Birinci elektronik ticaret zirvesi
15 ana oturum ve iki günün sonunda “Türkiye Olarak Nasıl Bir e ticaret Politikası Olmalı?” konulu panelden oluşan ve toplam 16 konuşmacının birikimlerini aktardıkları Zirve, 120 katılımcı ile gerçekleşti. Zirvenin sponsorluğunu Aktif Dağıtım, Tradanet ve Radikal Gazetesi yaptı.
KONUŞMACILAR
* Hasan ÜREY
Lakah Grup Danışman
* Elvan BULDANLIOĞLU
Superonline Bireysel ve Kurumsal Hizmetler Bölüm Müdürü
* Özlem ÇELİK
Prizmanet Satış ve Pazarlama Müdürü
* Burak KIRCALI / Murat ÇEÇEN
Compaq Teknoloji Danışmanı
* Yücel ATIŞ
Prometheus Danışmanlık Genel Müdür
* Hüseyin BEYAZIT
Ata Grubu Kurucu & Yönetim Kurulu Üyesi
* Yusuf ÇAPRUT
Prometheus Danışmanlık Özel Projeler Yönetmeni
* Mustafa KILIÇARSLAN
Microsoft Türkiye ınternet Grup Müdürü
* Doç. Dr. Mustafa AKGÜL
Bilkent Üniversitesi Öğretim Õyesi
* Ömer ZENGıN
Toprak Grubu IT Danışmanı
* Burak BÜYÜKDEMİR
Vestelnet e ticaret Bölüm Yöneticisi
* Can ERDEM
Tradanet Genel Müdür
* Mete VARAS
Globalsign Genel Müdür
* Madiha GRAMOS
International Data Corporation Türkiye Araştırma Analisti
* Osman TÜZÜN
Garanti Bankası Şubesiz Bankacılık Birim Müdürü
“Pazarlama & e ticaret” konusuyla e ticaret yönteminde pazarlamanın boyutlarına değinen Lakah Grup Danışmanı Hasan Õrey, internetin gelişmesi ile sanal ortamın mümkün kıldığı zaman ve yer açısından pazarlama sınırlarının kaldırılması hakkında zirve katılımcılarını bilgilendirdi. 24 7 konseptini açıklayan Õrey, 7 gün, 24 saat ve tüm dünyaya sınırsız bir pencere açma imkanını veren internet’in taşıma, depolama, reklam ve satış masraflarını azaltarak kar marjını arttırdığını veya rekabet koşulları yönteminde fiyatları düşürerek pazar payının arttırılmasına yardımcı olduğunu da değişik örnekler vererek ifade etti.
Superonline Bireysel ve Kurumsal Hizmetler Bölüm Müdürü Elvan Buldanlıoğlu, “Servis Sağla yıcılar & e ticaret & Pazar Büyüklüğü” konusunu, 2000 yıllarının internet kullanıcıları sayılarının ve dolayısıyla satın alacakları mal cirosunun artan boyutlarını kendi firmasından örnekler göstererek aktardı. Internetten alışveriş tercihleri arasında ucuz fiyat, zaman tasarrufu , daha çok seçenek ve daha eğlenceli bir ortamın alıcılar tarafından belirtildiğini de ekledi.
Prizmanet Satış ve Pazarlama Müdürü Özlem Çelik, “e ticarette Online Shopping” konusunu izle yicilere hem satıcı hem de alıcı açısından elde edilen faydalar boyutunda aktardı. Zamana mekana bağlı olmadan gerçekleştirilebilen bu ortamın gelişme unsurlarını da Prizmanet firma sının servis sağladığı çeşitli kurumlardan örnekler vererek inceledi.
Compaq’ın Teknoloji Danışmanı olan Burak Kırca lı ve Murat Çeçen, “Non stop eBusiness” konseptini altyapı, müşteri ihtiyaçlarının giderilmesi ve e business çözümleri olarak inceledi ve Compaq şirketinin bu yöntemleri kolaylaştırmak açısından verdiği hizmetleri de dinleyicilere aktardı.
Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış, “Internet ve e ticaret şirketlerdeki Eleman Profilini Nasıl Etkiledi?” konusunu dünkü, bugünkü ve yarına doğru ilerleyen firmaların performans ölçüm kritelerinden örnekler vererek inceledi. Tek alanda uzman olanların değerinin azaldığı na dikkat çeken Atış, değişik kaynaklardan bilgi edinebilen ve bu bilgileri uygulayıp paylaşabilen elemanların firmalara katmadeğerleri olup, en çok aranan kişiler olduğunu da vurguladı.
ATA Grubu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Õyesi Hüseyin Beyazıt, “Finansal Yönetim ve e ticaret” ile e ticaretin finansal yönetim boyutlarını ifade ederek, internet bankacılığının hızla yayılıp, kurumlar ve tüketiciler tarafından benimsenme sinin nedenlerini vurguladı. Bunların arasında düşük operasyon maliyeti, interaktif niteliği, artan güvenlik, iletişim altyapısı gibi faktörlerin etkisini de küresel örnekler vererek anlattı.
Uzmanlık alanı pazarlama ve yeni medya olan Prometheus Danışmanlık Özel Projeler Yönet meni Yusuf Çiprut, “Kullanıcı Gözüyle ınternette Güvenlik & e ticaret & Sanal Emlakçılık” konu suyla uygun, çekici bir web sitesi adresine sahip olmanın önemini vurguladı. Çiprut, “domain name” denilen bu adresleri satın alma veya yaratma metodlarından bahsederek bu sektörde meyda na gelen sanal emlak borsa dünyasını da örneklerle belirtti. En son istatistiklere göre, 9 milyonu geçen “domain name” sayısının internetin küresel boyutlarını açıkça gösterdiğini ifade eden Yusuf Çiprut, bu sayının hızla artmasının nedenlerinden biri olarak, sanal dünyada alınan güvenlik tedbirlerinin etkisini tüketicilerin de benimsemiş oldu ğunu sözlerine ekledi.
Microsoft Türkiye ınternet Grup Müdürü Musta fa Kılıçarslan, “ınternet’in Geleceği & Microsoft & e ticaret” konusuyla Microsoft firmasının bu alandaki değişik çalışmalarını örneklerle belirtti. ınternetin “Dijital Sinir Sistemi” olan ortak alt yapı konusunda izleyicileri bilgilendiren Kılıçars lan, Microsoft’un hizmet verdiği ve e ticareti başarılı olarak kullanan Türk firmaları arasında Paşabahçe, Infoshop, Adanet, ıhlasnet gibi birçok firmanın olduğunu da vurguladı.
Bilkent Õniversitesi Öğretim Õyesi Doçent Dr. Mustafa Akgül, Kamu’nun ve Üniversitelerin ulusal bir e ticaret politikası oluşturmadaki rolle rini “Nasıl Bir Ulusal e ticaret Politikası ve Kamu’nun & Õniversitelerin Rolü” konusuyla aktardı. ınternet teknolojilerinin toplumun gündeminde olmadığını belirten Dr. Akgül, bu sahadaki insangücü açığını da vurguladı.Türkiye’de internet denetimi sahasında faaliyet gösteren birçok dernek ve kuruluşun olduğunu da sözlerine ekle yen Dr.Akgül, Türkiye internetini ABD’de geliş tirmeye çalıştığımızı belirtti.
“Telekomünikasyon ve e ticaret” konusunda izle yicileri bilgilendiren Toprak Holding A.ş. Stra tejik Planlama Koordinatörlüğü Başkanı Ömer Zengin, e ticaretin temel olarak internet üzerine kurulduğunu ve internetin gelişmesinin de tele komünikasyon altyapısına yapılan yatırımlara bağlı olduğunu vurguladı. Türkiye’de faaliyet gösteren TURNET ve Türk Telekom’u yeterli alt yapıyı bilinçli bir şekilde oluşturmadıkları için eleştiren Zengin, problemlerin ortadan kalkması için Türk Telekom’un özelleştirilmesinin önemini birçok küresel örnek vererek vurguladı.
Vestelnet e ticaret Bölüm Yöneticisi Burak Büyük demir, “ınternette Ticaret, Gardiyanlar ve Tsunami” adını verdiği konuşmasında e ticarete erken giren firmaların internet üzerinde müşteri yaratma ve onlarla ilişki kurmada avantaj sağla dığını belirtti. Hızla büyüyen bu elektronik ortamda yapılan yatırımlar, sağlanan güvenlik ve oluşturulan altyapı sayesinde çoğalan kullanıcısı sayısının ülkemizde de arttığını ifade eden Büyük demir, Türk internet kullanıcılarının yalnız % 10 13 kadarının elektronik ticaret kapsamında faali yetleri olduğunu da vurguladı.
General Electric firmasının Tradanet kurumunda Genel Müdür olan Can Erdem, “e ticare tin Ekonomik Boyutu”nu EDI denen Elektronik Veri Değişimi ortamında izah etti. Banka Müş teri Nakliye Tedarikçi arasında hızlı ve doğru bilgi akışını sağlayan EDI’nın, e ticareti geliştirmedeki rolünü ve bu ortamı daha etkin kılma gayesini ön plana alan General Electric şirketinin katkı larını da örneklerle izleyicilere sundu.
GlobalSign firmasının Genel Müdürü Mete Varas, e ticarette güvenliği sağlayan ve özel kimlik niteliğindeki “Dijital Sertifika” adı ile anılan elektronik döküman hakkında izleyicilere bilgi aktardı. Yetkilendirme, gizlilik, doğruluk, inkar edememe, erişim kontrolü gibi faydaları hem kişilere hem de kurumlara veren bu dökümanın sağladığı güvenlik ortamında e ticaretin benimsenmesindeki en büyük engelin kalktığını da vurgulayan Varas, e mail gibi değişik alanlara yansı yan uygulamalarından da söz etti.
International Data Corporation firmasının Türki ye Araştırma Analisti olarak görev yapan Mediha Gramos, “ınternet Kullanıcı Kimliği” konusuyla dünyada e ticaretin gelişimi ve Türkiye pazarına yansımalar, tüketici ve işe yönelik e ticaret hacmi ve bunu etkileyen faktörleri, nedenlerini IDC’nin gerçekleştirdiği birçok araştırma sonuçları ışığı altında izleyicilere yansıttı.
Garanti Bankası şubesiz Bankacılık Birim Müdürü Osman Tüzün, “Bankacılık Sektörü Açısından e ticaret”i, Türkiye’ye bu konuda katkı larda bulunan Garanti Bankası’ndan örnekler vererek izleyecilere aktardı.
Doç. Dr. Mustafa Akgül, Hüseyin Beyazıt, Bala ban Cerit, Can Erdem, Dr. Bülent Öner ve Mete Varas’ın katkılarıyla gerçekleştirilen panelde de, Devlet’in bir internet politikası olmadığı, denet leme ve yönetme bakımından yol göstermediği dile getirilirken, bu boşluğu özel sektörün doldurduğuna ve genç nesillerin bilgisayar ortamında eğitildikleri için gelecekten umutsuz olmadıkları na dikkat çektiler.