Maviye kuşanan şirketler konuştu…
Türkiye'de sadece HRdergi tarafından Mavi Yaka İK’ya yönelik gerçekleştirilen
Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi yine konusunda uzman kişilerle ve
başarılı İK yöneticileri aynı platformda buluştu.
7 Nisan’da Doubletree by Hilton İstanbul-Moda’da gerçekleşen zirvede
G4S Güvenlik, Migros, Botaş International,
Yeşim Tekstil, Abdi İbrahim İlaç, Oyak-Renault,
Mercedes-Benz Türk, Evyap ve Baltaş Grubu söz aldı.
HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in açılış konuşmasıyla başlayan zirvede sözü ilk alan isim Botaş International Limited Eğitim ve Geliştirme Müdürü Mustafa Karlı oldu. Karlı ‘Botaş International Limited’de Eğitim ve Yetkinlik Uygulamaları’ başlıklı sunumu katılımcılarla paylaştı. Botaş International’ın başarısında insan davranışının kritik bir rol oynadığını belirten Karlı bu nedenle işgücünü dikkatli bir şekilde seçtiklerini, eğittiklerini, beceri ve yetkinlikleri düzenli olarak değerlendirdiklerinin altını çizdi. Eğitim ve yetkinlik uygulamalarına yön veren kaynakları sıralayan Mustafa Karlı Botaş International’ın eğitim yönetim sistemi ve yapılanması hakkında da bilgiler aktardı. Karlı, yetkinlik uygulamaları üzerine konuşurken özellikle değerlendirme ve doğrulama(verifikasyon) konusunda uyguladıkları sürecin detaylarını katılımcılar paylaştı.
‘Mavi yakalı, iş kazası ve şirket üçgenindeki temel sorunlar ve çözüm önerileri’ başlıklı sunumu paylaşan isim İstanbul İş Teftiş Grup Başkan Yardımcısı Özlem Özkılıç oldu. İş Sağlığı ve Güvenliği’nin temel unsurlarının; enerji, tezgah ve işçi olduğunu söyleyen Özkılıç İş Sağlığı ve Güvenliği’nin temel amacının ise; bu üç unsur arasındaki uyumun en uygun biçimde olmasını sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapmak olduğunu ifade etti. ILO kaynaklarına göre dünyada her yıl; 1.2 milyon kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Özlem Özkılıç 250 milyon kişinin iş kazaları ve 160 milyon kişinin meslek hastalıklarına maruz kaldığını belirtti ve bu rakamların resmi kayıtlı rakamlar olduğunun altını çizdi.
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu meydana gelen toplam maliyeti buzdağına benzeten Özkılıç, asıl maliyetin suyun üstünde kalan kısımda değil, suyun altında kalan kısımda olduğunu söyledi. İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uymayan işverenlerin karşılaşabilecekleri yaptırımları da paylaşan Özkılıç işveren ve işçilerin yükümlülüklerine de değindi. İş kazası nedenlerine dair açıklamalarda bulunan teftişler sırasında karşılaştıkları bazı yanlışlıkları da paylaşan Özlem Özkılıç, iş kazalarını önlemenin temel yolunun; eğitim ve risk yönetim sürecinden geçtiğini sözlerine ekledi. İşverenin proaktif önlemler alarak kaza risklerini azaltabileceğini belirten Özkılıç ‘Önlemek ödemekten hem daha ucuz hem de daha insancıldır’ diyerek işverenlere düşen yükümlülükleri sıraladı. Özkılıç, kontrol önlemleri hiyerarşisi olarak nitelendirilen süreci detaylandırırken mesleksel risklerin önlenmesinde kullanılan temel yöntemlere de dikkat çekti.
Türkiye’nin en büyük tekstil devlerinden biri olan Yeşim Tekstil de zirvede mavi yakalılarda iletişim ve motivasyon çalışmalarını paylaştı. Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, Yeşim Tekstil’in büyük beğeni toplayan iletişim ve motivasyon süreçleri hakkında bilgiler aktaran isim oldu. ‘Sosyal sorumluluk anlayışımız ve “Önce İnsan” felsefemiz doğrultusunda yaptığımız çalışmalarda en önemli hedef kitlemiz çalışanlarımız’ diyen Cesur, Yeşim Tekstil olarak mavi yakalılara özel geliştirdikleri iç iletişim stratejileri ve uygulamalarını anlattı. Mavi yakalı iletişim ve motivasyonunda dikkat ettikleri noktaları sıralayan Dilek Cesur mavi yakalı çalışanların değerleri ve kültürüyle uyumlu bir iletişim stratejisi oluşturduklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: ‘Görselliğe dayalı, sürekli tekrarlanarak tutarlı bir şekilde ifade edilen mesajlar ile algı yönetimini merkez alam duygulara hitap eden bir iletişim stratejisi kullanıyoruz.’
Hizmet alanında en çok mavi yakalı çalıştıran sektör olan güvenlik sektöründeki mavi yaka uygulamalarına dair konuşan isim ‘Buzdağının görünmeyen yüzü: Mavi Yakalılarda Memnuniyet Ölçümlemesi’ başlığıyla G4S Güvenlik Hizmetleri İK ve Kalite Direktörü Damla Benli oldu. Güvenlik sektörüne dair yapılan pazar analizlerini paylaşarak söze başlayan Benli, G4S olarak tüm Türkiye’ye yayılmış çalışanlara dair gerçekleştirdikleri memnuniyet anketinin sonuçlarını paylaştı. Damla Benli güvenlik sektöründe görev alan ve çoğunluğu genç olan mavi yakalıların beklentilerini gözler önüne anketin G4S için en kritik öneminin, çalışan konusunda daha proaktif bir yaklaşımı hayata geçirmek olduğunu sözlerine ekledi.
‘Yerinde değil, yanında İK’ başlıklı sunumuyla dikkat çeken isim Abdi İbrahim İlaç İK Yöneticisi Cihan Alp oldu. Abdi İbrahim İlaç’ın insan anlayışını anlatarak söze başlayan Alp, bağlılığın işe alımında başladığını ve Abdi İbrahim’de İK katını yolgeçen hanı olarak nitelendirdiklerini belirtti. Cihan Alp, mavi yaka İK stratejilerini hayata geçirirken özellikle iletişim ve sosyal aktiviteler, işe alım ve oryantasyon, fark yaratan uygulamalar sürecinde gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. İK’nın en büyük rolünün ulaşılabilirlik olduğuna dikkat çeken Alp, Abdi İbrahim olarak mavi yakalılara yönelik hayata geçirdikleri öneri sistemi ve telafi uygulaması üzerine de bilgiler aktardı. Mavi yaka yönetiminde fark yaratma ve Yanında İK yaklaşımını yaşatabilmeyi hedeflediklerini ifade eden Cihan Alp bu yaklaşımın mavi yakalılarda bağlılığı son derece arttırdığını da sözlerine ekledi.
Türkiye perakende devi Migros da Mavi Yaka İK uygulamalarıyla zirvedeydi. Migros Endüstri İlişkileri ve Destek Hizmetler Grup Müdürü Serdar Kaşıkçı ‘Migros’ta İK Uygulamaları: 22 bin kişilik bir kasaba’ başlıklı sunumu paylaşan isim oldu. Rekabet üstünlüğü yaratan en önemli etkenin insan olduğunu ifade eden Kaşıkçı Migros olarak geliştirdikleri çalışan ilişkileri yönetimi, kapsam içi prim sistemi, sadece çalışanlara özel paylaşım hattı, Migros Perakende Akademisi, kapsam içi gelişim programları, spor şenlikleri gibi mavi yaka İK süreçlerini optimize eden ve sürdürülebilirliği sağlayan uygulamaların detaylarını paylaştı. Kaşıkçı, çalışanların başarılarının her anlamda tanınması, takdir edilmesi ve desteklenmesi amacıyla Migros Ödül Sistemi ve Migros Ödül Ağacı uygulamasını da hayata geçirdiklerine dikkat çekti.
Türk otomotiv devi Oyak-Renault’daki Mavi Yakalı Kariyer Sistemi anlatan isimler kurumun İmalat Direktörlüğü İK Yöneticisi Yasemin Şahin ve Nitelik Yönetim Sorumlusu Lemi Çağlar oldu. Şahin ve Çağlar, Oyak-Renault için kariyer yönetim sistemi nedir sorusuna yanıt vererek başladıkları sunumlarında bu sistemi şöyle tanımladılar: ‘İşe girişteki ünvan ve kategorisinden, mesleğinde terfisine (kategori değişikliği), başka bir mesleğe transferine, atamaya ve mavi yakalı statüden beyaz yakalı statüye geçişe kadar tüm kuralları belirler.’ Bu sistem dahilinde yürüttükleri tüm süreçlerin detaylarını aktaran Yasemin Şahin ve Lemi Çağlar, bir mavi yakalının beyaz yakalı olmaya kadar varan Oyak-Renault yolculuğunu da gözler önüne sermiş oldular. Bu sistemin çalışanlara, şirkete ve yönetime yarattığı katma değere dikkat çeken konuşmacılar bu sistemin en kritik noktasının, adil ve tutarlı bir uygulama olarak İK ve yönetim kademelerine duyulan güveni arttırması olduğunun altını çizdiler.
Zirvede gerçekleştirilen ‘İK Stratejilerinde Mavi Yaka Uygulamaları ve Güvenlik’ panelinde birbirinden deneyimli isimler söz aldı. Baltaş Grubu Kurucusu Prof. Dr. Zuhal Baltaş’ın yönettiği panelde söz alan isimler; Baltaş Grubu Danışman Psikolog Yasemin Duman, Mercedes-Benz Türk Eğitim ve Temin Kısım Müdürü Mehmet Emin Güney, Yeşim Tekstil İK&Kalite ve Sosyal Uygunluk Direktörü Yasemin Başar ve EVYAP İş Güvenliği Danışmanı Kamil Sami Ekemen oldu. Panel yöneticisi Prof. Dr. Zuhal Baltaş Türkiye’deki endüstriyel psikolojinin değişimi ve gelişim konusundaki deneyimlerini paylaşırken bu sayede insanların mavi yakalıların dünyasını daha yakından tanıma fırsatı bulduklarına dikkat çekti. Yalın üretim yapan şirketlerin insan odaklı olması gerektiğine dikkat çeken panelistler en yaygın hatanın oryantasyon sürecini efektif kullanmamak ve yetkinlendirme sürecini hayata geçirmemek olduğunu ifade ettiler.
Panelden kısa notları paylaşmak gerekirse;
• Kilit nokta; karşılıklı güven ve saygıdır.
• Mavi yakalının kendi iş güvenliğini hissetmesi gerekir.
• Mavi Yaka İK sisteminin tam anlamıyla oturtulması ve kazan-kazan ilişkisinin doğru kurulması şarttır.
• Şirketlere güvenlik kültürünü tam anlamıyla yerleştirmek ve güvenlik kültürünü bir yaşam tarzı haline getirmek gerekir.
• Kadercilik kültürümüz var ama ‘kaza kader değildir’ bilincini artırmak gerekir.