de toplam 3 bin 500, İK departmanında 12, eğitim departmannda ise 13 kişi çalışıyor. Şube sayısının, yine son derece etkin ve başarılı franchising sistemi ile artırılması planlanıyor
• Domino’s Pizza, İstanbul başta olmak üzere 35 ile yayılmış 225 şube ile hizmet veriyor.


 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)