II. Lojistik Yönetimi Zirvesi
İki günlük Zirve’de kendi alanlarında böyle bir organizasyonla tartışma ve biraraya gelme imkanı bulamayan lojistik ve satın alma ile ilgili üst düzey yöneticiler, genel müdürler, müdürler, uzmanlar ve yetkililer farklı oturumlarda lojistiğin her boyutu ile ilgili fikirlerini paylaşma, uygulamaları dinleme ve bilgi alışverişinde bulunma imkanına sahip oldular.
Bu yıl 16 ana oturumundan oluşan Zirve’de yurtdışından gelen konuşmacılar lojistik konusunda dünyada gerçekleşen uygulamalar konusunda da bilgiler verdiler.
Zirve’de ilk gün Borusan Lojistik A.Ş. Genel Müdürü ve Utikad Lojistik Komitesi Başkanı Atilla Yıldıztekin’in Açılış Konuşması ile başladı. Öğlene kadar gerçekleşen ana oturumda “Yeni e konomide Oluşan Talebi Tam Olarak Karşılamak” konusu ile EXE Technologies ABD’den Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Genel Direktör Charbel Abou Jau de yer aldı. Charbel Abou Jaude lojistikte dünya uygulamalarından bahsederken, talebin karşılanması açısından ülkeler arasında da karşılaştırmalar yaptı.
Devam eden oturumda “Bir Outsource Kararı ve Sonuçları: Pınar Grubu” konusuyla Pınar Tüketim Malları Pazarlama A.ş. Yeni Projeler, Lojistik ve IT Direktörü Murat Sayar özellikle outsource edilecek şirketin seçimi ve outsource ettikten sonraki dönem üzerinde durdu. Murat Sayar; Türkiye’de bugün muhasebe, teknoloji, finans operasyonları ve eğitim işleri dahil tüm çalışmaların outsource edilebileğini ancak müşteri ilişkilerinin ve bilginin ise asla outsource edilemeyeceğini, outsource edilecek şirketin seçim kriterleri arasında ise güven, komünikasyon, süreklilik ve maliyetin bulunduğunu belirtti. Outsource ettikten sonraki dönem içerisinde ise iç organizasyonun outsource’u hissetmemesi gerektiğini, detay raporlama yapılmasını ve şirket içinde outsource edilmiş işlerin bir sahibi olması gerektiğini ifade etti.
“e lojistik” konusuyla Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Umur Özkal B2B uygulamalarında lojistik açıdan öne çıkan konuların; planlama ve optimizasyon, izlenebilirlik, ölçülebilirlik, çok yönlü bilgi akışı, stratejik, tanınan, beklentileri yazılı, belirli noktalarda yoğunlaşmış, tahmin edilir/planlı akışın olduğunu, hizmet seviyesinin belirlenmesini ve sürekliliğin sağlanması ile iyileştirmeler olduğunu belirtti. B2C’de öne çıkan lojistik konularının ise; dağınık, tanınmayan, beklentisi değişken, plansız, mevsimsel, küçük yükler sipariş eden, ev teslimi isteyen, sevk adresi farklı siparişler veren müşteriler için dağıtım örgütünün önemini, esnek dağıtım saatleri, kesin zamanlama, sipariş takibinin detaylı olarak yapılabildiği, müşteri hizmetleri birimi ile desteklenen, kapıda ödeme uygulamalarını sağlayan, teknik servis örgütleri ile eş çalışabilen şirketlerin ayrıcalığını ifade etti. E lojistiğin olmazsa olmazları arasında ise bilgi sistemleri altyapısının, nihai müşteriye odaklı hizmet örgütünün, merkezi yönetilen dağınık kapsama alanının, doğru hizmet paketlerinin ve doğru iş ortaklarının bulunması gerektiğini vurguladı.
“Pazarlama Karması İçinde Lojistik” konu başlığı ile Communications Marketing Consultancy Genel Müdürü Yelda Tansan; e ticaretin lojistiğin önemini arttırdığını, şirketlerin kendi ana faaliyet alanlarına odaklandıkça, tedarik zinciri içindeki tüm lojistik faaliyetlerin bu konuda uzmanlaşmış bir firma tarafından organize edilmesinin karlılık ve verimlilik açısından önem kazandığını, maliyetlerin düşürülmesinin gerekliliğini, lojistik firmalarının yüksek taşıma kapasitesi ve trafik yönlendirme yeteneği ile maliyet azaltması sebebiyle önemli bir tercih noktası olduğunu, stok kontrolü artık stratejik bir bilim olarak ele alındığından lojistik firmalarının stok minimizasyonuna katkıda bulunmasının önemli bir kazanç olarak görüldüğünü, çok kullanılıcılı depolama hizmetleriyle firmaların stoklama maliyetlerinin lojistikle azalacağını, firmaların pazarlama ve tedarik alanlarının küçük miktarlar içinde her noktaya ulaşmasının lojistik yönetimle mümkün olacağını belirtti.
Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış “Lojistik Operasyonunuzun Gelecekteki Başarısı İçin Etkin İnsan Kaynakları Stratejileri” konusuyla maliyetleri düşürmek ve kontrol etmenin, ana alana odaklanmanın, hareket yeteneğini yükseltmenin, iç kaynakları başka amaçlara yöneltmenin, içte olmayan kaynakları kullanmanın, kontrolü güç olan fonksiyonları dışarıya taşımanın, kapitali etkin kullanmanın, riski paylaşmanın ve nakit yönetiminin outsourcing için gerekli 10 neden olduğunu belirtti. Başarılı outsourcing için şirket hedeflerini anlamanın önemini, stratejik bakış ve planın, doğru vendor seçiminin, ilişki yönetiminde sürekliliğin, iyi hazırlanmış kontratın, etkilenen gruplarla açık iletişim, yönetim desteği ve sürekliliğin, personel konularında dikkat ve özenin, finansal doyumun ve şirket dışı uzman kullanımının önemi konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı. Özellikle üç temel alan olan bilgi sistemleri, operasyon ve lojistik konularında outsourcing yapıldığını belirten Atış, outsourcing’de ilişki yönetiminin önemine de değindi.
Ankaralı Hukuk Bürosu’ndan Avukat Egemen Gürsel Ankaralı “Lojistik Sözleşmeleri” konu başlığıyla lojistik sözleşmelerinin hukuki boyutu konusunda katılımcıları aydınlattı.
Zirve’nin ikinci günü Insead Fransa’dan Prof. Enver Yücesan’ın “Tedarik Zinciri Yönetiminde Stratejik Planlama” konusu ile başladı. Tedarik zincirinin işlevleri, piyasa dengeleme işlevi, tedarik zincirinde dalgalanma: “The Bullwhip”, TZ tasarımı: dikey bütünleşme, yatay bölünme, işkollarının nabzı, 3D CE: üç boyutlu tasarım ve tedarik zinciri tasarımı konularına değindi.
“Bilişim Donanımı Õrünlerinde Tedarik Zinciri Yönetimi” konu başlığıyla HP Türkiye Kurumsal Müşteriler Satış Organizasyonu PC ve Yazıcı Grup Müdürü Serdar Urçar; HP kanal satış modeli, HP tedarik zinciri, uygun fiyat, bulunabilirlik ve yeni teknoloji kavramlarının oluşturduğu yarar üçgeni, aylık sipariş, haftalık satış tahmini, günlük veri iletişimi ve günlük stok yenileme konuları üzerinde durdu.
“Promosyonlar & Tedarik Zinciri Yönetiminin Başarısı Başarısızlığı” ile Johnson & Johnson Lojistik Müdürü Volkan Yılmaz promosyonların avantajlarını; tüketici için cazip ve çekici, amaç belirgin ve ölçülebilir, müşteri trafiğini arttırıcı ve sadakat yaratıcı olması, kısa dönemli satışları arttırması, “ilk kez” satışlarını arttırması, müşterinin zevkli ve eğlenceli aktiviteler ile memnun edilmesi olarak değerlendirdi. Buna karşılık promosyonların dezavantajlarını ise olumsuz müşteri tepkileri olabileceği, ürünün imajını zedeleyebileceği, etkilerinin kısa dönemli olması, tek başına anlamlı olmaması ve diğer aktivitelerin tamamlayıcısı olduğu şeklindeki bakış açısıyla değerlendirdi.
3M Türkiye/Ortadoğu/Kuzey Afrika Lojistik Müdürü A. Feza Özalp “3M’in Tedarik Zinciri Anlayışı ve Uygulaması” konusuyla; 3M’in depo ve dağıtım yapısı, satış ve lojistik harcamaları ile stok durumu konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
“Müşteri İlişkileri Yönetimi CRM” konu başlığında CRM Institute Turkey Başkanı Gültekin Güldür; CRM’in bir iş yapış stratejisi olduğunu, insan, teknoloji ve proseslerle uygulandığını ve şirketlerin ilk adımda kendi CRM menüsünü oluşturması gerektiğini ifade etti. Değişimi sürekli kılmanın önemine de değinen Güldür; CRM’in bilgi, metod, karlılık ve etkileşim olmak üzere 4 ana unsurdan tetiklendiğini belirtti. Ayrıca vizyon, master plan, transformasyon ve teknoloji gibi 4 etabın CRM stratejisini meydana getirdiğini de ifade etti.
Selco Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Güventürk “Depo & Dağıtım Merkezi Projelendirmesi” konusu ile geleneksel ve modern anlamda depo & dağıtım merkezi, depo proje süreçleri, yeni süreç tasarımı, tedarikçi seçimi, temel tasarım noktaları olan ana parametreler, zemin, klimalandırma, ışıklandırma, yangın ikaz ve söndürme sistemi, rampa & kapı, stoklama sistemleri, lojistik süreçler, yükleme & boşaltma, yerleştirme & toplama, sipariş toplama, malzeme taşıma sistemleri, ayırma sistemleri ve birleştirme konuları üzerinde durdu.
İki günlük Zirve’nin kapanış oturumunda PricewaterhouseCoopers’dan Kıdemli Müdür Greena Shateri “e markets” konusuyla bilgi ve deneyimlerini katılımcılara aktararak, interaktif bir sunum gerçekleştirdi.
Zirve iki günün genel bir değerlendirmesi ile sona erdi.