23. Kalite Kongresi, “mükemmelliği yaşattı”


HRdergi’nin de İletişim Sponsoru olarak yer aldığı 23. Kalite Kongresi “Mükemmelliği Yaşamak” ana teması ile bu sene de dünyadan ve Türkiye’den iş dünyasının önde gelen isimlerini ağırladı. Her sene 3 bini aşkın izleyicinin takip ettiği ve 18 - 19 Kasım tarihlerinde düzenlenen Kongre’de, 4 özel ve 16 paralel oturum gerçekleşti.KalDer ve TÜSİAD işbirliği ile düzenlenen ve iki gün süren 23. Kalite Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Bu yıl “Mükemmelliği Yaşamak” temasının ele alındığı kongrenin açılış konuşmalarını KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A. Hamdi Doğan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cansen Başaran Symes yaptı.

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, açılış konuşmasında son günlerde artan iş kazalarına değinerek, “KalDer, işletmelerin rekabet ortamına hazırlanması konusunda çalışmalar yaparken aynı zamanda yaşam kalitesine katkıda bulunmayı da amaçlıyor. Bu bağlamda özellikle son günlerde daha fazla dikkat çeken ve bizi yasa boğan, çalışanın yine en temel hakkı olan sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı hakkı olan iş sağlığı ve güvenliği söz konusudur” dedi. Doğan, her yıl dünyadaki iş kazalarında ölenlerin Katar, Namibya, Slovenya, Letonya büyüklüğünde bir ülke kaybına neden olduğunu belirterek, ülkemiz açısından fotoğrafın daha da üzücü olduğunu söyledi. Doğan, bu kazaların önlenmesinin, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinden tüm değerlerimize olumlu etkileri olacağını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu durum, kültürel bir değişimi gerektirdiği için, bu amaçla bir çalışma grubu kurduk. Temel görev ve amacımız, birey, kurum ve kuruluşlarda farkındalığı arttıracak ve kültürel değişimi yaratacak çalışmalarda bulunmaktır. İnanıyoruz ki başta eğitim kurumlarımız olmak üzere kamu otoritelerimiz, işverenlerimiz, sendiklarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız bu toplumsal farkındalığın gelişimine ve kültürel değişime sahip çıkacaklardır.”

Doğan, WEF Ülkelerin Küresel Rekabet Endeksi’nde Türkiye’nin 148 ülke arasında 45’inci sırada yer aldığını, yine WEF’in araştırmalarına göre iş dünyamızın önündeki engeller sıralamasında birinci sırada bürokrasi, ikinci sırada politikalardaki istikrarsızlık, üçüncü sırada ise eğitimli işgücü yetersizliğinin yer aldığını belirterek, Türkiye’nin yol haritasının ipuçlarını veren bu göstergelerin iyileştirme alanları olduğunu söyledi. Türkiye’nin 5 başlıkta; Ekonomik, Çevresel, Jeopolitik, Toplumsal ve Teknolojik risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Doğan, çözüm için kamu, özel sektör, STK ayrımı olmaksızın tüm toplumu Ulusal Kalite Hareketi’ne çağırdı. TBMM ve Eskişehirspor’un da harekete katıldıklarını belirten KalDer Yönetim Kurulu Başkanı; “Bu büyük resmin gösterdikleri, kaygılarımızı arttırabilir. Bu sorunlar yalnızca bize ait değildir. Dünya bu risklerle karşı karşıyadır. Bir yandan Türkiye G 20 ülkeleri arasında yer alan 17’nci büyük ekonomiye sahip bir ülke ve daha yukarıları hedefliyor. Hiç birimiz bulunduğumuz bu sıraları beğenmiyoruz. İyileştirmek arzusu, değişimin başlangıcıdır. Ancak öncelikle uzun vadeli düşünmeyi öğrenmeliyiz. Bu bir yönetim sorunudur” diyerek 32 ülkede 40 bin kurum ve kuruluşun kullandığı Mükemmellik Modeli’ni kullanmaya çağırdı.

Açılış konuşmalarının hemen ardından gerçekleşen özel oturumlardan ilkinde konuşmacı olan Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ise, dijital dünyada girişimcilikten ve bu dünyada değişimin gittikçe hızlandığından bahsederken, diğer bir özel oturumun konuk konuşmacısı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu oldu. Zorlu, konuşmasında kalite kültürünün aileden ve insanın içinden gelmesi gerektiğini ifade ederek, kaliteyi kurum kültürü olarak benimseyen kuruluşların ve yöneticilerin mükemmeli yaşama hedeflerine en kısa sürede ulaşacaklarının altını çizdi. Girişimci ya da yöneticinin işinde yenilikçi ve ön görülü olması gerektiğini vurgulayan Zorlu, severek ve heyecan duyularak yapılan tüm iş süreçlerinde mükemmelin yaşanacağının altını çizdi.

Kongre’nin ilk gününde, 12 paralel oturum da gerçekleşti. İş dünyasında cinsiyet eşitliğinin tartışıldığı “Yönetim Kadının Hakkıdır” oturumunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Milletvekili Şafak Pavey, konuya dair fikirlerini Eski İzlanda Dışişleri Bakanı Ingibjorg Solrun Gisladottir ve diğer konuşmacılar eşliğinde paylaştı.

Oturumlarda ayrıca, Bosch Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young, yabancı bir yönetici olarak Türk kültüründe yönetmek olgusunu tartışırken, Mercedes - Benz Türk CEO’su ve Başkanı Rainer Genes, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, IBM Türkiye Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas da kongrede konuklarla bir araya geldi.

Oturumlardan bir diğeri ise, “Yerel Yönetimlerde Çağın Gereklerini Yakalamak ve Yönetim Kalitesi” oturumu oldu. Oturumda, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey bir araya gelerek, yerel yönetimlerde vatandaş memnuniyeti ve çağdaş hizmet olgusunu katılımcılık, teknolojik ilerleme, markalaşma ve 360 derece belediyecilik olguları üzerinden incelediler.

Ziyaretçilerin yoğun ilgiyle izlediği oturumlardan bir diğeri de “Tereddütsüz Yönetim Kalitesi, Türk Yıldızları Örneği” isimli oturum oldu. Oturumda, “hayati sorunlara hayati çözümler bulma yetisi” Türk Silahlı Kuvvetleri Türk Yıldızları kıdemli pilotları tarafından izleyiciler ile paylaşıldı.

Kongrenin ilk günü, paralel oturumları takip eden konuklar, gelişmiş ekonomilerin ve istihdamın can simidi “girişimciliği” Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder’den, yönetimin nesilden nesile değişmesi sürecinde yaşananları ise Nafi Güral ve Sema Güral Sürmeli’den dinledi.

Kongre’de ikinci gün…

Kongrenin ikinci gününde gerçekleşen özel oturumda konuşmacı olarak yer alan Orkestra Şefi ve Yönetim Danışmanı Itay Talgam, kurumlara liderlik eden kişilerin yönetim süreçlerini doğru yönetebilmeleri için adeta bir orkestra şefi gibi yönetmeleri gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda, yönetim süreçlerinde stratejik davranabilmenin ve verimli olabilmenin tüyolarını konuklarla paylaştı. Talgam, dünyaca ünlü orkestra şeflerinden örnek vererek sunduğu video çekimleriyle izleyicilere yönetim modellerine dair karşılaştırmalı örnekler verdi. Bir ekip liderinin adeta bir orkestra şefi gibi, ekibini yönetirken merkezde olması gerektiğini, bu süreçte onlarla uyum içerisinde çalışarak ve onlara fırsat vererek yenilikleri, kaliteli hizmeti ve ürünü oluşturabilmelerinin önünü açacağını ifade etti. Her liderin farklı yönetim şekilleri olduğunu dile getiren Talgam, ekipteki çalışanların bir işi yürütürken, o işe yorum katabilmelerine imkan veren ve onlara güvenen liderler ile çalışmalarının önemine değindi. Son olarak kontrol merkezli davranarak insanı yönetmeye odaklı değil, iş süreçlerini ekibi de işe dahil ederek yöneten liderlerin, kaliteyi ve mükemmeli yaşayabileceklerinin ve yaşatabileceklerinin altını çizdi.

Diğer bir özel oturumda konuşmacı olan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak ve Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, mükemmeli yaşamayı amaçlayan Türk markalarının kaliteyi ve mükemmeli ancak sürdürülebilir markalar ve hizmetler sundukları sürece yakalayabileceklerinin altını çizdi.

TÜRKİYE MÜKEMMELLİK ÖDÜLLERİ 
SAHİPLERİNİ BULDU

Kongrenin ikinci günü, Türkiye Mükemmellik Ödülleri de sahiplerini buldu. Ödülün kurumlara sağladığı katma değer ve faydadan güç alan KalDer, küreselleşen dünyanın artan rekabet süreçlerine kurumları adapte edebilmek, onların adaptasyon süreçlerindeki tüm iniş ve çıkışlarda dengeyi bulmalarını sağlamak ve mükemmeli yaşama hedeflerini gerçekleştirmeleri amacıyla kuruluşların farklılaşmaları yönünde onlara öncelik sağlıyor ve yol haritası sunuyor.

Türkiye Mükemmellik Ödülü, toplam kalite uygulamalarında kuruluşlara referans olmanın yanı sıra ulusal, bölgesel ve küresel pazarlarda da rakiplerinin farklılaşması amacıyla yol gösteriyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kategorisi’nde Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü “Method Research Company” kazandı. Türkiye Mükemmellik Ödüllerini ise, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Coca Cola İçecek Bursa Fabrikası, Damla Doğal Kaynak Suyu, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü kazandı.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024