Türk Telekom’un E-Öğrenme Projesi için yol haritası yüksek katılımlı anket çalışması

Türk Telekom, 2007 yılında eğitim alanında pek çok projeyi hayata geçirdi. Kişi başına düşen eğitim saatini artırarak, yönetici geliştirmeye yönelik uygulamalara ve eğitimlere ağırlık vermek, eğitim yönetimi ve planlaması faaliyetlerini “Eğitim Yönetim Sistemi” üzerinden sistematik, takip edilebilir hale getirmek, teknik eğitimlerin bir kısmını, temel bilgisayar ve Office eğitimlerini e-öğrenme yöntemiyle sunmak devam eden projelerden birkaçı…

Türk Telekom, tüm Türkiye’ye yayılmış olan yaklaşık 37 bin çalışanın eğitim ihtiyacını gidermek amacıyla son yıllarda pek çok sektördeki geniş alana yayılmış şirketlerin başvurduğu bir yol olan “Eğitimlerin karma eğitim yöntemiyle sunulması” yöntemini hayata geçirmek yönünde ciddi adımlar atmaya başladı.

Anket sonuçları hareket planını belirledi

2007 yılının ikinci yarısında çalışmalarına başlanan “Türk Telekom E-Öğrenme Projesi” kapsamında öncelikle çalışanların bilgisayar bilgi ve becerisini tespit etmek ve öğrenme stillerini belirlemek gerektiği ortaya kondu. Şirketin e-öğrenme modelini oluşturmak, projenin hedef kitlesinin büyüklüğünü ve profilini belirlemek, çalışanların bilgisayar, internet tecrübeleri ve bilgilerini, öğrenme alışkanlıklarını tespit etmek amacıyla geliştirilen anketin sonuçlarına göre hareket planı belirlendi ve projeye önemli bir girdi sağlandı. İnternet ortamında tüm Türk Telekom çalışanlarına sunulan ankete toplam 37 bin 201 kişi katılım gösterdi. 23 sorudan oluşan ankette bilgisayar kullanma bilgisi, paket program kullanma, internet ve e-posta kullanma bilgi ve becerisi ve öğrenme stilleri ile ilgili sorular soruldu. Anket sonuçlarına göre, projenin ilk fazı için hedef kitle büyüklüğü ve temel düzey bilgisayar eğitimini alma ihtiyacı olan çalışanların hedef kitlesi tespit edildi, temel düzey bilgisayar eğitiminin etkin biçimde verilebilmesi için gerekli olan eğitim teknikleri belirlendi. Anket sonuçlarına göre ağırlıklı olarak Operasyon alanında çalışan kişilerin %43’ünün acilen Temel Bilgisayar eğitimini alması gerektiği ortaya çıktı. 3 seviyede gerçekleştirilecek olan Temel Bilgisayar Eğitiminin içeriği, süresi, hedef kitlesi, yöntemi anket sonuçlarına göre revize edildi. Tüm seviyeler için e-öğrenme kültürü, Eğitim Yönetim Sistemi ekranlarının kullanımı ile ilgili bir bölüm eklendi.

Öncelik bilgisayar bilgisi az olan büro çalışanlarında

Türk Telekom çalışanlarının büyük çoğunluğunun bina dışında çalışmakta olduğu düşünüldüğünde öncelikli olarak bilgisayar kullanma bilgisi az olan ve büroda çalışan kişilerin Temel Bilgisayar eğitimi alması gerektiği ortaya çıktı. Temel Bilgisayar eğitimi alması gerekenlerin büyük çoğunluğunun ilköğretim mezunu olması nedeniyle e-öğrenme içeriklerinin yalın bir anlatımla, basit ve kullanımı kolay şekilde tasarlanması gerekiyordu. Bu anketin sonuçlarından birisi; çalışanların %59’unun evinden, hızlı internete erişme imkânına sahip olduğudur. Bunun anlamı; çalışanlar e-öğrenme içeriklerine sadece iş ortamından değil dilediklerinde evlerinden de erişebileceklerdir. Çalışanlar arasında e-posta alma-gönderme sayısı 1 – 5 adet olan kişilerin oranının %41 olması, interneti 1 saatten az kullanan kişilerin oranının %77 olması gibi sonuçlar; proje kapsamında alınacak aksiyonların (internet ve e-posta kullanımını artırma, ekran tasarımlarının belli kriterlere göre gerçekleştirilmesi gibi) belirlenmesi yönünde ciddi katkı sağladı. Öğrenme stillerine yönelik olarak ortaya çıkan ilginç sonuçlar arasında, çalışanların büyük çoğunluğunun (%88) ekip çalışmasını tercih etmesi, %81 oranında lineer öğrenme yöntemini tercih etmeleri, deneme-yanılma yöntemiyle öğrenme yöntemini tercih edenlerin oranının %87 olması, eğitmenin sözlü anlatıma yer vermesi konusunda eski öğrenme alışkanlıklarının devam etmesi (%61) yer alıyor.

En yüksek katılım oranına sahip anket çalışması

Şirketin e-öğrenme model ve stratejisinin belirlenmesinde önemli bir girdi sağlamış olan anketin, Türkiye’de kurumsal düzeyde Bilgisayar Okur-Yazarlığı ve Öğrenme Stilleri konusunda yapılmış, bilinen en yüksek katılım oranına (%97) ve katılımcı sayısına (37.201) sahip anket çalışması olduğu dikkati çekiyor. Türk Telekom Eğitim ve Yönetim Geliştirme Direktörlüğü, E-Öğrenme proje ekibi tarafından tasarlanan ankete katılım oranının bu denli yüksek olmasının nedeninin, sürecin iyi planlanmasından ve eğitim ihtiyacı yüksek olan çalışanların eğitim faaliyetlerine gösterdikleri ilgiden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu durum, yenilikçi ve rekabetçi bir anlayışla sürdürülen Türk Telekom eğitim faaliyetlerini iyileştirme projelerinin başarısı adına önemli bir motivasyon kaynağı oldu.

DR. AYHAN ARTAR
EĞİTİM VE YÖNETİM GELİŞTİRME DİREKTÖRÜ

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)