Performans yönetimi için küçük notlar

 
Yüksek performansa sahip çalışanların dâhil olmak isteyecekleri bir organizasyon yaratmak ve
onları şirkette tutmanın yolu ise hiç kuşkusuz önce bu yeteneklerini göstermelerine
fırsat vermek ve bu çabaları desteklemekten geçiyor.
Günümüzün sınırları gün geçtikçe daralan iş gücü pazarında
yüksek performans gösteren çalışanları organizasyona kazandırmak ve onların bağlılığını sağlamak
hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin şirketlerin en büyük rekabet avantajına dönüştü.

Bunu sağlamanın tek bir yolu var: Performans hedeflerinizi açık bir şekilde belirlemek, uygun kanallar aracılığı ile iletişime açmak, süreci takip etmek, geribildirimlerden mümkün olduğu kadar fazla yararlanmak ve çalışanları şirket ve kişisel hedeflerine ulaşmaları yolunda hiç durmadan desteklemek...

Geleneksel İnsan Kaynakları yaklaşımına göre biraz önce saydığımız tüm bu aktiviteleri özetleyen sistem kısaca Performans Yönetimi olarak tanımlanıyor. Peki, İK profesyonellerinin kendi Performans Yönetimi sistemlerine yönelik hedefleri, şu an uygulamada olan ve en iyi uygulama örnekleri neler? Peki ya performans yönetimi sisteminde karşılaşılan başlıca zorluklar neler? İnsan Kaynakları profesyonelleri arasında yapılan bazı araştırmalar şirketlerde performans yönetimi ve performans değerlendirme uygulamalarına ilişkin bazı temel noktaları şöyle ortaya koyuyor:

Performans sisteminden beklentiler daha çok çalışanlara kendi verimlilik ve performansları hakkında bilgi vermek, çalışanlardan beklenen organizasyonel hedefleri açıklığa kavuşturmak, gelişim için ihtiyaç duyulan konuları belirlemek gibi konularda yoğunlaşıyor. Bunlardan sonra ise ücret sistemi, koçluk, çalışan kayıtları ve ödüllendirme mekanizması için veri sağlamak geliyor.

Performans yönetimi sisteminden memnuniyet/tatmin derecesi söz konusu olduğunda ise olumlu yanıtların sistemin daha çok geleneksel bileşenlerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Bunlar ise performans değerlendirme, performans planlaması, disiplin, informal geri bildirim, eğitim gibi konular… Son sıralarda ise ödüllendirme, liderlik gelişimi, gelişim planlaması, koçluk, 360 derece geri bildirim gibi konular geliyor.

Kendilerinden ileride performans yönetimi sistemlerinin geleceği nokta hakkında öngörüleri sorulan İK profesyonelleri önümüzdeki dönemlerde karşılaşacakları en önemli sıkıntıları şöyle sıralıyor: Üst yönetimin desteğinde azalma, performans yönetimine gereken değerin verilmemesi, yönetimsel kullanım azlığı, performans hedeflerini belirlemede yaşanacak zorluklar, yetersiz eğitimler, zaman yetersizliği…

Performans yönetimi sisteminin etkililiğinin ölçülmesi konusunda en sık başvurulan yöntem informal geri bildirim iken ardından değerlendirme formları, performans hedeflerinin sınanması, araştırma ve odak grupları ile çalışmalar, iş hedeflerinin takibi, informal bir araya gelmeler, iş gücü devir oranının izlenmesi gibi yöntemler geliyor.

Performans yönetimi araçlarının en sık kullanıldığı sektör teknoloji iken, bunu hizmet sektörü ve reel sektör izliyor.

Martinly Princetown, Phd.

 

 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)