2022 İş yeri Trendleri


COVID-19 salgını başladığından beri, iş yerlerimiz ve çalışma alanlarımız artık eskisi gibi olmadı. Göz açıp kapayıncaya kadar uzaktan çalışma, hayatlarında bir gün bile evden çalışmamış çalışanlar için bile 2021'de yeni norm haline geldi. Bu, bazı çalışanların ofise geri dönmek için can atmasına neden olurken, diğerlerinin ofisler yeniden açıldıktan sonra bile asla geri dönmek istemediklerini fark etmelerini sağladı.

Bunun da ötesinde, Büyük İstifa 2021'i mahvetti ve işyerini sonsuza dek değiştirerek şirketlere işe alma ve elde tutma stratejilerini yeniden değerlendirmekten başka seçenek bırakmadı. 2022'ye girerken çoğu, hala her şeyi çözmeye çalışıyor.

Peki bu yıla baktığımızda, günlük iş yeri nasıl görünecek?

İşte 2022'de görmeyi bekleyebileceğimiz bazı trendler:

Hibrit veya Uzaktan Çalışma

Aşılar norm haline gelse bile, işletmeler çalışma ortamlarında hibrit veya uzaktan öncelikli bir yaklaşımı benimsemeye devam edecekler. Aslında, C-Suite'in yüzde 79'u, eğer işleri izin veriyorsa, çalışanlarının zamanlarını şirket ofisleri ve uzaktan çalışma arasında bölmelerine izin verecekti. Bu dijital işyerleri ve lokasyondan bağımsız düzenlemeler, çalışanlara programları üzerinde daha fazla özgürlük ve kontrol sağlayarak nerede ve ne zaman çalışacaklarına karar verme gücü verecek. Ayrıca, şirketlerin genel giderlerden tasarruf etmesine ve diğer insanların girişimlerine odaklanmak için bütçeyi serbest bırakmasına olanak tanıyacaktır.

Pandemi sırasında yüksek tükenmişlik oranıyla, bazı işverenler çalışanlarının süresiz olarak evden çalışmasına izin verirken, diğerleri 4 günlük bir çalışma haftası deneyebilir. Çalışma saatlerinde iş-yaşam dengesi ve radikal esneklik sağlayan işverenler, daha fazla çalışan üretkenliği, bağlılığı ve memnuniyetinden faydalanacaktır.

Her Yerden Yeteneğe Erişim

Pandeminin uzaktan çalışma üzerinde sonsuz bir etkisi olduğuna şüphe yok. Ve birçok şirket önce uzaklara yöneldikçe, geriye bakmak yok. 2022'de "tipik ekip", tüm farklı eyaletlerden ve saat dilimlerinden çalışanlardan oluşacak. Bu, işe alım görevlilerinin havuzlarını genişletebilecekleri ve her yerden adayları çekebilecekleri, aksi takdirde asla erişemeyecekleri en iyi yeteneklere ulaşabilecekleri anlamına gelir. Çalışanlar artık şirketlerin nerede olduğuna bakılmaksızın iş başvurusunda bulunabildiğinden, bu işyeri trendi aynı zamanda Büyük İstifa'nın arkasındaki lider faktördür.

DEIBA Önceliklidir

İleri görüşlü liderlerin ve yöneticilerin, Kuruluşlarında Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık, Aidiyet ve Erişilebilirlik (DEIBA- Diversity, Equity, Inclusion, Belonging, and Accessibility) girişimlerinin uygulanmasını ve geliştirilmesini sağlamaları gerekecektir. Hatta şirketlerin yüzde 79'u 2022'de kendilerine ayrılan bütçeyi artıracaklarını söylüyor.

Günümüz çalışanları, her bireyin kendini iyi karşılandığı ve saygı gördüğü, kapsayıcılığı ve yeniliği ön planda tutan şirketlerde çalışmak istiyor. İş arayanların yüzde 67'sinin potansiyel işverenleri değerlendirirken işyeri çeşitliliğine değer vermesi şaşırtıcı değil.

İster çeşitli yetenekler için işe alım olsun ister Çalışan Kaynak Gruplarını destekleyin ister kapsayıcı çalışanlara sağlanan faydalar olsun, tüm 2022 stratejileri, değerlendirmeleri ve çözümleri DEIBA ile birlikte oluşturulmalıdır.

Çalışanı Elde Tutmaya Aşırı Odaklanma

2022'ye kadar süren Büyük İstifa ile birlikte, şirketlerin çalışanları elde tutmaya her zamankinden daha fazla odaklanması gerekecek. Şaşırtıcı bir şekilde çalışanların yüzde 73'ü aktif olarak işlerini bırakmayı düşündüğünden, işverenler, işgücünü motive etmek, ilham vermek ve memnun etmek için gerçekten ne gerektiğini sorgulamaya bırakılıyor.

Çalışanlarını kaybetmemek için şirketlerin elde tutma stratejilerini yenilemeleri gerekecek. Herkese uyan tek bir çözüm olmasa da şirketlerin doğru yönde adım atmasının birkaç yolu var. Şirketler, performans değerlendirmelerinin ve kariyer gelişiminin önemini vurgulamaktan, çalışanları daha sık tanımaya ve izinleri teşvik etmeye kadar, çalışanları için en önemli olanı belirlemeli ve stratejilerini buna göre değiştirmelidir.

Ruh Sağlığı ve Çalışan Refahına Vurgu

2021'de, daha önce iş yerinde tartışılması tabu olarak görülen bir konu, konuşmaların merkezindeydi: ruh sağlığı. COVID-19'un neden olduğu ani değişiklikler ve izolasyon duyguları nedeniyle, birçok insan ruh sağlığı ve esenliği ile mücadele ediyordu. Aslında, pandeminin ortasında yapılan bir KFF izleme anketi, Amerikalı yetişkinlerin yüzde 53'ünün ruh sağlığının bundan olumsuz etkilendiğini ortaya koydu.

Şimdi 2022'ye girerken, ruh sağlığı ve esenlik, İK ekipleri ve şirket liderleri için hala akılda kalacak ve olmalıdır. Geçen yıl, işverenlerin neredeyse yüzde 40'ı, EAP'leri ve sanal akıl sağlığı hizmetleri de dahil olmak üzere sağlık yardımlarını genişletti. Bu yüzde muhtemelen bu yıl artmaya devam edecek.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024