Değişimin Zamanı Geldi


İ.K. fonksiyonunun geleceğinin, zaman zaman inanmamıza zorlanandan daha parlak ve fırsat dolu olduğuna inandığım için sanırım ben bir iyimserim. Fonksiyonun değiştiğini ve hızla değişmeye devam edeceği konusunda hiçbir kuşku yok. Pek çok İ.K. profesyonelinin sorunu ise, zaman zaman tanık olduğumuz değerlendirme sürecinden kaynaklanıyor. Bu değerlendirme; çok uzun süredir inandığımız inanç ve uygulamaları sorgulamayı gerektiriyor. Değişim asla kolay değildir; ancak kesinlikle önemlidir.

İ.K.’nın değişimi konusunda en az üç temel oyuncu vardır: organizasyonun maliyetleri kısma ihtiyacı, teknolojik yeterlilikleri ve kritik konumdaki beceri yönetimini artırmak… Bugüne kadar İ.K. fonksiyonu üzerinde büyük etkisi olan teknolojik gelişmelerin önemi bundan sonra da artmaya devam edecek. Teknoloji, İ.K. yönetim süreçlerini basitleştirme fırsatı yaratmasının yanı sıra organizasyonların sorumlulukları yeniden çalışan ve sahaya vermesi için yolları da açtı.

Beceri yönetimi konusunda ise kişiler toplumdaki ve organizasyondaki doğrudan demografik değişimlere bakmalı. Buna ek olarak, şirketlerdeki küçülmeler de geçmişte olduğu gibi; çalışanların işverenlerle olan ilişkilerine etki etmeye devam ederek; bu yönetim becerilerini kritik hale getirecektir.

Sürekli gelişen Outsourcing (dış kaynak kullanımı) doğru nedenlerden dolayı memnuniyetle karşılanmalıdır. Bu; organizasyonlar gerekli görülmeyen maliyetleri dışarı aktardıkça ve İK’nın pek çok alanı stratejik olmayan operasyonel maliyetler olarak görülmeye başlandıkça da vurgulanmaktadır. İ.K.’nın değerini ve katkılarını ölçmek zor olduğu için bu duruma daha da sık rastlanmaktadır. Teknoloji, dönüşümsel konuları ilgili partilere aktarmak ve İ.K.’nın dışına çıkarmak konusunda da kullanılabilir.

Organizasyonun kişilere, teknolojilere ve programlara yaptığı yatırımları ölçmek için gerekli olan değerleri ve stratejiyi geliştirmek zorundayız. Bu stratejiye ulaşabilmek; İnsan Kaynakları konusundaki çalışmalarımızı yansıtan her şeyi “masaya” sunabilmeyi gerektirir. Kuruma değer katan ve ana stratejinin bir parçası olan her şey konusunda gerçekçi olduğumuz gibi aynı zamanda zalim de olmamız gerekebilir. Programlara duyulan sadakat ve onları koruma eğilimimiz nedeniyle bu, kolay bir görev değildir. Çünkü hepimiz kimi zaman kendi işlerimizi korumak konusunda endişelenir ya da değişimi kabullenmek konusunda gönülsüz davranırız.

Günümüzde İ.K. biriminin yapısına baktığımızda, bugünün profesyonellerinin çoğunlukla; eğitimlerin “görev başında” verildiği kurum için İ.K. departmanlarından geldiğini görüyoruz. Orijinal olarak satış ve pazarlama geçmişinden gelmeme karşın benim de İK alanındaki kariyerim bu modeli izleyerek gelişti. Ancak artık bu kural geçerli değil. Şimdilerde genellikle yeni yöneticiler genel iş deneyimine sahip ve gelişmiş danışmanlık becerilerine sahip kişiler arasından seçiliyor. Bir süre sonra, İ.K. operasyonunun tepesine giden kariyer patikasının ortadan kalkacağına inanıyorum.

İ.K. departmanları uzman firmalarının dış kaynağından yararlanmaya artarak devam ettikçe, İ.K. kariyerlerine giriş noktası da danışmanlık firmalarından ve tedarikçilerden gerçekleşecek. Bu da gelecekte uzmanlığı artıracak. Ancak uzun yıllardır bize bunun tam tersi anlatılıyor. Artık, yöneticilerin kendi insan kaynağını yönetebilme becerisine odaklanması gerekiyor. Bizler de becerilerimizi dış kaynağından yararlandığımız iş ortaklarımıza yönlendirmeliyiz.

Başta da söylediğim gibi; iyimser bir kişi olmamın yanı sıra pragmatik bir yanım da vardır. Ben, İ.K.’nın yaşamaya devam edeceğine inanıyorum. Beceri yönetimini en şekilde gerçekleştirebilme ihtiyacı; odak noktasının stratejik iş modeline yönelmesine neden olacak. Benzersiz ve heyecan verici bir fırsatla karşı karşıya olduğumuz inancındayım.

David Glue

David Glue, tepe yönetici olarak uzun yıllardır kazandığı deneyimi HR.com’a taşıyor. Son 30 yıldır üst düzey yönetici olarak görev yaptığı İnsan Kaynakları alanına transfer olmaya karar vermeden önce Satış / Pazarlama dalında saha müdürü olarak çalışan Glue, Fortune 500 listesinde yer alan pek çok şirkette Finansal Hizmetler, Kimyasal & Tıbbi Ekipmanlar Üretimi & Temini konularında deneyim kazandı.

Glue, kariyer rotasını tekrar değiştirmeye karar vermeden önce, son olarak küresel bir finans kurumunda İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Yaşam boyu eğitim konusunda bir örnek olan David Glue; İ.K. alanındaki yoğun deneyiminin yanı sıra The University of Michigan Business School’daki “İleri İnsan Kaynakları Programı”ndan mezun oldu.

Üretim, Değişim Stratejileri ve Gelişim gibi alanlarda İ.K’nın rolü konusunda sık sık konuşmalar yapan Glue’nun şu andaki ilgi alanı İnsan Kaynakları stratejilerinde teknolojinin etkili kullanımı ve önemi…

Kişisel yaşamında zorlu yollarda hızlı araba kullanmayı seven (eskiden araba yarışlarına da katılan) David Glue, ayrıca eşi Margie ile bugüne kadar (1845 yılında inşa edilmiş bir tanesinin de aralarında bulunduğu) 6 evi restore etti. Robyn ve David Allen adlarında iki yetişkin babası olan Glue, bir aşçılık okulu sahibi olan Margie ile 35 yıldır evli.)

HR.com’dan alınan izinle yayınlanmıştır.
Copyright HR.com 2003

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)