İstanbul’daki ikinci otelini açmaya hazırlanan Four Seasons Hotel'de işe alım süreci ve kariyer imkanı
İşe alım süreci, öncelikle ihtiyacın doğru şekilde belirlenmesi ve bu ihtiyacı gidermesi beklenen adayda aranan özelliklerin ölçülebilir; yapılacak olan işle ve “Four Seasons Felsefesi” ile örtüşebilen şekilde olması ile başlıyor. Bu ihtiyacın ve kriterlerin belirlenmesi, gerekli onayların alınmasından sonra İnsan Kaynakları olarak farklı bir takım kaynaklardan aday arayışımıza başlıyoruz.
Adaylarımızı, hem kendi bünyemizde bulundurduğumuz güncel ve global olan Four Seasons Otelleri bilgibankamızdan, hem de münferit başvuru veya gazete ve internet ilanları aracılığıyla elde ettiğimiz özgeçmiş (cv) lerden belirliyoruz.
İlk elemede, özgeçmişlerindeki verilerin belirlenmiş kriterlerle örtüştüğü adayları yüzyüze görüşmeye çağırıyoruz.
Tüm yönetim kadrosuna mülakat eğitimi
Son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmakta olan ‘Davranışsal veya Davranış Belirleyici Mülakat’ tekniğini kullanıyoruz. Bu mülakat yöntemini daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek adına, zincir olarak 1998–99 yıllarında dışarıdan “outsource” danışmanlık hizmeti alarak, kendi bünyemizde bir takım çalışmalar yaptık. Global anlamda tutarlılığımızı ve başarımızı devam ettirebilecek, bizi Four Seasons yapan kriterleri ve yetkinlikleri özellikle öne çıkartabilecek bir takım mülakat soruları oluşturduk. Akabinde, bu tekniği en doğru şekilde kullanabilmek adına bir takım eğitimler aldık ve işe alım sürecinde bir şekilde görev alacak olan tüm yönetim kadromuzu eğittik ve bu eğitimlere istikrarlı bir şekilde devam ediyoruz.
İnsan Kaynakları profesyonelleri arasında genel eğilim, Davranışsal Mülakat tekniğinin daha önceden deneyimi olan adaylara uygulanması yönünde. Ancak, hizmet sektöründe olduğumuz ve başarımızı sağlayan yetkinliklerle alakalı soruları iyi bir şekilde belirlemiş olduğumuz için Four Seasons olarak bu mülakat tekniğini hiç deneyimi olmayan ve sektörümüze yeni girecek olan adaylara da uygulayabiliyoruz.
Bu tekniği uygularken “olması gerekenden” ziyade “olana” ulaşmaya çalıştığımız için kişinin genel hayat deneyimi içerisindeki geçmiş davranışları bize gelecekteki davranışları için bir yol gösterici oluyor.
Mülakata çağırdığımız adaylarla, öncelikle başvurduğu departmanın müdürü operasyonel anlamda yeterlilikleri ve yetkinlikleri belirleyebilmek adına bir görüşme yapıyor. Bu görüşmede iş için fonksiyonel anlamda yeterli görülen aday, bu defa Four Seasons ailesine uygunluğu açısından İnsan Kaynakları tarafından görüşmeye alınıyor.
İK davranışsal kriterleri değerlendiriyor
İnsan Kaynakları ile yapılan mülakatta aday biraz daha elle tutulamayan, gözle görülemeyen ancak servis sektöründe göz ardı edilemeyecek olan davranışsal bir takım kriterler üzerinden değerlendiriliyor.
Adayın başvurduğu pozisyon seviyesine göre, “adaptabilite, servis yetisi, profesyonellik, etik, iletişim, takım çalışması, karar, analiz ve sorun çözme” gibi bir takım yetilerin varolup olmadığı ve bunların derecesi belirlenmeye çalışılıyor.
Görüşmenin bu basamağı ve bundan sonraki basamakları tümüyle her nevi tereddütü ortadan kaldırmak, en doğru adayı seçmek adına yapılan, birbirini tamamlayıcı süreçler...
İnsan Kaynakları görüşmesinden sonra bir sonraki basamağa geçmeden önce kişinin daha önce çalışmış olduğu işyerlerinden referans kontrolleri yapılıyor ve olumlu yorumlar aldığımız adaylar bir sonraki görüşmede bir üst yöneticimizle ve son olarak da otel müdürümüzle görüşüyor.
Bu dört basamaklı, tamamıyla farklı sorulardan oluşan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan ortak kararın müspet olması sonucunda adaya bu defa iş ve iş şartları ile ilgili yazılı teklifimizi sunuyor ve kendisi ile işbirliğine girmekteki ciddiyetimizi bir kez daha belirtmiş oluyoruz.
Bu işe alım sürecinin aksamadan doğru şekilde yerine getirilmesi, en uygun adayın seçilmesi ve işe alınmasını ve böylelikle de dünya çapında lider konumunu koruyan Four Seasons Otel zincirinin başarısının devamlılığını sağlamış oluyor.
Genel yetkinlikler için eğitim
Bu noktada biraz da işe alacağımız adaylarda aradığımız temel özelliklere değinmek istiyorum.
Misafirlerle birebir kontakta olan departmanlar ve pozisyonlar için yabancı dil olarak İngilizce gerekmekte. Diğer taraftan, hizmet sektöründe birçok farklı ülkeden misafirlerimiz olduğu için, o misafirlerle İngilizce dışında aslında kendi dillerinde iletişim kurabiliyor olmak onların memnuniyetini bir parça daha arttıracağı kanısındayız. Bu sebeple ikinci bir yabancı dil bilen elemanları da bünyemize katmaya çalışıyoruz.
Turizm/hizmet sektöründe olduğumuz için mesleğini bilen ve bu konuda eğitim almış olan insanlarla çalışmak bir gereklilik ve bu konuda özellikle meslek yüksek okulları ve üniversitelerimiz ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz önemli kurumlar...
Temel kriterlerin dışındaki diğer gerekli yetkinlikler ise, otelimiz bünyesindeki “Eğitim ve Geliştirme” Departmanımız tarafından tüm çalışanlarımıza verilen eğitimler ve çalışanlarımızın potansiyelleri çerçevesinde kendilerini geliştirip hedefledikleri kariyer çizgisinde yükselerek ilerlemelerine imkan sağlamaktır.
Yanıltıcı bilgiler en büyük sıkıntı
Konuyla ilgili olarak, belirtmek istediğim bir başka nokta ise İnsan Kaynakları olarak karşılaştığımız en büyük sıkıntının, aradığımız nitelikleri aslında kendinde barındırmayan adayların cv’lerindeki bilgilerin yanıltıcı olması... Örneğin İngilizcesi yeterli olmayan insanların kendi dil bilgisi yetilerini “iyi” olarak nitelendiriyor olmaları ve görüşmeye geldiklerinde bizlerle İngilizce iletişime giremiyor olmaları bizler için büyük bir zaman kaybı olabiliyor.
Mülakatlarda “olması gereken” ve “ideal” cevaplardan ziyade “olan” la ilgilendiğimiz için, yüzyüze görüşmede kişiyi derinlemesine tanımaya ve kurum, pozisyon ile kişi arasındaki olası örtüşmeyi maksimumda yakalamaya çalışıyoruz.
İş görüşmelerinin başarısı, başvuran adayın görüşmede kendisini ne derece rahat hissettiği ve bu doğrultuda ihtiyacımız olan bilgilere ne derece ulaşabildiğimizle ölçülebilir.
Potansiyelin doğru kullanılması önemli
Four Seasons’ın başarısının, misafirlerin almış olduğu hizmetin kalitesinde, tutarlılığında ve bu deneyimleri sürecinde onlara yaşattığımız duygularda saklı olduğunu belirtmek gerekiyor.
Bu kaliteyi ve tutarlılığı sağlamak için, seçmiş olduğumuz elemanların iş bilgisi ve yetilerinin yanısıra, doğru davranış, misafir ihtiyaçlarına karşı hassasiyet ve esneklik içinde olmaları, doğru karar ve yargılara vararak hem misafirler, hem de çalışma arkadaşları için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları – yani kısacası kendi içlerinde var olan potansiyelin doğru yönde kullanılmasına dayanıyoruz.
İşe alım sürecimizde Four Seasons olarak bizimle aynı kültür, prensip ve davranışları yansıtan insanları bünyemize almayı tercih ediyoruz. Motivasyonu yüksek ve bir takım ruhuyla doğru kriterler çerçevesinde bir araya gelmiş olan çalışan grubunu misafirlerimiz tarafından beklenen bilgi ve beceri seviyesine getirmek için eğitmek, işi doğru yapmalarını, misafirin isteklerini tam olarak anlamalarını ve en önemlisi de misafiri etkilemelerini (Get it right, Get me right, Wow me if you can) sağlamak çok daha kolay ve garanti oluyor.
Seçmiş olduğumuz elemanlarımıza kendi potansiyelleri doğrultusunda eşit şartlarda kariyer gelişimi, uyumlu ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlayarak, hem çalışanlarımızın performansını sürekli arttırmayı, hem de misafirlerimizin aldığı hizmetin kalitesini devamlı kılmayı; böylelikle de zincirimizin dünya çapında sağlamış olduğu başarıyı ödün vermeden sürdürmeyi hedefliyoruz.
Yeni otel için ilk kaynak kendi otel zincirimiz
Yaza girerken açmayı planladığımız Boğaz’daki ikinci Four Seasons otelimizde de işe alım sürecimiz aynı şekilde işliyor. Ancak, otelimiz kurulma aşamasında olduğu için bahsi geçen süreci yaklaşık 500 kişilik çok geniş sayıda bir çalışan kitlesi için gerçekleştiriyoruz.
Four Seasons zincirinde, özellikle yeni açılacak oteller için kendi bünyemizden eleman kaynağı oluşturabilmek ve böylelikle de hizmet kalitesinin ve Four Seasons kültürünün devamlılığını sağlayabilmek çok önemli olduğundan bizim de çalışan kadromuzu oluşturmaktaki ilk kaynağımız kendi otel zincirimiz olacak.
En büyük desteğimiz, 12 yıl önce açılmış olan ve açıldığı günden bugüne almış olduğu ödüllerle dünya çapındaki lider konumunu koruyan Sultanahmet’teki kardeş otelimiz. Öncelikle, hem İstanbul’daki hem de dünyanın dört bir yanındaki kardeş otellerimizden takımımıza katacağımız (transfer edeceğimiz) çalışanlarımız olacak.
Onun yanısıra yaklaşık 3 ay önce başlamış olan işe alım sürecimiz tüm hızıyla devam etmekte. Şu anda üst düzey yönetici kadrolarını tamamlamak üzereyiz ve artık personel kadromuza yönelmiş durumdayız.
Bu bir açılış dönemi olduğu için, her zamankinden farklı olarak “mass hiring” yani “toplu işe alım” dediğimiz (1–2 Mart 2008 tarihinde) iki günlük yoğun bir işe alım furyası gerçekleştireceğiz. Bu haftasonu faaliyeti ile hedefimiz, tüm ilgilenenlerin başvurabilmesini sağlamak ve bu 500 kişilik kadromuzdan o tarihte halen boş olacak olan kısmın %60-70’ini tamamlıyor olabilmek.
Açılış sürecinde öncelikli hedefimiz sürecimizden ve kriterlerimizden sapma göstermeden en doğru adayları takım arkadaşı olarak en kısa zamanda aramıza katmak, onlara gerekli eğitim ve donanımı vermek, kendilerini en iyi şekilde ifade edebilecekleri ortamı yaratmak ve onların da hali hazırda bünyemizde bulunan çalışanlarımız gibi otel zincirimizde uzun süreli olmalarını ve Boğaz’daki yeni otelimizle birlikte birçok başarıya imza atmalarını sağlamak.
Hizmet sektöründe kişilik özellikleri de dikkate alınmalı
Sizlerle son olarak, hizmet sektöründe işe alım yaparken dikkate alınması gereken bir noktayı paylaşmak istiyorum: Hizmet sektörü, davranışların daha fazla önem kazandığı bir sektör olduğundan, eleman işe alımında salt fonksiyonel kriterler, iş bilgisi ve önceki iş deneyimlerine odaklanmamak, bunun yanısıra kişilik özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerektiği kanaatindeyim. Four Seasons olarak başarımızın, özde doğru kişilik özelliklerini kriter olarak belirlemiş olmamıza dayandığını söyleyebilirim.
Arzu Pervizpour
Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus
İnsan Kaynakları Direktörü