Bir İnsan Kaynakları Uzmanının gelişim günlüğü


 İK uzmanları olarak hem çalıştığımız sektördeki gelişmeleri hem de İK alanındaki yenilikleri takip ederek kendimizi yenilemeliyiz. Bir İK’cının kişisel gelişim günlüğünde yer alması gerektiğini düşündüğüm maddeleri 4 başlıkta özetleyebilirim.

Müge Arslan
Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Genel Müdürlük
Eğitim Tasarım ve Geliştirme Müdürü
İnsan Kaynakları Günlüğü Blog Yazarı, https://insankaynaklarigunlugu.com/

Günümüzde bilginin sürekli yenilendiğini ve bilgiye ulaşmanın eskiye göre çok daha kolay olduğunu göz önüne aldığımızda “hayat boyu öğrenme” kavramı iş hayatındaki tüm rofesyoneller için önemli bir kavram haline geldi. Kurumların yeniliklere öncü olması, gündemi takip etmesi ve farklı bakış açılarını hayata geçirebilmesi için çalışanlarının dünyada olan biteni takip etmesi ve bu yolla uzmanlıklarını geliştirmesi gerekiyor.

1# Güncel trendleri izleyin.

Güncel bilgiye farklı kaynaklardan ve hızla ulaşmak önem kazandı. Bu amaçla takip etmenizi önerebileceğim kaynaklar şunlar:

Mashable: Dijital ve sosyal medyayla ilgilenen herkesin takip ettiği, adeta dijital dünyanın CNN’i denebilecek bir site. Mashable; altyapısı ve profesyonel işleyişiyle, okuyucularının “ilk bilen” olmalarını kendisine misyon edinmiş. Sitedeki yazılar Sosyal Medya, Teknoloji, İş Dünyası gibi çeşitli konu başlıkları altında gruplanıyor.

Scoop It: Site üzerinde oluşturacağınız sayfada, ilgi alanlarınıza uygun başlıkları açıp, konuyla ilgili beğendiğiniz tüm bağlantıları ve yazıları aynı başlık altında derleyebilirsiniz. Ayrıca ilgilendiğiniz başlıklarda diğer kullanıcıların açtığı sayfaları ve ekledikleri bağlantı adreslerini takip edebilirsiniz.

Fast Company: Site 1995 yılında, daha önce Harvard Business Review editörü olarak çalışmış Alan Webber ve Bill Taylor tarafından kuruldu. Dünyanın önde gelen medya markaları arasında yer alan sitenin odak alanları teknoloji alanındaki yenilikler, liderlik, finans ve ekonomi alanındaki etik yaklaşımlar... Bu alanlardaki gelişmeleri ve gündemdeki konuları bu siteden takip edebilirsiniz.

Hürriyet Yazarkafe: Site için; Türkiye’deki blogların buluşma noktası denebilir. Üye olan blogların 18 farklı konudaki yazılarına yer veren siteye, içerik sağlayıcısı olarak kaydolabilmek için sitenin istediği kriterleri sağlamak gerekiyor.

2# İnsan Kaynakları alanındaki blogları takip edin.

Yerli ve yabancı İK uzmanlarının düzenli olarak paylaşım yaptığı bloglar aracılığı ile gündemdeki konuları takip edebilir, bu blogların yazarları ve okurlarıyla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

Yurtdışında, özellikle Amerika’da İK alanında çok sayıda blog olmasına ve yıllardır bu alanda çalışma yapılmasına rağmen, Türkiye’de bu alandaki bloglar yeni yeni gelişiyor. 2013 Kasım ayında PERYÖN’ün (Personel Yönetimi Derneği) düzenlediği “İK Blog Yarışması” bu alandaki gelişmelere önemli bir katkı sağladı.

Mart 2014 itibariyle internette Türkçe aktif içerik üreten 68 İK blogu bulunuyor. Bu blogların toplu listesine Ceren Bandırma’nın blogunda, https://cerenbandirma.wordpress.com/insan-kaynaklari-bloggerlari/ adresinde yer alan liste üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yabancı dilde içerik üreten çok sayıda İK blogu var. İçerik ve kapsam açısından en beğendiğim blogları şöyle sıralayabilirim:

ASTD Blogları:
Dünyanın en çok üyeye sahip eğitim ve gelişim kuruluşu olan American Society for Training and Development (ASTD) tarafından yayınlanan 12 farklı blog var. Ağırlıklı olarak eğitim ve gelişim alanındaki konulara değinen bloglar arasında en aktif olan “Eğitim Teknolojileri” başlığını taşıyor.

Laurie Ruettiman: Ruettimann İnsan Kaynakları alanında blog yazmaya ilk başlayan ve dünya genelinde bu konuda en fazla tanınan isimlerden biri. "Cynical Girl" isimli blogunda uzun süredir İK alanındaki yazılarına yer veren Ruettiman, 2014 yılında MCT tarafından gerçekleştirilen İnsan Kaynakları Zirvesi 2014'e de konuşmacı olarak katıldı. (Ruettimann 2014'ün başında Cynical Girl'deki yazılarına devam etmeyeceğini, kendi ismi ile aldığı yeni blog adresinde çalışmalarına yer vereceğini açıkladı.)

Tim Sackett: 20 yıldan uzun süredir İK alanında çalışan Sackett’ın blogu “The Tim Sackett Project” ismini taşıyor. Güncel ve yoğun içerik üreten Sackett hemen her gün yeni bir yazı yayınlıyor. 46 farklı kategoride yazının yer aldığı blogu incelemenizi öneririm.

3# Kendi blogunuzu yazın.


Blog yazmak pek çok açıdan yazarlarının gelişimine katkı sağlıyor. Yaklaşık bir sene önce tutmaya başladığım blogum “İnsan Kaynakları Günlüğü” sayesinde şimdiye kadar üç konuda kazanımım oldu:

 Sürekli araştırma ve okuma motivasyonu
 Deneyimlerimi ve öğrendiklerimi kayıt altına alma imkanı
 İK ve diğer alanlardaki konu uzmanlarıyla tanışarak ilişki ağımı genişletme şansı

Hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan kolaylıkla kullanabileceğiniz çok sayıda ücretsiz blog platformu bulunuyor. Siz de hem kendinizin hem de paylaşımlarınızı takip edecek okurlarınızın kişisel ve mesleki gelişiminize katkı sağlamak için kolaylıkla bir blog oluşturabilirsiniz.

4# Sosyal medyayı aktif olarak kullanın.

Gündemi ve alanınızdaki kaynakları takip etmek, paylaşmak istediklerinizi geniş kitlelere ulaştırmak ve ilişki ağınızı genişletmek için en etkili kaynaklar, internet üzerinde yer alan sosyal medya platformları. Bu nedenle sosyal medyada mutlaka yer alın ve yer aldığınız platformları etkin olarak kullanın. Sıklıkla kullanılan platformların yanısıra Google +, Pinterest ve Quora’yı da mutlaka öneririm. 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024