Çalışanların kalbini fethedenler konuştu...


Türkiye’de İK alanında ilklere imza atan HRdergi son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki İK yöneticilerinin de gündeminin ana maddesi olan ‘çalışan bağlılığı’nı masaya yatırdı. 23 Mart’ta Conrad İstanbul’da gerçekleşen zirvenin Resmi Sponsorluğu’nu Enocta ve Towers Watson üstlendi. Konuyla ilgili dünya ve Türkiye verilerinin paylaşıldığı zirvede; T. İş Bankası, JTI, Bilim İlaç, Garanti Ödeme Sistemleri, Four Seasons Hotel at the Bosphorus ve Deloitte Türkiye gibi kendi alanında lider kurumların da uygulamaları paylaşıldı.

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in açılış konuşmasıyla başlayan zirvede sözü ilk alan isimler, Towers Watson Türkiye Direktörü Süha Alıcı, Towers Watson’da Global Direktör olarak görev alan Yves Duhaldeborde ve yine Towers Watson’da Danışman olarak görev alan Alim Erginoğlu oldu. ‘’

Kurumsal başarı için Çalışan Bağlılığı’nda sürekliliği yakalamak’’ başlıklı sunumu katılımcılarla paylaşan konuşmacılar bu konuda Towers Watson olarak yaptıkları araştırmaların verilerini de aktardılar. Mevcut ekonomik ortamda çalışanların iş ve iş ortamı bağlamındaki yaklaşımlarına değinen konuşmacılar bağlılık eksikliğinin üretkenlikte kayıp anlamına geldiğinin altını çizdiler.

Özellikle değişen dünya ve demografik yapının, şirketlere çalışan bağlılığı stratejilerini güncel beklentilere göre oluşturma zorunluluğu getirdiğini söyleyen konuşmacılar, bağlılık ve finansal performans arasındaki ilişkiye vurgu yaptılar.

Bağlılığın; çalışanların işten ayrılması, güvenlik, yenilik, müşteri memnuniyeti ve satışlarla ilişkili olduğunu belirten Erginoğlu, Alıcı ve Duhaldeborde bağlılığın motivasyon kavramında ziyade çalışanların şirketleriyle ne şekilde bir ilişki kurduğuyla ölçüldüğüne dikkat çektiler.

Konuşmacılar Towers Watson Sürdürülebilir Bağlılık Modeli’nin detaylarını paylaşırken bağlılık projelerinde karşılaşılan bazı tehlikelere de ışık tuttular. Towers Watson olarak yaptıkları bazı global bağlılık araştırmalarından da örnekler sunan konuşmacılar global, sektörel ve yerel karşılaştırma çalışmalarından bahsettiler.

Towers Watson’ın araştırmalarında ortaya çıkan Türkiye verilerine birkaç örnek vermek gerekirse; Türkiye’deki çalışanların bağlılık seviyeleri yüksek... Daha fazla ücret, daha fazla bağlılık getirmiyor. Fakat dünya ile karşılaştırıldığında ücret algısı daha yüksek... Türkiye’deki çalışanlar kurumları için bir adım daha fazla atmaya hazırlar...


Türkiye’de geniş kitlelere, psikolojinin insan ihtiyaçları ve iş hayatının sorunları için bir çözüm olduğunu göstermiş öncü bir psikolog olan Prof. Dr. Acar Baltaş zirvede ‘Yürekten Adanma’yı konuştu. Bağlılığı, değer-inanç-davranış bağlamında değerlendiren Baltaş, değerlerin inanç ve davranışlar arasındaki köprü olduğunu belirtti. Değerlerin kararlar için pusula görevini gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Acar Baltaş, bu değerlerin tutarlılık ve güvenilirlik sağladığını da ifade etti. İnsanlar değerleri ortak kişilerle bir arada olmak isterler diyen Baltaş değer farklılıklarının anlaşmayı ve iyi geçinmeyi zorlaştırabileceğinin altını çizdi.

İnsanların, kişiliklerine değil değerlerine uyan insanlarla mutlu ve huzurlu olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Acar Baltaş çalışan değerleriyle uyuşmayan bir kuruma çalışanların ancak ruhlarını dışarıda bırakarak geldiklerine vurgu yaptı. Kurum kültürünün ilişkileri, karar sürecini ve iş yapma biçimlerini tanımladığını belirten Baltaş, sunumunda ayrıca bilincin yedi düzeyi üzerine bilgiler verdi. Prof. Dr. Acar Baltaş sözlerine şöyle devam etti: ‘Eğer bir insan yaptığı işle hayatına katabileceği anlam arasında bir ilişki kuramıyorsa o kişinin mutlu olması mümkün değildir. İnsanları ne alabilirim’den ne verebilirim’e geçirmediğimiz sürece çalışan bağlılığını yaratmamız mümkün değil...’

Türkiye’nin en köklü finans kuruluşu olan T. İş Bankası İK Yönetimi Müdürü Ömer Karakuş ‘Kurum kültürünün çalışan bağlılığı üzerindeki etkileri’ başlıklı sunumuyla zirvede yer alan isimlerden biri oldu. Karakuş, yüksek çalışan bağlılığı ve düşük çalışan devir oranına sahip olan T. İş Bankası’nın kurum imajının, ortaklık yapısının ve marka değerinin de çalışan bağlılığında çok önemli olduğunu ifade etti.

Dürüstlük ve etik değerlere bağlılık, iş güvencesi, sosyal ve çevresel sorumluluğun da T. İş Bankası’ndaki yüksek çalışan bağlılık oranını etkileyen etkenlerin başında geldiğini ifade eden Karakuş, Banka’nın çalışan bağlılığı endeksinin Türkiye ortalamasının oldukça üstünde olduğunu da sözlerine ekledi.

Ömer Karakuş, çalışanların banka ile olan ilişkilerini biçimlendiren duygusal motivasyon faktörlerinin çalışanlara sunulan rasyonel motivasyon unsurlarından daha belirleyici olduğuna dikkat çekti.

Yapılandırılmış, şeffaf İnsan Kaynakları süreçlerinin de çalışanları T. İş Bankası’na bağlayan ana unsurlardan biri olduğuna değinen Ömer Karakuş özellikle kariyer ve performans yönetimine dair tüm parametreleri şeffaf bir hale getirdiklerine dikkat çekti. Ömer Karakuş, İnsan Kaynakları yönetimi olarak çalışanların sorunlarına çözüm getirebilmek adına 7/24 çalışan bir İK Çağrı Merkezi kurduklarını ve yıllık anketler düzenlediklerinin altını çizdi.

‘Çalışan bağlılığı ve liderlerin rolü’ başlıklı sunumuyla lider ve bağlılık arasındaki ilişkiyi irdeleyen isim Bilim İlaç İnsan Kaynakları Yöneticisi Ayşegül Tığlı Tekin oldu.

Çalışan bağlılığı ile müşteri memnuniyeti, şirket performansı, verimlilik ve finansal sounçlar arasında yüksek korelasyon bulunduğuna dikkat çeken Tekin çalışanların kurumla ilgili deneyim, bilgi ve algılarının onların tutum ve duygularını biçimlendirdiğini ifade etti.
 

Bilim İlaç olarak başarıyla uyguladıkları EFQM yönetim modelinin de çalışan bağlılığını destekleyen bir etken olduğunu belirten Ayşegül Tığlı Tekin çalışan bağlılığını arttırmak için hayata geçirdikleri projelerinin de detaylarını aktardı.

Enocta Kurumsal Satış ve Uygulama Danışmanı İdil Denizciler Dinç ‘Çalışan bağlılığı yaratmada altın anahtarlardan biri: Sürekli eğitim ve gelişim’ başlıklı sunumuyla zirvedeydi. Çalışan bağlılığını ‘çalışanın örgütte kalmayı sürdürme kararına yol açan psikolojik durum’ tanımlayan İdil Denizciler Dinç, duygusal bağlılığın değer yaratan çalışanlarla mümkün olacağını ifade etti.
 

Değişen iş dinamikleriyle birlikte çalışan bağlılığını etkileyen kırılma noktalarına değinen Dinç, sürdürülebilir gelişimin artık bir norm haline geldiğini sözlerine ekledi. Güncel iş yaşamında kullanılan farklı gelişim araçlarına ışık tutan İdil Denizciler Dinç, kurumların çalışanların kendi paylaşım alanlarını yaratması açısından sosyal medyanın gelişimdeki önemine de vurgu yaptı. Mobil öğrenme ve sanal sınıf gibi yardımcı araçların yeni nesil çalışan bağlılığına olan etkilerinden bahseden Dinç; KurumsalTube, online kütüphane, işbirliğine dayalı öğrenme ve uyarlanabilir öğrenme ortamları üzerine de bilgiler aktardı.

İdil Denizciler Dinç sunumunu şu sözlerle sonlandırdı: ‘Kişinin yaptığı iş meslek alanlarıyla ilgiliyse, kişiliğiyle bağdaşıyorsa ve zihinsel yetkinliğiyle örtüşüyorsa o kişi değer ve bağlılık yaratır.’
 


Zirvede, Egon Zehnder International Yönetici Ortağı Murat Yeşildere’nin moderatörlüğünü üstlendiği ‘’Bağ’lı yöneticiler anlatıyor...’’ başlıklı panelde İK sektörünün en deneyimli isimlerinden biri olan Mercedes-Benz Türk İK Müdürü Salih Ertör, geçmiş deneyimiyle İK’yı, şu andaki göreviyle tepe yönetimi çok iyi bilen bir isim olan Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy ve Avea İK Grubu İç İletişim Birim Müdürü Müge Eryılmaz söz aldı.

Uzun yıllardır aynı şirkette çalışan panelistler neden kaldıkları sorusuna yanıt verdiler ve kendi pencerelerinden şirketlerine olan bağlılıklarını anlattılar. 25 yıl boyunca Siemens’te görev alan Ali Rıza Ersoy, 30 yılın üstünde Mercedes-Benz Türk’te görev alan Salih Ertör ve Avea’nın kuruluşundan bugüne kadar çalışan Müge Eryılmaz işin sırrını takdir, gelişme fırsatları ve yeni şanslar tanıması olarak yorumladılar.

Çalışan bağlılığındaki kritik noktaları; kişinin karakteri ile yaptığı iş arasındaki uyum, işin kişinin yaşamına anlam katması ve iyi yönetim olarak özetleyen panelistler insana dokunmayan bir sürecin başarılı olmasının mümkün olmadığının altını çizdiler.



Garanti Ödeme Sistemleri İK Yöneticisi Zeliha Yıldırım ‘’I love Garanti Bonus’’lu Çalışanlar’ başlıklı sunumuyla deneyimlerini paylaşan isimlerden biri oldu. Çalışan bağlılığı ve mutluluk arasında güçlü bir bağ olduğunu ifade eden Yıldırım, mutlu ve bağlı çalışanların yöneticileriyle daha olumlu ilişki kurduğunu, zorluklar ve değişimlerle daha kolay başa çıkabildiklerini ve yaşamdan daha çok doyum aldıklarını belirtti.

Garanti Ödeme Sistemleri İK olarak şirket stratejisine paralel İK politikaları geliştirdiklerine dikkat çeken Zeliha Yıldırım, ‘’bizim için çalışan bağlılığı mülakatlarla başlıyor’’ diyerek çalışan bağlılığını tüm İK süreçlerine yaydıklarının altını çizdi.

Yıldırım, insan ve değer odaklı bir strateji yürüttüklerini ifade etti ve ekledi: ‘’Garanti Ödeme Sistemleri olarak kredi kartı satışı gibi zor bir alanda % 6 oranında bir çalışan devir orana sahibiz. Bunun nedenleri; çalışanlarla sürekli iletişim içinde olmamız, yöneticilerimizi geliştirmemiz ve üst yönetim desteğini almamızdır.’’

Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi otellerinden biri olan Four Seasons Hotel at the Bosphorus çalışan bağlılığı uygulamalarını paylaşan isim kurumun İK Direktörü Arzu Pervizpour Dedeoğlu oldu. Four Seasons Otel Zinciri’ni başarılı ve çalışanlar tarafından tercih edilir kılan ‘insan’a dair uygulamalarını anlatan Dedeoğlu katılımcılara örnek teşkil etmesi açısından Four Seasons olarak gerçekleştirdikleri Çalışan Bağlılığı Anketi’ne ait soruları ve verileri paylaştı.

İnsana ne kadar önem verirsek çalışan bağlılığını da o kadar sağlamış oluruz diyen Arzu Pervizpour Dedeoğlu sözlerine şöyle devam etti:

''Kişi yaptığı işten tatmin olduğu ve müdahil olma hissi devam ettiği sürece bir işte daha verimli olabiliyor, üstün performans gösteriyor ve böylelikle de potansiyeline ulaşıyor.’’ Arzu Pervizpour Dedeoğlu, ayrıca, çalışan bağlılığı konusunda İK ve yöneticilerin odaklanması gereken noktalara da ışık tuttu ve yöneticilerin liderlik yetilerinin ve doğru İK politikalarının çalışan bağlılığının ‘olmazsa olmaz’ noktalarından biri olduğunun altını çizdi.


‘Bağlılık araştırmalarında aksiyona yönelik adımlar’ başlıklı sunumu katılımcılarla paylaşan isimler JTI Türkiye İK ve İdari İşler Direktörü Ece Süeren Ok ve Towers Watson’dan Danışman Alim Erginoğlu oldu.

Ece Süeren Ok, Towers Watson ile birlikte 2010 yılında gerçekleştirdikleri çalışan bağlılığı projesinin detaylarını paylaşırken bu projenin, sonuçlardan gerçek hayata geçmelerini sağlayan bir yol haritası niteliğinde olduğunu ifade etti.

Bu süreçte, gerçekleştirdikleri aksiyonlara değinen Ece Süeren Ok, bu projenin 560 kişiye yönelik bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi. Ok ve Erginoğlu, anket yönetiminden raporlamaya, HR Core Team ile gözden geçirmeden JTI Yönetim Ekibi’ne sunulmasına, aksiyon toplantılarından fokus grup çalışmalarına kadar tüm süreci detaylandırarak katılımcılardan büyük ilgi gördüler.

Anket ve aksiyon planlarında çoğu zaman teknik kalıyor ve insana dair yaptığımız işin içine insanı katmayı unutuyoruz diyen Alim Erginoğlu, en yüksek skorlu çalışan bağlılığı anketinde bile mutlaka iyileştirmeye açık alanlar olduğunu sözlerine ekledi.

Zirvenin kapanış oturumunu Deloitte Türkiye İK Direktörü Çağatay Güney ‘ Çalışan bağlılığını arttırmanın en kestirme yolu: Çalışan motivasyonunu arttırmak’ başlıklı sunumuyla gerçekleştirdi.

Çalışan Bağlılığı Modeli ile ilgili detayları aktaran Güney, duygusal bağlılıkta iyi yöneticinin rolünü değindi ve çalışanların iyi yöneticiler için ‘ekstra efor’ gösterdiğini sözlerine ekledi. Özellikle duygusal bağlılık ve rasyonel bağlılık konularına değinen Çağatay Güney, çalışanların ekstra çabayı duygusal bağlılıklarına istinaden gösterdiğinin altını çizdi.

İlham veren tepe yönetimin çalışan bağlılığını inanılmaz etkilediğine dikkat çeken Çağatay Güney ‘ekstra efor’u en çok etkileyen etkenlerden biri olarak performans ve ücret ilişkilendirmesini gösterdi. Çalışan bağlılığını yaratmadaki altın kuralları sıralayan Güney, Deloitte’ın çalışan bağlılığı için geliştirdiği yaklaşımın da detaylarını paylaştı.
 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)