Kadın yöneticileri farklı kılan şey nedir?

YÖNETİCİ ÖZET

 Bu makalede kadın liderleri erkek liderlerden farklı kılan bazı temel özellikler sıralanıyor. Bu özellikler yüksek potansiyele sahip kadın yöneticilere ve çalışanlara koç'luk desteği verenler tarafından sıralanıyor. Erkeklerin daha talepkar, kadınların ise daha vefakar olduğunu belirten koç'lar kadınların resmin tamamını dikkate alma eğilimi gösterirken, erkeklerin daha doğrusal bir bakış açısıyla tek bir konu üzerinde kafa yormayı tercih ettiklerinin altını çiziyorlar.

Koçların deneyimi; erkeklerin zorlu projelerde “tek başına hareket etme” eğilimi gösterdiğini, kadınların ise işbirliği konusunda daha ilgili ve becerikli olduğunu gözler önüne seriyor.

Koçlar; erkeklerin genel olarak kendi başarılarını başkalarına aktarmak konusunda daha rahat olduğunu, kadınların ise başarılarını dile getirirken kendilerini rahatsız hissettiğini söylüyor.
Kadınlar terfi, maaş artışı ya da daha yüksek profilli bir ekibin parçası olmayı kolay kolay talep edemiyor. Bunun yerine, eğer çok çalışırlarsa kendileri istemeden takdir edileceklerine inanıyor.


Kadın yöneticiler genellikle erkek liderlerinkiyle benzer zorluklarla karşı karşıya kalsa da, koçluk deneyimlerindeki genel trendler kadınlara özgü bazı tipik tavırlar olduğunu ortaya koyuyorlar. Bunlar; hem güçlü yönler hem de başarıyı sınırlandıran bazı alışkanlıklar olarak çıkıyor karşımıza.

Yüksek potansiyel sahibi kadın yöneticileri bir sonraki aşamaya hazırlamak amacıyla koçluk desteği veren otoriteler bu trendleri şöyle sıralıyor:

Erkekler, talepte bulunmak konusunda kadınlardan çok daha rahat. Kadınlar terfi, maaş artışı ya da daha yüksek profilli bir ekibin parçası olmayı kolay kolay talep edemiyor. Bunun yerine, eğer çok çalışırlarsa kendileri istemeden takdir edileceklerine inanıyor. Bu nedenle uzmanlar kadınlara koçluk desteği verirken, öncelikle istediklerini söylemek konusunda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamaya çalışıyor.

İş dünyasında kariyer patikalarında hızla ilerleyen kişiler her zaman en parlak ya da en çalışkan olanlar değil; network kurmayı becerenler ve bunun kendi kariyer hedeflerini gerçekleştirmede ne kadar destekleyici olduğunun farkında olanlar… Bu nedenle kadınların da kişisel iş ilişkileri geliştirmek için zaman harcaması gerekiyor.

Kadınlar resmin tamamını dikkate alma eğilimi gösterirken, erkekler daha doğrusal bir bakış açısıyla tek bir konu üzerinde kafa yormayı tercih ediyor.

Farklı sektörlerde koçluk deneyimleri olan otoriteler tek bir konuda hemfikir: Kadınlar, organizasyondaki benzer kademedeki erkek yöneticilere oranla daha fazla yönetiyor. Bunun temel nedeni; takdir istemek ya da network’lerini kullanmak yerine takdir edilmek için daha fazla çalışmayı tercih etmeleri olabilir.

Koçların deneyimi; erkeklerin zorlu projelerde “tek başına hareket etme” eğilimi gösterdiğini, kadınların ise işbirliği konusunda daha ilgili ve becerikli olduğunu gözler önüne seriyor.

Koçlar; erkeklerin genel olarak kendi başarılarını başkalarına aktarmak konusunda daha rahat olduğunu, kadınların ise başarılarını dile getirirken kendilerini rahatsız hissettiğini söylüyor.

Erkekler genellikle iş dünyasını bir oyun alanı olarak görürken, kadınlar kalp ve ruhlarını ortaya koyuyor. Kadınlar “daha duygusal”. Ve erkek meslektaşlarından sık sık şu cümleyi duyuyorlar: “Bu kadar kişisel algılama…”

Günümüzde yetenek havuzunun büyük bölümünü oluşturan kadınlar, temel olarak işlerinden duydukları tatminsizlik nedeniyle kimi zaman şirketlerini terk edebiliyor. Pek çoğu yıllarca erkek meslektaşları kadar (hatta kimi zaman onlardan da çok) çalışıyor. Üstelik bunu yaparken takdir istemek yerine bekledikleri için daha az ödüllendirilmiş oluyorlar. Kadınlara, güçlü yönlerini artırmaları ve kendi başarılarını engelleyen davranışlarının farkında olmaları için koçluk desteği vererek pozisyonlarında bir sonraki adıma ulaşmaları için onları hazır hale getirebilirsiniz. Kadınlar erkeklerden farklı düşünür ve bu farklılık her organizasyona yarar sağlayabilir.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)