Bir Şirket Evliliğini Başarılı Kılmak
Honda Manifacturing Alabama (HMA), Odysses minibüs ve motorlarını üretmek için Lincoln’de bir tesis kurduğunda eyaletin büyük desteği sayesinde çoğu yerel çalışanları işe alarak eğitti ve mükemmel bir takım oluşturdu; üstelik bu kişilerin hiçbiri araba yapımı konusunda deneyim sahibi değildi. Ancak harcanan emekler ve eğitime yapılan yatırım inanılmaz sonuçlar ortaya koydu.
Honda’nın Lincoln’de bir tesis kurmaya karar vermesinin üzerinden üç yıl geçti. Minibüsler geçen yıl aralık ayında üretim bandında dönmeye başladı ve tesisin bu yılın sonunda tam üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor.
ABD Honda’nın bu en yeni tesisi, taptaze başlangıçlar konusunda pekçok unsur içeriyor. Bu tavır HMA’nın çalışanlarına ve şirketin Alabama eyaleti ile yaptığı ortaklığa da yansıyor.
Alabama her yönden kazandı
Honda; Odysseys’in üretilmesi için bir tesis kurmak istediğini açıkladığında tesisin kurulmasına talip olan pekçok eyalet çıktı ortaya. Eyaletler fabrikanın kurulması için sıcak bir rekabet içine girerken, mücadeleyi kazanan Alabama oldu.
Honda yetkilileri, Alabama’yı pekçok nedenle tercih ettiklerini söylüyor. Bunların arasında hava koşulları, tedarikçilere yakınlık ve vergi indirimleri de yer alıyordu. Ancak tüm bunlardan daha ötesi, eyaletin şirkete eleman bulma ve eğitim konusunda ortaklık önermesiydi. Alabama, şirketin kalifiye eleman bularak eğitmesi için 30 milyon Dolar ayırmıştı. Bu para, Lincoln’deki 62 bin metrekarelik Honda Eğitim Merkezi’nin oluşturulması için kullanıldı. Merkezde modern sınıflar ve Honda’nın ekipmanları bulunuyordu.
Honda’nın Alabama ile gerçekleştirdiği ortaklık, bir şirketin herhangi bir eyaletle olan en yakın ilişkilerini temsil ediyor. Daha önce hiçbir Holda tesisinde olmayan eğitimlerin burada gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, diğer tesislerde adayların işi alım öncesi eğitim görmesi uygulamasının bulunmadığını dile getiriyor.
Yeni bir başlangıç
Alabama tesisi kurulurken yetkililer; Honda’nın Meksika, Kanada ve Avrupa’daki diğer tesislerinin açılışında yaşanan olumlu ve olumsuz yanları değerlendirmeye aldı. Lincoln’deki tesise eleman bulacak müdürlerin Honda’nın sadece değerlerini dikkate alarak değil güneye gitmek konusunda heyecan duyarak hareket etmesi gerektiğine karar verdiler. Ayrıca İnsan Kaynakları yönetiminin bu konuda kilit bir önemi olduğu da biliniyordu.
1999’un temmuz ayında Honda, yeni kurulan HMA’nın İnsan Kaynakları Departmanı’nın başına gelmek üzere Andy Ritter’a teklif götürdü. Ritter, Honda’nın Ohio’daki ofisinde İnsan Kaynakları operasyonlarının başındaydı.
Honda, Ritter’in Lincoln’deki işin gereklerine tamı tamına uyacağını biliyordu. Ritter sadece işin gerektirdiği kişisel yeteneklere sahip olmakla kalmıyordu. Aynı zamanda Honda’nın üretim alanlarında talep ettiği analitik ve organizasyonel yeteneklere de sahipti. HMA’nin Genel Müdürü Kathy Jones, “Ritter proje planlama konusunda yetenekliydi, ayrıntılara özen gösteriyordu. Ayrıca entegresyon konusunda da güçlü özellikleri vardı. Andy ile sürprizlere yer yoktur. Haberler iyi de kötü de olsa, neler olduğu konusunda sizi haberdar eder.” diyor.
Karşı karşı olduğu zorlukların farkında olduğunu söyleyen Ritter da; “2002’nin nisan ayına kadar 1500 çalışan bulup eğitmek zorunda olduğumu biliyordum. Saat ilerliyordu” diyor.
Ritter işe ilk olarak, yeni bir başlangıç yapılması konusunda heyecanlı olan bir İnsan Kaynakları ekibi kurarak başladı. Jim Willman göreve talip olanların ilkiydi. Honda’nın Ohio, Marysville’deki tesisinde Eğitim Müdürü olan Willman, değişim için büyük istek duyuyordu. Willam yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Ohio’da herşey yerli yerine oturmuştu. Sistem yerli yerindeydi; işleri herkes yürütebilirdi artık. Andy buraya gelip işleri yoluna koymam için bana şans verdi.”
Ritter’ın ikinci hamlesi; HMA’nın eski eleman koordinatörü olan Michelle Turner’i göreve getirmek oldu. Michelle burada saat ücretine göre çalışacak olan elemanların işe alınması ile görevlendirilecekti. Honda’da çalışan tüm İnsan Kaynakları uzmanları gibi Turner da, üretim bandında çalışmanın ne olduğunu bildiği için işi kolaydı: “Honda’da 12 yıl önce ilk çalışmaya başladığımda üretimde altı ayla bir yıl arası çalışmanız gerekiyordu. Bu süre şimdi iki haftaya indirildi. Ancak süre ne olursa olsun buna değer” diyor Turner...
Honda; Lincoln proje takımını üretim sürecinin unsurlarını yürütebilecek bant müdürlerinden oluşturdu. Bunun içine kalite ve satın almanın yanısıra, işe alım da giriyordu. Üstelik Ritter gibi, onlar da bu konuda heyecanlıydı.
Araç Kalite Departmanı’nın Müdürü olan Kelly Pyo, “Bunun, sahip olduğum kalite vizyonunu güncellemek için bir şans olduğunu gördüm” diyor ve ekliyor: “Ohio’da işleri değiştirmem çok zor olurdu çünkü herşey yerli yerine oturmuştu.” Pyo, bu arada kendi kriterlerine uyan başka kişileri de seçmeye başladı.
Alabama farkı
Tüm bunlar olurken, Ritter ve İnsan Kaynakları ekibi eyalet yönetimi ve ilgili kurumlardaki eğitim uzmanları ile iyi ilişkiler kurmaya başladı. Bunlar arasında ekenomik gelişim konusunda uzman olan Alabama Endüstriyel Gelişim Eğitimi (AIDT) ve eyaletin işçi programlarını yöneten Endüstriyel İlişkiler Departmanı (DIR) da bulunuyordu. DIR’ın Yöneticisi Jacqueline Burns o günleri şöyle anlatıyor: “Andy bize pekçok bilgi, grafik ve liste sundu. Bu arada Ohio tesisini de gezdik. Alıştıklarımızdan çok farklıydı; çok temizdi ve üretim bantlarında çalışanların mutlu olduğunu görebiliyorduk.”
10 milyon dolar harcanarak kurulan Honda Eğitim Merkezi’nde AIDT Proje Müdürü olan Lee Hammett ise, “İşverenlerle 30 farklı projede çalıştım ve Honda en iyisiydi” diyor. Honda yetkililerinin aşırı talepkar ve zorlayıcı olmadığını belirten Hammet, “Onlar çok işbirlikçiydi” diye tanımlıyor.
Ritter’ın İnsan Kaynakları ekibi ve AIDT çalışanları hemen işe girişmişti. 1999 yılının aralık ayında AIDT, Honda İnsan Kaynakları Departmanı ile ortak bir ilan verdi. İlanda Honda’ya başvurmanın ön koşulu olarak gösterilen ücretsiz eğitim programına katılacak elemanlar aranıyordu. Elemanlarda aranan özellikler;en az lise diploması, aralıksız üç yıllık iş deneyimi ve Alabama’da ikamet ediyor olmaktı. Endüstriyel ve üretim deneyimi tercih nedeni olarak yer alıyordu.
Programı tamamlayan adayların işe alınacağı garantilenmemişti; sadece başvurmaya hak kazanacaktı. 2000 yılının mart ayına kadar yayımlanan ilana 1800 yanıt geldi. Başvuruları değerlendirip ayıran AIDT, eğitim ve gerekli deneyimi yeterli olmayan adayları elimine etti.
A’dan z’ye eğitim
AIDT o günden beri Lincoln’un yakınlarındaki Talladega’da bulunan bir tesiste her altı haftada bir 340 kişi eğitiyor. Bugüne dek 2 bin 600 kişi eğitimi tamamladı, 1400 aday ise eğitim için bekliyor.
Katılımcılar, altı hafta süresince haftada iki akşam birer saatlik eğitimlere katılıyor. İlk üç haftalık süre içinde; matematik, ölçümleme ve Japonlarla çalışmak gibi konuların da yer aldığı sınıf içi konularda eğitim veriliyor. Oryantasyon ayrıca, yapımcılığını AIDT’nin üstlendiği bir videoyu da içeriyor. Videoda, Kanada ve Ohio’daki tesislerin görüntülerine yer verilerek Honda çalışanlarının ‘ortaklar’ olarak görüldüğü anlatılıyor. Bazı katılımcıların, işin hızını ve tekrarlayıcı olmasını gördüğünde kendileri için uygun olmadığına karar verdiğini söyleyen Hammett, “Tüm bunları açıklıyoruz, bu nedenle sürpriz olmuyor. Bugüne kadar katılımcıların yüzde 15’i geri çekildi” diyor.
Programın ikinci üç haftalık dönemi, pratik eğitimle geçiyor. Kullanılan kırk ölçümleme aleti, eğitimcilerle ilgili ratingleri sadece Honda ve AIDT’nin görebileceği bir rapor haline getiriyor. Ölçümleme aletleri; katılımcıların hızı, talimatları takip edilmesi gibi konuların yanısıra görevleri yerine getirmek konusundaki yeteneklerini de değerlendiriyor.
Eğitimimi tamamlayarak Honda’da çalışmaya başlayan elemanlar, geride dönüp baktıklarında eğitim sırasında edindiklerinden son derece tatmin olmuş görünüyor. Bu isimlerden biri olan Wendy Curv yaşadıklarını şöyle aktarıyor: “Başlarda biraz gergindim ancak sonunda altı haftadan gerçekten keyif aldım. Bizlere işlerin üstesinden gelmeyi ve Honda’da çalışmanın nasıl olacağını gösterdiler. Şimdi de sınıfta öğrendiklerimi kullanıyorum.”
Julius Fitten’in görüşleri ise şöyle: “Sınıfta olmayalı uzun, uzun yıllar geçmişti. Eğitim olmasaydı benim için işin ne kadar güç olacağını biliyorum. İşleri şimdiki kadar hızlı yapamazdım.”
...Ve işe alım
Adaylar mezun olduktan sonra, başvurularını tamamlamak üzere Honda’ya davet edildi. Ardından devreye giren İnsan Kaynakları ekibi, mülakatları yapacak takıma dahil olmak üzere her departmana çağrıda bulundu. Adaylarla biraraya gelen ekip; AIDT eğitim derecelerini değerlendirdi, puan verdi ve kimlerin işe alınacağına ve hangi departmanlara katılacaklarına karar verdi. Seçilen elemanlar uyuşturucu ve fiziksel testten geçirildi. Bugüne kadar yapılan 2 bin 300 mülakat sonucunda 1400 kişi göreve getirildi.
İşe alınan elemanlara verilen, üç gün süren ve İnsan Kaynakları tarafından yürütülen oryantasyonun ardından isteyen departmanlar İnsan Kaynakları birimi ile çalışarak ‘acemi’lerin verimli takım üyeleri haline gelmesini sağlıyor. Her departmandaki müdür yardımcıları talimatların en iyi biçimde yerine getirilmesi için koordinasyonu sağlamakla görevlendirildi.
Avantajlar sınırsız
Lincoln tesisi şu anda faal durumda ve eğitilecek yeni adayların iş yeri deneyimi kazanması için pekçok fırsatla dolu. AIDT başvuruları kabul etmeye devam ediyor. İnsan Kaynakları birimi ve üretim bandıyla ilgili departmanlar da birarada çalışmaya devam ederek etkinliği kanıtlanan eğitimi vermeyi sürdürüyor.
Yeni iş ortakları pekçok alanda eğitildiği için, departmanları içinde yer alan bir dizi süreçte rahatlıkla performans gösterebiliyor. Temel hedef; her çalışanın görevleri hakkıyla yerine getirebildiğinden emin olmak.
Araç Kalite Yönetimi Departmanı’ndaki yetkililer, “Burada farklı olan takım çalışması” diyor, “Herkesin işi önemli. Bize ihtiyaç duyduklarında biz de aşağı inebiliriz. Bir minibüsü kurmak hepimizin işidir.”
Daha İyi Bir Yol Keşfetmek
Alabama’da, elemanlar seçilmeden önce eğitim verilmesinin avantajları; yapılan işin hızı ve kalitesinde kendini gösterdi. Yetkililer konuyla ilgili şu çarpıcı açıklamayı yapıyor: “Burada tamamen deneyimsiz bir işgücüyle, elemanların yüzde 50’sinin deneyimli olduğu Kanada’daki tesisimizde başardığımız herşeyi başarabiliyoruz.”
Lincoln’deki Araç Kalite Departmanı’nda Müdür Yardımcısı olan Dan Barker ise, “AIDT aracılığıyla işe aldığımız elemanların kalitesi muhteşem. Değerlendirme, seçim ve eğitim büyük bir değişim yarattı. Bu sayede adaylar göreve başladıklarında nelerle karşılaşacaklarını bilir hale geldi. Hızı öğrendiler. Daha önce hiç böyle birşey görmemiştim. İyi planlamanın da çok önemli olduğu, ancak temel nedenin işgücünden kaynaklandığı inanılmaz bir başarı bu.”