Tüm yönleriyle E-Öğrenme…

 İlham verici fikirlerin, iyi uygulamaların ve yeni eğilimlerin gündeme geldiği;
Enocta, Dracolex, Kariyer.net ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğunda 26 Mart tarihinde düzenlediğimiz “6. E-Öğrenme Zirvesi”, bir kez daha konuyla ilgili profesyonelleri bir araya getirdi.

Kurumsal öğrenmede 6 kilit trend

Zirvenin açılış konuşmasını BBC eski Eğitim ve Gelişim Yöneticisi, nigelpaine.com’un Genel Müdürü Nigel Paine, “Kurumsal öğrenme konusunda göz ardı edemeyeceğiniz 6 kilit trend” oturumu ile gerçekleştirdi.

Kurumsal öğrenme dünyasında hızlı bir değişim yaşandığını, durum böyle olunca, e-öğrenmenin daha da hızlı değişmesinin şart olduğunu dile getiren Paine, bu dönüşümde yeterince çevik davranmayan kurumların geride kalacağını ifade etti. Yaşanan değişikliklerin, organizasyonlar bazında izlenmesi ve irdelenmesi gereken bir dizi kilit eğilime yansıdığını dile getiren Paine, bu eğilimlerin ayrıntılarını katılımcılarımızla paylaştı.

Artık içerikten çok yaratılan etki ve nasıl bir yolculuk sunulduğunun önemli olduğunu belirten Paine, “Öğrenme çalışan bağlılığının ateşleyicisi olmalıdır” diyerek, insanların duygusal olarak bağlantı kurduğunda öğrenmenin gerçekleştiğini vurguladı.

Dijitalleşme eğitim faaliyetlerine nasıl yansıyor?

Enocta Genel Müdürü Ahmet Murat Hançer, Cigna Finans Emeklilik İK Direktörü Funda Temoçin ve Bank Asya Eğitim Tasarımı ve Ölçme Değerlendirme Servis Yönetmeni Zeynep Sözer de, E-Öğrenme Zirvesi’nin konuşmacıları arasında yer aldı. Konuşmacılarımız, “Dijitalleşme eğitim faaliyetlerine nasıl yansıyor?” konulu bir panel gerçekleştirdi.

Katılımcılarımızdan gelen soruların yanıtlandığı panelde sözü alan ilk isim olan Funda Temoçin, 430 çalışanlarının bulunduğunu ve yüzde 50’lik büyümeye sahip olduklarını, dağınık bir coğrafyada faaliyet gösterdiklerine belirterek, bunların yanı sıra regülasyonlar ve maliyet baskıları nedeniyle akılcı ve doğru yöntemlerle öğrenme sürecine gitmeleri gerektiğini belirtti. Çalışanların birbiriyle senkronize olmasını da istediklerini belirten Temoçin, 1 yıl boyunca geçmiş dönem alışkanlıklarını bırakıp çalışanların hayat döngüsünü çizdiklerini vurguladı. E-öğrenme, dijital öğrenme gibi yeni öğrenme yöntemlerini bu döngüye yerleştirdiklerini dile getiren Temoçin, süreçte destek aldıkları danışmanları da birbiriyle tanıştırdıklarını ve bu sayede güçlü bir birliktelik oluşturduklarını söyledi.

Panelde deneyimlerini paylaşan bir başka isim olan Zeynep Sözer ise sözlerine, 5029 personelleri bulunduğunu ve geçen yıl eğitim teknolojilerine daha çok yatırım yapıldığını belirterek başladı. Hem sınıf içi, hem dijital eğitimleri bir araya getirdiklerini dile getiren Sözer, bu yıl da eğitim teknoloji yatırımlarının sürdüğünü belirtti.

Panel, konuşmacılarımızın uygulamalarından çeşitli örnekler aktarmasıyla sona erdi.

Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde
alternatif eğitim yöntemler
i

Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Eğitim Teknolojileri Uzmanı Tamer Ağbulak ve Erol Özhan da, 6. E- Öğrenme Zirvesi’nde deneyimlerini paylaşan isimlerden oldu.

“Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde alternatif eğitim yöntemleri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Ağbulak ve Özhan, Akademi bünyesinde alternatif yöntemlerle yapılan iç üretim eğitim süreçleri konusundaki deneyimlerini paylaştı. Konuşmacılarımız oturum sırasında konuyla ilgili örnekler de sundu.

Oyunlaştırabildiklerimizden misiniz?

Zirvemizin konuşmacılarından biri de Dracolex’in Kurucusu Volkan Bilenler oldu. Bilenler, “Oyunlaştırabildiklerimizden misiniz? Oyunlaştırma, uzaktan eğitimlerin etkinliğini nasıl artırıyor?” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Sunumunda öncelikle oyunlaştırmanın ne olduğu sorusu üzerinde duran Bilenler, 2002’de terim olarak hayatımıza giren oyunlaştırmanın; eğitim içeriklerini oyun mekaniklerine dahil etmek anlamına geldiğini belirtti. “Oyunlaştırma sihirli değnek değildir, yeterli içerik yoksa hayatınızı kurtarmaz” vurgusunu yapan Bilenler, oyunlaştırmanın uzaktan eğitimlerin etkinliğini nasıl artırdığını ve Dracolex yaklaşımını katılımcılarımızla paylaştı.

BizimTV – Sosyal Öğrenme Platformu

Yıldız Holding (Bizim Toptan Satış Mağazaları) İK Müdürü Murat Yıldız da, “BizimTV – Sosyal Öğrenme Platformu” başlıklı oturumu ile zirvemizde deneyimlerini ve uygulamalarının ayrıntılarını paylaşan isimlerden biri oldu.

Tamamen kendi çalışanlarının katkıları ile oluşturdukları bu sosyal öğrenme platformunun öyküsünü anlatan ve “Sosyal öğrenme platformu ile öğrenmeyi yeniden tanımlıyoruz. Bizim TV amatör, bizden, az maliyetli ve hızlı… ” diyen Yıldız, toplam 7 kategoride 49 videoya sahip bir platform oluşturduklarını diye getirdi. Konuyla ilgili örnekler sunan Yıldız, proje sonucunda 3 bin 735 adet izlenme ve ciddi bir tasarruf sağlandığını, ayrıca kurumsal hafıza oluşturulduğunu belirtti.

Uzaktan öğrenme alternatif mi?

6. E-Öğrenme Zirvesi’nde, Avea Eğitim Müdürü Aytuğ Işık da “Uzaktan öğrenme alternatif mi?” başlığıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Avea’da yaş ortalamasının 31 olduğunu; teknoloji ile iç içe bu grubun karşısına tek bir mecradan çıkmanın doğru olmayacağını belirten Işık, bu nedenle eğitimde farklı platformlar kullanılması gerektiğini dile getirdi. Sınıf eğitimlerinin hala gündemde olduğunu ancak offline videolardan sanal kütüphanelere kadar pek çok farklı alternatifin bulunduğunu belirten Işık, bu konuyla ilgili örnekler paylaştı ve Avea uygulamalarından örnekler aktardı.

Bir uzaktan yarışma uygulaması:
“EKİPLER YARIŞIYOR”

Şekerbank Eğitim Birim Müdürü Başak Başar da, 6. E-Öğrenme Zirvesi’nin konuşmacılarından biri oldu. Başar’ın konuşma başlığı “Heyecanlıyız! Eğleneceğiz, Öğreteceğiz”… Bir uzaktan yarışma uygulaması: EKİPLER YARIŞIYOR” şeklindeydi.

Öncelikle Şeker Akademi’ye ilişkin bilgiler paylaşan Başar, ardından EKİPLER YARIŞIYOR uygulamasının öyküsünü katılımcılarımıza aktardı. Yaşanan değişim sürecinin, duyuruların ve katılım koşullarının ayrıntılarını paylaşan Başar, sonuçlar konusunda da bilgiler sundu. “Yaptığımız uygulamalar rutin haline geldiğinde bir yenilik katmak, çok farklı bir ürün çıkarmanızı sağlayabiliyor” diyen Başar, sözlerini şöyle sürdürdü: “E-öğrenme inanılmaz bir yaratıcılık ortamı… Uzaktan eğitimin başarılı olabilmesi için iyi bir teknik platformun, iyi bir ürünün ve iyi bir yönetimin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum”.

Teknosa Film Çekim Atölyesi

Zirvede Teknosa uygulama örneklerini paylaşan isimler, “Çekim 1, Sahne 1: Teknosa Film Çekim Atölyesi” başlıklı oturumları ile Teknosa Akademi Eğitim ve Gelişim Müdürü Arzu Sarıkayalar ile Eğitim ve Gelişim Teknolojileri Şefi Sema Coşkun oldu.

Eğitim filmlerinin güçlü bir araç olarak kullanılabilmesi için, kendilerinin süreçte yaşadıkları öğrenme noktalarını ve deneyimlerini bu oturumda paylaşan konuşmacılarımız, öncelikle Teknosa Akademi hakkında kısaca bilgi verdikten sonra Teknosa bünyesinde hayata geçen Film Çekim Atölyesi’nin ayrıntılarını aktardılar.

Bir proje grubu oluşturduklarını; amatör ve yaratıcı içerikler üretmek, bu içerikler ile kullanıcının hayatını kolaylaştıracakları gelişim platformları oluşturmak ve etkiyi ölçmek istediklerini belirten konuşmacılarımız; tüm Teknosa olarak da çektiklerini kendi video alanları olan “TeknoTube”a koyduklarını dile getirdi.

Yeni nesil öğrenme platformları

6. E-Öğrenme Zirvesi’nin kapanışında konuşan isim AVON İK Uzmanlık Merkezi Lideri Onur Sönmez oldu. Sönmez, “Yeni nesil öğrenme platformları” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

AVON’un 127 yıllık, doğrudan satış modelini bulan bir şirket olduğunu; dünyada yaklaşık 40 bin çalışanı bulunduğunu belirten Sönmez, Türkiye’de 300 bin satış temsilcisi ve 500 çalışan ile faaliyet gösterdiklerini dile getirdi. click2learn platformu ile ekosistemlerine nasıl eğitim verdiklerini anlatan Sönmez, bu sayede yoğun çalışma temposu içinde gelişim fırsatları sunduklarını belirtti. Öte yandan mobil öğrenmenin de önemini vurgulayan Sönmez, AVON’un da bu çerçevede kendisini yönlendirdiğini dile getirdi.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)