Türkiye Coca - Cola Şişeleme Grubu
Türkiye Coca Cola Şişeleme Grubu’nun yönetsel profili (organizasyonel yapısı) nasıldır?
Türkiye Coca Cola şişeleme Grubu bünyesinde Genel Müdürlüğe bağlı Satış&Pazarlama, Operasyon, Finans, İnsan Kaynakları ve Hukuk fonksiyon direktörleri ile ayrıca Türkiye’nin iki farklı bölgeye ayrılmasıyla oluşan ve altlarında tüm fonksiyonları (Finans, İnsan Kaynakları, vb.) bulunduran Bölge Direktörlükleri vardır.
İK yapılanması nasıldır? Kaç kişi çalışıyor? Direkt kime rapor ediyor? Bize bu konularda neler söyleyebilirsiniz?
Genel Müdürlüğe bağlı İnsan Kaynakları Direktörü’ne aşağıdaki konularda bağlı çalışan üç İnsan Kaynakları Müdürü direkt rapor ediyor.
İnsan Kaynakları işe alım, işe uyum programı, performans yönetim sistemi uygulamalarını yürütme ve geliştirmeye yönelik çalışmalar üzerinde yoğunlaşır. Ayrıca çalışanları değişen organizasyona ayak uydurabilmeleri için hazırlar, çalışanların verimliliğini ve şirket’in karlılığını arttırmak için her seviyede gerekli yeteneklerin kazandırılmasına yönelik eğitim faaliyetleri düzenler.
Ücretler ve Menfaatler bölümü, iş piyasasında şirketimiz’in çalışanlarına sağladığı sosyal hakların ve ücret sisteminin, diğer başarılı şirketlerle karşılarştırıldığında rekabet edilebilir olmasının sağlanması üzerine yoğunlaşmaktadır.
İşçi Sağlığı, İş Güvenliği ve İdari İşler bölümü ise tüm çalışanlarımız için güvenli ve sağlıklı koşullarda çalışabilecekleri bir ortam sağlamakla görevlidir. Bu amaçla, gerekli kuralların koyulması ve ilgili prosedürlerin uygulanmasını sağlamak yine bu bölüm sorumluluğundadır.
Ayrıca iki Bölge Direktörlüğüne bağlı olarak çalışan iki İnsan Kaynakları Müdürü de matris organizasyon çerçevesinde fonksiyonel olarak İnsan Kaynakları Direktörüne rapor etmektedirler.
İnsan Kaynakları süreçleriniz (eleman seçimi, kariyer planlaması, performans değerlendirme, ücret yönetimi organizasyonel yedekleme, vb.) nasıl işliyor?
İnsan Kaynakları’nın başlıca görevi, uygun görevlerde çalışmak üzere nitelikli insanları seçmek, çalışanlara gerekli eğitim olanaklarını sağlamak, motivasyonlarını arttırmak, performanslarının mükemmelleşmesine yardımcı olmak ve potansiyellerinden en yüksek düzeyde yararlanılmasını sağlamaktan sorumlu yöneticilere gerekli desteği vermekdir.
Türkiye Coca Cola Şişeleme Grubu, The Coca Cola Company’nin “istihdamda fırsat eşitliği” ilkesini benimsemiştir. Bu çerçevede cinsiyet, medeni hal, din, ırk, renk, etnik köken veya milliyet ayırımı yapmaksızın, nitelikli bireyleri bünyemize katmak bizimle kalmalarını sağlamak ve geliştirmek, böylece Coca Cola Sistemi içindeki herkesin etkinliğini en üst düzeye çıkarmak şirketimizin temel insan kaynakları prensiplerindendir. Ön elemeler, yetkinlik bazlı mülakat ve referansların kontrol edilmesinden ve uygun görülmesinden sonra adaya iş teklifi yapılır.
Şirketimizdeki ücret yönetim sisteminde her görev için bir ücret skalası tesbit edilmiştir. Ücret skalası, iş piyasasındaki ücret hareketlerine göre güncelleştirilir. Böylece sistemin anlaşılması ve yönetilmesi kolaylaştırılır, tutarlı ve adil bir uygulama sağlanır. Ücretler, aylık ücretlerden başka dört ikramiyeyi de kapsayacak şekilde ödenmektedir. Ayrıca çalışanın bir yıl boyunca sergilediği performans her yılın Mart ayında hesaplanarak bir defada performans ikramiyesi olarak ödenir. Ücretlerimize, enflasyon ve piyasa şartları doğrultusundaki rekabet gücünü korumak amacını taşıyan artışlar belli aralıklarla yapılır.
Performans yönetim sistemi ile ilgili olarak, performans dönemi başında değerlendiren ve değerlendirilen arasında karşılıklı görüşmeler neticesinde belirlenen hedefler aynı zamanda öncelik ve önem sırasında verilmektedir. Dolayısıyla performans dönemi sonunda yapılan değerlendirmelerde dönem başında verilen ağırlık ve önem sırasına da dikkat edilmektedir. Performansın nihai değerlendirmesinde bu unsurlara dikkat edilerek genel değerlendirme notu verilmektedir.
Türkiye Coca Cola Şişeleme Grubu’nda çalışacak kişinin belirgin bir profili var mıdır? Aradığınız özellikler neler?
İşe alımlarda aradığımız genel kriterleri şöyle sıralayabiliriz:
* İş için gerekli vasıflara sahip olmak (eğitim, beceri, yetkinlik ve belirli alanlarda uzmanlık)
* Profesyonel yaklaşım, yüksek motivasyon,
* Geleceğe Yönelik İfademiz (şirket kültürü) ile uyum.
Mülakatlar, pozisyonun gerektirdiği yetkinliklerin yanında organizasyonun kendisi için belirlemiş olduğu temel yetkinlikleri de baz alarak yapılmaktadır ki bunlar Mükemmeli Arama, Takım Çalışması, Müşteri Memnuniyeti, Toplam Kalite Bilinci’dir.
Dünyadaki Coca Cola’lar ile nasıl bir iletişiminiz var? Örneğin buradaki bir çalışanınızın başka bir Coca Cola’da çalışma olanağı mümkün mü?
Coca Cola Sistemi bir bütündür. Herhangi bir yerde çalışan Coca Cola elemanının başka ülkelerdeki Coca Cola organizasyonlarında çalışma olasılığı her zaman mevcuttur.
İçinde bulunduğumuz bu ekonomik süreç şirketinizi nasıl etkiledi?
Ekonomik çalkantılar ve belirsizlikler şirketimize temkinli olma stratejisini benimsetti. Bu durumda gereksiz risk almadan ama fırsatları da kollayarak yola devam etmenin akıllıca olacağı düşünüldü ve insan kaynakları stratejileri de bu paralelde oluşturuldu.
Bu durumda insan kaynakları departmanları ve yetkililerinin en önemli görevlerinin iş dinamiklerini ve değişimi yakından takip etmek, çalışanların motivasyon ve moralini yüksek tutmak, değişimi yönetmek konusunda danışmanlık gibi roller üstlenmek olduğuna inanıyoruz.
Türkiye’deki yapılanmanızda yabancı yöneticiler çalışıyor mu? Bu durumda İK departmanı olarak bu yöneticilere ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Şu anda Türkiye Coca Cola Şişeleme Grubu’nda üç yabancı yönetici çalışıyor. İnsan Kaynakları Departmanı olarak bu yöneticilere çalışma ve oturma izinlerinin alınmasından başlayarak, Türkçe öğrenmeleri için kurs almalarına kadar gerekli her türlü yardımı ve desteği sağlıyoruz.
Türkiye Coca Cola Şişeleme Grubu’nun eğitim programları hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Beyaz yakalılıar ne gibi eğitim programlarına katılıyor? Mavi yakalılıarın katıldığı eğitimler nelerdir? Yurtdışına eğitim için giden yöneticileriniz var mı?
Türkiye Coca Cola şişeleme Grubu’nda yönetim ve temel beceriler, satış ve pazarlama, finans, operasyon ve diğer fonksiyonel bazlı eğitim programları gerek kendi eğitimcilerimiz gerekse de dış eğitim uzmanları tarafından veriliyor. Eğitim programlarımızdan bazı örnekler vermek gerekirse; “İletişim Becerileri”, “Etkili Takım Çalışması” ile dil ve bilgisayar programlarını Yönetim ve Temel Beceri Eğitimleri” kategorisinde sayabiliriz. Satış ve Pazarlama Eğitimleri ise “Temel Ön Satış”, “Tanzim Teşhir”, “Stratejik Satış” programları ile örneklendirilebilir. Fonksiyonel bazlı programlara örnekler ise, “Finans Çalışanları için Finans Becerilerini Geliştirme” (finans alanında), “Kalite Güvence Sistemi Yönetiminin Temelleri” (operasyon alanında) olarak sayılabilir. Bunların yanısıra aramıza yeni katılan arkadaşlara sistemi tanıtmak ve potansiyellerini daha hızlı gerçekleştirmelerini sağlamak amacını taşıyan bir Oryantasyon Eğitimi de uygulanıyor.