Uluslararası Nakliyeciler Derneği


Öncelikle derneğin kuruluşundan, faaliyet ve çalışmalarından söz edelim...

1970’li yılların ortalarına doğru özellikle Ortadoğu bölgesi petrol ticaretinin hacminin büyümesi bölgede ülkeler arası alışverişin artmasına yol açıyordu. Gerek coğrafi gerekse ekonomik ve sosyal nitelikleri ile doğu ile batı arasında köprü olan Türkiye’de, bu gelişmeler uluslararası karayolu taşımacılık sektörünün büyümesini sağlayacaktı. Bu gelişmeye paralel olarak 1974 yılında Uluslararası Kara Nakliyecileri dernek çatısı altında birleşerek UND’yi kurdular.

Kurucu Başkan Hayri Ekinci’nin 1980 yılında vefat etmesiyle Derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Saffet Ulusoy seçildi.

1980’li yıllarda Türkiye ekonomisinin dışa açılmasıyla birlikte artan dış ticaret hacmi, ülkede uluslararası kara taşımacılığının da önünü açtı. Öyle ki, 1981 yılında derneğin üye sayısı 407’ye, döviz girdileri ise 300 milyon dolardan 400 milyon dolara yükseldi. Sektör açısından altın bir dönem olarak nitelendirilen 1984 yılında ise, döviz girdisi 730 milyon dolara, üye sayısı da 411’e ulaştı.

1974 yılında UND, Türkiye kara nakliye sektörü temsilcilerinin her türlü sorununu ulusal ve uluslararası platformda çözmek amacıyla kurulmuş bir meslek örgütüydü. Değişen dünyaya hakim olan küresel ekonomi UND’nin de yapısını değiştirdi ve UND sıradan bir mesleki örgüt kimliğinden vazgeçti.

Milenyumun ilk yılında 24 şubat 2001’de iş başına gelen yeni anlayış, UND’nin kimliğini yeniden tanımladı. Çetin Nuhoğlu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda biraraya gelen 38 kişilik yönetim kurulu UND hedefini sadece “sorun çözmek” değil, ülkesindeki liderliğini dünya platformuna taşımak olarak belirledi. Bu hedefe varılırken, sadece Türkiye’ye değil, dünya taşımacılık sektörüne de katkıda bulunmak amaçlanıyor. UND ülkesinde ve dünyada eğitime, kültüre, sosyal refaha, teknolojiye katkıda bulunmayı da hedefliyor. UND’ye hakim olan yeni anlayış, yeni bir örgütlenme modelini yarattı. Bu çağdaş katılımcı model, 38 kişilik yönetim kurulunun 17 kişilik icra kurulu, 270 üyeden oluşan bölge, ülke ve konu çalışma grupları ile desteklenmesini sağladı.

UND, 2.5 milyar dolar yatırımı olan ve 250 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün 800 kuruluşunu temsil etmektedir. UND’nin üyeleri kara taşımacılığının alternatifi olan deniz ve hava sektörlerine göre taşınan mal değeri açısından açık ara liderdir. UND önderliğinde kurulan RO RO hatları ile UND’nin yönlendirmesi ile geliştirilen RO LA organizasyonları UND’nin sektöre kazandırdığı önemli hizmetlerdir.

İstanbul merkezli olarak çalışmalarını sürdüren derneğin Ankara, İzmir, Samsun, Mersin, Hatay, Kapıkule, Konya, Gürbulak, Antakya, Kayseri, Trabzon, Mardin, Gaziantep, Habur, Bolu, Avusturya ve Rusya’da irtibat büroları bulunuyor.

Hedefi ülkemizde ve dünyada örnek önder sektör kuruluşu olmak olan UND bu hedefe ulaşmada üyelerinin önüne çıkan engelleri serbest rekabet kuralları içinde aşarak, dünya taşımacılığında söz sahibi olmalarını sağlayacak ortam ve şartları hazırlamayı görev edinmiştir.

UND’nin amaçlarından da söz eder misiniz?

Derneğimiz Uluslararası Karayolu Taşımacılığının Türkiye’de ve uluslararası alanda geliştirilemesini amaçlar. Bu amacın gerçekleştirilmesi için;

* Uluslararası Karayolu Taşımacılığında çalışan vasıtaların kullanılışına ve geliştirilmesine ait lüzumlu bilimsel ve teknik araştırmalar yapar
* Kendi sahası ile ilgili konularda, hakem görevi ifa eder
* Ulaştırma Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde; sektörü ilgilendiren konularda girişimlerde bulunur, görüş bildirir ve yapılacak yasal düzenlemelerde, mesleki fayda ve yeknesaklığı temin amacıyla uygulamalarda yardımcı olur.
* Karayolu ile uluslararası taşımacılık için gerekli bulunan ve Derneğimize yetki verilmiş her türlü belgenin tedariki ve dağıtımını yapar, bu konu ile ilgili olarak çıkabilecek uyuşmazlıkları giderir.
* Uluslararası karayolu taşımacılığı ile ilgili dış dünyadaki kuruluşların çalışmalarını takip ve bu sahadaki gelişmelerin ülke yararına olanlarını tesbit ve tercih eder. Tüm çağdaş ve teknolojik gelişmeleri ülkemizde uygulanabilir hale getirici tedbirler alır.
* Uluslararası karayolu taşımacılığı ile ilgili yayınları izleyerek üyelerine duyurur, konferans ve seminerler düzenler, kurslar açar. Gereğinde, uluslararası karoyul taşımacılığı ile ilgili her seviyede, resmi ve özel kuruluşlar nezdinde temsilci bulundurur, bu makamlar karşısında üyelerini temsil eder. Derneği ve dernek üyelerinin tümünü ilgilendiren konularda doğabilecek idari ve kazai ihtilaflara taraf olur, davalar açar, müdahil sıfatı ile katılır, icra takipleri yapar ve tüm hukuki işlemler için yeteri kadar vekil nasp ve tayin eder.

Gelelim UND’nin misyonu ve vizyonunun ayrıntılarına....

UND yönetimi için adaylığımı açıkladığım günden beri bunun kişisel bir mesele olmadığını ve sadece sistemi iyileştirme amacında olduğumu sürekli olarak vurguladım. Uzun yıllar öncesinde yazılmış bir dernek tüzüğü ve Organizasyon yapısının, hızla değişen dünyada bugünkü ihtiyaçlarımıza cevap vermesi zaten beklenemezdi.

Bu tespitten hareketle, UND tüzüğü üzerinde bir çalışma yapılmış ve eksik olan konular tespit edildi. Çalışma sonunda mevcut tüzük yerine daha kapsamlı ve çağdaş bir UND tüzük taslağı, Hukukçular ve Yönetim Uzmanları tarafından hazırlandı.

Nasıl bir UND sorusuna yanıt olarak bazı temel ilkeler belirledik. Bunlar;
* Yönetim konusunda tüm sektör için örnek olacak şeffaf yönetim anlayışı,
* Her üyenin görüşünü yansıtacak katılımcı bir model,
* Güçlü bir profesyonel kadro ile çalışılması,
* Alanında uzman profesyonellerden proje bazında yararlanılması,
* Sektör için bir bilgi ve eğitim merkezi haline gelinmesi,
* Nakliye sektörüne katkı sağlayacak kurum ve kuruluşlarla stratejik işbirliği,
* Rekabetçi ama haksız rekabete müsade etmeyen olarak belirlendi.

Biraz da krizin sektörünüz üzerinde yarattığı etkiden söz eder misiniz?

Uluslararası nakliye sektörü 2001 yılı içinde herşeyden önce çok ciddi bir belirsizlik yaşadı. Bu belirsizlik hala da sürüyor. Türkiye’nin ihracatı % 15 seviyesinde artarken bizim taşımalarımız özellikle batıya yaptığımız taşımalarda çok ciddi düşüşler yaşadı; yani biz haksız rekabete uğradık. Çünkü dengelerden biri sağlanamadı. Biz ihracat yapıyoruz; Türk malını taşıyor, dönüşte de ithalat yapıyoruz. Eğer o ithalatlardan biri sağlıklı oturmuyorsa orada problemimiz var demektir. İhracatımızdaki artışa paralel olarak ithalatda da en azından sabit kalmasını beklerken ithalatta %21 seviyesinde düşüş yaşadık

2001 yılında Türkiye’nin ihracatı artmış olmasına rağmen bizim seferbaşına artışımızda çok ciddi bir şekilde; özellikle İtalya’da %8 düşme yaşandı. İhracatta seferbaşına ve artık ihracatta da gene Almanya’da %5’lik bir düşüş yaşadık. İtalya ile Almanya’nın toplamı bizim batıya yaptığımız taşımaların yaklaşık % 40’ını karşılıyor. Sadece ihracatı arttırdığımız bölgelere baktığımız zaman Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi yakın bölgelere arttırdıgımız görünüyor. Kısaca 2001 yılı içinde Türk Kara taşımacıları batıda büyük problem yaşadı.

Buradaki en önemli sorunlardan biri de yabancılarla rekabet edememekten dolayı çok ciddi şekilde yabancı araçlara pay kaptırmamız oldu.

Bu kriz ortamında dernek olarak üyelerinize yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Artık uluslararası nakliyeciler derneği sadece kara taşımacılarının, kamyoncuların nakliyecilerin derneği değildir. Şu anda bizim üyelerimizin yaptırdığı lojistik hizmetini bir fiil yapan üyelerin derneği durumuna geleceğiz. Böyle bir köklü değişiklik 1 Ocak 2002 itibariyle bizim hedeflerimiz arasında.

Bu aslında üyelerimizin gelişmesi konusunda da önemli. Örneğin her bölgedeki nakliyecilerimizin kendi içinde eğitimlerini yapacağız. Yani Kayseri’deki nakliyecinin Kayseri bölgesindeki ithalat ve ihracatı yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi ve deneyimi onlara anlatacağız.

Bunun yanısıra uluslararası eğitim, bilgi ve derneklerin sahip oldukları politikaları Türkiye’ye taşıyacağız. Bunların başında IWU (International World Union) geliyor. IWU 66 tane ülke derneğinin kurdugu, Birleşmiş Milletler’e bağlı bir organizasyon. IWU Academy adındaki eğitim programlarını bu sene burada hayata geçirmek istiyoruz.

Bunun yanısıra UND’nin AB’ye uyum çalışmaları doğrultusunda gerçekleştirdiği projeler de bulunuyor. Bunlara kısaca değinmek gerekirse;

* Eğitim Profili Araştırması: Uluslararası Kara Ulaştırma Sektörünün; yöneticiler, administiratif personel ve sürücüler olmak üzere eğitim profilinin çıkarılması için bir araştırma yapıldı. Üst düzey yönetici, orta düzey yönetici, yabancı dil eğitimi ve sürücü eğitimi gibi konularda ihtiyaç tespiti yapıldı.

* Yatırım: Bu süreçce bir UND Eğitim Merkezi yatırımı gerçekleştirildi.

* Lisans Üstü Sertifika Programı: Üst düzey yöneticilere yönelik olarak İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisadi Enstitüsü işbirliği ile bir yıllık gece uygulamalı “Ulaştırmacı ve Lojistik Sertifika Programı” hazırlanarak eğitime 8 Ekim 2001 tarihinde başlandı.

* Yabancı Dil Eğitim Programı: Yabancı dil eğitimine yönelik olarak yine aynı Enstitü ile çalışmalar sürdürülüyor.

* CPC Mesleki Yeterlilik Sertifika Programı: Orta düzey yönetici kadrolar için, IRU (Uluslararası Kara Taşımacılığı Birliği) AKADEMİSİ ile işbirliği içinde bir eğitim programı hazırlandı. Bu programın IRU Akademi tarafından akreditasyonu için başvuru tarihi olarak Ocak 2002 tarihi beklendi.

* Başarı Bazlı Öğrenci Burs Programı: Sektöre yönetici kadrolar yetiştirmek üzere açılmış olan Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu’na alınacak öğrencilerin kalite düzeyinin yükseltelmesi amacıyla başarı bazlı burs programı uygulanmaya başlandı.

* Ulusal ve uluslararası yaz staj programı: Tüm öğrencilere açık yaz staj programı hayata geçirildi. Öğrencilerden başarı kriterlerini yerine getirenler için AB ülkelerinde yaz stajı yapabilmelerine olanak sağlayacak bir program IRU Akademiye önerildi.

Bunların yanısıra,

* Sektörel bilgilendirme projeleri,
* Bilişim projeleri,
* Yatırımda rekabet ve teşvik uygulamaları alanında,
* Teknik kapasite ve kapasite yeterlilik tespiti,
* Hizmet kalitesinde ve müşteri memnuniyetinde karşılaş tırmalı analiz,
* Uluslararası projeler de gerçekleştiriliyor.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)