Potentia Sistemi ile Kurumda İnsan Kaynakları Potansiyelinin Saptanması


Bunu duyduğunuz anda beklenti "o takdirde insan kaynağının gelişimi konusunda özel birşeyler yapılacak" olmaktadır.

Sermayeyi örnek alalım. Bir işletmenin Finans Müdürüne işletmenin net değerini sorsanız kuşkusuz ezbere tahmini bir cevap verebilecektir. Sermayenizi önümüzdeki beş yıl içinde nasıl arttırmayı düşünüyorsunuz diye sorsanız size yatırımlardan, sermayenin getirisinden, kur dalgalanmalarından ve fiyat değişimlerinden söz edecektir.

Aynı soruyu insan Kaynakları Müdürüne sorduğunuzda cevap çoğunlukla iş gücü maliyeti olup değerini yansıtmamaktadır. Kurumlarımızda çalışanların değerini hesaplayamamakla kalmıyoruz, aynı zamanda insan kaynağımızın gelecekteki getirisini de bilmiyoruz.

Halbuki bu önemli bir yatırım. Yurt dışındaki araştırmalar genç bir yönetici adayını firmasında istihdam eden bir kurumun bu elemana kariyeri boyunca 3.5 milyon dolar yatırım yaptığını (maaş, overhead, eğitim, emekli maaşı) ortaya koymaktadır. Bu kişinin kuruma yaratacağı değeri bilmek yararlı olmaz mıydı? Veya adayların hangisi en iyi yatırımı temsil etmektedir?

Yetkinlik yerine potansiyeli ölçüt alma

Kuruma eleman alınırken genellikle kısa vadedeki yetkinliklerinden hareket edilmektedir. Buna karşın bu kişinin ileride neleri yapma kapasitesinin olduğunu bilmemekteyiz. ingiltere'de yapılan bir inceleme, ilanlardaki işlerin yüzde 58'inin on yıl önce var olmadığını ortaya koymaktadır. O halde etkin ve hızlı biçimde öğrenebilen elemanlara gereksinim duymaktayız. Yatırımın getirisi olarak baktığımız gösterge bu olmalı. Ancak bunu nasıl ölçeceğiz?

Sorunun cevabı elemanı alırken uzun vadeli potansiyeline bakmak olmaktadır. Bazı elemanların kurumun üst yönetimlerine yükselmesine yol açıp, diğerlerinin başarısız olmasını belirleyen faktörler nelerdir? 12 yıllık etraflı bir araştırmanın sonuçları bu nitelikleri aşağıda görüldüğü gibi üç grupta toplayarak bir elemanın bu özelliklerden hangilerine sahip olduğunu bize söylemekte ve işe alınmasını izleyen yıllarda başarısını tahmin etmemizi sağlamaktadır.

Potentia teknolojisi

Potentia sistemi Potentia International tarafından dünya çapında yapılmış bir araştırmanın ürünüdür.

Bu teknolojinin özellikleri:

• Yöneticilerin, meslek sahiplerinin, satış elemanlarının uzun vadeli başarısını sağlayan temel niteliklerin saptanması ve ölçümü • Etnik ve kültürel önyargılardan kesinlikle arındırılmış olması • Uluslararası araştırmalarda kıyas konusu olması • Kullandığı yöntemin açıklığı ve kullanım kolaylığı olması • Gelişme stratejileri, kariyer planları ve kurum içi terfi mekanizmaları için doğru saptamalarda bulunması.

Potansiyel gelecekteki kapasitenin toplamıdır. Bugünkü performans ise geçmişteki bilgi ve birikimin sonucudur. Bu iki konu farklı olduğu için ölçüm yöntemleri de değişik olmalıdır. Bireyin kısa vadeli yetkinlikleri bireyin sahip olduğu becerilerle ölçülürken, uzun vadeli değeri bireyin yeni etkinlikleri kazanabilme yeteneğiyle değerlendirilir.

Potentia Sistemi kurumların geleceği kestiremeseler bile geleceğe hazırlanmasını mümkün kılar. insan kaynaklarının çeşitli boyutlarını entegre eden bir yaklaşımla Potentia Sistemi bir sinerji oluşturur. insan Kaynaklarının faaliyet alanına giren çeşitli süreçleri birbiriyle ilintilendirerek kurumda tutarlı bir insan Kaynakları politikası ve stratejileri oluşturulmasını sağlar.

Potentia sistemi ile neler ölçülür?

Potentia Sistemi kurumda çalışan bireylerin kuruma yapacağı uzun vadeli katkıyı aşağıdaki özellikleri inceleyerek değerlendirir.

Entelektüel nitelikler
Problem çözme, yaratıcı düşünme ve karar verirken yargıda bulunabilme becerileridir.

Davranışsal nitelikler
Sonuca yönelik olma konusundaki isteklilik, engelleri aşma konusunda gösterilen direnç ve başkalarını anlama ve birlikte çalışma becerileridir.

Transfer nitelikleri
Karmaşık projeleri tasarlama ve mevcut kaynaklarla uygulama becerileridir.

Potentia sisteminin işleyişi
Elemanda potansiyelin belirlenmesi için bireye bir dizi görevler verilmektedir. Bu görevler giderek karmaşıklaşma ve belirsizlik unsuru her aşamada arttırılmaktadır. Kimisi problem çözmeye yönelik olup diğerleri de etkin kararlar alıp, bireylerin gereksinimlerine tepki vermekle ilgilidir.

Her aşamada bireyin durumunun gerektirdiği bazı davranışları sergilemesi gerekmektedir. Bu süreçte danışman olan kişi değerlendirmeyi yaparken davranış kümelerini incelemekte ve her küme giderek zorlaşan bir ortamın gereklerini temsil etmektedir.

Potentia sisteminin özelliği değerlendirmenin disiplinli biçimde yapılandırılmış sorulardan ve durumlardan oluşmuş olmasıdır. Oyun üzerine kurulu değildir. Değerlendirici değerlendirdiği kişinin gerçekçi bir ortamda neleri yapmaya muktedir olduğunu gözlemler.

Potentia sistemi 70 kadar ülkede binlerce yöneticiye uygulanmış olup bireyin uzun vadeli kapasitesinin ölçümünde kurumların sağlıklı değerlendirmeler yapmasını sağlamaktadır.

Potentia sistemine kuşbakışı

GCS: Yeni mezunlar için geliştirilmiş program
Program yeni mezunların potansiyelini ölçmek için geliştirilmiştir. iş bilgisi gerektirmez.

ICS: Entegre program
Belirli bir iş kolunda deneyimi olan yöneticiler için geliştirilmiştir.

DC: Geliştirme merkezleri için program
Orta kademe ve alt kademe yöneticilerin gelişimine ve değerlendirilmesine ilişkin geri bilgilendirme yapmak amacıyla geliştirilmiştir.

DW: Gelişimi değerlendiren workshop

EDG: Tepe yönetim için program
Tepe yöneticilerin gelişimine ve değerlendirilmesine ilişkin geri bilgilendirme yapmak amacıyla geliştirilmiştir.

Dr. BİLGE ERENGÜL - YES Consultraining

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)