MESS, ‘Yeni Nesil Sendikacılık’ Anlayışı ile Gelecek İçin Çalışıyor!
Türkiye’nin en büyük ve en köklü işveren sendikası olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), her biri alanında lider 260 sanayi şirketi üyesi ile Türkiye imalat sanayi ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştiriyor. MESS üyeleri, Türkiye ekonomisine her yıl 60 milyar doların üzerinde katkı sağlarken direkt olarak 200 binden, dolaylı olarak 1 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor.
Bu güçten beslenerek 2019 yılında önemli bir dönüşüme imza atan MESS, “yeni nesil sendikacılık” anlayışını benimsedi ve faaliyetlerinin odağına her şeyden önce insan ve icraatı aldı. MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, MESS’in vizyonunu “Biz, tavsiye vermeyi değil, icraatı; çözüm üretmeyi tercih ediyoruz. Dolayısıyla değişimi takip eden değil; şekillendiren, ona yön veren bir kuruluşuz. Bu noktada geleneksel sendikacılık faaliyetlerinin dar kalıplarını aşıyoruz. Odağımız üyelerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın geleceğine yatırım yapmak, onların gelecekteki ihtiyaçları için bugünden çözüm üretmek.” şeklinde açıklıyor.
MESS, MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı ile İlkleri Bir Araya Getiriyor
İş dünyasının, metal sektörünün ve ülkenin geleceğini inşa edecek projeler hayata geçiren MESS; sosyal faydayı odağına alarak, değişen dünyanın getirisi olan endüstriyel ve dijital dönüşümü Türk sanayisi ile buluşturuyor. Bu amaçla kurulan ve dünya standartlarında bir teknoloji merkezi olarak kurgulanan MESS Teknoloji Merkezi (MEXT), dördüncü sanayi devriminin beraberinde getirdiği dijital dönüşüm sürecinde MESS üyelerine rehberlik ediyor. Hayata geçirilen kapsamlı projelere her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor.
Bu kapsamda, dünyada ve Türkiye’de birçok ilki hayata geçiren ve başta üyeleri olmak üzere tüm paydaşlarına fayda sağlamak üzere çalışmalarını sürdüren MESS, genç neslin geleceğin yetkinlikleriyle donatılması, çalışma hayatına katılması ve ülkemizin küresel arenadaki rekabet gücünün artması amacıyla; MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı’nı hayata geçirdi. MESS’in kamu, özel sektör ve akademi üçgeninde tasarladığı program, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, MEXT’in küresel ve her biri alanında lider olan iş ortaklarıyla destekleniyor.
MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “MESS olarak; ülkemizi, her birimizin ana dili gibi bilmesi gerektiğine inandığımız yazılım dilleri ve teknolojilerinde lider konuma getirmeyi hayal ediyoruz. Türkiye'nin en kapsamlı, nitelikli bilişim uzmanı yetiştirme ve işe yerleştirme programı olmasını hedeflediğimiz MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı, işte bu hayal ile ortaya çıktı. 17 Mayıs’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin’in katılımı ile programımızın lansmanını gerçekleştirdik. Lansman sonrası başvuruları açtığımız programa 2 hafta içerisinde 2000 başvuru aldık. Yoğun ilgi gördüğümüz programın ilk fazını 10 Haziran itibarıyla kapattık ve Temmuz itibarıyla ilk eğitimlere başlayacağız.
Programımız çerçevesinde gençlerimizin, henüz kariyerlerinin en başında yeni çağın yetkinliklerini kazanmasını ve kariyerlerini sağlam temeller üzerine kurmalarını amaç ediniyoruz. Programımız ile 3 temel hedefimiz var: Gençlerimize daha kariyerlerinin en başında yeni çağın yetkinliklerini kazandırmak; işgücümüzü, ekonomimizin dinamosu olan sanayimizin ihtiyacı olan geleceğin işlerine hazırlamak ve ülkemizin istihdamına, refahına destek vermek. Özellikle ülkemizin yazılımcı istihdamına somut katkı sağlamak en öncelikli arzumuz.” diyor.
MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu Tam Donanımlı Web Geliştirici, Siber Güvenlik Uzmanı, Ağ ve Sistem Uzmanı olarak 3 temel rolde yetkinlik kazandırmaya odaklanıyor. Programa, üniversitelerin yazılım ile ilgili mühendislik ve sayısal bölümlerinde 3. ya da 4. sınıfta okuyan ya da yeni mezun olup henüz iş gücüne katılmamış gençler katılabiliyorlar. Program kapsamında gençler, 3 ay boyunca çok yoğun tempoda ve rollere göre özelleşmiş fiziksel ve çevrimiçi eğitimler alacaklar. Ayrıca, sanayide uygulamalı projelerde yer alarak öğrendiklerini sahada, gerçek iş ortamında pekiştirme imkanı bulacaklar. İlk eğitimlerin Temmuz itibarıyla başlayacağı program kapsamında 2022 yılı içerisinde 300 gencin istihdam edilmesi hedef leniyor.
MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı, Boğaziçi Üniversitesi’nin sertifikasyonu ile sunuluyor. Programda; Amazon Web Services, Cisco, IBM ve Microsoft gibi dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının programa özel hazırlanan eğitim modülleri yer alıyor. Program kapsamında tüm detayları düşünülmüş, kapsamlı bir öğrenme yolculuğu hazırladıklarını söyleyen Akkol, “Gençlerimiz sadece teorik bilgi almakla kalmayıp, bilfiil sanayi odaklı projelerde görev alarak yetkinliklerini geliştirecekler. Bu program kapsamında; kamu, özel sektör ve akademi üçgeninde; gençlerimiz için kuvvetli bir ağ kurduk. MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programımızın, adı gibi bilgiyi, teknolojiyi, istihdamı tek potada eriten; gençlerimiz gibi dinamik, çevik ve sürekli gelişen bir program olacağına inanıyoruz. Bu amaçla programın içeriğini sanayimizin ihtiyaçları, akademik ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda güncellemeye devam edeceğiz. Hep birlikte geleceğe hazırlanmak için, üniversitelerin yazılım ile ilgili mühendislik ve sayısal bölümlerinde 3. ve 4. Sınıfta okuyan ya da bu bölümlerden yeni mezun olmuş tüm arkadaşlarımızı Haziran – Temmuz ayları boyunca açık olacak 2. faz başvurularımıza bekliyoruz.” diyor.
“MEXT BİL-İşim Programı bilgiyi, teknolojiyi, istihdamı tek potada eritiyor.”
MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı, geniş kapsamı ve müfredatıyla benzerlerinden ayrışıyor. Program, sadece bilişim teknolojileri (IT) üzerinden değil operasyon teknolojileri (OT) perspektifinden de ele alınarak oluşturuldu. Eğitim programı yazılımcıların en çok ihtiyaç duyduğu tasarım odaklı düşünme, çevik proje yönetimi, etkili iletişim gibi 12 sosyal becerinin tamamına da hitap ediyor. Program boyunca, kadın / erkek dağılımına dikkat edilerek gerçekleştirilecek eğitim ve istihdam ile de her alanda fırsat eşitliğine destek olunması hedefleniyor. MESS, programa katılan gençleri çalışma yaşamlarında da yalnız bırakmayarak işgücüne katılım süreçlerine destek veriyor.
Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayınız.