“Teamwork” Anlamını Gerçekten Biliyor muyuz?
Takımların başarıya ulaşması hiç kolay değil ve birçok faktöre bağlıdır. Ama herşeyden önce konunun ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Gerçekten takım’ın anlamını biliyor muyuz? Günümüzde, “biz iyi bir takımız, etkili bir grup çalışması ile başarılı olduk v.s.” gibi sözlere çok rastlanıyor. Hatta bu konunun üzerine dikkatle gidildiğinde takım ve grup sözcüklerinin aynı anlamda kullanıldığı gözleniyor. “Takım ve grup aynı şeydir, ne farkı var?” düşüncesi bile oldukça yaygın. Katzenbach (1993)(1) bu ikilemi açıkça şöyle ifade etmiş: “Her grup takım haline gelemez, takım ile grup aynı şey olsa idi, onlara değişik adlar verilmezdi.” Katzenbach grup ve takım arasındaki farkı da şöyle belirlemiş:
Başarıya ulaşmamız için neden takım çalışmasına yöneldiğimizi çok iyi bilmemiz gerekiyor.
Takım çalışmasının birçok şirketin şu anda varolan ve gelecekte varolacak organizasyonel ihtiyaçlarına cevap verdiği ve her türlü sorunu çözdüğü söylenemez. Kısacası takım çalışmasına yönelirken, işletmenin ve çalışanlarının cevap vermek zorunda olduğu temel soruları var
Biz açıkça neden takım çalışmasına gittiğimizi biliyor muyuz? Takım çalışması bizim organisazyonumuza uyuyor mu? Oluşturulan takımlar yapılacak işte nasıl etkili olacak? Yeni yönetimin yapısını, rollerini ve sorumluluklarını; performans sistemini, eğitim programlarını, kariyer planlamasını nasıl yapılandıracağız?
Tüm bu kavram kargaşası ve sorular gözünüzü korkutmasın. Başarılı takım çalışmasını oluşturmak zamana bağlıdır ve sihirli bir değnekle başarıya hemen ulaşmak beklenilmemeli.
Ülkemizde, endüstri alanında takım çalışmasına yönelim çok yeni. Dünya’da ise takım çalışmasına öncülük edip başarıya ulaşan şirketler sırası ile şöyle: Cummins Engine, 1973; Digital Equipment Corporation, 1982; Textronix, 1983; General Elektric, 1985; LTV Steel, 1985; Champion International, 1985; Catterpillar, 1986; A.O. Smith, 1987. (2)
Takım çalışması ile başarıya ulaşan şirketler incelendiğinde, takım çalışmasını desteklemelerinin yedi ana sebebi olduğu ortaya çıkıyor. (3)
Üretim artışı. Çalışanların morallerinin yükselmesi. Yüksek ürün kalitesi. Esnek organizasyon. Etkili fikir üretme ve yüksek performans. İş memnuniyetinin artması. Motivasyon artışı.
Şu anda aklımıza ilk gelen soru şu olabilir: Amaca yönelik, iyi yapılanmış takımların şirketlere kattığı sonuç belli; Yüksek Performans. Takım çalışmasını yapılandırmaya yeni başlıyorsak, başarıya ulaşmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Aşağıdaki basamaklar başarıya ulaşmanın en temel yollarını gösteriyor. (4)
• Takım çalışmasının ne olduğunu açıkça anlamak, yönetimin desteği, açık yazılmış vizyon, misyon ve amaçlar
• Varolan organizasyonel yapının, takım çalışmasına imkan veren hale getirilmesi
• Konuyla ilgili doğru takım elemanlarının seçilmesi
• Eşit katılım, birliktelik, sinerji
• İletişim
• Kişisel sürtüşmeleri minimize etmek
• Çok iyi hazırlanmış görüşmeler düzenlemek
• Diğerleri ile birlikte uyumlu çalışmayı öğrenmek, etkili fikir üretme, zamanında doğru sonuca ulaşma, başarıya ulaşmak için yeterli zaman seçimi
• Yeterli eğitim
• Yön gösterici lider
• Takım başarısını ödüllendirmek.
Hazırlayan: Emine Bozbağ / Price Waterhouse Consultant
(1) Katzenbach, Jon R. & Smith, Douglas K.,: “The Discipline of Teams”, Harvard Business Review, March-April 1993 Katzenbach, Jon R. & Smith, Douglas K.,: “The Wisdom of Teams”, Harvard Business School Press, 1993
(2) Shonk, James H.,: “Team Based Organizations”, Business One Irwin, 1992
(3) Bursic, Karen M.,: “Strategies and Benefits of the Successful Use of Teams in Manufacturing Organizations”, IEEE Transactions on Engineering Management, Vol.39, No.3, August 1992
(4) Bozbağ Emine, “Achieving Successful Self-Managed Teams”, MS in Industrial Engineering Degree at UTC, Dec 1995