Dünyaca ünlü pazarlama dehası, geleceği öngören ilginç beyin Seth Godin’i, Türk iş dünyası ile buluşturduk
Onun hakkında söylenecek çok şey var: Son 10 yılın en çok satan pazarlama kitaplarının yazarı; Mor İnek, İzinli Pazarlama, Fikir Virüsü gibi birçok kelimeyi pazarlamacılık literatürüne katan ve dünya çapında bestseller olmuş 13 kitabı kaleme alan bir isim desek, sadece birkaç satır başı vermiş oluruz. Çünkü Seth Godin, tüm bunların yanı sıra Amerika’nın en büyük pazarlamacısı olarak da tanınıyor ve fütüristik yaklaşımlarıyla fark yaratıyor.
Godin, HRdergi tarafından 21 Şubat tarihinde düzenlenen üç saatlik konferansta, neden tüm dünyada pratik, etkili ve pradigma değiştirici bakış açısıyla tanındığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Project House’un Stratejik Ortak olarak yer aldığı, Marketing Türkiye’nin desteklediği, İletişim Sponsorluğu’nu Hürriyet’in üstlendiği, Manifesto İletişim’in PR Sponsoru, Message Marketer’ın e-pazarlama Sponsoru olduğu ve Napolyon, DPİD ve Fedma’nın katkıda bulunduğu konferansta Godin, katılımcılardan gelen soruları ayrıntıları olarak yanıtlamanın yanı sıra kitaplarını da imzaladı.
Konferansı, “Dünyanın bu bölümüne yönelik, planlanmış tek yolculuğum” olarak tanımlayan Seth Godin, varsayımları ters yüz etti.
“Birbirine bağlanmış bir dünya”…
Dünyanın değiştiğini ve giderek küçüldüğünü anlatan ve artık Türkiye’de (ve dünyada) daha fazla rakip, daha fazla “yedek” ve hepsinden önemlisi hem bireyler hem de organizasyonlar için daha fazla fırsat olduğunu dile getiren Godin, artık bu fırsatları daha fazla göz ardı edemeyeceğimiz fikrini aktardı. “Birbirine bağlanmış bir dünyadayız” diyen Godin, konuşması sırasında bu konuda örnekler de sundu.
Sınırlarımızı yeniden düşünmemiz gerektiğini söyleyen Godin, yaptıklarımızı nasıl yaptığımıza ve bunu nasıl duyurduğumuza ilişkin yeni bir duruş ve yaklaşım benimsememiz gerektiğini belirtti.
Pazarlamanın 4P’sine yeni bir “P” ekledi
Purple Cow (Mor İnek) kitabıyla pazarlamanın 4P’sine yeni bir “P” daha ekleyen Godin, son 10 yılın en çok satan pazarlama kitaplarını kaleme aldı. Mor İnek, izinli pazarlama, fikir virüsü gibi birçok kelimeyi pazarlamacılık literatürüne katan Godin, güvenli ve sıradan ürünlerin üretildiği dönemin geri kaldığını savunuyor. Godin’e göre pazarlamacıların tüketicilere ulaşması artık daha zor. Bunu başarmanın yolu farklı ürünler yaratmaktan geçiyor.
1 milyondan fazla kişiye konuştu
21. yüzyılın en iyi 21 konuşmacısından biri olarak tanımlanan Seth Godin, 1998’daki ilk uluslararası sunumundan beri 1 milyondan fazla kişiye konuşma yaptı. Bugüne kadar 11 farklı ülkede konuşma yapan Godin, bir dönem Yahoo!’nun Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.
SETH DEDİ Kİ…
Seth Godin’in konferans sırasında aktardığı fikirlerin bazıları şöyle:
Ortalama ürünler, ortalama insanlar içindir. Fark yaratmak istiyorsanız, önce farkınızı bulun ve onu iyi yapın.
Geleceğe bakmayın, bugünü düşünün.
Eğer fark yaratmazsanız rakipleriniz arasında aşağıya düşer ve rekabette fiyat unsurunu kullanırsınız. Daha ucuza satarak rekabet etmek doğru mu? Siz en ucuz değil, en iyi olun. Tek ve fark yaratan olun.
Ürününüzü satmaya çalıştığınız kişinin riskini azaltacak, ona fırsatlar yaratacak durumlar oluşturun.
Pazarı değiştirmek önemli değil; önemli olan pazarın değiştiğini bilmek ve ona göre davranmak…
İnsanların hayatlarına dokunursanız size sadık kalırlar.
Dünyayı ortalama insanlar değil, sanatçılar değiştirecek. İşinizi bir sanat platformu olarak düşünün ve yaptığınız işi bir sanatçı gibi yapın. Karar verin; sanatçı mı, ortalama insan mı olacaksınız?
Dünyanın her yanındaki insanlar psikolojik olarak aynı şeyleri istiyor. İnternet ise her gün yeni fırsatlar ve bir bağlantı ekonomisi oluşturuyor. Birbirinden etkilenen insanlar, dünyanın neresinde olursa olsun bu bağlantıyla kabileler halinde yaşıyor. Bu kabileleri yakalamak ya da yenisini oluşturmak önemli… Artık günümüz dünyasında tek bir adam bile dünyayı değiştirebilir.
İnovasyon, çift taraflı bir madalyondur. “İnovasyon yap ama başarısız olma” diyen patron, hata yapar. Sonuçta başarısızlık eskiden daha pahalıydı. Bir şeyler yapmaya çalışıyorsanız, başarısızlık imtiyazına sahip olmanız lazım.
Pazarlamacılar olarak hata yapmaya ve hatalarımızdan gurur duymaya alışmamız lazım.
İnternet artık hepimize bir mikrofon veriyor. Oysa birçok insan bunu kullanmıyor.
Hikaye anlatmak çok önemli. Kimse gerçekleri satın almaz, herkes hikaye satın alır. Pazarlamacılar da hikaye anlatır ve bu hikayelerin çoğu yalandır.
Artık kas gücü devri bitti, yürek gücü devri başladı.
Kafanızın gerisinde durmadan başarısızlıktan bahseden sesi kapatın. Kertenkele beyin sürekli uyarı halindedir ve sizi durdurur. O nedenle bir şey yapamazsınız. Bazen bu sizi koruyabilir ancak çoğu kez de farklı bir yere hareket etmenize engel olur. Bu direncin gözünün içine bakarak yapmanız gerekeni yapmak, bizi sanatçı yapar.
AMERİKA’NIN EN BÜYÜK PAZARLAMACISI,
DÜNYANIN EN POPÜLER BLOG’UNUN YAZARI…
Seth Godin, 30’dan fazla dile çevrilen 13 kitabın yazarı.
Kitaplarının her biri en çok satanlar listesine giren Godin; sanayi sonrası devrimi, fikirlerin yayılma şekli, pazarlama, liderlik ve her şeyin değişimi konusunda yazıyor.
American Way Magazine tarafından “Amerika’nın En Büyük Pazarlamacısı” olarak tanımlanan Godin’in blogu, tek bir kişi tarafından yazılan dünyadaki en popüler blog.
Son kitabı ‘Poke The Box’, işinizde veya yaşantınızda aldığınız inisiyatif konusuna dair yapılmış bir eyleme çağrı… Seth bunu Domino Projesi aracılığıyla piyasaya sürerek, bir kez daha geleneksel yayıncılık modelini kırıyor.
Bir girişimci de olan Godin, çoğu başarısız olan pek çok şirketin kurucusu. Kendisinin ilk internet şirketi olan Yoyodyne, 1998 yılında Yahoo! Tarafından satın alındı. Şirket, Seth’in “İzinli Pazarlama” adını verdiği etik doğrudan online mesajların kullanımının öncüsü durumunda.
Bir yıl boyunca Yahoo!’da Doğrudan Pazarlama Başkan Yardımcılığı yapan Seth’in son şirketi Squidoo.com ABD’de en fazla trafiğe sahip 125 site arasında yer alıyor. Site, herkesin tutkusu olan konu ile ilgili bir sayfa yapabilmesine izin veriyor, hayır kurumları için para topluyor ve milyonlarca üyesine telif ücreti ödüyor.