‘Yeni Bir Şey Öğren ve Olağanüstü Performans Göster!’ ASTD Uluslararası Konferansı’nda 76 ülkeden Eğitim ve İK profesyonelleri buluştu.


İş dünyasında öğrenme ve performans geliştirme konusunda çalışan profesyonellerin kendi gelişimlerini amaçlayan en büyük buluşma bu sene 76 ülkeden 9000’den fazla katılımcıyla Amerika’nın Colorado eyaletindeki Denver şehrinde gerçekleşti. Ana konuşmacıları Jim Collins, John Kao ve Heidi Grant Halvorson olan American Society for Training and Development Uluslararası Konferansı’nda liderlik, disiplin, yaratıcılık, başarı, motivasyon, teknolojik yeniliklerin kullanımı ve sosyal medya konuşuldu; yaparak öğrenme, koçluk ve geribildirimin etkisi de gündemdeydi.
Konferans programında 5 Türk konuşmacı ile ‘Uygulama Mükemmelliği Ödülleri’nde 4 Türk firmasının yer alması ise gurur vericiydi. 2007’de ilk Türk konuşmacı olarak ASTD Uluslararası konferanslarına davet edilen, hem panelist hem de konuşmacı olarak altı defa kendi sunumuyla konferansta yer alan ve son iki senedir Türk Delegasyon Lideri görevini yürüten Deniz Şenelt HRdergi okurları için yazdı. 

ASTD çeşitli sektörlerden şirketlerin eğitim ve İnsan Kaynakları yöneticileri ile farklı uzmanlık alanlarından eğitimciler ve eğitim şirketlerinin yöneticilerini 06 - 09 Mayıs tarihlerinde Denver’da, Colorado Kongre Merkezi’nde bir araya getirdi. 1944 yılından beri her yıl düzenlenen bu eğitim zirvesinde uluslararası katılımcı sayısı geçen sene ile benzer şekilde 2100 olurken, Kore 384, Kanada 188, Çin 175, Japonya 146 ve Brezilya 110 kişilik delegasyonları ile ilk beşi oluşturdu. Bu sene Türkiye’den katılımcı sayısı belirgin bir artış göstererek 24’den 40’a çıktı.

 

ASTD - İş Dünyasında Öğrenme ve Performans Gelişiminin Merkezi

American Society for Training and Development, 20 uluslararası partneri ve Amerika’daki 126 şubesi ile beş kıtadan, 100’den fazla ülkeden, 70.000 üyesiyle dünyanın en büyük iş dünyasında öğrenme ve performans gelişimi odaklı organizasyonu. Bu mesleğin sesi olmayı amaçlayan ASTD, üyelerine araştırmalar, analizler, yayınlar gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları ile ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunuyor. Bu olanaklardan çoğunu bir arada bulabileceğiniz ASTD Uluslararası Konferansı ise her yıl Amerika’nın farklı bir eyaletinde düzenleniyor ve binlerce organizasyonel öğrenme, insan kaynakları, gelişim ve eğitim profesyonelini bir araya getiriyor. ASTD kendine ve kariyerine yatırım yapma bilincinde olan eski yeni tüm profesyoneller için vazgeçilmez gelişim fırsatları sunuyor. Siz aktif oldukça çeşitli olanakların ve kişilerin de sizi bulduğu, ortaklaşa iş geliştirme fırsatlarının da ortaya çıktığı bir gerçek.

Dünyanın Eğitim Zirvesi

Eğitim ve İK profesyonellerinin Mesleki Zirvesi niteliğindeki konferansta ASTD bu yıl da 298 ayrı sunumla toplamda 350 konuşmacıyı bir araya getirdi. Jim Smith, Dan Seidman, Bob Pike, Ken Blanchard gibi sektörde iz bırakmış, programları ve kitaplarıyla tanınan konuşmacılar sunumlarıyla yüzlerce kişilik salonları doldururken 4 gün boyunca sabahtan akşama aralıksız süren paralel oturumlarda çok çeşitli konular yer aldı. Bu yoğun programdan en yüksek düzeyde fayda sağlamak için programı inceleyip iş ve ilgi alanlarınıza en uygunlarını seçerek, konunun yanı sıra sunan kişiyi de göz önünde bulundurarak ve hatta çakışan sunumları ekibinizde bölüşüp sonrasında notlarınızı paylaşarak tüm programı takip etmek gerekiyordu.

Amerikalıların yanı sıra 75 konuşmacı dünyanın dört bir yanından geliyordu ve bu sene aralarında beş de Türk vardı. Konferansın öncesinde çeşitli konularda yarım, tam ve iki günlük 26 Sertifika Programı ve 11 Workshop gerçekleştirildi. Konferans programında ise her gün 3 seansta ve her seans 20 ayrı konuda birbirine paralel eğitim oturumlarının yanı sıra fuar alanındaki sunumlar ve hızlı mentörlük gibi çeşitli öğrenme olanakları aynı anda farklı seçenekleri oluşturuyordu. Konferans süresince açık olan ASTD Kitapçısında da hem sektörel kitaplara indirimli ulaşma olanağı hem de Yazar Söyleşileri vardı. Son iki yıldır doğa dostu olarak basılı malzemeyi en aza indiren konferansda sunumlarla ilgili tüm dökümanlara websitesi üzerinde ulaşılabiliyor, sunumların sonrasında doldurulması istenen Değerlendime Formları da sadece online olarak doldurulabiliyordu. Ayrıca Ipad’ler için bir de APP geliştirilmişti...

Her sene konferansın yapıldığı şehrin ilgi çekici bir mekanı ASTD üyelerine ayrılarak yapılan ASTD Networking Gecesi bu sene Mile High Stadyumu’ndaydı. Broncos Spor Kulübü’nün özel yerinde geçen geceye takımın ponpon kızları da eşlik etti. Konferansın temel taşlarından olan organize networking ortamları katılımcıların çevrelerini genişletmeyi ve paylaşımlarını arttırmayı amaçlıyor; konferansın başındaki Oryantasyon Programı ve Uluslararası Katılımcılar Resepsiyonu da aynı amaca yönelik...

Uluslararası katılımcılara ayrılmış ‘Global Köy’ adlı salonda 76 ülkeden gelen alanında uzman profesyonellerle tanışmak, deneyim paylaşmak, yeni iş ortaklıkları planlamak ve diğer ülkelerdeki gelişmelerden haberdar olmak mümkün oluyordu. Konferansın paralelinde yer alan Fuar alanında ise 364 firma öğrenme ve performans gelişimi ile ilgili çözüm ve ürünlerini tanıtmak için bulunuyordu. Yoğun ilgi gören fuar stantlarında birebir bilgi alışverişinin yanı sıra demo sunumları da gerçekleştirildi.

Jim Collins: Hayatınızdaki şansınız kim?

Konferansın açılış konuşmasında Good to Great ve Built to Last kitaplarından tanıdığınız Jim Collins başarılı firmaların ve liderlerin neden daha iyi performans gösterdiğini anlattı. Great by Choice adlı son kitabında şu anda içinde yaşadığımız belirsiz ortamın iş dünyasındaki yansımalarını araştıran Collins konuşmasında kontrolden çıkmış bir dünyada öz kontrolümüzü ortaya koymanın yollarından bahsetti. Şans faktörünün değil, iyi ya da kötü şans karşısındaki tepkilerimizin belirleyici olduğunu öne süren Jim Collins başarının temelini disiplin, yaratıcılık ve paranoyaklık üçgeniyle özetledi. Hedefimize şartlara göre bazen daha hızlı bazen daha yavaş hareket ederek ulaşmamızdansa, her gün belirlediğimiz tempoyu şartlar ne olursa olsun disiplinli şekilde koruyarak ulaşmamızın performansı ve başarıyı arttırdığını örneklerle açıkladı. Konuşmasında tavsiyelere de yer veren Collins düşünmeye vakit ayırmak gerektiğine dikkati çekerek ‘iki haftada bir günü kendinize ayırın ve telefonu email’i bir kenara koyup düşünme sessizlikleri yaratın’ dedi. Temel değer ve amaçlarınızla uyumlu kişisel vizyonunuzu oluşturup gerçekten heyecan duyduğunuz alanlara yönelin, bu arada hayatınızda önemli yeri olan kişilere de verdiğiniz değeri göstermeyi atlamayın, şans ne şansı değil; kim şansıdır diyen Jim Collins dinleyicilere şunu sordu: ‘Hayatınızdaki şansınız kim?’

John Kao: ‘Yeni başlayanların zihniyle’ düşünmek!

Takma adı Bay Yaratıcılık olan John Kao ana konuşmacılardan bir diğeriydi. Hem belli bir yapının hem de özgürlüğün bir arada olması gerektiğini belirten Kao yaratıcılığı jazz müzisyenlerinin bir araya gelip müziğin temel yapısını iyi bilip üzerine doğaçlama çalmaları ile özdeşleştirdi. İnovasyon gurusu olarak görülen Kao konuşmasını piyano çalarak yaptı ve iş dünyasındaki liderlere akışta olmayı tavsiye etti. Jazz ile bilişsel stili düşünce, sezgi, duygu ve hissetme çerçevesinde açıklayan John Kao’nun konuşmasının temel cümleleri şöyleydi: ‘Uzmanlaşmış bir zihin pek çok yargı ile doludur, oysa ki inovasyon ve yaratıcılık için ‘yeni başlayanların zihniyle’ düşünmek gerekir, daha az yargı ve daha çok yeni fikir ancak böyle ortaya çıkar.’

Programda 4 sunum Türkiye’den

ASTD Uluslararası Konferansı’nda Türk konuşmacıların sayısı da katılımcı sayımız gibi her sene artmakta. Bu konferansta Turkcell’den Nazlı İşeri ‘Koçluk Temelli Liderlik Programı’ başlıklı sunumunda 2010 yılında ASTD takdir listesinde yer alan programlarını anlattı. Finansbank’tan Banu Cengiz ve Management Center Türkiye’den Arif Gürdenli ‘Değişimi Yönetmek; Çok Yönlü bir Değişim Programı Yaratmak’ başlıklı sunumlarında birlikte yürüttükleri program çerçevesindeki kazanımları paylaştılar. Dinamo Eğitim Danışmanlık’tan Evrim Kuran ise ‘Liderlikte Hikayelerin Önemi’ konusu altında liderler için hikaye anlatımını sundu. Benim sunumum ise geçen sene beğenildiği için tekrarladığım, grupların önünde sunum yapma ihtiyacında olan profesyonellere ve eğitimcilere yönelik ileri düzey prezantasyon teknikleri konulu uluslararası ortamlardaki tecrübelerden edindiğim çıkarımlarımı paylaştığım interaktif bir oturumdu.

Pratikde Mükemmellik Ödülleri’nde 4 Türk firması

Pratikte Mükemmellik Ödülü öğrenme ve gelişim çözümleriyle ölçülebilir sonuçlar elde eden organizasyonlara veriliyor ve ödül alan 11 ülkeden biri Türkiye. Turkcell ‘Müşteri 2.0 Eğitim Programı’ ile ve İş Bankası da Sistema, Nar ve Dilek Sağlık Eğitim Danışmanlık şirketleriyle yürüttüğü ‘Perakende Bankacılık Satış Geliştirme Programı’ ile Organizasyonel Öğrenme kategorisinde ödül aldı. Ödül töreninde konuşan ASTD Başkanı Tony Bingham ‘Ödül alan organizasyonlar öğrenme fonksiyonunun kurumların başarı ve performansını nasıl yükselttiğini gösteriyorlar, bu da artan iş gücü kapasitesine ve organizasyonel rekabetçiliğe katkı sağlıyor’ diyerek bu ödüllerin sektörün gelişimindeki yerine değindi.

Bu sene 160 başvurudan sadece 19 kurum ödüllendirilirken 63 başvuru da takdire layık görüldü. Finansbank Management Center Türkiye ile yaptığı ‘Transformasyonel Değişim Programı’ ile Değişimi Yönetme kategorisinde, Yapı Kredi Bankacılık Akademisi ise ‘Operasyon Yöneticisi Geliştirme Simülasyon Programı’ ile İşyeri Öğrenme ve Gelişim kategorisinde Mükemmellik Adayı listesindeki yerini aldı.

Heidi Grant Halvorson: ‘Daha iyi olmak’ zihniyeti…

Başarının Yeni Psikolojisi kitabının yazarı Sosyal Psikolog Heidi Grant Halvorson konferansın kapanış konuşmasında akademik araştırmalarla çıkan sonuçların iş dünyasına ve pratik hayata uyarlamasını yaptı. Hayatı ‘iyi olmak’ üzerine değil ‘daha iyi olmak’ üzerine kurmanın hem başarıyı arttırdığı hem de stresi azalttığını anlatan Halvorson insanların başarıyı beceriye bağladıklarını ama asıl önemli olanın zihniyet olduğunu anlattı. ‘iyi olmak’ zihniyeti kişileri sonuçtaki performansa odaklarken ‘daha iyi olmak’ zihniyeti sürece odaklanıyor, bu da her koşulda motivasyonu yüksek tutarak başarıyı getiriyor. Konuşmasında hedefler koyarak yaşamanın önemine de değinen Heidi Grant Halvorson hedefleri düşünürken ‘şöyle olursa böyle yapacağım’ şeklinde bir kalıp kullanmamızın zihinde daha fazla netlik sağladığını ve bunun da uygulamaya geçirme oranını arttırdığını belirtti.

Neden Türk Delegasyonu?

Daha çok sayıda Türk eğitim ve İK profesyonelinin ASTD Uluslararası konferansının sunduğu olanaklardan daha fazla oranda yararlanması için bir delegasyon oluşturulmasının faydası büyük. Delegasyonlar katılımcıları destekleyici ve yönlendirici birer oluşum, Brezilya’dan Kore’ye, Arabistan’dan Güney Afrika’ya kadar 40 delegasyon bu yıl konferansta yer alıyordu. Çoğunluğun ilk defa katılıyor olduğu ve bireysel kayıt yaptırdığı konferansta ülke delegasyonunun parçası olmak maddi ve organizasyonel avantajlar sağlıyor. İndirimli Konferans kaydı ve Konferans katılımcılarına indirimli ASTD e-üyeliği dışında Uluslararası Katılımcılar Resepsiyonu’ndan tutun da tanışmak istediğiniz kişilere ulaşmakta yardıma kadar çok çeşitli fırsat ve ayrıcalık delegasyonlara sağlanıyor. 2013’de Türk delegasyonuna dahil olabilmek için konferansa kayıt olurken Delegasyon Kodunu kullanmak gerekiyor. Bu konularda iletişim için Türkiye’deki ASTD üyeleri ve ASTD Uluslararası Konferansı katılımcılarının iletişim platformu olan gruba dahil olabilirsiniz: https://groups.yahoo.com/group/ASTD_TURKEY

ASTD Konferansı’ndan en fazla faydayı sağlamanız için 10 ana tavsiyem:

1. Konferans programını önceden inceleyin, programınızı planlayın, yer ve zaman notlarınızı hazırlayın.
2. Yer bulabilmek için seçtiğiniz sunumlara erken gidin, bir de alternatif belirlemiş olun.
3. Sunumu konusuna ve konuşmacısına göre seçin, emin değil iseniz kapıya yakın oturun.
4. Kartvizitlerinizi yanınızda bulundurun, uluslararası salonundaki haritaya kartvizitinizi takın.
5. İletişimde kalmak istediğiniz kişilerle fotoğraf çektirin ve kendinizi hatırlatan bir mesajla gönderin.
6. ASTD Kitapçısı’na her gün uğrayın, aldığınız kitapları ücretsiz olarak emanete bırakabilirsiniz.
7. Rahat ayakkabılar giyin ve vitaminlerinizi unutmayın
8. Yeni bilgileri ve bağlantıları nasıl işinize yansıtacağınızı düşünün, fikirlerinizi yazın.
9. ASTD Konferansı’nda olduğunuzu sosyal medya ortamlarınızda paylaşın.
10. Dönüş uçuşunuzun saatini kapanış konuşmasını kaçırmayacak şekilde planlayın.

Katılımcılardan Yorumlar

Uzm. Psikolog Itır Karataylıoğlu, Koç Üniversitesi Ögretim Görevlisi

İnovasyon caz ile ilişkilendirilebilir mi? Belki caz inovasyonunun ta kendisi. Her müzik parçasının belirli, standart notası var ve çalındığında onu dinlemeye değer kılıyor. Ama aynı notaların üzerine artı bir şeyler koyabiliyorsan, farklılık orada başlıyor ki caz müziği de bunun ta kendisi. O parça caz emprovizasyonu ile dinlendiğinde unutulmaz bir tat bırakıyor. ASTD 2012'de John Kao'dan inovasyon adına duyduklarım unutulmaz bir tat niteliğindeydi.

Banu Cengiz, Finansbank ‘Performans Yönetimi, Organizasyonel Gelişim ve Kurumiçi İletişim Birim Yöneticisi’

“ASTD gibi alanında otorite bir konferansta dünyanın öncü pek çok sirketinin en iyi uygulamalarını dinleme imkanı bulduğumuz için mutluyuz. Biz de Finansbank olarak MCT iş ortaklığı ile gerçekleştirdiğimiz, içerisinde kültürel dönüşüm, organizasyonel verimlilik, gelişim elçileri programı, değerlere yönelik çalıştaylar, liderlik gelişimi, değişim yönetimi ve oryantasyon fazlariı bulunan, 12.500 çalışanımız ile gerçekleştirdiğimiz ‘Finansbank’ta Dönüşüm Yönetimi’ çalışmamızı sunma fırsatı yakaladık. Gerek farklı kurumların paylaşımlarını dinlememiz sonrası, gerekse bizim sunumumuza katılan İK ve eğitim profesyonellerinin yorum ve geribildirimleri sonrasında, Türkiye’de değişim yönetimi ve liderlik gelişimi gibi alanlarda sürdürdüğümüz uygulamaların dünya standartlarının ötesine geçtiğini görmek gerçekten çok gurur vericiydi. Türkiye’de başarıyla ele alınan bu ve benzeri çalışmaları küresel anlamda daha fazla platformda paylaşmamız gerektiğine inanıyorum.’’


Psikolog Dr. Acar Baltaş, Baltaş Grubu Yöneticisi

1999 yılından bu yana (2009 hariç) düzenli olarak katıldığım organizasyonların en olgunuydu. Onlar da kendilerini geliştiriyorlar. Toplantı ve Expo’nun giderek “Amerikan” olmaktan çıkıp, uluslararası bir nitelik almakta olduğuna tanık oluyoruz. Bu yıl on bin civarındaki katılımın yaklaşık dörtte biri ABD dışındandı. Böylece, hem konuşmacılar hem de Expo’da ürün sunanlar, yerele yönelik olmaktan çıkıp globali hedeflemeye başlıyorlar. Hizmet verdiğimiz alanlarda hem “yenilikleri” görmek hem de “yeni olmayanları” görmek, nerede olduğumuzu test etmek açısından iyi bir ölçü oluşturuyor.

Serkan Top, STE Turkey

İşi insan olanların vahası ASTD 2012’de saat başına 20 farklı konferanstan izlenimlerle 3 konu artarak önemini sürdürüyor.

1. İnovasyon kültürünü oluşturmak ve sürekli kılmak. (Aman dikkat!!! John Kao'nun da konferansında söylediği gibi bu konuda danışmanlık verenlerin % 90'ı inovasyon neden önemlidir dışında birşey söylemiyor)
2. Çalışan bağlılığı. Araştırmalar bu konuda iyi olan şirketlerin çalışanlarının %20 daha verimli olduğunu söylüyor.
3. Önce Mobil. Yaşamımızın her alanında olduğu gibi yeni teknolojiler ve sosyal medya istesek de istemesek de eğitim & gelişim fonksiyonlarında daha fazla ve daha etkin kullanılacak.

ASTD 2013

Kendi gelişiminize yatırım için ASTD Uluslararası Konferansı ve Fuarı’nı şimdiden ajandalarınıza not edin, sağladığı ortamlardan siz de faydalanın... Türk delegasyonunun parçası olmayı da atlamayın!
*** ASTD 2013 *** 19 - 22 Mayıs 2012 *** Dallas, Texas ***

Daha fazla bilgi için ASTD web sitesinden yararlanabilir ya da detaylı sorularınız için email atabilirsiniz; deniz@proakademi.com.tr
American Society for Training and Development www.astd.org
https://groups.yahoo.com/group/ASTD_TURKEY

 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)