Lojistik Yönetimi Zirvesi® dünya otoritelerini biraraya getirdi

 
HRdergi’nin 12 yıldır aralıksız olarak düzenlediği ve lojistik sektörünün bir klasiği haline gelen
Lojistik Yönetimi Zirvesi® bu yıl 13-14 Nisan 2011’de
Hilton Convention Center’da Ekol Lojistik’in Ana Sponsorluğu,
Quattro Business Consulting’in Resmi Sponsorluğu ve
DergiL’in Basın Sponsorluğu’nda
13. kez gerçekleşti.
Dünyaca ünlü akademisyen, uzman ve dev şirketlerin
Tedarik Zinciri & Lojistik yöneticilerinin söz aldığı zirvenin
bu yılki gündemi ‘‘Tedarik Zinciri’nde Güvenlik ve Risk Yönetimi’’ydi...

Zirvenin açılış konuşmasını Ekol Lojistik Genel Müdürü Umur Özkal ve Hrdergi Genel Müdürü Alper Toper gerçekleştirdi. Umur Özkal açılış konuşmasında 2011 ve sonrasındaki lojistik trendlerini doğru uygulayabilmek için çevre dostu çözümler ile sürdürülebilirliği yaratmak, teknoloji ile verimliliği yakalamak ve bölgesel dağıtım merkezleri kurmak gerektiğine dikkat çekti.

Tüm dünyanın konuştuğu ‘Güç-İlişkisel Bağlılık Teorisi’nin kurucularından Prof. Barbara B. Flynn zirvenin ilk sözü alan isim oldu. Tedarik zinciri entegrasyonunun (SCI) son yıllarda hem akademisyenlerin hem de uygulayıcıların oldukça ilgisini çektiğini ifade eden Flynn, buna rağmen yine de SCI’yi nelerin etkilediği konusunda henüz yeterli bilgiye sahip olunmadığının altını çizdi. Her ne kadar pazarlama ve yönetim bilimleri araştırmacıları organizasyonlar arasındaki güç ve ilişki bağlılığı konularına ait bir takım veriler bulsa da bunlardan bazılarının geçerliliği hala meçhul diyen Prof. Barbara Flynn sunumunda, güç-ilişkisel bağlılık teorisi kapsamında SCI’nin Batı tarzı pazarlama literatüründeki uygulanışı ve Çin’deki yansımaları doğrultusunda üretici ve müşteri arasındaki güç, ilişkisel bağlılık ve entegrasyon üzerine odaklandı. Çin’deki 617 üretim şirketinden toplanan verilerin kullanıldığı bir test modelin detaylarını paylaşan Barbara Flynn, üreticilerin ilişkisel bağlılığını etkileyen müşteri gücünün çok farklı boyutlarını masaya yatırdı. Uzman gücü, referans gücü ve ödül gücünün üreticinin normatif ilişkisel bağlılığına olan etkilerine de değinen Barbara Flynn, özellikle uluslararası şirketlerin farklı müşteri profili ve kültürüyle tedarik zinciri entegrasyonunu nasıl sağlayabileceği konusunda katılımcılara ışık tuttu.

Zirvede yer alan uluslararası otoritelerden biri de Hull University Business School Öğretim Üyesi Prof. Dr. Omera Khan oldu. Tedarik zincirindeki geleneksel yalın girişimlerin verimliliğin gelişmesi ve gereksiz iş maliyetlerinin azaltılmasına odaklı olduğunu ifade eden Khan, bugün tedarik zincirlerinin küçücük bir yerel hatanın yol açabileceği olaylara karşı savunmasız bırakıldıklarını belirtti. Bu zincirlerin gerek global gerekse yerel piyasa değişikliklerine karşı daha yavaş ve daha az duyarlı olduğuna dikkat çeken Omera Khan müşteri taleplerindeki yenilikler karşısında da kocaman bir yenilgi aldıklarını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Omera Khan, Toyota’daki daha fazla tasarım-odaklı olmaya zorlanan yalın girişim örneğini inceledi ve tarihinde büyük kayıplara imza attıktan sonra Toyota’nın aldığı dersi şöyle özetledi: şunu öğrenmişti: ‘Müşterinin isteği onun erdemidir.’ Prof. Dr. Khan, ayrıca tedarik zinciri riskleri karşısında daha güçlü ve esnek organizasyonlar yaratmak için gereken uygulamaları ve bakış açısını da paylaştı.

İki gün süren zirvenin kapanış oturumunu FreightWatch Küresel İstihbarat Direktörü Dan Burges gerçekleştirdi. Kargo hırsızlığı ve kargo hırsızlığının tedarik zincirine etkilerini paylaşan Dan Burges kargo hırsızlığındaki küresel trendleri anlattı ve bunlara karşı alınabilecek önlemlere değindi. Burges ayrıca kargo hırsızlığının güvenliğin ötesinde tedarik zinciri verimliliğine ve maliyet yönetimine vurduğu darbe üzerine odaklandı.

Texas A&M Üniversitesi Öğretim Üyesi Powell Robinson dünyanın en merak edilen tedarik zinciri olan Wal-Mart uygulamasını anlatırken dünyanın en saygın yönetim okullarından MIT-Zaragoza Lojistik Doktora Programı Direktörü Prof. Mustafa Çağrı Gürbüz, konteynır taşımacılığındaki riski ve güvenlik sürecini anlattı. Ekol Lojistik Tekstil Sektör Yöneticisi Uğur Ersop etkin sipariş yönetimini anlattı. Quattro Business Consulting Kurucu Ortağı Hande Ocak Başev lojistik operasyonaları performans yönetimindeki yeni yaklaşımları ve Quattro Business Consulting olarak gerçekleştirdikleri araştırmaların sonuçları paylaştı.

Bu yıl zirvede uygulamalarını paylaşan diğer şirketler; Procter & Gamble, Unilever, Henkel, McDonald’s, Tofaş Türk Otomotiv, AstraZeneca, Avon Automotive, Aygaz, Koçtaş, ÜÇGE DRS, AKkariyer, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Schenker Arkas, LA Yazılım, Alışan Lojistik, İnci Lojistik ve ARETE Danışmanlık oldu.

 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024