Herkes onu merak ediyor… Google’ın İK uygulamaları


Google’ın gerek ofis tasarımları gerekse çalışana verilen değer nedeniyle dünyada, en çok çalışılmak istenen şirketlerden biri olduğuna değinen Burkel aynı zamanda başarılı olmak için de çok çalışıldığını, çalışanların işlerini hayatlarının merkezine koyduklarının da altını çizdi ve bunun da nedenini de şöyle açıkladı: ‘Çünkü bizim de hissedarlarımız, sorumluluğumuz, müşterilerimiz ve görmezlikten gelemeyeceğimiz agresif bir rekabet var. Çalışanlarımıza, öncelikle Google’ı nerede gördüklerini ve görmek istediklerini soruyoruz.’

Google çalışanlarını Googley olarak adlandırdıklarından bahseden Dorothee Burkel, Googley’leri düz bir organizasyonda küçük takımlar şeklinde ve hızla değişen çevrenin ihtiyaçlarına hızlı yanıt verecek şekilde çalıştıklarını ifade etti. Googley olmak; sorunları yaratıcılığını kullanarak çözen ve Google daha iyi bir yer haline getiren Google çalışanı demek…

Google’ı bu kadar farklı kılan şey nedir sorusuna Burkel’in yanıtı çok açıktı: ‘Farklıyız; hayal ediyoruz, eğleniyoruz ve de yaratıyoruz. Sadece müşterimiz için, çalışanımız için de başarıyoruz. Google değer katan her düşünce ve inovasyon bizim için çok önemlidir.’

Google İK’dan notlar:

• Google’ın temel felsefesi: ‘Dünyayı daha iyi bir yer yapabilmek için çalışmak…’

• Google’da, eğitim ve gelişim fırsatlarını mühendisler ve mühendis olmayan için ayrı ayrı kurgulanıyor.

• Şirkette çalışma sürelerinin % 20’si mutlaka yeni fikirlere bulmak için ayrılıyor. Gmail de bu zaman diliminde ortaya çıkmış.

• Google’ın en ilginç uygulamalarından biri de; TOTT (Testing on The Toilet). Google çalışanları tuvalette de boş durmuyor.

• Google’ın sahip olduğu en değerli şeyi know-how’ı… Google’ın sahip olduğu bilgiyi organize etmek; onu ulaşılabilir ve faydalı kılmak İK’nın görevi. Burkel’e göre, en iyi yeteneği seçmek, daha iyi ürün ve hizmet sunmak için farklı düşünce perspektiflerini birarada imkanı veriyor. Google’ı farklı kılan en önemli nokta; farklı düşünce kültürleri arasında bir sinerji oluşturmak..

• Google’ın İK konusundaki en sıkı tuttuğu ve zorlandığı alan; performans yönetimi: Sürekli gelişen bir performans yönetimi

• Ölçümlemek – geribildirimde bulunmak – birlikte çalışmayı pekiştirmek: Google İK’nın geliştirilebilir bir performans yönetimi sürekliliği için kilit etkenler.

• Çalışan memnuniyet anketleri; Google’ın ‘olmazsa olmaz’larının başında geliyor.

• Google eğitim programları; ‘Google on boarding program’ olarak adlandırılıyor. Ayrıca ürün eğitimi, liderlik eğitimi ve yönetim eğitimi başlığı altında eğitimler veriliyor. Google University uygulaması da var. Eğitim içeriğinde online kaynaklar kullanılıyor. Sadece yöneticilere yönelik olarak özel sanal program dizayn ediliyor.

• Google’da her alanda olduğu gibi İK’da da inovasyon başrolde oynuyor. Çeviklik ve yenilikçilik de inovasyonla birlikte başrolleri paylaşıyorlar. Konuyla ilgili Burkel şunları söylüyor: ‘Çalışanları birer masaya iliştirmek yaratıcılığı ve inovasyonu öldürüyor, bu nedenle Google olarak ofislerimizle daha yaşanabilir bir ortam sunuyoruz fakat bu birçok insana sıradışı geliyor.’

• Google için ‘Sorumluluk’ çok önemli; daha fazla özgürlük daha fazla sorumluluk… Burkel’e göre ‘Sorumluluk’ Google’ı ayakta tutan yaşamsal kaynak.

• Google’ın organizasyonel kültüründe İK’nın rolü; bu kültürü daha üst noktalara çıkararak sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu söyleyen Burkel bunu da çalışanları rahatlatmak, mutlu etmek ve motive etmek olarak özetledi. Çalışanları sosyal aktivitelerle biraraya getirerek bir takım ruhu oluşturmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

• Dorothee Burkel, Google’da insanları yönetmenin, yapılan her işte onları cesaretlendirmek ve ilham vermek olduğunu belirtti. İK’nın buradaki en kritik rolü; yönetici ve çalışanlar arasındaki sosyal bağı sürekli kılmak olduğunu ifade eden Burkel İK ve sosyal medyayı çok iyi ilişkilendirmek gerektiğinin altını çizdi.

• Burkel, Google’ın çalışanlara verdiği en önemli mesajı da şöyle özetledi: ‘Şirket sizin, bu yüzden yanlış yapmaktan korkmayın.’ Google’ı farklı kılan en önemli özelliklerinden biri de, gerektiğinde hataları da ödüllendirmesi…

• Neyi en iyi yapıyorsunuz, neleri başarıyorsunuz, neleri yaparken zorlanıyorsunuz? Bunları tanımlamak gerekiyor. Eşitlikçi bir anlayışla, bunları olumlu yönde değiştirmek veya düzenlemek gerekiyor.

• Dorothee Burkel, Google olarak çalışanları sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü çalışmaya teşvik ettiklerini, sivil toplum örgütleriyle ortak çalışma alanları oluşturduklarını ve dünyayla ilgili mesajlarını iletmelerine yardım etmelerini sağladıklarına dikkat çekti.

‘Tüm iletişim teknolojilerini çalışanların huzuruna sunuyoruz. Sosyal medya kanallarını sonuna kadar destekliyoruz. Google olarak şuna inanıyoruz; bir insana ne kadar sorumluluk verirseniz, o da sizi o kadar hayat verecektir. Özgürlük yaratıcılık getirir. Daha az çalışmak daha az başarı getirecektir diye birşey söz konusu dahi olamaz.’

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)