İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği İNKAY
İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği’ni tanıyabilir miyiz?
İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği İNKAY, 1998 yılının Aralık ayında Antalya Bölgesi’nde, 7’si kurucu üye olmak kaydıyla toplam 25 üye ile kurulmuş olup, şu anki üye sayımız 86’dır. Üye sayımız her ay 4 ya da 5 kişinin katılımıyla hızla artmaktadır. Tüzüğümüzü hazırlarken, şimdilik sadece Antalya bölgesini denemek istedik. İleride genişlemeyi, başka bölgeleri de kapsamayı düşünüyoruz. Dernek ofisimiz, Cumartesi günleri de dahil olmak üzere 13:00 18:00 saatleri arasında açıktır.
Kuruluş amacınız ve faaliyetleriniz...
Antalya Bölgesi’nde, adı ister personel müdürü, ister personel şefi ve isterse insan kaynakları yöneticisi olsun, meslektaşlar olarak 1989 yılından beri her ay, herhangi bir zorunluluk olmadan, herhangi bir çatımız olmadan sürekli toplanıyor, bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bütün bu geçen süreç içinde gördük ki, gelişmiş ülkelerin 1969’lardan iti baren geliştirmeye başladığı İnsan Kaynakları Yöneticiliği olgusu, bırakın sadece Antalya Bölgesi’ni, tüm Türkiye’de (isimleri parmakla ifade edilebilecek firmalar hariç) henüz tam yerini almamış, işlevleri benimsenmemiş.
İşgörenlerin ve işverenlerin aynı ortak hedefe hizmet ettikleri düşüncesinden yola çıkan ve iş hayatının değişmez unsurlarından biri olan insan kaynağı, eskiden olduğu gibi “sabah gel, işini yap, evine dön” olgusunun dışına çıkmalıydı. Bu nedenle de amaçlarımızı;
• İnsan Kaynakları Yönetiminde uygulanan mevcut yöntemlerin yanında, yeni yöntemler geliştirmek,
• İnsan Kaynakları Yöneticileri arasında mesleki işbirliği tesis etmek, sosyal dayanışmayı sağlamak,
• İnsan Kaynakları Yöneticiliğinin meslek grubu olarak tanınmasını ve etkinliğini temin etmek,
• Çalışma hayatında işveren işgören ilişkilerinin olumlu ve yasal koşullar içinde gelişmesini sağlamak ve böylece iş barışını korumaya çalışmak şeklinde belirledik.
Dernekleştiğimiz günden beri:
• Dernek ofisimizi kurduk, bölgesel yayın organları ile tanıtımımızı yaptık,
• Mesleğimizle ilgili Kamu Kurum ve kuruluşları, eğitim kurumları ile toplantılar yaptık,
• Bir kaynaşma yemeği organize ettik,
• Özellikle meslektaşlarımıza yönelik bir eği tim programı oluşturduk (uygulama aşama sındayız),
• Dernek ofisimizde, herhangi bir parasal karşılık beklemeden, sadece üyelerimize yönelik bir eleman bilgi bankası oluşturduk,
• Her ay toplantılarımıza üyelerimiz bazında devam ediyor ve her toplantıda mesleğimiz ile ilgili en az bir konuyu tartışmalı olarak işliyoruz.
İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği’nin hedefleri nelerdir?
Çok kapsamlı ve geniş düşüncelerimiz var. Henüz yeni bir derneğiz. Çok acele etmeden, yavaş yavaş, sindire sindire bu projelerimize ulaşmak istiyoruz. Bahsettiğimiz gibi, ülkemizde İnsan Kaynakları Yönetimine bakış açısı henüz gelişmiş ülkeler düzeyinde değil. Zaten bu ülkelerin gelişmiş olmalarının temelinde İnsan Kaynaklarına bakış açıları nın olumluluğu yatıyor. Bu yüzden de bizlere 3. Dünya ülkeleri sınıfında yer ayırıyorlar. Biz ise kendimizi gelişmekte olan ülkeler sınıfına koyuyoruz.
Uygulamalarda, insan faktörünün, çalışan kişilerin işlerine getirdikleri mesleki, eğitimsel ve sosyal özelliklerin bir bütün olduğunun, insan faktörüne verilen değerin, çalıştığı işletme ya da kurumun genel yönetim politikası çerçevesinde belirleneceğinin, genel amacın kişilerin en verimli ve en tatminkar şekilde yapabileceği koşulları saptayıp, bunları şirketin başarısına kanalize edileceğinin, insan faktörüne verilen değerin artmasıyla işgücü veriminin artacağının, bunun da işin kalitesini ve çalışanların özverilerini arttıracağının, Toplam Kalite Yönetiminin söylediği gibi, çalışma hayatını paylaşan en alt kadrodan en üst kadrolara kadar tüm çalışanların bir aile gibi olmalarının, bunun yolunun da çalışan insanın yönetime katılmalarından tutun da, onların kendilerini önemsemelerine, aileleri ile birlikte sosyal yaşamlarının iyileştirilmesine kadar bir dizi motivasyon teorilerinden geçtiğinin, çalışan (iç müşteri), müş teri ve işveren memnuniyetinin işletmelerin kuruluş amacı olan karlılığı getireceğinin farkında olunmadığını görüyoruz.
Bütün bunları sağlayacak olan bölüm, İnsan Kaynakları Bölümüdür.
İnsanın insana hizmet ettiği bir hizmet sektörü olan turizmin merkezi Antalya’da, sektör işletmelerinde, bütün bu işlevleri yerine getirmesi gereken departmanların kurulması yanında, mevcut kadrolar iptal edilerek, sadece eleman işe alan, bordrolarını yapan, eleman çıkaran, muhasebe bölümlerine bağlı bir bölüm haline getirilmeye başlandığını üzülerek gözlemliyoruz. Böylesi bir sistem, mutsuz çalışanlar kitlesi yaratıyor, kalifiye elemanların bu sektörden kaçmasını sağlıyor. Bunun da günü kurtarmak adına yapıldığını, gelecek dönemlerde ayakta kalmanın zor olacağının düşünülmemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz.
Öncelikli hedeflerimizi:
• Bütün gerekli sistemi kuracak, bu sistemi uygulayacak üyeler yaratarak, bu mesleğin vazgeçilmez olduğu bilincini yaymak (sonuçlarını hep birlikte göreceğimize inanıyoruz),
• Eğitim projelerimizi genişleterek, en alt kadrodan, en üst kadroya kadar bir dizi eğitimler planlayıp, işletmeler düzeyinde uygulamalara girişmek,
• İş hayatını ilgilendiren tüm yasaların uygulanabilmesi için danışmanlık yapmak,
• İNKAY Bülteni çıkarmak olarak sıralayabiliriz.
Dernek merkezinin Antalya’da olmasının avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Kuruluş amacımız öncelikle bu bölge insan kaynakları yöneticilerini biraraya getirmek olduğu için, şimdilik avantajlı ve dezavantajlı yanlarını etüd etmedik. Ancak ileri ki dönemlerde daha da gelişme ve genişleme isteği kendiliğinden doğacaktır düşüncesi dağarcığımızda bulunuyor. O zaman elbette ülke geneline yayılmamız söz konusu olacak, böylece avantajları ve dezavantajları değerlendirme şansımız daha belirgin hale gelecek.
Son olarak eklemek istedikleriniz...
Öncelikle, derginizin gerek yayın yoluyla ve gerekse zaman zaman yaptığı konferans ve panellerle, Türkiye’nin “İnsan Kaynakları Yöneticiliği” konusunda çalışmaları ile büyük katkılar sağladığına inandığımızı, bu nedenle de İNKAY olarak, yapabileceğimiz her konuda işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Bunları yaparken elbette maddi ve manevi des teklere ihtiyacımız olacak. Özellikle meslektaşlarımızın daha katılımcı, daha duyarlı, daha inançlı olmaları, katılımlarının artması bizi daha da güçlendirecektir. Türkiye’de yakın amaçlarla kurulmuş iki tane daha dernek olduğunu biliyoruz. Hiçbir şekilde alternatif olarak ortaya çıkmadık. Mesleğin etkinliğinin sağlanması, hakettiği gerçek yerini alması adına bu derneklerle işbirliğine de girebiliriz.
İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği İNKAY
Tel: 0.242.244 63 45 Fax: 0.242.244 63 46
Hazırlayan: Hande PATIR