Metis Danışmanlık


* Metis’in kuruluşu ve faaliyet alanlarını anlatır mısınız?

1991 yılında kurulan Metis A.Ş., 1994 yılından itibaren yeniden yapılanarak tamamen hizmet ağırlıklı çalışma politikası izlemeye başladı ve BT sektörüne yoğunluklu hizmet vermeye başladı. Ağırlıklı hizmet gruplarımızı CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ve İnsan Kaynakları Danışmanlığı olarak özetleyebiliriz. İnsan Kaynakları Danışmanlığının önemli bir bölümünü de eleman temini hizmetleri oluşturuyor. Ayrıca, özellikle yabancı şirketlere yönelik bordrolama hizmetlerimiz var. Son zamanlarda çok güncel olan hem bireysel, hem kurumsal kariyer planlama ve bunun altında konumlandırabileceğimiz outplacement hizmetlerini de vermeye başladık. Son olarak organizasyon ve eğitim danışmanlığı hizmetlerimizi de ekleyebiliriz.

* Yeniden yapılanarak bu alanlarda hizmet vermeye nasıl başladınız?

1994 yılından itibaren hizmet ağırlıklı olarak yapılanırken, sektörün içinden gelen bir kurum olduğumuz için sektörden gelen eleman talepleri ile İnsan Kaynakları hizmetlerimizin ilk adımlarını atarken bir yandan da altyapımızı oluşturduk. Bu alanda ilk müşterilerimizden olan Microsoft ile çalışmalarımızın başlangıcı o yıllara dayanıyor. Onlara değişik danışmanlık hizmetleri verirken eleman talebi hizmetleri de vermeye başladık. Hemen ardından hizmetlerimizi diğer BT şirketlerine de sunmaya başladık. Buradaki başarımızı hem sektörden geliyor ve konuyu iyi biliyor olmamıza, hem de sektörün dinamiklerini iyi takip edip yorumluyor olmamıza bağlayabiliriz. Sonuç olarak, sektör de bizi “BT sektörünün ve bilişim firmalarının danışmanlık şirketi” olarak konumlandırdı.

Ancak, bir noktayı açmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Biz bilişim şirketlerine sadece teknik eleman sağlamıyoruz. Tüm şirketlerde olduğu gibi bilişim şirketlerinde de satış, pazarlama, finans gibi konumlar var. Biz tüm bu konumlar için eleman temini yapıyoruz.

* Sektörden kimlerle çalışıyorsunuz?

Çalıştığımız şirketlerin başında Microsoft geliyor. Onlara 1996’dan bu yana 80’in üzerinde eleman temin ettik. Yine sektörün önde gelen şirketlerinden Intel’e çok sayıda eleman yerleştirdik. Zaman zaman çalıştığımız şirketler arasında Compaq, HP ve sektörün önde gelen birçok şirketi sayılabilir. Sektör dışından olan şirketlerin de teknoloji departmanlarına teknik eleman temini yaptık ve yapıyoruz.

* CRM konusundaki hizmetlerinizi anlatır mısınız?

Hizmetlerimizin arasında çağrı merkezi, teknik destek merkezi, yardım masası, iletişim merkezi, telefonda satış, telemarketing, veri geliştirme ve lojistik destek yer alıyor. Tüm bunları yaparken elbette teknoloji ve insan kaynağı çok önemli. Çünkü bu insanların hepsinin çok iyi yetiştiriliyor, eğitiliyor olması gerekiyor.

O noktada bizim ayrıca özel bir hizmetimiz var; çağrı merkezi elemanı yetiştiriyoruz. Bu bizim insan kaynakları departmanımızla çağrı merkezi grubunun yarattığı bir sinerji sonucu oluştu diyebiliriz. Önce kendi elemanlarımızı eğitiyor, hepsine telefonda iletişim ve satış teknikleri konusunda eğitim veriyorduk. Gelen taleplerin ardından bu hizmeti dışarıya da vermeye başladık. Artık, bir taraftan eleman bulup eğitiyor, diğer yandan da şirketlere yerleştiriyoruz. Bunu uyguladığımız şirketlerden biri de Compaq oldu. Compaq’ın çağrı merkezindeki elemanlar bizim tarafımızdan eğitildi ve çok olumlu da sonuç aldık.

Bu tür eğitimin Türkiye’de ilk olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda bazı eğitimler veriliyor, ancak sektörden ve işin içinden gelen bir kişinin eğitimi vermesi daha verimli oluyor. Çünkü bizim eğitimleri veren eğitmenimiz çağrı merkezimizden yetiştiği için eğitimlerde verdiği örnekler son derece güncel ve gerçekçi. Bu, bizim katma değerimiz ve gücümüz diyebilirim.

* BT sektörünün danışmanlık şirketi olarak adlandırılan bir kuruluş olarak, bu sektörde çalışmak isteyen kişilere neler önereceksiniz?

Bu sektörün en önemli özelliklerinden biri çok dinamik olması. Çünkü teknoloji sürekli gelişiyor. Ve bu hıza ayak uydurabiliyor olmak gerekiyor. Bunun için de sürekli öğrenmeye açık olmanız, kendinizi eğitiyor olmanız gerekiyor. Bu sektörde özellikle yeni teknolojileri bilen kalifiye eleman bulmak gerçekten zor. Bu nedenle, bu sektöre girecek kişilerin öncelikle bu dinamizmi yakalayabilecek yapıda olması, değişime ve gelişmeye açık olması ve teknolojiyi daha yakından takip edebilmek için iyi derecede İngilizce biliyor olmaları gerek.

* İnsan kaynakları danışmanlığı alanında neler yapıyorsunuz?

BT sektörü başta olmak üzere çalışma modeli olarak outsourcing modelini benimseyen tüm şirketlere elemanı temini, bordrolama, kariyer planlama, eğitim ve organizasyon danışmanlığı hizmetleri veriyoruz.

Bu noktada outsourcing kavramının öneminden söz etmek istiyorum. Şirketlerin insan kaynakları departmanlarının çok farklı fonksiyonları var; kariyer planlama, performans yönetimi, motivasyon, eğitim gibi. Özellikle eleman temininin bir danışmanlık şirketine outsource edilmesi durumunda uzman bir ekipten daha hızlı ve ekonomik hizmet alınmış oluyor.

* Gündemdeki yeni projelerinizden de bahseder misiniz?

İnsan kaynakları alanında yeni projemiz, outplacement konusunda daha ciddi bir altyapı oluşturmak. Şu anda bu hizmeti veriyoruz ancak amacımız bu hizmeti tüm konumlara yaymak ve daha kapsamlı hale getirerek tam anlamıyla gerçek outplacement hizmeti vermek.

CRM tarafında geliştirdiğimiz bir hizmetimiz daha var. Yabancı firmalar için pazar araştırmaları yapıyoruz. Şu anda 3 müşterimiz var. Bunlar yurtdışından, Türkiye’deki yabancı şirketlerin tavsiyesiyle Türkiye’de yaptırmak istedikleri bazı araştırmaları bize yaptıran şirketler. Çok yeni tamamladığımız son araştırmada ne olduğunu bilmediğimiz bir ürünle ilgili belli kriter ve gruplara göre pazar araştırması yaptık. Sonra da anketlerin değerlendirmelerini yaptık.

* Metis’in bu noktaya gelmesindeki en önemli nedenlerin ne olduğuna inanıyorsunuz?

Ben esnek olmamızın çok önemli olduğuna inanıyorum. Esnek organizasyonlar çok daha çabuk hareket ediyor, kendisini yeniden yapılandırıp yeniden konumlandırabiliyor. Değişimlere çok açık olabiliyor. Bu da şirketi çok güçlü kılıyor.

Şirketimizde çalışanlara çok önem veriyoruz. Örneğin son bir yıldır “Tarafsız Dinleme Saatleri” uygulaması başlattık. İnsan Kaynakları Koordinatörümüz her departmandan çalışanlarla bir araya gelerek onları dinliyor ve isim vermeden varsa şikayetlerini üst yönetime iletiyor ve kısa zamanda gerekli önlemler alınıyor. Bu uygulamanın performans ve verimlilik üzerinde çok olumlu etkilerini görüyoruz.

* Son olarak bu yıl sektör konusunda neler öngördüğünüzü öğrenmek isteriz.

Geçen yıla Metis açısından bakarsak, büyümedik ama küçülmedik de... Bu, bizim için çok olumlu bir durumdu. Bunun nedeni, eleman alımı konusunda çok planlı ve titiz davranmamızdı. Genelde şirketlerin bu kadar çok eleman çıkarmasının bir nedeni de planlı davranmamaları diye düşünüyorum. Sonuçta, kriz anında ilk refleks olarak eleman kısıntısına gidildi. Bunun sonucunda da uzun vadede şirketlerde büyük bir kayıp oluştu. Oysa biz eleman kısıntısına gitmek yerine başka önlemler aldık. Tüm elemanlarımızdan ekonomik ve verimlilikle ilgili üçer öneri istedik. Ortak olarak en çok oy alan, istenilen önerileri uyguladık ve bu şekilde de krizin ilk zamanlarını atlattık diyebiliriz.

Sektör olarak bakarsak, özellikle bilişim sektörünün en büyük müşterisi bankalar ve finans kurumlarıydı. Bankalardaki bu küçülme kesinlikle bilişim sektörünü çok etkiledi. Dolayısıyla bilişim sektörü şimdiye kadarki en büyük küçülmesini yaşamak zorunda kaldı. Ama bundan sonra daha olumlu olacağına, durdurulan projelerin yavaş yavaş başlayacağına inanıyorum.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)