REXAM
Şu an Rexam adını almış olmanıza rağmen daha önceki isminizle American National Can’ın kuruluşu ve bugünkü durumundan bahsedebilir misiniz?
American National Can Paketleme Sanayi ve Ticaret A.ş., % 100 Amerikan sermayesi ile 1987 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuş olup, 1988 yılının Nisan ayında üretime başladı. İlk kurulduğu yıl 45 personel ile iki parçalı, çelik, bira ve meşrubat kutusu üretiyordu. Daha sonra geliştirilen projeler ve müşteri talepleri göz önünde bulundurularak, 1993 yılında alüminyum hattının da kurulması kararı alındı. Bu hat Mart ayında faaliyete geçti. Bu tarihten itibaren de alüminyum ve çelik, bira ve meşrubat kutusu üretimi yapılmaya başlandı. Satış dağılımı % 95 iç pazar, % 5 ihracat ağırlıklıdır. Yine müşteri talepleri doğrultusunda hatların hızlandırılması projesi gerçekleştirildi ve günde 1.5 milyon çelik ve 1.5 milyon alüminyum kutu üretimine ulaşıldı. şu anda ise çalışan sayımız 112’dir.
Rexam’ın faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Temmuz 2000 tarihinde bir İngiliz Firması olan Rexam, American National Can firmasından tüm hisseleri satın aldı. Daha önce de İsveç’de bulunan PLM kutu firmasını bünyesine katan Rexam, yılda 45 milyar kutu üreterek, kutu üretiminde dünya birinciliğini elinde bulunduruyor. Rexam, tüketim ambalajı sektöründe 6 kategoride hizmet veren bir kuruluştur. Bunlar:
• Rexam Alüminyum Bira ve Meşrubat Kutusu Üretimi,
• Rexam Çelik Bira ve Meşrubat Kutusu Üretimi,
• Rexam Plastik Gıda Kapları Üretimi,
• Rexam Meşrubat şişeleri Üretimi,
• Rexam Kozmetik Ürünler Ambalaj ve Kapakları Üretimi,
• Rexam Medikal Plastik Ürünler Üretimidir.
Rexam ismini alırken değişim sürecinden ve süreç içerisinde yaşadıklarınızdan bahsedebilir misiniz?
Artık PLM ve American National Can fabrikaları resmi olarak Rexam adını aldı. şuan Rexam çatısı altında 35 ülkede, 140 fabrikada, 25.000 çalışanımız bulunuyor.
Bu tür değişimler her firmada birtakım zorlukları da beraberinde getiriyor. Ancak Rexam konuya son derece profesyonelce yaklaştı ve belli basamaklarla olayı yönlendirerek en sancısız şekilde değişimi gerçekleştirdi. Çalışanlardan kurulan ekiplerin İngiltere’de bulunan Rexam merkezine rapor etmeleri ile tüm ülkelerdeki Amerikan National Can şirketleri aynı tarihte ve aynı prosesi takip ederek Rexam adını aldılar.
Bu değişim ve yeni yapılanma içerisinde İnsan Kaynakları departmanınızda ve faaliyetlerinizde ne tür değişimler söz konusu oldu?
Bir markanın yaratılması bir gecede olamaz. İlk adım; logonun, grafiklerin ve benzeri Rexam markasını tamamlayıcı unsurların kullanımları gibi temel unsurların doğru yapılmasıdır. Hepimiz Rexam gibi görünmeye başladıktan sonra tüm bunlar, müşteriler ve çalışanların bizi nerede ve ne zaman görürlerse görsünler Rexam değerleri olarak algılayacakları bir değerler kümesinin oluşumunu sağlayacaktır. Bu alanda belirsizliklere yer verilemez. Biz şuan firma içinde herkesi kapsayan bir sürecin başındayız. Bunu başaracağımıza da eminiz.
Bu değişim ve yeniden yapılanma içerisinde Rexam ilk olarak İnsan Kaynakları Departmanı’nı birinci sıraya koydu ve arkasından da Üretim, Satış ve Finansman Departmanları’nı yeniden yapılandırmayı planladı. Bu öncelik sıralamasından da anlaşılacağı üzere Rexam, en büyük ve en önemli sermayesinin insan kaynağı olduğuna inanmış bir kuruluştur.
Bunun yanı sıra Öğrenen Organizasyon modelini ve en iyi uygulamalar sistemini de başarı formülünün bir aracı olarak kullanan Rexam, değişik ülkelerdeki en iyi uygulamaları (The Best of Worlds) sistematik olarak paylaşıma açarak büyük bir sinerji yaratıyor. Bu yolla şirket kültürümüz değişime daha açık ve duyarlı hale gelmektedir. Müşteri tatminini temel faaliyetlerinin odak noktası olarak tarif eden Rexam insan kaynakları uygulamaları olarak:
• PI Testleri (Eleman Seçimi),
• SAP (Standardizasyon),
• Succession Planing,
• Yetkiler Bazında Performans ve Ücret Yönetimi,
• Esnek Kariyer Planları gerçekleştiriyor.
Pek çok şirket, şirket değerleri ve prensipleri konusunda uygulama yapmaktan bahsediyorlar ve bunlar ise ancak sözlerde kalıyor. Biz Rexam’da ortak gelişim ihtiyaçlarımız ve yeniliklerden bahsediyoruz. Bu iki olgu, çevremizde olan olaylar gibi son derece doğal ve iş dünyasının en belirgin ihtiyaçlarıdır. Bizim kültürümüz “sürekli kendini geliştirme” olarak tanımlanır ki bu Rexam’ın yaşam biçimidir.
İnsan Kaynakları politikalarınız içerisinde performans yönetimi, kariyer planlama, ücretlendirme ve eğitim faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Rexam kişisel gelişim kültürünü Six Sigma, Horizon, Ambition programlarıyla sağlamayı hedefliyor. Six Sigma kalite ve performans standartlarımızı dünya çapında maksimumda tutmayı hedefleyen sürekli gelişim metodudur. Horizon ve Ambition programları ise İngiltere’de Ashridge Üniversitesi ve Amerika’da Cranfield University of Minnessota üniversiteleri aracılığıyla yönetici ve çalışanlarına yönelik yönetimsel ve yalın yönetim hedeflerini veren eğitimlerden oluşuyor. Performans yönetimi ise bizim için son derece detaylı yapılan bir çalışmadır. Her yıl Ocak ve şubat ayında tüm çalışanlar, bağlı oldukları birim müdürleri ile son derece açık olan görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmeler sırasında çalışanlar ne yapması gerektiği, neyi, ne kadar iyi yapabildiği, güçlü ve zayıf yönleri, neyi, nasıl daha iyi yapabileceği ve şirkete daha fazla nasıl katkı sağlayabileceği konusunda yöneticilerinden bilgiler alıyor ve bu bilgiler doğrultusunda kendi hedeflerini belirliyorlar. Daha sonra Nisan ayında birim müdürleri tüm bu yazılı bilgileri gözden geçirerek, çalışanlar ile tekrar görüşüyor. Yıl sonunda da ana değerlendirmeler yapılıyor. Bu sistem kademeli bir şekilde tüm Rexam organizasyonlarında uygulanıyor. Hedefler en başta belirlendiği için kişi ne yapacağını, güçlü ve zayıf yönlerini ve zayıf yönlerini nasıl aşması gerektiğini de biliyor.
Rexam’da tüm ülkelerde fabrikada çalışan operatörler Rexam PS adı verilen Rexam Üretim Sistemleri eğitimi alıyorlar. Hedefimizi tüm ülkelerde aynı kaliteli kutuları ve hizmeti, aynı standartla dünyanın her yerindeki müşterilerimize sunmak oluşturuyor.
Yine yurt içinde ihtiyaca hizmet veren eğitimler ve şirkete özel eğitimler duruma göre tespit ediliyor. Tüm çalışanlar müşterilerimize istediği kalite ve hizmeti sunacak şekilde eğitimlere gönderiliyor.
Rexam’ın yönetim anlayışından bahsedebilir misiniz?
Günlük işlerimizde sürekli bir gelişme gayreti içerisindeyiz. Fakat daha geniş anlamda ortak değerler oluşturmak zaman alacaktır. O noktaya nasıl ulaşacağız? Sonbahar Kış dönemi boyunca tüm fabrikalarımız Rexam üst düzey yöneticileri tarafından ziyaret edilip, tüm çalışanları dinlemek fırsatını yakalayıp, çalışanların ne düşündükleri hakkında daha iyi fikir sahibi olmak için odak grupları oluşturup, herkesi kendi tarzında müşterilerimize odaklayabileceğimizi düşünüyoruz.
“We can make it Bunu yapabiliriz” tutumumuz, doğal olarak çalışanlarımızı en iyi olmak için eğitme ve geliştirmeyi kapsıyor. İşlerimizi en verimli şekilde yapmak için ihtiyacımız olan yeteneklere odaklanarak, her çalışan için yeterli zamanı ayırmayı ve yıl boyunca sürecek eğitimleri hedefliyoruz. Bu tür bir yatırım, devamlı bir geri dönüş sağlar. Bu şekilde çalışanlarımız bilgiyi, daha güvenli ve verimli çözümler üretmelerini sağlayan motivasyonu kazanırlar.
İletişim, kişilerin hedeflerimizle ilgili bilgi seviyelerini arttırmada son derece önemli bir rol oynuyor. İyi bir iç iletişim için kullandığımız bir sistemimiz bulunuyor. Kültürümüz açıklık getiren bir yapıya sahiptir ve gerekli bilgiler elimize geçer geçmez onları iletişimle aktarırız. Doğru bir kültürü geliştirmek, doğru davranış ve yapıya sahip kişileri gerektiriyor. Biz Rexam olarak çalışanlarımızın geleceğe güvenmek için şirket ismimizle gurur duymalarını istiyoruz. Bu isteğimize de yetenek geliştirme programlarımız, işe alma metotlarımız, görüş ve değerlerimizi devamlı olarak karşımızdakilere ileterek ulaşmayı hedefliyoruz.
Rexam yalın yönetim tarzını yaşama çevirmeyi hedefleyen bir kurumdur. Rexam çalışanları kişisel sorumluluklarının bilincinde, işlerini kendi inisiyatiflerini kullanarak yapabilen, sürekli gelişim için fikir üretebilen bir yapıdadırlar. Rexam, çalışanlarına ortak kurum kültürü çerçevesinde lokal uygulamaları gerçekleştirecek iş ortamı yaratıyor. Hedefimizi ise müşterilerimizin ihtiyaçlarını en kaliteli ürünlerle her zaman karşılamak oluşturuyor. Rexam’da her çalışan birbirinin müşterisidir ve her çalışan hizmet ettiği bir sonraki müşterisini yaptığı işin kalitesinden memnun etmelidir. Dolayısıyla bu saygı ve hedef çerçevesinde bir çalışma ortamı yaratmış bulunuyoruz.
Diğer ülkelerdeki Rexam organizasyonları ile iletişiminizi ne şekilde sağlıyorsunuz?
Biz Rexam olarak Öğrenen Organizasyon metodunu uyguluyoruz. Teknik ve yönetimsel toplantılar İngiltere ağırlıklı olmak üzere her ülkenin fabrikalarında yapılıyor. Fabrika müdürleri en az yılda iki kez başka ülkelerdeki fabrikaları ziyaret ederek diğer ülkelerdeki uygulamaları görebiliyorlar. Bu nedenle şirket içindeki iletişim son derece kuvvetli hale geliyor. Bir fabrikamızda gerçekleşen yönetimsel yada teknik anlamdaki gelişme, diğer tüm fabrikalara da çok rahatlıkla aktarılıyor. Bu da bizim için büyük bir avantajdır.
İstanbul dışında çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Bu durumun yarattığı avantaj ve dezavantajlardan bahsedebilir misiniz?
Merkezimizin İngiltere’de olması, 35 ülkede fabrikalarımızın bulunması ve yine müşteri potansiyelimizin İzmir, İstanbul, Çorlu, Adana, Mersin ve Ankara’da bulunması her durumda çalışmalarımızın İzmir dışına çıkmasını gerektiriyor. Biz dinamik bir ekibiz. Başka ülkelerde de fabrikalarımızın olmasını ve bu fabrikalarda yapılan yeniliklerin, yönetimsel başarıların aynı anda paylaşılmasını her zaman avantaj olarak görüyoruz. Yapılan her yenilik müşterilerimize daha iyi hizmet sunmamızı sağlıyor.
Geleceğe dönük beklenti ve hedefleriniz nelerdir?
Hedefimizi şirketiyle gurur duyan, sürekli kendini geliştirmeyi hedefleyen çalışanlarla en iyi, en kaliteli şekilde teknolojik ve yönetimsel yenilikleri sürekli takip ederek müşterilerimize istedikleri kalite ve hizmeti her zaman sunmak oluşturuyor. “We can make it Bunu yapabiliriz” Rexam’ın tek felsefesidir.
Hazırlayan: Hande Patır