Lojistik Yönetiminde Dördüncü Buluşmayı Gerçekleştirdik


Gerek coğrafi, gerekse ekonomik ve sosyal nitelikleri nedeniyle doğu ile batı arasında bir köprü olan Türkiye’nin, bölgede uluslararası alışverişin taşımacılık alanında önemli bir konuma sahip olmasıyla reel ekonominin atardamarlarından biri haline gelen lojistik yönetimi kavramı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlediğimiz IV. Lojistik Yönetimi Zirvesi ile masaya yatırıldı. Ulaştırma Bakanı Dr. Oktay Vural’ın katılımı ve Solmaz Grup, Ekol Uluslararası Taşımacılık, HP, Oracle, Esselte, Xerox, Dünya Gazetesi ve CNBC – e’nin sponsorluğunda gerçekleştirdiğimiz zirvede Pepsi ve Unilever gibi firmalar bu alanda elde ettikleri başarıların sırlarını da paylaştı.

Başkanlığı INSEAD (Avrupa İş İdaresi Enstitüsü) Fransa’dan Prof. Enver Yücesan’ın yaptığı zirvede Solmaz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Asım Barlın, Koçbank ve Koç Yatırım Baş Ekonomisti, Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cevdet Akçay, INSEAD Fransa’dan Ludo Van der Heyden, HP Fransa Tedarik Zinciri Ağı Müdürü Xavier de Montgros, Oracle Türkiye ERP & SCM Çözümleri Müdürü Cihangir Aba, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündüz Ulusoy, Ekol Uluslararası Taşımacılık’tan Cem Kumuk ve Can Kırcan, Xerox Avrasya Servis Operasyonları Direktörü Fuat Yalçın, Valog Fransa Genel Müdürü Claude Joigneault, HP Türkiye Ticari Ürünler Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Urçar, Arkas Lojistik Genel Müdürü Atilla Yıldıztekin, Serbest Danışman Oğuz C. Gel, Unilever Gıda ve Deterjan Kategorileri Tedarik Zinciri Geliştirme Müdürü Atahan Canbolat ve Pepsi Cola – Fruko İş Geliştirme Direktörü Murat F. birer konuşma yaptı.

Sektörde hedef 5 milyar dolar

Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Vural, dünya ekonomisinin bugün ulaştığı sürat ve rekabet ortamında varolabilmek için en önemli sektörlerden birinin lojistik olduğunu belirterek reel ekonominin atardamarlarından biri haline geldiğini dile getirdi. Yapılan araştırmalara göre 2000 yılı itibariyle 1.5 milyar dolar büyüklüğe sahip olan lojistik pazarının, önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık yüzde 20 büyüme hızıyla 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını belirten Vural, bakanlıkça hazırlanan “Karayolları Taşıma Kanunu Tasarısı”na ilgili bakanlık ve meslek kuruluşlarının görüşleri alınarak son halinin verildiğini de belirterek, tasarının önümüzdeki bir ay içinde kanunlaşması için adım atılacağını dile getirdi.

Akçay: TL’nin artışından korkmayın

Zirvede Vural’ın ardından söz alarak “Dönüşüm Sürecinde Türkiye Ekonomisi” başlıklı bir sunum yapan Koçbank ve Koç Yatırım Baş Ekonomisti, Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cevdet Akçay ise konuşmasında Türkiye ekonomisine değinerek, ekonominin ilk kez bu denli kararlı bir dönüşüm süreci içinde olduğunu vurgulayarak programın ilk aşamasında TL’nin reel bazda değerlenmesinden korkmamak gerektiğini belirtti. Söz konusu dönüşüm sürecinde kamu, reel ve finans sektörlerinin yeniden yapılandırılma çabaları içinde olduğunu belirten Akçay, yeterli derecede etkin çalışamayan bu sektörlerin reformize edilmesinin şart olduğunu belirtti.

Tekstilde örnek uygulama: Zara

Zirvenin en ilgi çeken bölümlerinden birini, INSEAD Fransa’dan Ludo Van der Heyden’in gerçekleştirdiği “Tedarik Zinciri Yönetiminde Dünyadan Bir Örnek: Zara” başlıklı sunum oluşturdu. Tekstil sektöründeki tedarik zinciri yönetimlerine değinen Van der Heyden, sektörde tedarik zincirinin başlangıcının tasarımdan başladığını belirterek tasarımcının siparişi olmadan tedarik zincirinin olmayacağını kaydetti. Pazarda müşterinin beklentisini karşılayan markaların kazandığını aktaran Van der Heyden, arz – talep konusunda farklı yaklaşımlar izleyen ve düşük maliyetle moda üreten Zara’nın geciktirme fikrini dizayna kadar uzattığını anlattı.

... Ve teknoloji

Bilgi olmadan tedarik zinciri yönetimi olmayacağını vurgulayan iki isim ise HP Fransa Tedarik Zinciri Ağı Müdürü Xavier de Montgros ve Oracle Türkiye ERP & SCM Çözümleri Müdürü Cihangir Aba oldu. Aba, “Değişik Bir Lojistik Hizmeti: ERP” başlıklı sunumunda bilişimin öneminden ve lojistik sektöründe kullanımından söz ederken, de Montgros da klasik dağıtım kanallarının yeniden düzenlenip maliyet tasarrufu sağlanması ve tasarrufların her yıl tekrarlanması gerektiğine değindi. de Montgros, finansal göstergelerle operasyonel göstergelerin de birbirini tutması gerektiğini belirtti.

HP Türkiye Ticari Ürünler Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Urçar ise “Lojistik Sektörü, Teknoloji ve İş Çözümleri” başlığını taşıyan sunumunda tedarik zincirini doğru yönetmek için veri gereksinimlerinin belirlenip bilgiye dönüştürülmesinin gerekliliğine ve bunu yapmak için BT altyapısının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bilgi paylaşımı çok önemli

Zirve konuşmacılarından biri de, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündüz Ulusoy’du. “Türkiye’de İmalat Sanayinde Sektörel Kıyaslama” başlıklı bir sunum yapan Ulusoy; otomotiv, elektronik, çimento, beyaz eşya ve makina imalat sektörlerinde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına değindi. Araştırma sonuçlarına göre şirketlerin tedarikçilerle büyük ölçekte bilgi paylaşımından kaçındığının ortaya çıktığını, oysa bunun zincirin verimliliği açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Ulusoy, iki tarafta da bilgileri kendine saklama fikri olduğunu, zaman içinde zorlanarak da olsa karşılıklı güven ortamının yaratılacağına inandığını söyledi. Ulusoy, tedarikçilerin hemen hemen tüm sektörlerde fiyat, kalite ve maliyet kriterleri gözönüne alınarak seçildiğini de sözlerine ekledi.

Teknolojik yatırım başarıyı getiriyor: 3M Örneği

Beymen, 3M, Tesa, Braun, Benetton, Marks & Spencer ve Çarşı gibi büyük kuruluşlarla çalışan Ekol Uluslararası Taşımacılık’tan zirveye konuşmacı olarak katılarak “Türkiye’de Lojistikte Outsource Uygulaması” başlıklı bir sunum yapan Cem Kumuk ve Can Kırcan ise depolama ve dağıtım teknolojilerinin bileşimle biraraya gelmesinin ne kadar iyi sonuçlar verdiğine dikkat çekti. Çözüme giden yolda aşamaları sıralayan Kumuk ve Kırcan, yüzde 100 bilgisayar kontrollü iş akışları ve malzeme akışına yönelik yüksek teknoloji sayesinde verdikleri hizmetin kalitesinin nasıl arttığını anlattı.

Başarılarına örnek olarak 3M’e verdikleri hizmeti anlatan Kumuk ve Kırcan, kuruluşun Ekol öncesi durumunu anlatırken şirketin bu dönemde her ülke için farklı nakliyeci tercih ettiğine, 3 farklı gümrükleme firması ile çalıştığına, çeşitli gümrüklü sahaları kullandıklarına ve muhasebe programı altında stok programını kullandıklarına değindi. Lojistik giderlerinin azaltılması, kontrol altında alınması, stoklardaki bulunabilirliğin artırılması ve siparişlerdeki hata oranının düşürülmesi gibi hedefleri olduğunu söyleyen Kumuk ve Kırcan, 3M – Ekol proje akışı sayesinde aynı gün karşılanan sipariş oranının yüzde 98’e, yurtdışı sevkiyatlarda hata oranı azalmasının ise yüzde 40 olduğunu belirtti.

Peki ya müşteri ne bekler?

Lojistik yönetiminde müşterilerin beklentileri konusuna ise, Xerox Avrasya Servis Operasyonları Direktörü Fuat Yalçın değindi. Yalçın, “Müşteri lojistikten ne bekler?” başlıklı sunumunda önce müşteri kavramını tanımladıktan sonra müşterinin beklentilerini “güven, ilişki, tepki ve değer” olarak sınıflandırdı. Müşteri memnuniyetinin bir karne olduğunu söyleyen Yalçın, bunun kesişme noktalarındaki başarıyı gösterdiğini belirterek asıl hedefin müşteri sadakati; yani uzun süreli beraberlik olması gerektiğine işaret etti.

Xerox Avrupa nasıl başardı?

Zirvenin ilgi çekici sunumlarından biri de, Valog Fransa Genel Müdürü Claude Joigneault’nun teçhizat tedarik zincirinin yeniden tasarlanmasını anlatışı oldu. Xerox’ta 27 yıllık deneyime sahip olan Joigneault, Xerox Europe’un 90’lı yılların başında itici tedarik zincirinden çekici tedarik zincirine geçişini, ülke bazındaki merkezleşmeden Avrupa bazına geçişteki süreç ve sistemleri ve pazarın çeşitli kanallarına yönelik paket hizmet sunumunu anlattı.

CRM’in bildiğimiz ve bilmediğimiz yönleri

Serbest Danışman Oğuz C. Gel, zirvede yaptığı sunumda bildiğimiz ve bilmediğimiz yönleri ile CRM konusunu ele aldı. Artan rekabet ortamında, “hemen herşeyi içeren büyük bir şemsiye” olarak tanımladığı CRM kavramının organizasyonun her yönüne yansıması gerektiğini belirten Gel, CRM’i ticaretin tetiklediğine işaret etti. Gel, müşteri bilgisinden söz ederken ayrıntılı hamverinin anlamlı bilgiye dönüştürülmesi gerektiğini de söylerken CRM ile satışın aslında doğru ürünü, doğru müşteriye, doğru zaman, fiyattan ve kanaldan ulaştırmak olduğunu belirtti.

Unilever ‘in yolu

Zirvede “Talep Tahmini ve Tedarik Ağı Planlaması” başlıklı bir sunum yapan Unilever Gıda ve Deterjan Kategorileri Tedarik Zinciri Geliştirme Müdürü Atahan Canbolat; planlama gelişmişlik düzeyi, işin gereksinimleri, planlama yeteneği karşılaştırılması, ana performans kriterleri ve SAP APO tedarik zinciri planlama karar destek sisteminin Unilever’deki uygulamasına değindi.

FMCG sektörü ve ortak lojistik anlayışı

Pepsi Cola – Fruko İş Geliştirme Direktörü Murat F. Sayar, “FMCG’de Ortak Lojistik Anlayışı ve Şirketlerin Tasarruf Potansiyelleri” başlıklı sunumuna, sektörün diğer sektörlere göre en iyi durumda olduğuna, önemli global oyuncuların yer aldığına ve hala çok fragmente bir yapı arz ettiğine dikkat çekerek başladı. Sektördeki şirketlerde bazı lojistik boşlukları bulunduğunu belirten Sayar, lojistik şirketlerinin müşteri portföyleri içinde bunların da yer alması gerektiği ve bayi nakliyesini üzerlerine almaları önerilerinde bulundu. Lojistik şirketlerinin tedariğin başından sonuna kadar söz sahibi olması gerektiğini söyleyen Sayar, en önemlisinin sektörün bütün olarak yakalanması olduğunu dile getirdi.

Dış Ticaret ve Gümrükçülük konusu

Zirvede, dış ticaret ve gümrükçülük konusuna da değinildi. Solmaz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Asım Barlın, Solmaz Gümrükleme Genel Müdürü Semih Sütçü, S – Sistem Lojistik Genel Müdürü Emre Ertem ve Solmaz Nakliyat Genel Müdürü Doğan Toprağabağlı’nın yaptığı sunumda 4458 sayılı Gümrük Kanunu, dış ticaret mevzuatı danışmanlığı, gümrük tarife istatistik pozisyonu tespiti, proje – teşvik – ön müsaade işlemleri, banka ve kambiyo işlemleri ve uluslararası taşımacılık konılarına değinildi.

İK uygulamaları ve ücret yelpazesi

Lojistikte insan kaynakları uygulamalarına değinen Arkas Lojistik Genel Müdürü Atilla Yıldıztekin, sunumuna lojistiğin; bilgi teknolojileri ve mikro biyolojinin ardından 21’inci yüzyılın gelişecek en önemli iş kollarından biri olduğunu belirterek başladı. Lojistiğin çalışma sürecini dört adımda tanımlayan Yıldıztekin; bunları pazar yaratma, lojistik proje hazırlığı ve operasyona başlama ve operasyon olarak belirledi. Yıldıztekin bu görevleri yerine getirenlerin de Pazar yaratma uzmanları, lojistik mühendisleri ve proje ekibi olarak tanımladı. Yıldıztekin, lojistikçi kullanan firmaların da üreticiler, 3’üncü parti kuruluşlar, ticari kuruluşlar, eğitim, devlet ve servis kuruluşları ve danışmanlık şirketleri olduğunu söyledi.

Yıldıztekin’in insan kaynakları eleman tanımı ise şöyle: Karmaşım yapıya uyum sağlayabilecek, ekip çalışmasına alışkın takım üyesi, yabancı dili olan, bilgisayar fanatiği, süreç analiz bilgisi taşıyan, farklı disiplinler hakkında bilgi sahibi, esnek düşünebilen, hızlı karar verebilen, problem yazmaktan hoşlanan, eğitilebilir ve eğitebilir, sters altında çalışacak ve stres yaratacak, insan ilişkileri geliştirebilecek, raporlama yazabilen ve okuyabilen, izlemesini bilen ve izlemekten hoşlanan...

Konuşmasında ücret yelpazelerine de değinen Yıldıztekin, ABD’de bu rakamların analist - mühendisler için ortalama 39 bin 400, genel müdür için ise yaklaşık 182 bin dolar olduğunu belirtti. Yıldıztekin’e göre Türkiye’deki ücret yelpazesi ise şöyle: Analist – mühendis: Ortalama18 bin, nakliye uzmanı 15 bin, depo yöneticisi 10 bin, stok kontrol müdürü 25 bin, nakliye müdürü 40 bin, lojistik genel müdür yardımcısı 60 bin ve genel müdür 100 bin dolar...

Yıldıztekin, farklılaşmayı yaratan faktörler arasında kişisel faktörler (tecrübe, eğitim kalitesi, beklentinin miktarı), organizasyonların etkisi (işyeri tanımı, organizasyonun büyüklüğü ve coğrafi yerleşim) ve pozisyona bağlı faktörleri (ilave iş olarak algılanması, bireysel çalışma alışkanlığı ve işin tanımının yapılmamış olması) sayarken “kariyer patikası”nı da şöyle sıraladı: Yetiştirme elemanı, Pazar yaratma elemanı, analist, lojistik mühendisi, müşteri temsilcisi, lojistik uzmanı, lojistik müdür yardımcısı, lojistik müdürü, genel müdür yardımcısı ve genel müdür...

Dış kaynağa yönelirken...

Zirvenin kapanış konuşmasını yapan Prof. Enver Yücesan, ABD ve Avrupa’dan yapılan bazı araştırmalara değinerek dış kaynağa yönelmenin en fazla görüldüğü sektörlerde şirketleri outsource uygulamasına yönelten nedenlerden, hangi hizmetleri outsource ettiklerinden, tercih etmeyenlerin nedenlerinden ve karşılaştırmalardan söz etti. Yücesan konuşmasında karşılaşılabilecek risklere de değindi.






Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)