İleriye Bakmak: 2025'te İK'nın Geleceği
İnsan Kaynakları’nın geleceğine geçmeden önce mevcut İK senaryosuna bir göz atalım:
Temel İK yetkinliklerinde değişiklik
İK, 2020'de mutlak bir stratejik iş ortağı haline geldi. CHRO'lar artık uzun vadeli hedefleri anlamanın yanı sıra iş projeksiyonlarının yapılmasına dahil ediliyor. Bununla birlikte, metrik analiz, temel İK işlevlerinin ayrılmaz bir parçasıdır.
İK 2020 için yapılan bir tahmin, İK profesyonellerinin ticari operasyonlara ve stratejiye dahil olacağı yönündeydi. Bu, stratejik planlamanın temel bir İK yetkinliği haline geldiği çoğu küresel işletme için geçerlidir.
Dış kaynak kullanımında artış
İnsan Kaynakları daha fazla teknoloji kullanmaya başladığından beri dış kaynak kullanımı çok daha kolay oldu. Şirket içi İK departmanlarının boyutu, yeni yazılımlar ve bunların sonucunda çalışan bağımsızlığı nedeniyle küçülüyor. Self servis portallar, çalışanların çok daha fazlasını kendi başlarına yapmalarıyla birlikte tüm süreç bireysel hale geldi. İK artık süreçleri otomatikleştirmek için veri sistemleriyle çalışıyor.
Pek çok rol uzmanlara ve sistemlere devrediliyor. Bu sistemler, bordro sağlama veya katılımı yönetme gibi işlem görevlerini basitleştirebilen özel bulut İK yazılımını da içerir.
Uzaktan çalışanları yönetmek için teknoloji
COVID-19 dünyaya çarpmadan önce bile şirketler uzaktan çalışmaya uyum sağlama ihtiyacını fark etmişti. Bugün, uzaktan çalışma motivasyonunu ve kültürünü yönetmek, bir numaralı İK sorunudur. Çalışma süresi ve verimlilik teknoloji ile ölçülmektedir. İK'nın artık eski zamanlara kıyasla daha fazla sonuç bazlı performans analizi üretmesi bekleniyor.
Endüstri uyarlamalarına odaklanma
Covid-19, İK'yı şimdiye kadar bildikleri tüm 'en iyi uygulamaları' yeniden düşünmeye zorladı. İş koşulları her zamankinden çok farklı ve tahmin edilen eğilimlerin çoğu yok oldu. Bu, İK için öğrenilmesi gereken bir dersti. Mevcut İK başkanları, geleceği tam olarak değerlendirmek için sektör, rakipler ve iş operasyonları hakkında her şeyi öğrenmelidir.
Küresel İK'yı değiştirecek trendler nelerdir?
1. Uzaktan çalışma uygulamaları
Uzaktan çalışmadaki artışla birlikte yeni İK, çeşitli çalışma koşullarına uyum sağlamak zorunda kalacak. Eğitim ve geliştirme uygulamaları, uzak cihazlar aracılığıyla çok daha kişiselleştirilmiş ve erişilebilir hale gelecek. Verimliliği ve katılımı artırmak için Slack ve Microsoft ekipleri kullanılacak. Uzaktan çalışma ve İK Teknolojisi el ele gidecek.
2. Veri ve Yapay Zeka
Bu muhtemelen gelecekteki İK'nın şeklini değiştirecek en büyük trendlerden biri. Yapay zekanın insanların yerini alacağı endişelerine rağmen, İK bu teknolojiden büyük ölçüde faydalanacak. Büyük veri, CHRO'ların değerini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olacak. Ayrıca, İK Chatbotları, İK departmanlarının hayati bir parçası haline geliyor. Sorunsuz katılım yönetimi, konuşma arayüzleri aracılığıyla maaş bordrosu oluşturma için insan merkezli verileri analiz edebilir ve düzenleyebilirler.
3. Kapsayıcı kültür ve Gig ekonomisi
Gig ekonomisi terimine aşina değilseniz, artık olacaksınız. Gig ekonomisi, uzun vadeli işlere kıyasla kısa vadeli sözleşmeler veya serbest çalışanlar üzerine kuruludur. Bu, dünyadaki her endüstride giderek daha yaygın hale geliyor. Bu nedenle, İK daha kapsayıcı ve çeşitli bir kültür oluşturmak için mevcut uygulamalarını yeniden değerlendirmek zorunda kalacaktır.
4. İnsan analitiği
Küresel kuruluşlar da artık verileri aşağıdakilere uygulama ihtiyacını kabul ediyor:
• işe alma yöntemlerini değerlendirmek
• beceri setlerindeki boşlukları belirlemek
• yetenek arz ve talebini değerlendirmek
Pek çok kuruluş artık Tahmini Analitiklere odaklanıyor. İK artık “ne oldu ve neden oldu” gibi sorular sormuyor. İK şimdi “ne olacak?” gibi soruları yanıtlamak için değişiyor. Bu nedenle, iş ve müşteri etkisini artırmak için insan analitiği teknolojisi ve tüketici deneyimi zekâsı ön planda olacak.
5. Çalışan deneyimi
İK'nın geleceğinin çalışan ve kullanıcı deneyimine bağlı olması şaşırtıcı değil. Geleneksel çalışan bağlılığı araçları, çalışan deneyimini bir rekabet avantajı haline getirmek için yeniden tasarlanacaktır. Ayrıca, çalışan deneyimi platformunun büyük ölçekli uygulanması, kurumsal iş sonuçlarıyla ilişkilidir.
6. Siber güvenliğe odaklanın
Veri kullanımındaki artışla birlikte siber güvenlik, gelecekteki İK için en büyük zorluklardan biri olacaktır. Veri gizliliği ve çalışan mahremiyeti gibi sorunların üstesinden gelmek için yeni siber güvenlik ve WFH politikaları oluşturulacaktır. İK, KPI'larda da değişiklik yönetimi söz konusu olduğunda daha stratejik kurallar ortaya koyacaktır. Son olarak, Tata Technologies'in İnsan Kaynakları Başkanı Anupal Banerjee şöyle diyor:
“Güvenli bir uzak altyapıya sahip olmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Uzak iş gücüne sahip büyük şirketler, Fidye Yazılım saldırılarına uğrayabilir. Büyük işverenlerin yakında güçlü siber güvenlik uygulamaları kurması gerekiyor.”
7. Evden Çalışma, Her Yerden Çalışmaya Yol Açıyor
Yeni nesil çalışanlar sadece evden işe bağlanmayacaklar. Ayrıca her yerden giriş yapabilecekler. Tesislerde ve altyapı alanlarında, kalıcı olarak mobil bir işgücüne çözümler sağlayacak bir devrim geliyor.
8. Yüz yüze iletişimin yokluğu
Beden dili ve yorumumuz iletişimde büyük rol oynar. Uzaktan çalışma şimdi bu kritik sinyalin yokluğunu yorumlamaya zorladı. Dikkatli bir şekilde ele alınmadığı takdirde, bu durum yanlış anlamaların ve iletişim kopukluklarının artmasına neden olabilir. İK, görünür beden dilinin yokluğunda en iyi iletişim uygulamalarını sağlayan politikalar oluşturmalıdır.