Motive Ederek Yönetmek... İç İletişim, ekibinizi nasıl güçlendirebilir?

Bir yönetici olarak ekibinizi motive etmek, operasyonel işlerinizi her dakika detayı detayına izlemekten çok daha önemlidir. Doğru insanları seçmek ve onları motive etmek sadece üretkenliği değil, aynı zamanda inovatif potansiyeli de artırır. Kişinin yaptığı işi, doğası gereği ödüllendirici bulan içsel motivasyon ve dışsal motivasyon - dış ödüller için çalışmak - el ele gider ve etkili olabilmek için ikisinin de dengelenmesi gerekir.

Anında geri bildirim neden en iyi seçenektir?

Övgü, iyi yapılan görevler hakkında bir çalışana olumlu geri bildirim vermek ve potansiyel ikramiyeler, dışsal motivasyonun bir parçasıdır. Çoğu zaman, bu motivasyon biçimleri yıllık performans incelemesine indirgenir. Bu yaklaşım artık işe yaramıyor çünkü başarılı motivasyonun temel faktörlerinden biri sürekliliktir. Bir sonraki seviyeye geçme geri bildirimi bir yıl geride kalsaydı kimse Tetris veya başka bir oyun oynamazdı.

Kuruluşun iç iletişim stratejisinin bir parçası olan sosyal medya araçları burada yardımcı olabilir, ancak daha da önemlisi geri bildirimi her kademede benimsemiş bir şirket yaratacak olan kültürel değişimdir.

Genellikle, orta düzey yönetim bu tür kültürel değişimler konusunda isteksizdir, çünkü açık geri bildirimin şirket bekçileri olarak güçlerini tehdit ettiğini düşünürler. Bir çalışanı övüp övmeyeceğine onlar karar verirken sosyal medya çalışanların meslektaşlarını bağımsız olarak övmesini sağlar. Elbette, bu tür aşağıdan yukarıya geri bildirim geçmişte de mümkündü, ancak bir kahve molası sırasında söylenen "iyi iş çıkardın", bir şirketin intranetinde yayınlananlardan çok daha az görünür.

İç iletişimle ilişkilendirilebilecek endişelere iyi bir örnek, çalışanların maaştaki olası tutarsızlıkları keşfetmek amacıyla şirketin sosyal medya platformunda gönüllü olarak maaş bilgilerini paylaştığı Google olayıdır. Bunun yapılacak doğru şey olup olmadığına ben karar vermeyeceğim, ancak bu kesinlikle algılanan adaletsizliğin nasıl olumsuz motivasyona yol açabileceğini gösteriyor. 

Ancak, doğrudan övgü gibi dışsal motivasyon için bir platform sağlamanın yanı sıra iç iletişim içsel motivasyonu teşvik etmede de önemli bir rol oynayabilir. İç iletişime katılım, iş memnuniyetinin yanı sıra adalet, etik standartlar ve ekip ruhu algısını da etkileyebilir.

Akıllı bir İç İletişim süreci çalışanları nasıl güçlendirir?

Akıllı iç iletişim, çalışanlarınızın paylaşılabilmeleri için harika sonuçlar elde etmeye kararlı olmalarını sağlayarak tüm ekibinizi güçlendirebilir. Bu nedenle, iç iletişimde şunları yapmak gerekir:

    Çalışan kitlesini ve bilgi ihtiyaçlarını anlayın. Her çalışanın aynı bilgi ihtiyacı yoktur. Paydaşların bir listesini yapın, onları gereksinimlerine göre gruplayın ve her grup için doğru kanalları ve içeriği seçin.

    Liderlerin insanları motive etmesini sağlayın. Harika(?) iletişim becerileri nedeniyle her yönetici mevcut konumuna ulaşmadı. Birçoğu iç iletişimin değerini hafife alıyor. Bunu önlemek için özellikle iyi iletişime yönelik liderlik eğitimleri devreye sokulabilir. Çalışanlar için işe yarayan motivasyonlar, liderleri için de işe yarar: Anında geri bildirim vererek onları yani liderleri de motive edin!

    Bilgi sismografisi uygulaması: En az ayda bir kez, yakın zamanda yayınlanan bilgilerin iyi çalıştığını, hangisinin yaramadığını ve nedenini kontrol etmektir. Bu, yöneticilerin hangi tür içerikleri başarılı olduğunu anlamalarına yardımcı olur.

    İletişim kanallarını akıllıca seçin. İç iletişim giderek dijital kanallara kaysa da her çalışana ulaşılmasını sağlamanız gerekir. Günümüzde her çalışanın bir mobil cihazı olduğu için, iç iletişim kanalını özel mobil cihazlara açmak iyi bir başlangıç noktasıdır.

Bu yönergeleri akılda tutarak, iyi düşünülmüş bir iç iletişim sistemi, ekibinizin en yüksek potansiyeline ulaşmasına ve şirketinizin başarabileceklerinin sınırını zorlamasına olanak tanıyan içsel ve dışsal bir motivasyon kaynağı olabilir.

DERGİ

HRdergi Mart sayısı çıktı!

SATIN AL Mart 2024

Yeni makalemizi okudunuz mu?