“Biz, başarılı bir şirket olma yolunda en önemli kaynağımızın, çalışanlarımız olduğuna inanıyoruz.”

İş ve çalışma anlayışını tamamen değiştiren pandemide en büyük değişimi hiç şüphesiz İK yaşadı. Çalışma modellerinden iç iletişime, eğitimden seçme-yerleştirme süreçlerine, iş sağlığı ve güvenliğinden çalışan deneyimine kadar geniş bir yelpazeye yayılan bu değişimi başarıyla hayata geçiren şirketlerden biri de MNG Kargo oldu. Pandemide Türkiye’nin dört bir yanında aralıksız olarak hizmet veren MNG Kargo’nun bu başarısını ve İK uygulamalarının detaylarını, İnsan Kaynakları ve Hukuktan Sorumlu İcra kurulu Üyesi Seda Kaplan Erdoğan ile konuştuk.

İçinde bulunduğumuz dönemde İnsan Kaynakları departmanı olarak ajandanızın ilk sırasında hangi konular yer alıyor?

Kargo sektörü, çalışan ve müşteri memnuniyetinin bir arada şekillendiği bir sektör. Dolayısıyla insan faktörü, her zaman odağımızda yer alıyor. Doğru işe doğru insanı yerleştirmek kadar, çalışan motivasyonunu sürdürmek de önceliğimiz olan bir konu. Bu alandaki yatırımlarımız aralıksız sürüyor.  Bununla birlikte dijitalleşme ve yeni teslimat modelleri ile süreçlerimiz gelişmeye devam ediyoruz.

Bu konulara nasıl hazırlanıyorsunuz? Yakın zamanda imza attığınız ve sonuçlarını aldığınız uygulamalarınız oldu mu? 

Faaliyet gösterdiğimiz sektör itibarıyla her türlü senaryoda hizmet vermeye devam etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Değişen koşullara uyum sağlamak için, yeni planlamalar yaparak ve uygulamalar hayata geçirerek, tüketicilere kargolarını ulaştırmak için aralıksız çalışıyoruz. 

Biz, başarılı bir şirket olma yolunda en önemli kaynağımızın, çalışanlarımız olduğuna inanıyoruz. Aradığımız niteliklere ve yetkinliklere sahip en iyi adayı seçmek için işe alım sürecimizde mülakatların yanı sıra birçok farklı değerlendirme uygulamalarından da faydalanıyoruz. Kişilik envanteri, değerlendirme merkezi uygulamaları, teknik test, yetkinlik bazlı mülakat teknikleri ve vaka çalışmalarıyla en doğru adayı belirleyerek, pozisyona ve kültürümüze en uygun adayı şirketimize kazandırmayı hedefliyoruz.

Açık iletişim ve şeffaflığın en temel motivasyon unsuru olduğunun bilinciyle, şirket yönetimi ve çalışanlarımızı düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz İç İletişim Buluşmalarında bir araya getiriyoruz. Şeffaf bir şekilde hedefleri ve gerçekleşme oranlarını açıklıyoruz, soru-cevap seansları düzenliyoruz. 
 
Her yıl Aralık ayında acentelerimiz dahil tüm çalışanlarımızı dahil ederek, bağımsız araştırma şirketlerinin iş birliğiyle ‘Çalışan Memnuniyeti Anketi’ gerçekleştiriyoruz. Anket sonuçlarına göre şirket genelinde tüm yöneticiler ve çalışan odak grupları ile değerlendirme görüşmeleri yaparak gelişim alanlarımız için aksiyon planları hazırlıyor, bu planların hayata geçirilmesini sağlıyoruz. 

Çalışanlarımızın online destekli saha işbaşı ve hizmet içi eğitim programlarına erişim sağlayarak eğitim aldıkları bir akademi portalımız var. Bunun yanı sıra Oyunlaştırma Destekli Oryantasyon Programları, Dış Kaynaklı Kişisel ve Mesleki Gelişim Eğitimleri, Ar-Ge çalışanlarına özel teknik eğitimler düzenliyoruz.  

Üniversiteler ile yüksek lisans iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Son olarak Okan Üniversitesi ile yaptığımız iş birliği neticesinde 10 Ar-Ge Merkezi çalışanımız, Bilişim Sistemleri yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Yöneticilere yönelik mentor-mentee programımız mevcut. Ayrıca Koç Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Yönetici Yetiştirme Programımızın üçüncüsünü, Yöneticiliğe İlk Adım Programımızın ise ikincisini düzenliyoruz.

Genç profesyoneller, çağın gerekliliklerine ve sürekli değişen ekosisteme ayak uydurma konusunda oldukça zorlanıyor. Bu sebeple ‘Bootcamp’ programları, genç profesyonellerin iş dünyasının dinamiklerine hızlı uyum sağlama yöntemlerinden biri olmaya başladı. MNG Kargo olarak biz de MNG Kargo.Net Core – Angular Bootcamp 2022’yi düzenledik.  1.000’in üzerinde aday başvuru yaptı. Programımızı büyük oranda katılımcı memnuniyetiyle tamamladık.

Adil ve kapsayıcı olmak bizim için çok önemli. Bu anlamda otizmli gençlerin mesleki becerilerinin geliştirilerek topluma kazandırılması amacıyla Tohum Otizm Vakfı ile iş birliği yaptık ve ilk etapta 4 otizmli genç İnsan Kaynakları, Genel Muhasebe, Müşteri Deneyimi ve Operasyon birimlerimizde Destek Elemanı olarak görev yapmaya başladı. Amacımız, bu gençlerin hayatında anlamlı bir fark yaratabilmek ve daha fazla otizmli bireyi iş hayatına kazandırmak için örnek oluşturabilmek…

Genel bir pencereden bakarak gelecek öngörülerinizi de almak isteriz. Önümüzdeki dönemde İK konusunda hangi kavramların öne çıkacağını düşünüyorsunuz?

İK, pandemi sürecinde tüm şirketin çalışır durumda olmasını sağlamak gibi çok önemli bir misyon üstlendi. Herkes, İK'nın iş başarısı üzerinde, Ar-Ge, satış veya üretim gibi tipik temel işlevler kadar etkili olduğunu gördü. Pandemi dönemindeki öğretilerin de etkisiyle İK’nın gelecek gündeminde daha çevik ve akıcı organizasyonlar oluşturmak, çalışan deneyimini iyileştirmek, çalışanların ruh sağlığını desteklemek ve psikoloji açısından güvenli bir iklim oluşturmak, yeni yönetim becerilerini teşvik etmek, rekabette önemli bir ayrıştırıcı olan çeşitlilik ve kapsayıcılık konusuna yatırım yapmak, 'yeni iş' ve ‘uzaktan/hibrit çalışmaya daha uygun üretkenlik ölçütleri belirlemek gibi konuların yer alacağını düşünüyorum.

Eklemek istediklerinizi de bizimle paylaşırsanız seviniriz. 

MNG Kargo olarak 850’den fazla şubemiz, 7 tanesi Teknolojik Transfer Merkezi olmak üzere toplam 27 transfer merkezimiz, 14 bölge müdürlüğümüz, 3.000’in üstünde kara taşıma aracımızla, 12.000’den fazla çalışanımızla hizmet veriyoruz. Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna ve dünyada 220 farklı ülkede, günde 700 bin adrese dünya standartlarında hizmet ulaştırıyoruz. Her ne kadar insan emeği yoğun bir sektör olsak da arka planda güçlü bir teknoloji yatırımımız var. Biz insan kaynağımızı destekleyen teknoloji yatırımlarına inanıyoruz. Rekabette ve müşteriye sunduğunuz hizmet kalitesinde teknoloji ve insan kaynağını dengede görüyoruz.
 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)