Bedavaya bile çalışacak profesyoneller arıyoruz !


Bugün geldiğim noktadan insan kaynakları yönetimlerimize baktığımda sormak istediğim “acaba İnsan Kaynakları profesyonelleri olarak bizler uzmanlığımızı kullanarak organizasyonlarımızda çözümler mi üretiyoruz yoksa iletişim eğitmeni gibi uzmanlığımızı mı anlatıyoruz ? Başka bir deyişle, misafirlerimize mutfağımızı mı gösteriyoruz yoksa yaptığımız yemekleri mi ?”

Acaba hangi sonuçlar veya uygulamalar mutfağımızı değil yemeğimizi sunduğumuzu gösterir ? Biraz bu konulara değinelim;

İşe alımlarda, bir aday hakkında tüm uygulamaları gerçekleştirdikten sonra, her uygulamanın değerlendirmelerini bütünleştirerek adayın gelecekteki performansını tahmin eden bir değerlendirmeyi (İK veya İK ile yönetici beraber değerlendirebilir) yapıyorsanız yemeği, bu değerlendirmeyi yapmadan sadece, test sonucu, yetkinlik puanları vs. bilgileri ilgili yöneticiye iletiyorsanız mutfağınızı gösteriyorsunuz demektir. Bu süreçte insan kaynakları profesyonellerinin en önemli görevi sürece ilgili yöneticileri katmak ve daha da önemlisi bir doktor gibi tüm aşamalardaki semptomları birleştirerek adayla ilgili teşhislerini yapmaktır. Bunu yaparken de, nasıl yemek yaparken misafirin sevdiği baharatlar, çeşniler, yemek tiplerini öğrenerek ilerlendiğinde o kadar güzel yemekler yapılırsa, insan kaynaklarının ilgili yöneticinin beklentilerini alarak gitmesi o kadar olumlu sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır; özetle değerlendirme birlikte ama insan kaynaklarının uzmanlığı ile yöneticinin yönlendirmesi ile yapılmalıdır ve sonunda uzlaşılmış olunmalıdır. Demek ki, işe alım sürecinde değerlendirmeleri insan kaynaklar profesyoneli ile yöneticinin beraber yaptığı ve adayın gelecekteki performansı hakkında uzlaştıkları sonucu, yemeğimizi sunduğumuzu göstermektedir.

Kurduğunuz her sistemde, o sistemi kullanan kişiye bunu kullanması için bir değer, bir neden yaratabiliyorsanız yemeğinizi sunuyorsunuz demektir. Örneğin, iş başvurularınızı kendi sitenizden alıyorsanız, her başvuruya olumlu yanıt veremediğinize göre, sisteme herkesin kazanacağı birşey eklemelisiniz. Adayın kendi başvuru sürecini kendisinin izlemesi buna güzel bir örnektir. Ya da örneğin aday uzun sorulara yanıt verip özgeçmişini oluşturduğunda en sonunda ona klasik cv hediye edebilirsiniz. Kullanıcı için eklenen küçük bir fayda, mutfağınızı yemeğe dönüştürür. Birisinde, “benim elemana ihtiyacım var ve benim için özgeçmişi doldurmanı istiyorum” mesajı var iken diğerinde “senin bir işe ihtiyacın var, özgeçmiş formatları da bu süreçte çok önemlidir, özgeçmiş oluştur, senin için uygun özgeçmiş formatlarına oturtulmuş klasik cv ler oluşturayım” mesajı bulunuyor..

Bir yönetici arkadaşım, bir çalışanını “yetkinliklerine göre değerlenirmede” çok zorlandığını söylemişti. Ardından, “Yetkinliğin tanımını okuduğunda ne anlatılmak istendiğini anladığını fakat çalışanına vereceği puana karar vermekte güçlük çektiğini” ilave etmişti. Yetkinliklerin “yemek tarifi” olduğunu, ve diğer sistemlerimizi üzerine kurgulayabilmek için çok önemli ve gerekli olduğunu, ancak müşterilerimize yetkinliklerden türemiş sonuçlarla ilgilenmelerinin sağlamanın “yemeğimizi sunmak” olduğunu söyleyebilir miyiz ?

Kariyer planları yapıyorsanız mutfağınızı, çalışanlara kariyer danışmanlığı yapıyorsanız yemeğinizi sunuyor olabilir misiniz ?

Acaba hangi tür yemekleri sunan bir restaurantsınız? Dünya mutfağı mı, Osmanlı mutfağı mısınız? Seçiminizin hangisi olduğundan daha çok, bir seçiminizin olması önemli bence. Ve bunu müşterilerinize anlatabiliyor musunuz? Müşterilerinizle diyalogda ne kadar pazarlama dünyasından yararlanabiliyorsunuz? Örneğin, dünya mutfağıyız diyorsanız iş başvurularınızı “Avrupa Birliği” standartları çerçevesinde almanız, çalışanların yabancı dil düzeylerine önem vermeniz menüdeki doğru seçilmiş yemekler midir ?

Ve son olarak bir sloganınız var mı? “Dünyanın en leziz yemeklerini sunuyoruz” gibi.. Örneğin, ben ”Bedavaya bile çalışacak kadar çalışmayı ve işini seveceğin bir yeriz” diyen (ama ücret de ödeyen:)) bir şirkette çalışmak isterdim doğrusu..

Tüm bunlardan sonra, mutfağı sunmaktan yemek sunar hale gelmek için naçizane birkaç öneri sunuyorum;

• Sistemleri kurarken bakış açımızı “ne yapmak istiyorum” dan “müşteriler ne elde etmek istiyorlar ve ben onlara nasıl katkı sağlayabilirim” e çevirmek faydalı olabilir.
• İnsan kaynakları projelerinde, insan kaynakları dışındaki fonksiyonlarda çalışanların da katılımını sağlamak başka bakış açılarını görmemizi sağlayabilir.
• İnsan kaynakları ekiplerimizi farklı nosyon, farklı bakış açıları ve kişilik özelliklerine sahip kişilerden oluşturmak ve potansiyellerinden faydalanmak

Pınar Güzel

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)