İş görüşmelerinde karşılıklı kazanmak mı?
Bu görüşmelere çağırıldıysanız, ilk aşamayı başarıyla tamamlamış olursunuz. Diğer taraf açısından bakıldığında ise, boş olan pozisyon için uygun olabilecek bir alternatif aday daha görüşmeye gelecektir. Peki ama görüşme esnasında nasıl anlaşmaya varılacağı son noktayı koymak için hangi yolun izleneceği hakkında hiç düşündünüz mü? İki taraf da belli beklentiler için biraraya gelecek, aday olarak siz, size önerilecek olan iş hakkında bilgi alıp, size uygun olup olmadığını aklınızdan geçirirken, karşınızdakiler de sizin bu iş için ne kadar iyi olup olmadığınızın muhasebesini yapacaklardır. Bu durumda sizce hangi yol izlenecek? Birinin kazanıp diğerinin kaybetmesi mi yoksa karşılılı kazanmak mı?
Ne yazık ki Türkiye’deki iş hayatında karşılıklı kazanma yolu pek kullanılmamakta. Birimiz kazanırken diğerinin ipini çekip, kaybetmesini sağlamaktayız. Bu sayede liderlik, teklik ve bir numaralık özelliklerimizi koruduğumuzu düşünmekteyiz. Sonrasında başka birileri gelip bizi tahtımızdan indirmekte ve o başa geçmekte. Bunu değiştirmenin bir yolu karşılıklı kazanmak yani karşılıklı çıkarları koruyabilmak ve anlaşabilmenin doğru yolunu bulabilmek.
İş hayatında gerçekleştirmesi zor olan bir yolu iş görüşmelerinde uygulamak ve anlaşmaya varmak mümkün olur mu? Eğer mümkünse nasıl gerçekleşebilir? Kısa vadeli düşünüldüğünde birinin kazanıp birinin kaybetmesi bir yol olarak kullanılabilir. Ama uzun vadeli başarı istiyorsak karşılıklı kazanma yoluna gidilmelidir. İş görüşmelerinde karşılıklı kazanmak için anlaşmaya varılmadan önce formal olarak önerilen bir iş için adayın yapması gerekenler şunlardır;
• İş görüşmesi için gittiğiniz iş ve şirketin sizin için önem derecesini belirleyin. Benzer işlere ne kadar ödendiği, geçmiş iş tecrübenizin ve bilgilerinizin ne kadarını bu işte kullanabileceğinizi veya bu işin gerektirdiğinden fazla bir bilgiye sahip olup olmadığınızı görüşme öncesi düşünmeniz gerekir. Bazen size önerilen iş için yetersiz bazen de fazlasıyla yeterli olabilirsiniz. Bu durumlarda size başka öneriler sunulabilir.
• Maaş her şey değildir ama her şey anlaşmaya tabidir ve kazanca dönüştürülebilir. Size beklediğinizin altında bir maaş önerirler ama bunun yanında öylesine ek olanaklar sunarlar ki, bunlar kimi zaman sizin ekonomik yükünüzü hafifletebilecek niteliklerde olabilir. Maaş size önerilen paketin içerisindeki bir parçadır. Önemli olan paketi bütün olarak değerlendirdiğinizde size ne sunduğudur. Kendiniz için bir skala belirleyin. Asla çalışamayacağınız bir alt maaşla, kendiniz için önereceğiniz en üst maaşı aklınızda oluşturun. Bu sizin red ve kabul noktalarınızı belirlemede yardımcı olur. İkisi arasında bir miktar sizi tatmin edecek demektir.
İş görüşmeleri sırasında şirketin açısından bakıldığında; kazanmak için karşıdaki adayı uzun vadeli yatırım olarak görmesi gerekmektedir. Ortak beklentiler ve özellikler üzerine gidilmeli ve net bir şekilde tarafların birbirlerini ifade etmeleri sağlanmalıdır. Görüşmenin sonunda bir taraf diğer tarafın galibi haline gelmemelidir. Karşılıklı kazanmak mümkünken illaki birilerinin kaybetmesi gerekir mi ?
Hazırlayan : Gülçin BİRBEN
Kaynak : https://www.cob.ohio-state.edu./news