Lojistik Yönetimi Zirvesi’nde ‘insan ve inovasyon’ konuşuldu

Zirvenin ana konuşmacılarından biri; WAM Systems Müşteri İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark James oldu. Daha önce Aspen Technology’de Tedarik Zinciri Planlama Direktörü olarak görev alan James, şu anki görevinde Shell Chemical ve ExxonMobil gibi dünya devi şirketlerle birlikte çalışıyor. James zirvede “Tedarik Zinciri İnovasyonu” başlıklı bir konuşma yaptı.

Supply Chain Council Yöneticisi Joseph Francis de zirvede kürsüye çıkacak isimlerden biri oldu. Daha önce birçok şirkette Tedarik Zinciri ve SCOR uygulamaları alanında yöneticilik yapan ve HP – Compaq birleşme sürecinde Tedarik Zinciri’nin yönetimini ve denetimini üstlenen Francis, zirve katılımcılarına dünyanın en iyi performans gösteren şirketlerinin ortak noktalarını aktardı.

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren isim Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç oldu. “In... ” başlıklı sunumunda, iş dünyasında ve lojistik sektöründe yenilikçiliğin yeri ve önemine değindi. Kaan Gürgenç, araştırmalara göre insan beyninin kalıplar halinde öğrendiğini belirterek, bunun birçok avantajı olmakla birlikte aynı zamanda inovasyonun önündeki en önemli düşünce engellerinden biri olduğunu söyledi. ‘Vadi olduğu için mi sular oradan akıyor, yoksa sular aktığı için mi vadi orada?’ gibi çelişkisel bir soruyla katılımcıların dikkatini çeken Gürgenç kendini inovatif sanan şirketler ve gerçekten inovatif olan şirketler arasındaki farkları anlattı. ‘İşimizi yapmaya o kadar odaklanıyoruz ki, dışarıda neler olarak göremiyoruz’ diyen Kaan Gürgenç inovasyonun önünde en büyük engellerin düşük risk toleransı ve uyumsuzluğa düşük tolerans olduğunu da sözlerine ekledi. Gürgenç, tarihteki dahilerin hiçbirinin normal bireyler olmadığını; farklı fikirleri ve insanları birarada tutabilmenin inovatif liderlerin temel özelliği olduğunun altını çizdi.

Bu düşünce tarzının değiştirilmesi için büyük çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade eden Gürgenç, "Bir şirketin vizyonu yoksa, bu vizyonu strateji ile görünür hale getirmemişse ve para, zaman gibi kaynakları ayıramıyorsa inovasyona ulaşması zordur" dedi. Gürgenç, üst düzey yöneticilerin yüzde 70'inin inovasyonu gelecek 5 yılda büyümeyi tetikleyecek en önemli alanlardan biri olarak gördüklerini, yüzde 65'inin inovasyon yönetiminden memnun olmadığını ve yüzde 94'ünün inovasyonun en önemli tetikleyicisi olarak kurum kültürü ve insanı tanımladıklarını aktardı. Gürgenç, şirketlerin yaşamsal döngülerini devam ettirebilmek için ‘vizyon, strateji, iklim ve kaynak’ koşullarının olması gerektiğini fakat bunları gerçekleştirmek için en önemli faktörün o düğmeye basacak ‘insan’ olduğuna vurgu yaptı.

Gürgenç sunumunun sonunda ‘Eğer bir yaşında hata yapmamak için uğraşsaydık, kaç yaşında yürüyor olurduk’ diyerek hata yapmanın zayıflığın bir göstergesi olmadığını söyledi ve sözlerine şöyle tamamladı: ‘Ben hızlıyım, hata yaparım ama tekrar yoluma devam ederim.’

Zirvenin ilk gün oturumunun kapanışını İZGÖREN&AKIN-ACADEMY INTERNATIONAL Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif İzgören son günlerde büyük ilgi gören kitabı ‘Süperman Türk Olsaydı Pelerinini Annesi Bağlardı’yı merkeze aldığı bir sunum gerçekleştirdi. İnsanı temel alan sunumunda yönetim bilimi ve Türk kültürü arasındaki ilişkiyi irdeleyen İzgören, farklı insan hikayelerini paylaştı. İzgören girişimcilik, iş kalitesi, dürüstlük, yurt sevgisi ve hoşgörü değerlerini vurguladığı sunumunda hayatta bulunduğun yere ne kadar değer katarsanız girişimcilik o’dur dedi.

Zirvenin diğer ana konuşmacıları ise Unilever Türkiye Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi David Sprent ve Unilever Filipinler’deki eşdüzeyi Ali Gökçelik oldu. Farklı kültür ve coğrafyaların etkisi konusunda bir konuşma yapan Sprent ve Gökçelik, şirketlerin insan ve hayata değer katması gerektiğini belirttiler. Sprent ve Gökçelik, liderlik, ortak KPI’lar ve kollektif hedefler, açık ve net liderlik, ortak süreçler ve araçlar, benchmark’lar, sonuçlarının görülebilirliği, kaynak transferinin Unilever’in iş kültürünü güçlendiren en kritik etkenler olduğunun altını çizdiler.

Borusan Lojistik Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy da, zirvenin ilk gününde öğleden sonra yapılan paralel oturumlarda “Limanlarda Operasyonel Mükemmelik” konusunu ele aldığı bir konuşma gerçekleştirdi Soy, kalite yönetimi uygulamaları çerçevesinde ve Borusan Lojistik özelinde sürdürdükleri çalışmalardan söz etti. Zirvenin ikinci gününde ise, Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, “Yalın Depo – İnovasyona Hazırlık” başlıklı konuşmasında, Borusan Lojistik genelinde uygulanan Yalın 6 Sigma Metodolojisi çerçevesinde depolarda gerçekleştirdikleri farklı ve yenilikçi uygulamalar hakkında bilgi aktardı.

"Tedarik Zinciri Yönetiminde İnovasyon" ana temasını işleyen, Borusan Lojistik sponsorluğunda HRdergi tarafından düzenlenen 12. Lojistik Yönetim Zirvesi, uzmanların lojistik sektöründeki güncel sorunları ve açılımları tartıştıkları “Lojistik Altyapılarımız: Dış Ticaretimizdeki Gelişmeleri Destekleyebilecek mi? Lojistik Üsler Çözüm Olabilir mi?” konulu panel ile sona erdi. Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, TCDD Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt ve UTİKAD Başkanı Ayşe Nur Esin söz aldı.

12. Lojistik Yönetimi Zirvesi katılımcılarının iki gün boyunca yöneticilerini dinleme fırsatı buldukları diğer konuşmacılar ise şöyleydi: Kraft Foods Üretim, Müşteri Hizmetleri ve Lojistik Direktörü Ali Erdoğan, Shell & Turcas Petrol İkmal Müdürü İrem Ünlü, Tesco Kipa Dağıtım Direktörü Osman Doğrucu, Teknosa Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi H. Bülent İnel, Praktiker Yapı Marketleri Lojistik Müdürü Akın Toros, Eczacıbaşı Girişim Pazarlama Tedarik Zinciri Direktörü Ahmet Gürsoy, BSH Ev Aletleri Lojistik Direktörü Philipp Kipper, İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Işık Özge Yumurtacı, Avukat Egemen Gürsel Ankaralı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Icron Technologies Kurucusu Prof. Dr. Aşi Tamer Ünal ve Oracle Türkiye Satış Müdürü Öner Naçar…

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)