ASTD artık ATD... ASTD kuruluşunun 71. yılında büyük değişim hareketini başlattı.


American Society for Training and Development, yeni adıyla Association for Talent Development, Uluslararası Konferansına 92 ülkeden 10.500 eğitim ve İK profesyoneli katıldı. Değişim ve Değişim Yönetimi konularının odak noktasını oluşturduğu uluslararası mesleki buluşma Washington DC’de düzenlendi. Yetenek gelişimi alanında çalışan profesyonellerin kendi ilerlemelerini ve böylece iş dünyasında performansa katkılarını amaçlayan zirvenin ana konuşmacıları Arianna Huffington, General Stan McChrystal ve Kevin Carroll idi. Programdaki üç sunum Türkler tarafından yapılırken yine bir Türk şirketi Pratikte Mükemmellik Ödülü aldı.

2007’de ilk Türk konuşmacı olarak ASTD Uluslararası Konferansı'na davet edilen, hem panelist hem de konuşmacı olarak sekiz defa kendi sunumuyla konferanslarda yer alan Deniz Şenelt büyük değişimin yaşandığı tarihi konferansı HRdergi okurları için yazdı.

1944’den bu yana her yıl düzenlenen ASTD Uluslararası Konferans ve Fuarı 92 ülkeden 10.500 katılımcı ile 04 - 07 Mayıs tarihlerinde Washington DC Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 20 ülkeden gelen konuşmacılarla toplam 250 eğitimin yer aldığı zirvede, uluslararası katılımcı sayısı bu yıl 2.250 kişi oldu.

Kore 256, Kanada 250, Çin 197, Japonya 136 ve Brezilya 105 kişilik delegasyonları ile katılımda ilk beşi oluşturdu. Konferansta farklı sektörlerden kurum ve kuruluşların eğitim ve İnsan Kaynakları yöneticileri ile çeşitli uzmanlık alanlarından eğitimciler ve eğitim şirketlerinin yöneticileri bir araya geldi. Konferansın 3. gününün sonunda CEO Tony Bingham son yıllardaki gelişmeleri anlatarak gelinen noktayı ve büyük değişimi açıkladı. Bunu takiben Kongre Merkezi’ndeki tüm görseller bir gecede değiştirildi…

71. yılında ASTD artık ATD
Yetenek Gelişimi Profesyonelleri’nin sesi olarak devam ediyor.

Altı kıtada 126 ülkeden 41.000 üyesiyle, dünyanın en büyük öğrenme ve performans gelişimi odaklı organizasyonu, American Society for Training and Development kuruluşunun 71. yılında büyük bir değişim hareketi başlattı. Yeni adı, stratejisi, değişen kurumsal renkleri ve logosuyla Association for Talent Development artık Yetenek Gelişimi Profesyonellerinin sesi olacak. Özellikle son yıllarda uluslararası büyümesi ve Amerikalı olmayan üye sayısındaki artış ismindeki ‘Amerikan’ ibaresini kaldırmayı gerektiren bir hal almıştı. Amerika dışında da seminerler ve çalıştaylar organize eden ASTD, Çin, Hindistan, Arabistan, Singapur ve Tayvan’daki uluslararası toplantılarına bu sene Türkiye’yi de eklemişti… ATD, üyelerine araştırmalar, analizler, yayınlar gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları ile ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunacak. ATD Uluslararası Konferansı ise her yıl Amerika’nın farklı bir eyaletinde düzenlenerek binlerce organizasyonel öğrenme, İnsan Kaynakları, yetenek gelişimi ve eğitim profesyonelini bir araya getirmeye devam edecek.

Başarının Sırrı Dengeli Yaşam

Konferansın açılış konuşmasını Huffington Post Basın Grubu’nun sahibi ve Baş Editörü Arianna Huffington yaptı. “Başarıyı Tanımlamanın Üçüncü Ölçütü” adlı kitabı Mart ayında yayınlanan Huffington, ‘İş dünyasında başarıyı para ve güç yanında dengeli yaşam olarak tanımlamalı’ dedi ve görüşlerini akademik araştırma sonuçlarıyla destekledi. Huffington, stres, verimli uyuyamama ve aşırı çalışmanın zararlarını ve bunu engellemek için neler yapılabileceğini anlatırken, ofislerinde çalışanların kullandığı iki tane kısa uyku odası olduğunu, meditasyonun da CEO’lar arasında yaygınlaştığını örneklerle anlattı. Gece yatarken cep telefonlarını başka odada bırakmayı öneren Huffington, iş dünyasındaki güncel çalışma etiğinin değişimine kadınların liderlik etmesi gerektiğini vurguladı.

Kırmızı Lastik Top kitabının yazarı Kevin Carroll ise konferansın kapanış konuşmasında ‘İşyerinde Oyun’ temasını işledi. Kendisine ‘katalist’ adını veren Carroll iş çerçevesine oyun ve sporu dahil etmenin ilham veren, dönüştüren bir gücü, büyük bir değeri olduğunu yaşamdan hikayelerle anlattı. Carroll, düşünceleri gerçeğe dönüştürmek için beş adımın azim, sorumluluk, eğitim, tutum ve motivasyon olduğunu söyledi ve ‘hayat denen, duvarları olmayan bir sınıftayız, oyuna dahil olun’ dedi.

Dünyanın Eğitim Zirvesi niteliğindeki ATD Konferansı’nda her gün 3 seans ve her seansta 20 ayrı konuda birbirine paralel eğitim oturumları gerçekleştirildi. Konferansın öncesinde ise birçok farklı konuda Sertifika Programları vardı. Jim Smith, Dan Seidman, Bob Pike, Ken Blanchard gibi sektörde iz bırakmış konuşmacılar yoğun ilgi gören isimlerdi.

Türk konuşmacılar yine başarılı sunumlarıyla konferanstaydılar

Konferans programında geçen dönem ASTD BEST ödülü almış olan Denizbank’tan Yavuz Elkin ve Sevda Çımagil “Sürdürülebilir Büyüme için Liderlik Gelişimi” başlıklı sunumlarında Deniz Akademi’nin başarı hikayesini ve Yeni Kaptanlar Kulübü’nü anlattı. Demir Aytaç ise “Nasıl Yetenek Yaratıyoruz? Sonuçlar için Başarı Formülü” adlı sunumuyla Migros Perakende Akademisi çerçevesinde Migros’un yetenek gelişimi stratejisini anlattı. Ben ASTD Konferansı için geçen yıl özel olarak hazırladığım ve çok beğenilen, Uluslararası İlişkiler Müdürü Iñigo Sanchez-Cabezudo’nun 6 Şubat 2014’de İstanbul’da gerçekleştirdiği çalıştayda da bir kısmını Türkçe olarak paylaştığım, “Proaktif Kariyer Gelişimi” adlı çalıştay tarzındaki sunumum ile programın ilk gününde tekrar yer aldım.

Pratikte Mükemmellik Ödülleri’nde Türk firmaları

Pratikte Mükemmellik Ödülü, öğrenme ve gelişim çözümleriyle ölçülebilir sonuçlar elde eden organizasyonlara veriliyor. Bu yıl ödül 6 ülkeden sadece 9 kuruluşa verildi. Bunlardan biri geçen sene ‘Pratikte Mükemmellik Takdir Listesi’nde yer alan Turkcell Akademi idi. Turkcell Akademi, bu yıl ‘Organizasyonel Öğrenme ve Gelişim’ kategorisinde ‘Pratikte Mükemmellik Ödülü’nü alarak gurur kaynağımız oldu. 9 kuruluşun ödüllendirilmesinin yanı sıra 40 başvuru da takdire layık görüldü. Geçen dönem ASTD BEST ödülü almış olan Migros A.Ş., ‘Kariyer Gelişimi’ kategorisinde; Turkcell Akademi ise ‘Satış Destek” kategorisinde, ‘Pratikte Mükemmellik Takdir Listesi’nde yer aldı.

Delegasyon Gelişimi

ATD Uluslararası Konferansı’nda bu sene 70 Delegasyon yer aldı. Katılımcıların yarısı bireysel katılım gösterirken, diğer yarısı bu delegasyonlardan birisine üye olarak katılmıştı. Delegasyon üyesi olmak için, konferansa kayıt yaptırırken delegasyonun kodunu kullanmak gerekiyor. Bunu faydaları ise en başta bilgi paylaşımı, tecrübeli katılımcıların desteği ve daha kolay ve başarılı organize olmak şeklinde sayılabilir. ATD’nin yıllık uluslararası konferanslarına katılımımın 7. yılı olan 2011 yılında delegasyon lideri olmamı önermesiyle ilk Türk Delegasyonu’nu oluşturmuştum. 2012’de de küçük adımlarla ilerledik ve 2013’de TEGEP üyeleriyle bir delegasyon oluşturunca daha iyi organize olmaya başladık.

Konferansta bu yıl ProAkademi Uluslararası Delegasyonu ve TEGEP-Türk Delegasyonu olarak yer aldık. Uluslararası delegasyonumuzda Türklerin yanı sıra işbirliği yaptığımız yabancı İK ve eğitim uzmanları da yer aldı. Delegasyon katılımları erkenden belli olursa ön buluşma organize ederek konferansa hazırlık paylaşımları yapabiliriz. Türkiye’den ve yurtdışından konferansa katılacak eğitim profesyonellerimizin delegasyon olarak katılımımıza destek vermesini bekliyoruz. Delegasyon olarak, daha yoğun olarak gerçekleştireceğimiz katılımlarımızla, ülkemizin sesini bu alanda daha iyi duyuracağımıza inanıyoruz. Kayıt öncesinde Delegasyon Kodları için TEGEP Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği ve ProAkademi Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

ATD Konferansı’nda konuşmacı olmak isteyenlere önerilerim:

ATD Uluslararası Konferansı’nda konuşmacı olmak, bir eğitim profesyoneli için çok geliştirici bir tecrübe. En başta sizinle benzer tecrübe veya uzmanlıktaki meslektaşlarınızın önünde sahne alıyor olacaksınız… Bu yolda hareket ederken özgün bir içerik sunmanızın önemini unutmamanız gerekiyor… Kendi tasarladığınız eğitiminizle ATD Konferansı’nda yer alabilmek için, tavsiyelerimin başında uluslararası konferans ve eğitimcilik deneyimi yer alıyor; bu noktada destek için böyle ortamlarda tecrübeli olan bir koçla çalışabilirsiniz. Ayrıca ATD Konferansı’ndaki başarılı konuşmacıları incelemek, sunumlarını tüm detaylara dikkat ederek gözlemlemek, ciddi bir düşünsel ve uygulamalı hazırlık yapmak gerekiyor. S

eçilen konuşmacılardan olabilmek, sektördeki yeni yönelimler konusunda, kendinizi nasıl yetiştirdiğinize de bağlı. Bu noktada tecrübe kazanmak için olanaklar oluşturmak, sunumunuzda anlatacağınız kişisel hikayeler yaratmak ve uluslararası katılımcı profilinin beklentilerini bilmek ipuçları olabilir. Katılımcılara kendi hayatlarında kullanabilecekleri bilgiler veriyor olmanız ve bunu örnek ve hikayelerle destekleyebilmeniz gerekiyor.

Tüm sunumlarla ilgili olarak gözlemlediğim en önemli eksiklik, “biz şunu yaptık böyle sonuç aldık” diye anlatılanların katılımcıların kendi ortamlarına uyarlayamayacakları şekilde olması ve kendi işinin reklamını yapma çerçevesinde kalınması. İkinci bir ana sorun ise, sunumun sahne hazırlığının çok iyi yapılamamış olması, bunun neticesinde hem yabancı dilde, hem farklı kültürlere hitap etmek gerekliliği nedeni ile özellikle soruların cevaplanması sırasında ortaya çıkan eksiklikler… Önümüzdeki yıllarda ATD Uluslararası Konferansı’nda daha çok Türk’ün bulunması ve etkimizi daha çok gösterebilmemizi diliyorum.

2015 Notu:

*** ATD 2015 *** 17 - 20 Mayıs 2015 *** Orlando, FL, USA ***
Gelişiminize yatırım için ATD Uluslararası Konferansı’nı ajandalarınıza alın, her tecrübe seviyesindeki yetenek gelişimi profesyoneline hitabeden bu organizasyondan siz de faydalanın...
Daha fazla bilgi veya sorularınız için mesajlarınızı deniz@proakademi.com.tr elektronik posta adresime gönderebilirsiniz.

 

DERGİ

HRdergi Eylül sayısı çıktı! İyi okumalar...

SATIN AL Eylül 2024