E & E Yönetim Danışmanlığı
E&E’nin kurulması fikri nasıl gelişti?
Kıvanç Ersöz: Şirketin kurucuları olan hepimiz Digital Grubu’nda çalışıyorduk. Ben o dönemde pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevindeydim. 1992 yılı başında danışmanlık şirketi kurmak üzere Digital’den ayrıldım. 1992 yılı ortasına kadar bağımsız olarak danışmanlık, pazarlama, satış ve insan kaynakları konusunda çalışmalarımı sürdürdüm. Danışmanlık işinin tek başına yürütülmesinin mümkün olmadığını gördüm.
Danışmanlık ancak işi iyi bilenlerin yapabileceği bir faaliyet alanıdır. Bu sebeple birlikte çalışma teklifini bugünkü şirket ortaklarımdan Özlem Ergün’e götürdüm.
E&E, 23 Ekim 1992’de Özlem ve benim önderliğimde kurulmuş oldu. Bir yıl sonra da yine Digital’de Pazarlama bölümünde yönetici olarak çalışan Zuhal Gürbüz’e bize katılma teklifini yaptık. Bu şekilde E&E’nin kurucu ortakları bir araya gelmiş oldu.
Prensiplerimiz; gizlilik, kaliteden ödün vermemek, insana saygı, zamanında iş bitirme, dürüstlük ve detaya önem olarak özetlenebilir. Şirketimize başvuran kişilerin bilgilerini paylaşma yetkisini kendimizde görmüyoruz. Kişinin bilgisini adeta bir bilgi bankası olarak bize yatırdığını kabul ediyoruz.
İş transferinde bir insanın hayat akışının değişmesine neden oluyorsunuz. Dolayısıyla bunu yaparken kısa dönemli hedeflerin peşinde olmamak gerekir. Elemanı işe yerleştirelim, biz danışmanlık ücretimizi alalım ve işimizi noktalayalım şeklinde düşünmüyoruz. Kişinin iş değiştirme öncesi ve sonrasını dikkate alarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bazı durumlarda bize başvuran kişinin bulunduğu görevi devam ettirmesinin daha doğru olduğunu da kendisine açıklıyoruz. E&E’nin prensiplerini bilerek geliyorlar ve biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz.
E&E’nin kurulduğu dönemdeki çalışmaları ve zaman içerisinde geliştirdiği uzmanlık alanları neler?
Kıvanç Ersöz: E&E kurulduğu dönemde, insan kaynakları, organizasyonel danışmanlık, satış, pazarlama ve eğitim faaliyetlerini sürdürüyorduk. Büyürken birçok yerden gelen talepleri layıkıyla karşılayabilmek için uzmanlaşmak gerektiğine karar verdik.
Özlem Ergün: Vizyonumuz insan kaynakları alanında odaklaşıp, uzmanlaşmaktı. Bizler iyi eğitim almış, çalışma hayatında dürüstlük ilkesini benimsemiş ve iyi referanslara sahip yöneticiler olarak E&E’de başladık.
Kıvanç Ersöz: Uzmanlık alanlarımızdan biri Yönetici Araştırma – Seçme ve Yerleştirme. Orta ve üst düzey yöneticileri gazeteye ilan vermeden, geliştirmiş olduğumuz bir araştırma sistematiği ile buluyoruz. Bu konuda bizim için gizlilik birinci derecede önemli. İkinci uzmanlık alanımız: Grup İşe Alma ve Yerleştirme. Şirketlerin aynı anda 20’den fazla sayıda bir kadro ihtiyacı gündeme geldiğinde, insan kaynakları yöneticileriyle bir araya gelerek gerekli organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Üçüncü uzmanlık alanımız; Ücret Araştırma. Bu konuda dünyanın sayılı şirketlerinden biri Watson Wyatt Data Services ile işbirliği yapıyoruz. Biz Watson Wyatt’ın Avrupa’da 30 ülkede her yıl hazırladığı ücret araştırması raporunun satış ve pazarlamasıyla birlikte tanıtım seminerinin organizasyonuna destek veriyoruz.
Uluslararası ortaklığınız var mı?
Kıvanç Ersöz: Uluslararası iki şirket ile ortaklık şeklinde değil, işbirliği içerisinde yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Bunlardan biri ücret araştırması konusunda destek verdiğimiz Watson Wyatt Data Services, diğeri ise Amerikan bazlı Korn Ferry – Carre / Orhan International. Corn Ferry geniş müşteri portfoyü olan, bu konuda dünyanın en büyük şirketlerinden birisidir. Şirketin müşterileri Türkiye’ye geldiğinde, E&E Korn Ferry’nin buradaki bir ofisi olarak hizmet desteği sağlamaktadır.
Özlem Ergün: Birlikte çalıştığımız Watson Wyatt Data Services ve Korn Ferry’e Türkiye’deki insan kaynağının değeri benimsettik. Her iki şirket de Türkiye’deki potansiyeli tanımış durumdalar ve dünya çapında çalışacak niteliklere sahip, birkaç lisan konuşabilen, ufku açık ve pratik çözümler üreten yöneticiler olduğunu biliyorlar.
E&E’nin gerçekleştirdiği çalışmalar ve ileriye dönük hedefleri neler?
Kıvanç Ersöz: Bugüne kadar 100’ü orta – üst düzey yönetici ve 250’si grup organizasyonlarında 350 kişiye yeni iş olanakları yarattık.
Zuhal Gürbüz: Her sektörden müşterimiz olduğu için geniş bir yelpazeyi tanıyoruz. Birbirine uyabilecek sektörlerden yöneticilerin bir diğer sektöre transferini gerçekleştirebiliyoruz.
Özlem Ergün: Türkiye pazarına giren yeni yatırımcılara çok kısa zaman içerisinde tüm kadrolarını oluşturarak katkı sağladık. Yaklaşık 50 kadar yabancı ve yabancı ortaklı şirket ile çalıştık. Doğru kişiler doğru yere yerleştirildiğinde şirketler daha kısa sürede ilerliyor ve bu da ekonomiye bir katkı şeklinde sonuç veriyor.
Zuhal Gürbüz: Başarımızın en iyi göstergelerinden biri de şimdiye kadar çalıştığımız şirketlerde bir devamlılık olmasıdır.
Çalışanlarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Özlem Ergün: E&E’nin çekirdek kadrosu birbirini daha önceden tanıyan ve birlikte çalışma prensiplerini bilen kişilerden oluştu. Daha sonra aramıza katılan genç arkadaşları seçerken de aynı şekilde ortak paylaşımlar etkili oldu. Şu an E&E ekibi 4 danışman, 2 araştırma ve 1 idare asistanı, 1 sekreter ve 1 ofisboy olarak toplam 9 kişiden oluşuyor. Bakış açısı ve kişilik özelliklerinin uyuşmasının yanı sıra ekibi oluşturanların farklı iş alanlarından ve operasyonun içinden geliyor olması da önemli bir faktör.
İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı firmalarına son yıllarda Türkiye’de bu derece ihtiyaç duyulmasını nasıl karşılıyorsunuz?
Kıvanç Ersöz: Akıl almak bizim toplumumuzda hoş bir şey olarak karşılanmıyor. Fakat günümüzde gelişen rekabet koşullarında şirketler rakipleri karşısında güçlü olabilmek veya yabancı şirketlerle ortaklık kurmak istediğinde bir danışmana başvurma ihtiyacını hissediyor. Ortaklık sözkonusu olduğunda, yabancı firma denetim istediğinde de bu anlamda danışman firmadan destek alıyor. Fabrika kurulacağı zaman yeni bir ekibin kurulmasında yine bizler devreye giriyoruz. Son yıllarda danışmanlık firmalarına talebin artması, Türkiye’de şirketlerde bir takım rahatsızlıkların olduğunu gösteriyor. Bunlar genelde büyüme sancılarıyla ilgili problemlerdir.
İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı şirketlerin önündeki güçlükler nelerdir?
Kıvanç Ersöz: Güçlüklerden biri şirketlerin yönetim danışmanının söylediğini yapmaması ve hazırlanan raporların kullanılmamasıdır. İkinci güçlük, şirketlerin çeşitli kademelerindeki kişilerin uygulama paketinin değişik durumlara gelmesine sebep olmasıdır. Bu şekilde başlangıçtaki paket ile uygulanan paket arasında fark ortaya çıkıyor. İstenen sonuç alınamadığı zaman uygulamadaki çarpıklık dikkate alınmaksızın, danışman başarısız olarak değerlendiriliyor.
Türkiye “İnsan Kaynakları Yönetimi” konusunda yayınlanacak yeni bir dergiyle tanışıyor. Bu girişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
E&E: Keyifle değerlendiriyoruz. İnsan Kaynakları kavramıyla iş dünyasının tanışması altı – yedi yıllık bir süreç. Konuyla ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunmak isteyen ve dünyaya açılmak isteyen bir insan kaynakları grubu oluştu. Neden böyle bir derginin olmadığını hep düşünüyorduk. Çünkü Türkiye’de her konuda çok özel dergiler çıktı. İnsan Kaynakları da çok önemli, bu sebeple derginiz önemli bir kesimin ihtiyacını karşılayacak.
Merve BAYER