“Dijital kaslarımızı güçlendirerek çevik yönetim anlayışıyla tüm çalışanlarımızı aynı seviyeye taşıdık”

Groupama Sigorta ve Groupama Hayat İnsan Kaynakları, Eğitim ve İç İletişim’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özge Yılmazyavuz bu ayki konuğumuz oldu; 2017 yılında başladıkları dijital ve kültürel dönüşüm yolculuğunun ayrıntılarının yanı sıra salgın döneminde aldıkları aksiyonlarla çalışan bağlılığını nasıl üst seviyeye çıkardıklarını anlattı.

Groupama’nın, 2017 yılından bu yana “Kurumsal Kültür ve İnsan Yönetimi” anlamında bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu sürecin çıkış noktasını anlatır mısınız?

Groupama olarak 2017 yılında hem dijital hem de kültürel dönüşüm yolculuğumuza başladık. 2017 ve 2018’de tüm çalışanlarımızı kapsayan “Kurumsal Kültür ve İnsan Yönetimi” adını verdiğimiz dönüşüm projesini hayata geçirdik. Bu proje ile tanımladığımız kültürel prensiplerin tüm çalışanlarımız tarafından benimsenmesini ve içselleştirilmesini amaçladık. Ardından proje kapsamında tartışma grupları, eğitimler ve takip seanslarından oluşan bir süreçten geçtik.

Bu kültürel dönüşüm kapsamında 2018 yılında evden çalışma uygulamasını pilot proje olarak başlattık. 2020 yılının başlarında çalışanlarımızın neredeyse yarısı haftada bir gün evden çalışıyordu. Tabii bu süreçte tüm teknik alt yapı, siber güvenlik ve iş sağlığı önlemlerini eksiksiz yerine getirdik. Mart 2020’de ülkemizde ilk Covid-19 vakasının yaşanmasıyla uygulanmaya başlanan evden çalışma sistemine çok daha önceden hazırdık ve bu sayede 19 Mart 2020 itibarıyla çalışanlarımızın yüzde 95’i mesailerine evden devam etmeye başladı.

Salgın döneminde çalışanlarımızla fiziksel olarak ayrı olsak da şirket olarak benimsediğimiz “çeviklik” yaklaşımı sayesinde dönüşüm yolculuğumuza online kanallar üzerinden devam ettik. Her alanda ulaşılabilir olduğumuzu çalışanlarımıza hissettirdik. Salgın döneminde alınması gereken önlemleri içeren bültenleri her hafta düzenli olarak yayımladık, Genel Müdürümüz sözcülüğünde içerikler paylaştık. İnsan Kaynakları Departmanı olarak çeşitli makaleler, videolar hazırladık, motivasyonu artırıcı atölyeler düzenledik, webinarlar gerçekleştirdik, üst yönetim ekibimizin katılımıyla canlı yayınlara imza attık.

Bunlara ek olarak, evde geçirilen sürede oluşabilecek kaygılarını yönetebilmek için 7/24 online psikolojik destek imkânı sunduk. Konusunda uzman olan bir kuruluşla, arzu eden çalışanlarımızın katıldığı “sigarayı bırakma kampanyası” düzenledik. Tüm çalışanlarımız için online İngilizce veya Fransızca yabancı dil eğitim imkânı sağladık.

Tüm bu uygulamalar neticesinde, gerçekleştirdiğimiz çalışan bağlılığı anketi doğru kararlar aldığımızı gösterdi ve bağlılık oranımız bir önceki döneme göre 14 puan artarak yüzde 85’e çıktı.

Bu süreçte hangi temel uygulamaları hayata geçirdiniz?

Öncelikle, şirket olarak benimsediğimiz “çeviklik” yaklaşımının çalışanlarımızın tamamı tarafından sahiplenilmesine yönelik çalışmalara odaklandık. Dijital kaslarımızı güçlendirerek çevik yönetim anlayışıyla tüm çalışanlarımızı aynı seviyeye taşıdık. 2017 yılından bu yana uyguladığımız dijital ve kültürel dönüşüm programına ek olarak salgın döneminde aldığımız aksiyonlarla çalışanlarımızın bağlılığını üst seviyeye çıkarttık. Her bir Groupama çalışanını insan kaynağından ziyade şirketimizin en önemli hazinesi olarak görüyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, İnsan Kaynakları uygulamalarında mükemmelleşme konusunda standartları belirleyen ve uluslararası bir otorite kabul edilen Top Employer Enstitüsü’nün sertifikasyon sürecine katıldık. Bu sertifikasyon sürecinde şirketimizin genel stratejisi, İK stratejileri, liderlik, organizasyon, değişim yönetimi, dijitalleşme, çalışma ortamı, sürdürebilirlik, çeşitlilik, ortak değerler ve tüm İnsan Kaynakları uygulamaları üzerine 20 farklı başlıkta yapılan oldukça detaylı ve zorlayıcı bir denetime tabi tutularak, şirketimizde hayata geçirdiğimiz çalışmaları kendilerine aktardık. “Top Employer” sertifikasına hak kazanabilmemizin ana koşulu dünya standartlarında kabul görmüş en iyi İK uygulamalarını büyük bir oranda şirketimizde uyguluyor olduğumuzu gösterebilmekti. Üstelik bu sertifikasyon denetimi sayesinde hangi alanda, nasıl daha fazla gelişebileceğimizi de öğrenme fırsatımız olacaktı.

Tüm bu denetimleri başarıyla geçerek 2021 itibari ile Groupama Sigorta olarak 2021 yılı için “Top Employer – En İyi İşveren Markası” sertifikasını almaya hak kazandık. Dünyada yaklaşık 1600 şirketin, Türkiye’de ise sayılı şirketin sahip olduğu bu sertifikaya, hayat dışı sigorta şirketleri arasında sahip olan ilk kuruluş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

İK ekibi olarak, içinden geçtiğimiz bu dönem özelinde hangi çıkarımlarda bulundunuz?

Öncelikle hep konuşulan dijitalleşmenin ve mekândan bağımsız olarak çalışabilmenin önemini salgın döneminde çok daha iyi anladık. Dijitalleşme yatırımlarını uzun yıllardır sürdüren, teknolojik altyapısını geliştiren ve çevik yönetim anlayışıyla çalışan şirketler bu dönemde öne çıktı. Groupama olarak, bizim de salgın sürecinden güçlenerek çıktığımızı ve her ne koşulda olursa olsun çalışanlarımızla olan ilişkilerimizi güçlendirdiğimizi düşünüyorum. Salgını bugün itibarıyla bitmiş kabul etsek bile iş hayatında uzaktan çalışma ve verimlilik konularının daha fazla tartışılacağını öngörüyorum.

Bundan sonrası için İK departmanı olarak ajandanızdaki hangi başlıklar ve konular öncelik taşıyor?

Önümüzdeki 3 yıllık odağımızı 5 ana kategoride topladık: Kültürel değişim, çalışan bağlılığı, liderlik gelişimi, iş performansının yükseltilmesi ve yetenek & kariyer yönetimi. Her bir başlık altında ise birçok farklı proje ve program planlıyoruz.

Bunlara örnek olarak yeni çalışma modelinin tasarlanması, yapılandırılmış bir well-being (esenlik) programının oluşturulması, yenilikçi bir liderlik gelişimi programının uygulanması, dijital bilgi düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması ile işveren markası güçlendirme çalışmalarını gösterebiliriz. Burada ana amacımız, 2018’den beri geçerli olan ana şirket stratejimizdeki hedeflerden farklı değil; daha etkin bir iletişim ve yönetsel yetkinliklerin gelişimi ile iş verimliliğini ve yetenekli çalışanlarımızın bağlılığını artırmak.

Bunların yanı sıra 2021 yılının “En İyi İşveren Markası” olarak, bundan sonrası için de odak noktalarımız; çalışan odaklı yönetim yaklaşımımıza devam etmek ve Groupama’nın çalışana verdiği değeri sürekli kılmak, Groupama çalışanlarına daha iyi bir çalışma hayatı sunmak, çalışan bağlılığını ve memnuniyetini arttırmak, şirketin marka algısını ve işveren marka konumunu güçlendirmek, yeni yetenekleri aramıza katmak ve tutundurmak, sektörel rekabet gücümüzü artırmak ve bu durumun şirket performansına olumlu yansımasını sağlamak olacak.

DERGİ

HRdergi Mart sayısı çıktı!

SATIN AL Mart 2024

Yeni makalemizi okudunuz mu?