Çekül
ÇEKÜL’ün çevreyle ilgili çalışmalarından en önemlileri ağaçlandırma çalışmaları ve kağıttan ormanlar projesi. 1992 yılında başlayan ağaçlandırma çalışmalarında ilk etapta İstanbul Beykoz Kavacık’da 22.000 kişinin katılımıyla bir ay içinde 100.000’e yakın fidan dikilmişti. Gene aynı yıl TEM karayolu kenarında, çevredeki yerleşim birimlerini gürültü kirliliğinden koruyacak bir tampon bölge oluşturmayı ve eğimli arazideki erozyonu engellemeyi hedefleyen bir proje kapsamında 100.000 ağaç dikilmişti. 1992’de yapılan bir diğer çalışma da maden ocaklarının yeniden doğaya kazandırılması amacıyla, maden ocaklarının ormana dönüştürülmesi projesi.
ÇEKÜL’ün en çok ses getiren ve kitlelerin ilgisini çeken projesi ise 7 Ağaç Ormanları Projesi. Her birimizin bir yıl içinde kullandığı kağıt, kalem, odun ve her türlü ahşap eşya için yılda 7 ağaç tükettiği gerçeğinden yola çıkılarak bu proje gündeme gelmiş. Bu proje kapsamında Kilyos, Çatalca, Bursa ve Kıbrıs’ta 7 Ağaç Ormanları oluşturuldu. Halen Çatalca’da ve GAP bölgesinde süren çalışmalar, ağaçlandırma konusunda bireylerin katılımının alabildiğince kolaylaştırılması, su havzalarının korunması, erozyonun önlenmesi ve bu alanların yağmadan arındırılmasını amaçlıyor. İnsanların doğum günleri, evlenme yıldönümleri, yeni işyeri açılması gibi çok çeşitli sebeplerle birbirlerine 7 ağaç armağan ettikleri kampanyada dikilen ağaç sayısı 1.000.000’a ulaşmış durumda. UNDP/Birleşmiş Milletler Gelişme Programı tarafından da desteklenen bu çalışmanın yanısıra ÇEKÜL’ün tekrar kullanabilmek amacıyla tasarlanan, çeşitli kurumlardan kullanılan kağıtların toplanması ve buradan elde edilen gelirin tekrar ağaca dönüştürülmesi ilkesine dayanan Kağıttan Ormanlar Projesi adlı bir çalışması da bulunuyor.
ÇEKÜL, bütün bunların yanında Türkiye’de kentlerin kültürel kimliklerini koruyabilmek amacıyla çeşitli bölgelerde kent parçalarının onarımına veya aslına uygun olarak yeniden yapımına yönelik restorasyonlar gerçekleştiriyor. Bugüne kadar Safranbolu, Kastamonu, Bartın, Muğla, Bursa, Eskişehir, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Edirne, Kocaeli ve şile başta olmak üzere çeşitli kentlerde yoğun bir şekilde tasarım ve uygulama çalışmaları yapan ÇEKÜL, önümüzdeki dönemde de Edirne’de Osmanlı yapılarının ve İstanbul’da Dede Efendi’nin evinin bulunduğu sokağın yeniden düzenlenmesini hedefliyor. Bu çabalar sonucunda Safranbolu’nun UNESCO tarafından “Dünya Miras Listesi” ne alınması da ilerisi için oldukça umut verici. ÇEKÜL, çevresel ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli bilinci kazandırmak amacıyla, çeşitli eğitim etkinlikleri de gerçekleştiriyor. Bu etkinliklerin en önemlisi olan yaz okullarıyla 10.000 kişiye ulaşmayı hedefleyen ÇEKÜL,varoşlarda yaşayan gelir düzeyi düşük çocuklara “çevre ve kültür” ağırlıklı eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Bu okullarda çocuklarda kentli olma bilinci arttırılmaya çalışılıyor ve çağdaş yaşamın getirdiği yenilikler aktarılıyor.
Yürütülen yoğun çalışmaların kalıcı olabilmesi ve dayandıkları ilkelerinin doğru anlatılabilmesi için ÇEKÜL, sürekliliği olan tanıtım çalışmaları da yapıyor. Bu çalışmaların önemli bir bölümünü koruma çalışmalarının yürütüldüğü kentlerin tanıtılması amacıyla hazırlanan belgeseller, yayınlar ve toplantılar oluşturuyor. şu ana kadar Safranbolu ve Bursa belgeselleri hazırlanmış, Kastamonu ve diğer kentlerin belgesel filmlerinin yapımı ise sürüyor.
Yaptığı yayınlar ve hazırladığı belgesellerle “Anadolu’nun Kültürel Kimliği”ni tanıtmaya çalışan ÇEKÜL, şimdiye kadar gerçekleştirdiği özverili çalışmalarla bu olağanüstü birikimi dünya halklarına aktarmış görünüyor. ÇEKÜL çeşitli birimlerindeki çalışmaları ve geliştirdiği projeleriyle, 200.000’e yaklaşan katılımcı sayısıyla, ülkemizde birçok “ilk”i gerçekleştirdi. Güçlü katılıma, karşılıksız desteğe ve özveriye dayanan bu girişimlerin yaygınlaşması dileğiyle...
Hazırlayan: Biril ATIŞ
ÇEKÜL Vakfı: Tel: 0212 251 54 44 45