Çalışan bağlılığını zirveye taşıdık

 
HRdergi olarak 7 Mayıs tarihinde “4. Çalışan Bağlılığı Zirvesi”ni gerçekleştirdik.
DBE, Kariyer.net ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu’nda gerçekleştirdiğimiz zirvede 8 farklı oturumda 10 konuşmacı deneyim ve önerilerini katılımcılarımızla paylaştı.

Yürekten Adanma
Anlam duygusu yaşayan çalışanlar

Zirvenin açılışını, Baltaş Grubu Danışmanı, Eğitim Program Yöneticisi Yasemin Başar ile Roketsan A.Ş. İK Müdürlüğü Eğitim Birim Yöneticisi Tuğçe Kaya Balaman gerçekleştirdi.

Başar, çalışan memnuniyeti araştırmalarından Çalışan Bağlılığına doğru gidildiği bir dönemde sorulması gereken asıl sorunun “Kimin Bağlılığı?” olduğuna dikkat çekti. Çalışan bağlılığı ile iş yapma isteği arasında bir ilişki kurmadan bağlılığı tartışmanın bizi ne kadar doğru yönlendirdiğinin de sorgulanması gerektiğini belirten Başar, bağlılığı yüksek olan çalışanların motivasyon süzgecinden de geçirildiğinde bağlı ve motivasyonu yüksek; bağlı ama motivasyonu düşük iki ayrı grup çıktığını ve bu iki gruptan yüksek bağlılık, düşük motivasyon grubundakileri “YATAN MUTLULAR” olarak tanımladıklarını paylaştı.

Yatan mutluların kazan-kazan yaklaşımında kendi kazanımlarına odaklı, gelişim için çaba göstermeyen, alternatif bir iş yaratması zor olan grup olduğunu, kurumların bunların aksine motivasyonu da yüksek bağlılığı da yüksek kişilerin omuzlarında yükseldiğini paylaştı.

Başar, misyonla bütünleşik, kurum değerlerinde kendini bulan ve hedeflerden heyecan duyan kesim olan bu grubu “SÜRÜKLEYENLER” diye tanımladıklarını ve bu grubun bağlılıktan öte yürekten adanarak çalıştığını ifade etti. Konuşmanın ikinci bölümünde ise Baltaş Grubu’nun Roketsan’da “SÜRÜKLEYENLER” ile gerçekleştirdikleri projeden ve bu gelişim projesinin Roketsan çalışanlara sağladığı katma değerden bahsedildi.

Çalışan bağlılığında en başarılı 20 uygulama
ve bugün…

Zirvede deneyimlerini paylaşan isimlerden biri de Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış oldu.

Atış, “Çalışan bağlılığında en başarılı 20 uygulama ve bugün…” başlıklı oturumunda IBM’den Kordsa Global’e, Shell’den GM’e, Türkiye ve dünyadan farklı kurumlardaki bağlılık örneklerini katılımcılarımıza aktardı. Sunumunda “ebeveyn şirketler” kavramına da değinen Atış, en başarılı bağlılık uygulamalarının ortak noktasının ebeveyn modeli uygulayan şirketlerden çıktığını vurguladı.

Dijitalleşen dünyada pozitif psikoloji ile
çalışan bağlılığı…

Sahibinden.com İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker Pamuk da zirvenin konuşmacılarından biri oldu. Pamuk’un zirvedeki oturumu “Dijitalleşen dünyada pozitif psikoloji ile çalışan bağlılığı” başlığını taşıyordu.

Sahibinden.com’un 2000’li yılların başında kurulduğunu, doğası gereği çalışanların büyük çoğunluğunun Y kuşağından oluştuğunu dile getiren Pamuk, mobil nesil çalışanların ortak özellikleri konusunda katılımcılarımıza bilgi verdi. Pamuk oturum sırasında pozitif psikoloji ile bağlılık / mutluluk / değişim ekseninde Sahibinden.com’da hayata geçirilen uygulamalar konusundaki ayrıntıları da paylaştı.

Aşk mı, alışkanlık mı?

4. Çalışan Bağlılığı Zirvesi’nin konuşmacılarından biri de, “Aşk mı, alışkanlık mı?” başlıklı sunumu ile DBE’den (Davranış Bilimleri Enstitüsü) Uzman Psikolog, Eğitmen ve Koç Burcu Çanacık oldu.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün 40 yıla yakın terapi ve davranış bilimi deneyiminden yola çıkarak bağlanmanın kökenine inen ve mutlu evliliklerin sırlarından işyerlerine yönelik öneriler sunan Çanacık, çalışanların kendini gerçekleştirme ihtiyacının nasıl karşılanacağına yönelik bilgileri de katılımcılarımızla paylaştı.

Mutlu ve bağlı çalışanların olduğu
bir işyeri yaratmak

Zirvede, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Avrasya & Afrika Grup Ofisi İK Direktörü Tapaswee Chandele de deneyimlerini paylaşan isimlerden biri oldu.

“Mutlu ve bağlı çalışanların olduğu bir işyeri yaratmak” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Chandele sunumunda çalışanların önemli İnsan Kaynakları programlarına dahil edilmesinden, aktivitelerden ve bunların iş yerine olan bağlığı nasıl etkilediğinden bahsederek Coca-Cola uygulama örneklerini sundu.

Çalışan bağlılığını ölçümlemek ve artırmak

Altıparmak Gıda İnsan Kaynakları Müdürü Zeynep Keskin ve Kariyer.net / Memnuniyetanalizi.net ve KariyerPro Satış Yöneticisi Dilek Altınay da, 4. Çalışan Bağlılığı Zirvesi’nin konuşmacıları arasında yer aldı. Konuşmacılarımızın oturumu “Çalışan bağlılığını ölçümlemek ve artırmak” başlığını taşıyordu.

Sunumda öncelikle Altıparmak Gıda’ya ilişkin bilgiler paylaşan Keskin, kurumsal dönüşüm ve İK Yönetimi hakkında da ayrıntılar aktardı. Keskin; çalışan memnuniyet araştırması, seçme ve yerleştirme sistemi, “Aramıza hoş geldin programı”, ücretlendirme ve yan haklar sistemi, kurum içi iletişim, eğitim yönetimi, performans yönetimi gibi konularda bilgiler verirken, Altınay da Kariyer.net’in online İK Yönetim sistemi KariyerPro ve uygulama örneklerini katılımcılarımızla paylaştı. Altınay, çalışan memnuniyeti araştırma süreçleri ve online anket uygulamalarının faydaları konusunda da bilgi verdi.

Bağlılık vs. biat

Çalışan Bağlılığı Zirvesi’nin bir diğer konuşmacısı da AXA Sigorta Eğitim Gelişim ve İç İletişim Müdürü Erdal Serbest oldu. Serbest’in oturumu “Bağlılık vs. biat” başlığını taşıyordu.

AXA Sigorta’nın sektörde son 6 yıldır lider konumda olduğunu belirten ve çalışan bağlılığı konusunda uygulamalara ilişkin ayrıntıları paylaşan Serbest, çalışan bağlılığında liderlerin, yöneticilerin, etkin iletişimin, takım bilincinin, takdir, tanıma ve değer vermenin, İK’nın rolüne değindi. Ardından “Kurumsal verimlilik için hangisini daha fazla önemsiyor, tercih ediyoruz; bağlılığı mı, biat’ı mı?” sorusunu gündeme getiren Serbest, biata dayalı bir bağlılığın kalıcı olmayacağını ve bakış açısı değişikliğinin şart olduğunu vurgulayarak konuyla ilgili fikir ve önerilerini katılımcılarımızla paylaştı.

CEO’ların gözünden çalışan bağlılığı

Zirvenin kapanışında konuşan isim, Ashridge Yönetim Okulu’dan Araştırma Görevlisi Amy Armstrong oldu. Armstrong, “CEO’ların gözünden çalışan bağlılığı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Armstrong’un, (İngiltere’de hükümet destekli, iş hayatındaki çalışan bağlılığını ve iyi hal düzeylerini geliştirmeye yönelik bir hareket olan) Engage for Success işbirliği ile gerçekleştirdiği ve çalışan bağlılığı konseptine 16 CEO’nun gözünden bakan araştırmanın sonuçları hakkında ayrıntılar veren konuşmacımız, araştırmanın, pek çok CEO’nun çalışanların bağlılığını sağlamak için gereken liderlik yetkinliklerinden yoksun olduğunu, buna zayıf özfarkındalığın, güç paylaşımı konusundaki isteksizliğin ve esneklik gösterememenin sebep olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. CEO’ların ayrıca, faaliyet gösterdikleri kültür ve sistemi de çalışan bağlılığına engel olarak gördüklerini belirten Armstrong, araştırmanın “Komuta ve kontrol” tarzı liderliğin pek çok organizasyonda geçerliliğini yitirdiğini de gösterdiğini ve yeni liderlik modellerinin gerekli olduğu çağrısında bulunduğunu dile getirdi.

Yayınlandığı 2013 yılından beri hem medyada hem de şirketler arasında büyük ilgi uyandıran araştırmanın, çalışan bağlılığının organizasyonlar için bir numaralı öncelik olduğunu gösterdiğini belirten Armstrong, araştırmada ortaya çıkan çalışan bağlılığının önündeki üç engele de değindi: “Liderlik Yetkinliği”, “Liderlerin Kendisi” ve “Kültür, Sistem ile Hiyerarşi”… Oturumda aynı zamanda çalışan bağlılığı yaratan liderlerin ve liderliğin özellikleri de gündeme geldi.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)